A Borrajongó

Tegnap ittuk - Ikon Áfium 2015

2017. október 17. 06:00 - furmintfan

Az Áfium új jövevény az Ikon portfólióban, merlot és syrah házasítása, amely 70%-ban tartályban, 30%-ban barrique hordóban érlelődött. A címke Konyári Borbála munkája, aki már több éve az Ikon Borászat ügyvezetője, Konyári János távozásával, pedig úgy tűnik, teljes egészében rá marad a birtok útjának egyengetése. A bor neve - áfium - pedig az ópium szó arab eredetű, török formája Zrínyi Miklóstól lehet ismerős, és itt arra kíván utalni, hogy erre a borra könnyű rászokni. Hogy ez mennyire működik a valóságban, azt a természet lágy ölére kihelyezett borozgatás keretében teszteltük le.
 ikonafium2015.jpg

ungert: A bizonytalan Ikon-alapszintek, valamint az ebből fakadó csalódások okán ritkábban próbálkoztam a pince boraival a közelmúltban, szóval öröm-boldogság, hogy a frissen polcra került Áfium nemcsak palackesztétikailag, hanem beltartalmi szempontból is ügyes munkának látszik. Merlot és shiraz alkotja, ráadásul kétségtelen, hogy egyik alkotóelemét sem tudja, akarja letagadni. Érett, letisztult, gazdagon fűszeres és behízelgő bor borssal, ibolyával, szilvás, erdei gyümölcsös jegyekkel. A korty telt és gazdag, az illatazonos fajtafűszeresség egy villanásig sem hagyja közhelyes merlot-ba punnyadni az összképet. Szesze tizennégyes, érzetileg rejtve marad az elejétől a végéig. Érdekes és finom balatoni vörösbor, kifejezetten szerettem. Kár a durvább, kissé zöldbe hajló csersavért a végén. Nélküle 6 pont lenne, vele viszont kénytelen megállni egy erősebb ötösnél.

furmintfan: Kifejezetten vonzó illattal hódít: érett erdei gyümölcsök, málna, szeder, szamóca, szilva, mellette bors és virágok, hintésnyi édesfűszer. Szájban is zamatos, jól fogyasztható bor képét mutatja, visszaköszönnek az illatban megismert gyümölcsös, fűszeres jegyek. Savai finomak, az alkohol sem lóg ki, a tannin viszont picit érdes, feltételezésem szerint nem a hordóból jön, talán egész fürtös feldolgozás eredménye. Valahogy a bor mégis leküzdi idővel ezt a kis buktatót, a második pohártól már egyre kevésbé tűnik fel annyira ez a kis szépséghiba, és mi sem szemlélteti ezt annál jobban, hogy a palackot igen gyorsan kiürítettük. Úgy tűnik, tényleg könnyű rászokni. 5p+ (2950 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9912991872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása