A Borrajongó

Tegnap ittam - Dominium Pincészet Authentica Syrah 2014

2017. október 21. 06:00 - furmintfan

A Mátrát az utóbbi években még az egyik legígéretesebb magyar borvidékként, titkos reménységként tartották számon. A borvidékben rejlő potenciál persze nem csökkent, de talán már nem olyan nagy titok ez, hiszen az ismertebb borvidékekhez képest olcsóbban elvihető szabad területek egyre fogynak, miközben újabb és újabb ígéretes borászatok tűnnek fel a környékről. A borászok egyesületekbe tömörültek és mind a borvidéken, mind a fővárosban egyre gyakrabban mutatják be együttesen boraikat.
Ilyen új reménységnek tűnik a Dominium Pincészet, akiktől eddig még nem kóstoltam bort, de az első találkozás alapján érdemes lesz rájuk is odafigyelni. Mivel semmiféle korábbi ismerettel nem rendelkeztem a pincét illetően, a honlapról - amely szerint a pincészet büszkesége a syrah, és ettől teljesen függetlenül nekem is egy syrah-ra esett a választásom - tájékozódtam.

dominiumauthenticasyrah2014.jpg

A családi borászatban Orbán Tamás a családfő, szőlész-borász, aki igyekszik tenni a tágabb közösség és a borvidék felemelkedéséért is. Orbán Mónika a vendéglátásért, a papírmunkáért és a termelés felügyeletéért felel, ezen túl a borból édességeket is készít. Orbán Dániel jelenleg szőlész-borász tanulmányait végzi a Corvinus Egyetemen, jelenleg a birtok igazgatásával ismerkedik, mellette a marketing és az értékesítés is az ő feladata. A fiatalabb fiú, Tamás, egyelőre a szőlészeti munkákban segít.
A birtok szőlőterületeinek nagysága kicsivel meghaladja a 10 hektárt, amelyek több dűlő között oszlanak meg. Sok fajtával foglalkoznak: sárgamuskotály, ottonel muskotály, szürkebarát, sauvignon blanc, hárslevelű, zenit, chardonnay, rajnai rizling, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, turán. Kísérleti jelleggel fekete leányka, tempranillo és furmint is található a birtokon. A technológiai és kapacitásbeli korlátok miatt nem készül minden fajtából bor, egyébként inkább fahordós vörösek, és hagyományos oxidatív technológiával készült fehérek szerepelnek a kínálatban.
A szőlőművelés és a borkészítés folyamatában elsődleges szempont a természetesség. Nem használnak semmilyen gyomirtót, igyekeznek kiszorítani a vegyszereket, elsősorban a rovarölő, illetve felszívódó gombaölő szereket, és olyan természetes anyagokból készült permeteket juttatnak a szőlőbe, amely a növények immunrendszerét hivatott erősíteni. A kézzel szüretelt termést válogatjuk, a borok spontán erjednek. A vörösek kádakban, 10-15 napig tartó csömöszölés mellett erjednek, majd magyar tölgyből, magyar kádár által készített fahordóban finom seprőn érlelődnek. 

Dominium Authentica Syrah 2014
A kerekedő honlapja szerint csak a színlé került felhasználásra a borhoz, amely spontán erjedt, és használt hordókban érlelődött. 
Komoly illatkavalkád lövell ki a pohárból: lehengerlően intenzív, kifejezetten vonzó és összetett: finom édesfűszerek - vanília, fahéj, kardamom, szegfűszeg -, egzotikus virágok, erdei gyümölcsök, szilva, szeder fonódnak össze buja egyveleggé. A közepes testet lendületes savak (kevésbé sav-toleráns fogyasztóknak lehet, hogy már kicsit sok lesz) vezetik, a tannin szépen simul a puha tapintású kortyba, a test közepes. Az illatbomba bor ízét tekintve sem okoz csalódást, intenzív és érdekes. Élénken gyümölcsös és fűszeres, sok édesre érett erdei gyümölcs, szilva, egzotikus aromajegyek, megint temérdek fűszer. Nagyon szerettem, gyorsan végére is jártam a palacknak. Magabiztos 6 pont. (4500 Ft - Radovin)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5613043138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.10.21. 14:29:22

Jók ezek a balettos nevek... ellenpontként várom már a Rusztikum Pincészet B+ Turán nevű tételét is...

loading 2017.10.22. 09:01:53

És furmintfan kihagyta a turánt a fajták felsorolásakor. Mondjuk annyira nem jó az abból szűrt boruk. Így visszagondolva az eddig kóstolt, megivott 2015-ös mátrai turánok mindegyike csalódás volt.
@Hepci: van egy gondolatom miért ez a sok latin és um végződés: fontos lehet a lengyel piac. És lengyel nyelvben egyes szám minden esetében um a végződés ezen szavaknak, ezért nem kell agyalni a helyesírásán. :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.10.22. 09:27:07

@loading: Köszi, pótoltam, pedig ott van a honlapon is, de véletlenül kihagytam.
Amúgy létezik olyan magyar bor, amit nem kóstoltál? :D

loading 2017.10.22. 17:04:42

@furmintfan: A kérdést vehetem kritikának, hogy túl sokat kommentelek? Ma már csak akkortájt, ha valóban kóstoltam a poszt valamely borát. Vagy attól a pincétől valamit.
Rossz hír: ezt kb. tartani is fogom, úgyhogy nem menekülsz :)

Egyébként természetesen nem kóstoltam minden magyar bort. Sem időm, sem pénzem nincs rá. Ettől a pincétől is csak a turánt, mert korábban volt egy erősebb turán korszakom. Ma már csak az eddig nem ismert pincéktől veszek/kóstolok. De mint utaltam rá, nem annyira öröm ez manapság.
A másik agymenésem az egyedi/különleges szőlőfajtákból készült borok. Az még megy, bár abból mintha kisebb lenne az utóbbi 2-3 évben a kínálat.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.10.22. 17:11:20

@loading: Nem kritikának szántam, menekülni sem akartam, csak próbáltam viccelődni. :)
süti beállítások módosítása