A Borrajongó

Egy hét újbor – Lelovits Villányi Primőr Portugieser 2017

2017. november 24. 06:00 - akov

Novemberben újbor-pozitívnak kell lenni, nincsen mese. A borász a friss szüretnek és a cash-flownak örül, a többieknek pedig pakolni illik valami jófélét a liba mellé. A kulcsszavak szintjén a frissesség, a fogyaszthatóság és a nembántás volna a lényeg. Legendák nálunk egyelőre nincsenek, nehéz ezt megbízhatóan, évről-évre produkálni. Mert az újbor, az igazán jó újbor nehéz műfaj. Szinte közhely megemlíteni Beaujolais-t, amely jól adagolt kitaláltságával, nagyfokú fogyaszthatóságával megőrjíti a franciákat. Nem csak a fajta, a termőhely és a szüret időpontjának megválasztása a fontos, de technológiában is toppon kell lenni. Még fehérben talán némileg egyszerűbb a dolog, de ha vörösre kerül a sor, nehezebb dolga van a borásznak. Mert a fiatalság rohanás. Sietni a szürettel, gyorsan erjeszteni, ülepíteni, deríteni, oda-vissza szűrögetni, laborálni, üveget rendelni, palackozni, címkét tervezni-nyomtatni-ragasztani, leszállítani. Végigolvasni is fárasztó…

lelo_pg_2017.jpg

Villánynak minden bizonnyal jó adottságai lehetnének az újborok frontján. Nem kell ezt nagyon bizonygatni, elég felidézni a 15 évvel ezelőtti állapotokat. Nem tagadom, engem talán pont ezek a jól kimért, friss gyümölcsökkel megtömött oportók tereltek a borbuziság útjára. Vagy én változok, vagy egyre nehezebben találom meg ezeket és csak dőre nosztalgiám kápráztat. Most kedvet kaptam a régi Villány-élményhez és egy primőr Portugieserrel készültem a vacsorához. Jó szívvel emlékszem még Lelovits Tamás 2015-ös Virtus Portugieserére, amely – ha csak egy pillanatra is –, de eszembe juttatta azokat a régi, ködös villányi novembereket.

Lelovits Villányi Primőr Portugieser 2017

Sűrű, váratlanul sötét és fekete, de megnyugtató módon egy lilát is villan. Gyümölcsös, erősen virágos illat, sok fekete bogyóssal, szilvával, de 2017 kemény és kegyetlen volt, a meleg és száraz nyár zárójelbe küldte a frissességet. Édeskésen cukormázas illat, hosszan főzött erdei gyümölcsök fáradtságát mutatja, szinte a mustsűrítmény ragadós-tapadós élményét vetíti előre. Meghökkentően vastag érzetű, szinte harapható, gyümölcsei inkább fáradtak, mint frissek. A sav még menthetne, de nem teszi, elégett az szinte mind a rekkenő nyáron. Édes a korty, idővel terhessé válik, nehéz élvezni újborként. Amúgy korrekt, tartalmas és tiszta. Sötétben talán portóinak nézném. Legalább az ára igen korrekt. 1200Ft. 12,5%. 4p- (Borfalu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7813360385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása