A Borrajongó

Árpád-hegy Pince, 2015

2017. november 01. 06:00 - ungert

Az utolsó reményszikrák egyike mindenképpen az a tendenciának látszó folyamat, melynek keretei között a családi tradíciókon alapuló borászatok irányítása lassan, de egyre biztosabban a fiatalok kezébe kerül. Több okból is. Egyrészt úgy tűnik, hogy akad még elég szándék és kitartás a belföldi értékteremtésre az egérutas kivándorlás helyett, amely inkább a belátható közeljövőben kínál kifizetődő alternatívát a lassú és sokszor küzdelmes önfelépítés helyett. Hangsúlyozás nélkül is egyértelmű, hogy különösen igaz ez a keleti országrészre. Másrészt a jelen húszas-negyvenes fiataljainak nyitottsága, progresszív gondolkodása talán a legjobb eszköz a stílusmodernizálásra és a folyamatos fejlődésre, amellyel mi, fogyasztók is elég sokat nyerünk.

Mindez csak azért jutott eszembe, mert a héthektárnyi telepített területen tevékenykedő Árpád-hegy Pince jelene is szorosan kapcsolódik az újgenerációs tokaji borsztorihoz. Konkrétan része annak. Varkoly Ádám, a birtok friss arca 2010-ben készítette el első önálló borát, azóta pedig gyakorlatilag teljesen átvette a szerencsi pince borászati feladatait, így a pincekimenet teljes egészében az ő elképzelése szerint alakul. És hát elég jól alakul. A stíluscsiszolás fontos része a szeszfokok lefaragása az egészséges szintre, valamint a hordóhangerő lejjebb tekerése is. Több gyümölcs, kevesebb nehézkesség, az ilyet pedig szokás szeretni manapság. A borok egy része – konkrétan a mádi dűlők borai – spontán erjednek, a többi bor fajélesztő segítségével igyekszik megszületni. Az eredmény pedig meggyőző, kettőezer-tizenöt száraz borai alapján legalábbis mindenképpen. Ezeket kóstoltuk ugyanis végig furmintfannal, be is számolunk róluk gyorsan a szokásos módon.

dscn0938.jpg

Árpád-hegy Pince Mézes-Mály Furmint 2015

A magas savú bort adó és nehezebben cukrosodó klón miatt Varkoly Ádám eredetileg pezsgő-alapbornak szánta az innen származó furmintot, de a próbaszüretnél már látszott, hogy a pH alapján erre a célra már nem lesz alkalmas. Így innen készült el a pince első, 100%-ban tartályban erjesztett és érlelt furmintja.

Eleinte picit zárt, majd édes citrusok - mandarin, narancs - és őszibarack következnek, és esküszöm én felfedezni véltem egy halvány málnás fuvallatot is. Karcsú, jól iható, off-dry érzetű bor (kb. 6,6, g/l sav, 6 g/l maradékcukor), alacsony alkohollal, az illatban megismert gyümölcsökre hangolva. Felfedezhető benne egy kis riesling-es utánérzés. 5p (furmintfan)

Stílusazonos, könnyű és közérthető száraz furmint. Vidám, édes karakterű illat sok gyümölccsel, citrusfélékkel. A korty kissé híg, de szerencsére az orrpróbával összhangban gazdag gyümölcsben, a maradékcukornak köszönhetően pedig kellően kerek, jól fogyasztható. Tisztán, rövid lecsengéssel búcsúzik, savai moderáltak, az alkohol nem lóg ki. Hordótlan, de nem hagy hiányérzetet. Nincsenek mélységei, de azokat úgysem ezen a szinten szoktuk keresni, elvárni. Öt pont.

Árpád-hegy Pince Furmint 2015

Kb. 60%-ban a mádi Királyról, 20-20%-ban a bodrogkeresztúri Sajgóról és a tarcal Zafírról származik az alapanyag, így mindhárom település képviselteti magát, ahonnan a pince borokat készít. Idősebb (3-5 éves) 220 literes hordókban erjedt és érlelődött 4 hónapig. Ebben is van kb. 6 g/l maradékcukor a 6,5 g/l sav mellett.

Eleinte a hordó fűszerei vezetik az illatot, de hamar átadják helyüket az édes citrusos, fehér húsú gyümölcsös vonalnak, amely másnapra egy kis trópusi gyümölccsel gazdagodik. Ízben is változik: édesfűszerek, vanília, kókusz, kis tejkaramella - egyik sem túlzóan -, nyári alma, édes citrusok, másnap egy kis ananász. Kerek, széles sav, közepes test. Erős 5p (furmintfan)

A pince birtokbora. Trópusi gyümölcsös illattal kezd, és bár nem tolakodóan, de érezni a hordójelenlétet is. A korty erőteljesebb, gazdagon gyümölcsös és elegáns, és bár nem túl bonyolult, legalább kellően finom. Kifejezetten jól áll rajta a hat grammnyi maradékcukor is. Sikeres birtokbor-kivitelezés, tehetségesen hozza ugyanis a később kóstolt dűlős borok alapkarakterét, csak kicsiben. Szerettem, erős 5 pont.

Árpád-hegy Pince Zafír Furmint 2015

A birtok történetében először egy tartályos (60%) és egy hordós (40%, másodtöltésű, 4 hónap) tétel házasítása a gyümölcsösebb, könnyedebb stílus kedvéért. 7 g/l a maradékcukor, 6,4 g/l a sav.

Első nap ennek a legszebb és legintenzívebb az illata: sárga húsú gyümölcsök, trópusi gyümölcsös villanások, őszibarack, sőt, barackos piskóta, másnap édes citrusok, ananász, mandarin, kicsit visszafogottabban. A többi furminthoz képest talán kevésbé tömör, cserébe elegáns, zamatos, fogyasztásra abszolút kész, tele az illat gyümölcseivel, leheletnyi sóssággal, selymes textúrával. 6p (furmintfan)

Illat tekintetében zárkózottabban kezd, mint az eddigiek, de az elegancia-faktor hasonlóan magas itt is. A hordójelenlét nem domináns, de észrevehető. A korty vastag és intenzív, az édes gyümölcsökön kívül fűszeres és sós is. Komplexebb, elegánsabb és szikárabb, mint a két előzmény. Egy határozott lépés előre. Hat pont.

Árpád-hegy Pince Veresek Furmint 2015

Spontán, 220 literes, második és harmadik töltésű hordókban erjedt és érlelődött 6 hónapig battonage alkalmazása mellett. Ebben a legmagasabb a sav (6,9 g/l) és legalacsonyabb a cukor (5 g/l).

A dűlős borok közül talán ez volt az, ahol leginkább a fűszerek domináltak: vanília, süteményes jegyek, virágok, édes fehér húsú gyümölcsök. A Zafír után talán teltebb, szélesebb, savai jól muzsikálnak, de nem tolakodnak előre, a fűszeres, süteményes ízjegyek mellett almafélék, édes citrusok tűnnek fel. Eleinte a Zafír jobban tetszett, de azután felzárkózott mellé. 6p (furmintfan)

Nehéz érdemi különbségeket húzni a pince dűlős borai közé, de ez ezúttal inkább pozitívumnak számít. Az eddigiekkel teljesen azonos gyümölcsösség, nem túl intenzív, de kellemes hordójelenlét, a kortyban több fűszer, a végén enyhe cseresség. Határozottabb, erőteljesebb fellépésű bor, mint az eddigiek, de szerencsére nem a gyümölcsök kárára. 6 pont.

Árpád-hegy Pince Király Furmint 2015
Spontán erjedt első, másod- és harmadtöltésú hordókban, kétharmada 220 és harmada 500 literesekben, battonage mellett 6 hónapig érlelődött seprőn, a sav 6,5 g/l, a maradékcukor 4,5 g/l, a száraz borok közül egyedül itt lépi át az alkohol a 13%-ot: 13,1%.

Illatában édes citrusok, vanília, édesfűszerek, ízében megint édes citrusok, körte, őszibarack, édesfűszerek, finom vanília. Élénk savait érezhető mennyiségű maradékcukor ellensúlyozza, a korty magja tömörebb az előző boroknál, talán ebben van a legtöbb potenciál a jövőre nézve, de már most is élvezetes. 6p (furmintfan)

Kifejezetten visszafogott, kissé fülledt, már-már neutrális illattal nyit. Az orrpróba zárkózottságát a kortyban hatványozottan ellensúlyozza. A Veresekhez hasonlóan egyszerre dolgozik az alapboroknál hangsúlyos édes gyümölcsösség, az ügyesen kalibrált hordó és az észrevehető sósság. Már most is nagy és elegáns bor, de előfordulhat, hogy némi palackérés nem válik a hátrányára. Hat pont.

Árpád-hegy Pince Késői Szüretelésű Furmint 2013

Szamorodni-alapanyag a mádi Királyból és Veresekből, 80%-a hordóban, 20%-a csak tartályban járt. Kb. 180 g/l cukor, 8,1 g/l sav, 9,5% alkohol.

Trópusi gyümölcsök, mangó, maracuja, édes vilmoskörte, hársfavirág, pici méz került a jegyzetbe díszítőelemként. Egyszerre könnyed és tartalmas, sűrű, talán picit több sav kellene ennyi cukorhoz. 7p- (furmintfan)

Ügyesen elkészített, fogyasztói szempontból kockázatmentes késői szüret. Nem túl koncentrált, egyáltalán nem bonyolult vagy cizellált bor egyenes sav- és cukorszerkezettel, kifejező gyümölcsösséggel, lineáris szerkezettel. Lendületes és nagyon jól fogyasztható édes bor extrák nélkül. 6 pont.

A borokat furmintfan szerezte be közvetlenül a pincétől. Néhány közülük elérhető például a Fill the winebox kínálatában is.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8513066730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása