A Borrajongó

Demokratikus borkóstoló - Minivino

2017. november 13. 06:00 - rszabi

alvesdesousabrancoreserva2014.jpgA Fill the winebox csapata nem csak a közösségi borrendeléssel csempészet újat a hazai borkereskedelembe, de a beválogatás menete is jócskán eltér a szokásostól. Nem egy szűk szakmai csoport válogatja össze a kínálatot, amit aztán később fokozatosan alakítanak a kereslet függvényében, hanem már a nulladik lépcsőbe is bevonják a lelkes fogyasztókat, így gyakorlatilag minimális előszűréssel is bekerülhetnek borok a kóstoló programba. Ily módon enyhén szólva sem lesz kiegyensúlyozott a felhozatal, de mindezért bőséges kárpótlást nyújt az az izgalom, hogy nemzetközi szintű klasszisok mellett, olyan borok is feltűnnek, amelyekre még a közönséges asztali bor is hízelgő jelző lenne. Ezen az estén is kijutott mindenből, pozitív és negatív meglepetések is voltak szép számmal. Az alábbiakban a blog elsőszámú grafománja, Furmintfan hiánytalan jegyzete következik, a saját (dőltbetűs) másodvéleményemmel kiegészítve:

Argentína
Clos de Los Siete 2012
57% malbec, 18% merlot, 14% cabernet sauvignon, 9% syrah, 2% petit verdot. Édesre érett erdei gyümölcsök - még a túlérettségen innen -, fekete bogyósok, finom vanília, édesfűszerek, pici csokoládé és enyhe gyógynövényes fuvallat. Minden a helyén van benne, profi munka, mint mindig. 7p-closdelossiete2012.jpg

(Rszabi: Irtó profi ám szerfelett unalmas bor. Igazi x-faktor gyilkos perfekcionista. WSET sztenderdek szerint simán 7 pontos, a saját szám szerint maximum egy gyengusz 6-os)

 

Ausztria
Tegernseerhof Kellerberg Riesling Smaragd 2015
Kezdődő petrolosság már mutatkozik illatában, mellette leginkább őszibarack tűnik fel. Közepes testű és közepesen koncentrált anyag, a savak észrevétlenül teszik a dolgukat, nincsenek túlhúzva, a bor érzetre szinte csontszáraz. Citrusok, zöldfűszerek, citrushéj, fehér húsú gyümölcsök keverednek ízében. 6p

 

Franciaország
Mas Gabinéle Thierry Rodriguez La Gabinéle 2015
A languedoc-i pince alapbora, 50% syrah, 35% grenache, 25% carignan, 5% mourvédre. Eper, málna, szeder, kék virokg, fűszerek díszítik illatát. Hordóban valószínűleg nem járt, de legalábbis nem érezni rajta. Gyümölcsösre hangszerelt, könnyed, gördülékeny bor, málnával, eperrel, szederrel, kis zöldfűszerrel. 6p-

lagabinele2015.jpg

 Rszabi: Az este egyik legjobb bora, frissességet adó savak, finom textúrát adó kellemes felszínű tannin, rengeteg friss szamóca és málna. A jófajta délfrancia bisztró vörös markáns reprezentánsa stabil 6-os

 Clos Triguedina Jean-Luc Baldés Petit Clos Cahors AOP 2011
85% malbec, 15% merlot. Lószőr és istálló, sajnos az animalitás teljesen beárnyékolja az erdei gyümölcsös, feketecseresznyés jegyeket. Mellette viszonylag lágy, a tannin nem sok (hordóban nem is volt), ugyanakkor van benne egy kis zöldesség is. 4p-

Rszabi: A fenti vélemény igencsak politikailag korrektre sikerült. Én simán csak fingszagot, állott lábvizet, és a kellmetlen brettet éreztem. Szerkezetileg rendben volt, de ez maximum 3 pontocska. Talán. nem venném, nem innám

Clos Triguedina Jean-Luc Baldés Clos Triguedina Cahors AOP 2011
85% malbec, 13% merlot, 2% tannat. Érett erdei gyümölcsök és meggy, fűszerek, pici paprika. Sűrűbb, teltebb, élénkebb, érettebb, mint az előző. Minimális zöldesség és egy kis kesernye itt is van, de ezzel együtt is lényegesen jobb, mint az előző bor. 5p

Magyarország
Kőróka Bebíró 2015
Olaszrizling a Káli-medencéből. Az illata nem volt tiszta, dohos pinceszag árad belőle, és ez az ízében is megvan. Elméletileg nem volt dugós a bor, másik palackot nézni viszont most nem volt időm.

Skrabski Furmint 2016
Picit fülledten nyit, majd jönnek a friss fehér húsú gyümölcsök, kissé neutrális jelleggel, talán egy enyhe termálvizes vonal is maradt benne, bár nekem nem volt időm sokáig szellőztetni. Könnyű, kissé vékony a korty, jó savakkal, citrusos, fehér húsú gyümölcsös, barackos aromákkal. 5p-

Skrabski Öreg Tőkék Olaszrizlingje 2016
Fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, mandula, finom fanyarság. A lendületes savakon kis maradékcukor kerekít, jó az egyensúlya, és beltartalom is járul hozzá. 5p

Árpád-hegy Pince Király Furmint 2015
Érett körte, őszibarack, minimális trópusi gyümölcs, mellette édesfűszerek, kis vanília és kókusz. Tartalmas, de közepesnél nem sokkal testesebb anyag, élénk savak mellett kis maradékcukor, érett gyümölcsök és a hordó fűszerei. 6p

Olaszország
grevepesachianticlassicoclementevii2011.jpgTenuta Cavalier Pepe Terra del Varo Irpinia Aglianico DOC 2013
Meleg hangulatú, mély illat meggyel, feketecseresznyével, erdei gyümölcsökkel, málnalével, gyógynövényekkel, amelyek ízben is visszaköszönnek. Közepes testű, van benne sav is, tannin is, de de egyik sem bánt, ugyanakkor a bor sem nyújt különösebb extrát. 5p+

Castelli del Grevepesa Clemente VII Chianti Classico Riserva DOCG 2011
Meggy, cseresznye, piros bogyós gyümölcsök, édesfűszerek. Populárisabbra hangolt stílus, kis édesség a hordótól, húsos, lendüles korty, picikét magas alkohol. 6p-

Campo Alto Pinot Noir Toscana IGT 2008
Nem nagyon bukkantam a nyomára ennek a bornak az interneten, úgyhogy az sem biztos, hogy a Campo Alto a pince neve, vagy a boré, de mivel ajánlani úgysem tudnám, talán nem nagy baj. A bor ugyanis öreg volt, barnásba hajló színnel, aszalt paradicsommal, zöldfűszerekkel, lelágyult korttyal, keserű tanninnal.

Rszabi: Ilyen nyers, éretlen tanninokat kellemetlen ízekkel karöltve rég tapasztaltam már szerencsére. Mivel nem egyértelműen hibás bor ezért eléri a 2 pont alját. Kontroll palack volt, de nem voltam hajlandó mégegyszer a számba venni. Másnak sem ajánlanám.

Poderi Atha Ruja Tuluj Isola del Nuraghi IGT 2010
Cseresznyelikőr, érett piros bogyósok, cseresznye, málna, pici bergamot, édesfűszerek, leheletnyi illó, éppen csak kezdődő érés. Szinte kecses , elegáns, még úgy is, hogy a hordó kicsit édeskés hatást kelt, mellette azonban tobzódik a sok-sok piros bogyós gyümölcsben. 6p+

Rszabi: Hoppá. Szerfelett kulturált bor, finoman fűszeres és nagyon izgalma, a kortyot teljesen frissen tartó savak teljesen beépülnek a borba. Jó szagolgatni, jó inni, legalább 6+ pont 

Portugália
Tapada do Marqués Loureiro Vinho Verde DOC 2016
Fehér húsú gyümölcsök, leginkább zöldalma, habkönnyű test, csilingelő savak, pici CO2 teszi még frissebbé. Nincs mit rajta nagyon magyarázni, korrekt belépő szintű vinho verde, lehet dönteni nyári napokon. 4p+

Santos & Seixo Santos da Casa Alvarinho Reserva Vinho Verde DOC 2016
Illatában virágok, fehér húsú gyümölcsök, citrusok. Nem annyira szikár, mint sok spanyol testvére, kicsit krémesebb, lágyabb, citrusok, zöldalma, finom fanyarság jelenik meg ízében. 5p

Quinta dos Monteirinhos Brancos Reserva Encruzado Dao DOC 2015
Érettebb illat: fűszerek, vanília, visszafogott, érett fehér húsú gyümölcsök, seprős, krémes jegyek. Kerek, erős közepes testű, lassúbb ritmusban mozgó bor, a savak inkább a második etapban kezdenek el működni, elég jó a hossza is. Alma, citrusok, finom krémesség, csipetnyi fűszer. 6p-

Alves de Sousa Branco da Gaivosa Grande Reserva Douro DOC 2014
Az érett, szinte túlérettség határán táncoló fehér húsú gyümölcsök mellett határozottan érvényesülnek a hordó fűszeres jegyei is. Telt, széles, kissé krémes korty, talán kicsit lágy is. Érett-túlérett fehér húsú gyümölcsök, almakompót, szegfűszeg, szegfűbors, csipetnyi só színezi. 6p

Santos & Seixo Santos da Casa Reserva Som Barrica Vinho Regional Alentejano 2015
Mély illatában érett piros bogyós gyümölcsök: eper, cseresznye, málna, kis erdei színezet. Szájban is gazdagon gyümölcsös, rágható beltartalommal, a hordós verzióhoz képest kevesebb, de kissé harapósabb tanninnal. Az elméletileg magas alkoholt simán elnyeli, savai si jól dolgoznak. Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, cseresznye, meggy, fűszerek. 6p+

Santos & Seixo Santos da Casa Reserva Vinho Regional Alentejano 2015
Szép illat: az előző bor gazdag gyümölcsössége mellett cédrus, füstülő, édesfűszerek gazdagítják. Az előző borhoz képest kicsit simább, kicsit teltebb a korty, a hordó szépen kiegészíti, de nem nyomja el a gyümölcsöket, egy plusz dimenziót is hozzátesz az alapanyaghoz. 7p

Alves de Sousa Reserva Pessoál Douro DOC 2008
Mély, érett, bár nem különösebben komplex illat: érett és aszalt meggy, fűszerek, pici bőr. Telt, tartalmas, lassabban hömpölygő anyag, egy kis palackérettséggel. A korty intenzív, koncentrált és hosszú, leheletnyit édeskés, a tannin érett, jól integrált. Érett erdei gyümölcsök - főleg a fekete bogyós spektrumból -, meggy, feketecseresznye, étcsoki, leheletnyi bőr. 7p+

Rszabi: Itt már írtam róla, most kapott egy megerősítést amivel valószínűleg ott is lesz az év végi toplistámon. Klasszis. Nemzetközi.

A meghívást ezúton is köszönjük a szervezőknek.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7213186480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.