A Borrajongó

Free Pub (borlap) bemutatkozás

2017. december 08. 06:00 - furmintfan

A Free Pub Budapest első és egyetlen motoros borbárjaként hirdeti magát, és valószínűleg ilyen borbárból a világon sem sok létezik (bár amennyit én motoros-boros szubkultúrával érintkezem, még akár létezhet is). A tulajdonos dr. Kovács Péter, aki egyben a hercegkúti Obzidián Bormanufaktúra tulajdonosa is, eleinte inkább csak a baráti körnek nyitva álló klubhelyiséget tervezett kialakítani, de végül úgy döntött, hogy a tágabb közönség felé is nyitni szeretne, ennek az eredményeként nyílt meg idén ősszel a Free Pub. A borokat több kereskedő portfóliójából állították össze. Természetesen az Obzidián Bormanufaktúra teljes választéka elérhető és kóstolható a borbárban, emellett azonban széles körű nemzetközi merítés is rendelkezésre áll. A cél a finom, jól iható, elérhető áru borokból álló kínálat kialakítása volt, több külföldi borvidéket is érintve, ez tulajdonképpen sikerült is. A magyar borok frontján az Obzidián szortimentet néhány más borvidékről származó rosé és vörösbor egészíti ki, és itt - úgy tűnik - némi kompromisszumot is kellett kötni.

Az októberi nyitást követően néhány hetente kóstolókkal is igyekeznek népszerűsíteni a helyet, amelyeken a borbár kínálatát szemlézheti végig a nagyérdemű. A (néhány magyarral kiegészített) nemzetközi fehér- és vörösborok seregszemléjén én is ott ültem, az ott szerzett benyomásokat osztanám most meg.

 free.jpg

A fehér borok kóstolója után kinyílt néhány bónusz palack is, egy remek Champagne és egy száraz szamorodni képében, ezek eredetileg nem szerepeltek a sorban. 

free11.jpg

Obzidián Bormanufaktúra Furmint 2016 Tokaj
A pince alapfurmintja, hordót nem is látott. Nyári almás, édesfűszeres, enyhén virágos, édes citrusos aromatika jellemzi, a korty végén leheletnyi kesernyével. Tiszta, friss, jól iható, egyensúlya is a helyén van. Sokat nem kell magyarázni, inni kell. 5p 

Weingut Loimer Langenlois Lois Grüner Veltliner 2016 Kamptal
Kifejező illatában fehér virágok, édes alma, édes citrusok. Elegáns és intenzív, ideális mennyiségű sav adja a lendületet, pici krémesség kerekíti. Zamatos, frissítő ízek: citrusok, lime, citromhéj, őszibarack, fehérbors. 6p

Weingut Loimer Langenlois Grüner Veltliner 2016 Kamptal
Érdekes módon az előző bor nagytestvére kevesebb izgalmat rejt. Lágyabb, tompább, lustább, gyümölcsei egy fokkal érettebbek, a test szélesebb. Fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, citrusok, a végén pici kesernye. 5p+

free07.jpg

A-Mano Bianco 2015 Puglia
60% fiano, 30% falanghina, 10% greco. Szinte parfümös illata intenzív, mégsem túlzó, benne narancsvirág, őszibarack, citromhéj, ananász, citrusok, szőlő, pici egzotikus fűszer. Savai picit lágyak, de a bor nem fordul lustába, talán intenzív, az illatra rímelő ízvilágának köszönhetően. Itatja magát, nagyon szerethető bor, a pontszám nem is tükrözi, hogy mennyire. 6p-

Azienda Agricola Matteo Braidot Pinot Grigio 2014 Friuli
Érett illat, süteményszél, grillázs, pici füst, grillezett ananász. A korty kissé lapos, ízben is érett-túlérett gyümölcsök érkeznek, grillázsos, avaros jegyekkel kísérve, enyhén kesernyés finissel. Nem rossz, de biztos látott szebb napokat. 4p

free10.jpg

Guido Matteo La Smilla Gavi di Gavi 2014 Piemont
Az első palack kicsit fülledten nyit, ugyanakkor némi érettséget is hordoz már. A második már rendben van, itt se fülledtség, az érettség is éppen csak megérintette. Kerek savak, szőlő, citromkrém, citromfű, érett citrusok, leheletnyi kesernye. 5p+

free08.jpg

Velich TO 2013 Burgenland
80% chardonnay, 10% olaszrizling, 10% sauvignon blanc. Szép illat: profin használt, kiváló minőségű hordó, édesfűszerek, pici mogyoró, enyhe süteményes jelleg, fehér húsú gyümölcsök. A korty telt, öblös, mégis példás egyensúlyt mutat fel. Édesfűszerek, vanília, mogyoró, grapefruit, sárgadinnye, citrusok, csonthéjas gyümölcsök forrnak össze kikezdhetetlen egységbe. Finom krémesség, egyenletes intenzitás, szép hossz. 7p

Tohu Single Vineyard Sauvignon Blanc 2016 Marlborough
Csalán, bodza, mangó, őszibarack, passion fruit, zöldpaprika, citrusok... felvonultatja a tankönyvi Marlborough sauvignon blanc ízvilág teljes spektrumát. Intenzív, hosszúra nyújtott korty, feszes savak, kevés maradékcukor. 7p-

free09.jpg

Pewsey Vale Vineyard Eden Valley Riesling 2014 Eden Valley
Pici érettség, szőlő, alma, zöldfűszerek, kakukkfű, rozmaring, citrusok érdekes elegye, plusz egy nehezen meghatározható jegy, amit tanult cimborám csak "frissen kibontott teniszlabda"-ként aposztrofál. Érzetre száraz, tisztességes hosszt mutat, ízében citrusok, alma, ananász és zöldfűszerek. 6p

Obzidián Bormanufaktúra Száraz Szamorodni 2007 Tokaj
Aszalt barack, só, dió keveredik illatában, nincs túlzó oxidációs jegy az illatban. Finom, sima, rendezett korty, jó savak, érett alma, őszibarack, aszalt gyümölcsök, dió, kellemes fanyarság. 6p+

free06.jpg

Ayala Brut Nature Champagne  NV
Citrusok, alma, fehér húsú gyümölcsök, kevés élesztős jegy, érintésnyi vanília színezi. A bubik aprók, jól tartanak, a korty krémes és lendületes egyszerre, a dosage-t illetően sincs hiányérzet, jól eltalált az egyensúly. Profi munka. 7p

 

A vörös sor már helyből kimerítő volt, csak egy pezsgő előzte meg a borokat bemelegítésképpen. Itt nagyobb kilengéseket tapasztaltam a borok között, sajnálatos módon részben a magyar résztvevőknek köszönhetően.

Louis Francois Rosé Brut Nature 2012
Eper, málna, kis krémesség, halvány élesztős jegyek. Könnyed, eléggé lendületes, a dosage-t illetően sem volt hiányérzetem. 5p

Castello Banfi Col di Sasso 2013 Toscana
Nem teljesen tiszta, főleg illatban, van egy enyhe pinceszaga. Nem tragikus, de érezni. Meggy, földes jegyek, érintésnyi csokoládé tűnik még fel. Könnyed, jól iható lenne, kár a kis tisztátalanságért. 4p-

free04.jpg

Almagyar-Érseki Szőlőbirtok Csutorásbor Bal 1. Kadarka 2015 Eger
Reszelt alma, földes jegyek, cékla, illós és oxidált is. Az oxidáció ízben is tetten érhető, mellette hecsedli, édes piros bogyósok, pici fűszer. Legalábbis ez a palack ihatatlan volt. 

free05.jpg

Pardon & Fils Morgon Cote du Py 2014 Beaujolais
Érett piros bogyósok, málna, meggy, szamóca, szeder, pici édesfűszer színezi, ízben talán rétegzettebb, mint illatban, de gyümölcsei már kicsit tompulnak. Könnyű, lendületes, minimális tanninnal. 5p

A-Mano Primitivo 2013 Puglia
Érett meggy, szilva, cseresznyelikőr, pici szerecsendió és édesfűszer érkezik illatban. A korty lágyan ölelő, bársonyos és meleg érzetű, érett meggyel, szilvával és erdei gyümölcsökkel telítve. Korrekt és szerethető, talán inkább megittam volna 1 éve, de alapvetően most is kedveltem. 5p

Maison Joseph Drouhin Savigny-les-Beaunes 2012 Bourgogne
Kell neki egy kis szellőztetés, mert eléggé fülledt bontás után. Pici animalitás is marad benne, de közben megérkeznek a piros bogyós gyümölcsös, fűszeres jegyek is. A hordó jól kiegészíti a gyümölcsösséget, a sav és a tannin megfelelő tartást ad. Piros bogyós gyümölcseit - cseresznye, meggy, ribizli - ízléses fűszeresség karolja át. 6p-

Ráspi Pince Kopár 2013 Sopron
Meggy, savanykás gyümölcsök, meggymag és egy kis csoki tűnik fel illatában, és az íze is erre rímel, némi zöldfűszerrel kiegészítve. Karcsú testű, pörgős savak vezetik, kevés tannin keretezi. 5p+

Kúcs Gyula Cuvée 2015 Villány
60% merlot, 40% cabernet sauvignon. Enyhe vadhúsos jeggyel nyit, majd érett piros bogyós és erdei gyümölcsök zárkóznak fel, enyhe földes-avaros kísérettel és egy pici illóval. Közepes testű, nem túl markáns tanninérzettel operál. Íze az illatra hasonló, a földes asszociációk egy időre el is nyomják a gyümölcsöket, középtájt valahogy kicsit kusza a korty. 4p-

Bodegas Salentein Cabernet Sauvignon 2014 Mendoza
Határozottan édeskés, süteményes illat, fekete bogyósok lekvárjával, gyógynövényekkel, édesgyökérrel, süteményszéllel. A korty kissé lágy és krémes, a sav időnként külön úton mozog benne. Tejszín, capuccino, kávé, édesgyökér, kis csoki és fekete bogyósok lekvárja jellemzi ízben. 5p+

free02.jpg

Bodegas Salentein Malbec Barrel Selection 2013 Mendoza
Illatában tejcsoki, tejszín, erdei bogyós gyümölcsök lekvárja, csipetnyi fűszerpaprika. Érettebbnek hat, mint az előző bor, érződik az egy év előny, de jobban egyben van. A korty széles, kicsit szétterül, bársonyos, benne túlérett feketeribizli és más erdei gyümölcsök, kis capuccinoval, édesfűszerrel. Extrát nem nyújt, de jól elkészített, szerethető bor. 6p

Bodegas Roda Reserva 2012 Rioja
89% tempranillo, 9% graciano, 2% garnacha. Szép, vonzó illat, feketecseresznye, étcsoki, pici ánizs. Szájban erőteljesen nyit, lendületes savval, érett tanninnal, rágható beltartalommal, amely az alkoholt el is nyeli. A feketecseresznyés, áfonyás, fűszeres, étcsokis, ánizsos jegyek ízben is előjönnek, de kissé hamar elvesztik intenzitásukat k, meglepően hamar elhalkul a bor. A remek kezdés és a meglepően gyorsan eltűnő korty egy kicsit Ikarosz szárnyalására emlékeztetett, ettől függetlenül nagyon szerettem. 7p-

free01.jpg

Bodega Pago de Vallegarcia Petit Hipperia 2015 La Mancha
43% cabernet sauvignon, 31% merlot, 25% cabernet franc, 1% petit verdot. Remek illat, a feketeribizlis, szedres, málnás gyümölcsösséget ízléses vanília, édesfűszer, étcsoki és cédrus egészíti ki. Koncentrált, tartalmas anyag, a hordó még ízben kicsit előre tolakszik és az alkohol is melegít, összességében mégis élvezetes a bor, bár mostani állapotában még talán jobban muzsikálhat étel mellé. Elég összetett is, az erdei gyümölcsök mellett, fűszerek, csoki, gyógynövények, vanília, cédrus, negró is felüti a fejét. Kiegyensúlyozottan, hosszan tart szájban és még fiatal. Óriási meglepetés. 7p

free03.jpg

Bodegas Aragonesa Fagus de Coto de Hayas Garnacha Selección Especial 2014 Campo de Borja
100% garnacha. Illatában kék áfonya, erdei gyümölcsök, füstölő, tömjén, keleti fűszerek és cédrus. Sajnos, ízben már nem mutatja azt a gazdagságot, mint illatban, erdei gyümölcsök, meggy, pici vanília és füstölő mutatkozik meg. A korty kissé lágy, de sima, élmentes és még jól tart. 6p+

Cantine San Marzano Collezione Cinquanta 2012
Salento környéki kékszőlő fajták házasítása, ennyit árul el a honlap, többek között feltételezhetően negroamaro és primitivo. Édes, érett illat- és ízvilág aszalt szilvával és fekete bogyósokkal, étcsokival és negróval, csipetnyi édes fűszerrel. Telt, széles, nagy testű bor, amelyet meglepően élénk sav és finomszemcsés tannin foglal keretbe. 6p+

 

A első fotót a borbár facebook oldaláról vettem kölcsön.

Varga Szilviának és dr. Kovács Péternek köszönöm szépen a meghívást és a kóstolókat!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8513402999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Lucas Corso 2017.12.08. 09:46:02

Ian Cauble-től tanultam én is, a Somm film egyik jelenetében mondja, hogy a teniszlabdáról ismeri fel az ausztrál rizlingeket, de találó:)