A Borrajongó

Egy hét újbor – Szentpéteri Borpince Néró Rosé Válogatás 2017

2017. november 27. 06:00 - furmintfan

Fehér és vörös színű újborokról több szó esett tematikus hetünkön, mint rózsaszínről, pedig roséból akad bőven ezen a térfélen is. Egy ráadás-poszt erejéig rajta maradunk az újbor-vonaton és egyúttal rosé-ügyben is próbálok faragni valamicskét a hátrányból.
Az utolsó (?) újborunk az Alföldről érkezik, konkrétan egy Duna-Tisza közi rosé képében, néró szőlőből, tehát érdekessége, hogy csemegeszőlő szolgáltatta az alapanyagot. A Csizmazia József és Bereznai László által nemesített fajta bő levű fűszeres bogyókat terem és csemegeszőlőkhöz képest magas mustfokkal és jó savakkal hivatott beérni, papíron tehát ezeket a kvalitásait a borba is átment(het)i.
Néróból egyre többen készítenek bort is, főleg rosét és főleg az Alföldön, de például Szekszárdon és Pécsett is. A Szentpéteri Borpince 2010 óta szűr rosét a fajtából, 2013-tól sillert is palackoznak belőle, sőt, volt olyan év, hogy hordós érlelésű rosét is készítettek. A pincészet központja Kiskőrösön található és 45 hektárról készítik boraikat. Meglehetősen széles termékskálájukon többféle rosé, illetve siller is helyet kap, köztük a Néró Rosé is.

szentpeterinerorosevalogatas2017.jpg

Szentpéteri Borpince Néró Rosé Válogatás 2017
Az illat édes piros bogyós gyümölcsöket vonultat fel: málna, szamóca, cseresznye, némi vaníliás, édes fűszeresség, kék szőlő és minimális virágosság kíséretében. Az összhatás első blikkre nem művi, poéngyilkos tutti-fruttit csak nyomokban tartalmaz, bár ahogy melegszik, ez a vonal egyre inkább erőre kap. Szájban könnyed, lendületes, beltartalmát tekintve nagyjából hozza az elvárható szintet, de üde savai elég hosszúra nyújtják. Íze az illatot idézi vissza: málna, szamóca, cseresznye, édes fűszeresség (ez lenne a néró fajtajelleg? nem tudom...), egy kis citrusos érzettel kiegészülve. A lecsengésben határozottabb az a kis tutti-frutti (epres pez cukorka? - ahogy zoli emlegeti a lenti kommentben - szerk.), miközben érzetre egyszerre édes és fanyar is. A néró karaktert ugyan végül nem tudtam ebben a borban megfejteni, de talán nem is egy rosé hivatott ezt bemutatni. A végeredmény nem váltja meg a világot, de teljesen vállalható és fogyasztható. 4p (1590 Ft - Borháló)
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1813388209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2017.11.27. 06:51:20

Két-három néró (rozé) után biztosan egyértelmű lenne a fajtajelleg, eléggé markáns. Egyik ágról hoz magával némi direkttermős, eperaromás, pez cukorkás jelleget, amihez egy csipetnyi muskotálypedigré is társul, mindkettő még éppen befogadható mennyiségben, a gejlen innen. Ha nem lenne annyira érzékeny a kötődésre (virágzáskori botritisz), ez a fajta új szintre emelhetné a honi rozéhisztériát...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.11.27. 09:04:16

@zoli: Köszi, világos, halványan ebben is érezhető ilyesmi, amit írtál, lehet, hogy amit én tutti-fruttinak véltem, az lenne az epres pez cukorka. :D
Majd teszek még 1-2 próbát a fajtával, hátha több bor után tényleg jobban átjön a lényeg.

NagyPeterMaci 2017.11.27. 15:21:40

@furmintfan: pár éve játszom a fajtával, magamnak, kis tételben, spontán erjesztve, alacsony terheléssel - ami Nérónál nem egyszerű, tekintve hogy képes 700g-os fürtöt is hozni. Sillert céloztam, így próbálom a helyes szüreti időpontot, a megfelelő áztatási időt megtalálni, Illata jellegzetes, de szerintem nem tolakodó. Érdekes fajta, jó lenne, ha sokan próbálkoznának vele, van benne potenciál (a mindennapok borához). Ha érdekel van még a tavalyiból, és már kezd összerendeződni az idei is.

Adamkert 2017.11.28. 09:20:02

Csatlakotom az előttem szólóhoz. 2 rozé (azok nem lettek jók) és 2 siller (azok már sokkal inkább) készítése után idén a vörösnek szaladtam neki. Ígéretes! A fajta semmivel sem "csemegébb" az irsainál pl., helyesebb talán a kettős hasznosítású meghatározás. Ami viszont nem hangzott el, hogy gombarezisztens, tehát a fentebb említett virágzáskori botritisz érzékenységet és az ezt kiszűrendő egy permetezést leszámítva növényvédő szerek használata nélkül marad egészséges, ami óriási fegyvertény. A termelő költségmentes termésbiztonságot, a fogyasztó kevésbé terhelt környezetet és vegyszermentesen előállított végterméket élvezhet. Hozzátéve, hogy a végeredmény kompromisszummentes, azaz a bor objektív minősége semmiben sem marad el a hasonló kategóriás kékfrankostól vagy portugiesertől.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.11.28. 09:29:36

@NagyPeterMaci: @Adamkert: Sziasztok, köszi az infókat, kíváncsivá tettetek, biztosan próbálkozok még a fajtával.
@NagyPeterMaci: Köszi, érdekelne az ajánlat, privátban megbeszéljük. :)
süti beállítások módosítása