A Borrajongó

Egy hét újbor – Figula Zenit & More 2017

2017. november 25. 06:00 - ungert

A Balaton-felvidék egyik központjaként is jegyzett Balatonfüreden tevékenykedő Figula Pincészet újbora átesett néhány változáson, mióta nagyjából öt évvel ezelőtt utoljára kóstoltam és ittam. A könnyű, félszáraz stílus sértetlen maradt, de a zenit mellé került némi szürkebarát és sárgamuskotály is. Előbbi egy korai szürettel talán érdekesebb is tud lenni, mint a komolyabban vett hazai társai, már ami a savakat illeti, utóbbi pedig nem töri meg a stílus műfaját, karakterét. Mégsem voltam maradéktalanul elégedett a zenittel és másokkal. Vagy én nőttem fel az igényeimmel együtt, vagy ez a bor veszített a szerethetőségéből, amíg eltelt ez a pár év. Nem tudom. Figuláék újbora ugyanakkor egyáltalán nem rossz próbálkozás, de nem ad alátámasztott indokot sem az ajánlásra, sem a második palackra.

img_2095.jpg

Orrban kifejezetten tompa, bár nyomokban hozza az elvárt egyenes, szőlős gyümölcsösséget és a muskotály sajnos itt-ott közhelyes, parfümös karakterét is. Az almás-körtés gyümölcsösséggel párhuzamosan is kifejezetten híg, egyszerű bort vártam és kaptam is. A korty laza szerkezetű, vizes, a tizenhármas szesz ellenére hiányzik belőle az érdemi tartás és a savak feszessége is. Fókuszmentes, direkt és közérthető karakterű, de teljesen izgalommentes az összhatás rövid, tiszta lecsengéssel. A maradékcukor mellett egysíkú, viszont legalább mennyiségileg arányos savakat sikerült odapakolni, így bár végeredmény szempontjából közel sem emlékezetes, de legalább hibáktól mentes bor született. Az viszont tény, hogy egy palack bőségesen elég volt belőle. Korrekt anyag, még ha kissé csalódott is vagyok. A pannonhalmiak fehére ennél sokkal jobb ajánlásnak tűnik. A 4 pontot éppen eléri, még ha alulról is. (1750 Ft, Bortársaság)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1513347377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.11.25. 13:49:08

Mióta az "& More" is csatlakozott a zenithez, nem kóstoltam a bort, de előtte a Figula Zenit tényleg az egyik legmegbízhatóbb választás volt a műfaj keretein belül.

xenosz 2018.08.10. 09:29:29

vagy a műfaj ilyen, vagy ez a bor nem sikerült,de ez bizony nem különbözik ízre a legolcsóbb műanyag palackos félédes, édes fehérektől... tehát pont felesleges erre 2000 Ft-tal többet kiadnom literjéért.
... vagy olcsó bort töltöttek az üvegbe és azt adták el nekem. tescoban vettem.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.08.11. 08:39:23

@xenosz: A műfaj nagyjából ilyen, bár az összehasonlítást azért kicsit erősnek érzem. Engem rosszabb formájukban inkább az úgynevezett "termelői borokra" emlékeztetnek, amely kategória már önmagában is vicc.

Ettől még tény, hogy rossz konstellációt választottál. Egyrészt ennek a bornak már régen nem szabadna polcon/piacon lennie. Ezt már csak az tetézi, hogy egy hiperpolcról emelted le, ami gyakorlatilag garantálja a rossz tárolási körülményeket, ez pedig igen erős kihatással van a bor minőségére is.

Ha lehet, került az újborok vásárlását a hiperekben, hacsaknem november/december környékén futsz beléjük.

xenosz 2018.08.25. 22:37:14

@ungert: Köszönöm. Ez azt jelenti,hogy "közért"-ben egyáltalán nem érdemes minőséget várni egy bortól, vagy ez függ a fajtától ,ha van olyan,ami "elviseli" az ottani körülményeket egy ideig?
süti beállítások módosítása