A Borrajongó

Aszút az asztalra - Hétszőlő 5 Puttonyos Aszú 2008 és 2013

2017. december 12. 06:00 - furmintfan

December az ünnepek hónapja, a borkedvelők is előszeretettel nyúlnak ilyenkor drágább palackok után, és az aszú is ilyentájt kerül leggyakrabban az ünnepi asztalra. A "Koccints aszúval!" kampány immáron harmadik éve promotálja az aszúfogyasztást az adventi időszakban. A kampány keretében mi is részesülhetünk abban az örömben, hogy megkóstolhatunk 1-1 tokaji pincészet által felajánlott aszút és a tapasztalatok közzétételével remélhetőleg egy kis kedvet is csinálunk az aszúhoz.
Ungert múlt héten a Disznókő Pincészet aszújával nyitotta a sort, én pedig a Tokaj Hétszőlő két 5 puttonyosát vettem górcső alá.
 hetszoloaszuk.jpg

Az 1991-ben, francia tulajdonosok által alapított Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok fontos szereplője a modern édes tokaji bor- és aszústílus kialakulásának. A pincészet birtokában álló dűlőket már 1772-ben Tokaj első osztályú dűlői közé sorolták. Az 55 hektárnyi összefüggő területen a vulkanikus alapkőzetet különösen vastag löszréteg borítja és a domboldal teljesen déli kitettsége optimális napfényt biztosít a szőlőnek. Itt, a Tisza és a Bodrog összefolyása felett, ideálisak a körülmények a botrytis kifejlődéséhez.

Hétszőlő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008
Alkoholtartalom: 11%
Cukortartalom: 151 g/l
Sav: 10,1 g/l
Az erősen botrytises furmint aszúszemeket a dácit altalajon, vastag löszréteggel takart, déli fekvésű Hétszőlő és Nagyszőlő dűlőkből szüretelték. Új fahordós erjesztéssel, majd 2,5 éves hordóban érleléssel készült a bor.
A két bor közül ennek visszafogottabb illata, nyitáskor van egy érdekes kis kézkrémes fedettség benne, majd szellőzéssel süteményes jegyek, sárgabaracklekvár veszi át az uralmat. Krémes, koncentrált, a korty magja elég sűrű és a savak is szépen ellentartanak a maradékcukornak, jó egyensúlyt kialakítva. Aszús karaktere már kialakult, sárgabaracklekvár, narancslekvár, édesfűszerek, süteményes jegyek színezik, egy picike illót is érezni. 7p

Tokaj-Hétszőlő Tokaji Aszú 5 Puttonyos Nagyszőlő-dűlő 1er Cru 2013
Alkoholtartalom: 11,5%
Cukortartalom: 144,6 g/l
Sav: 8,2 g/l
A furmint és hárs aszúszemeket kizárólag az 1772-től első osztályú Nagyszőlő-dűlőből válogatták. A bor új fahordókban erjedt, majd 2 éves hordós érlelést kapott. Az évre az erős, de elegáns botrytis, sok gyümölcsösség volt jellemző.
Narancshéj, narancs, őszibarackbefőtt, sárgabarackbefőtt, csipet dohány, vanília, linzer tűnik fel illatában, az illó kissé emelkedett. Légiesen könnyed, mégis koncentrált, átszövi az egész bort egy "löszboros" filigrán elegancia. Ízében sárgabarack, narancs, sárga húsú őszibarack, trópusi gyümölcsök, pici süteményesség és megint egy kicsi illó. Még fiatal aszú, pályája elején. (Sajnos az illósság darabban tartással erősödik, mustáros-tormás irányt vesz mindkét bornál, érdemes gyorsan a végére járni a palackoknak.) 7p

 

A borokat köszönöm szépen a Wineglass Communication-nek és a Tokaj Hétszőlőnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1413470211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása