Olaszország klasszikus "borország", de a fehérborokat ritkábban emlegetik Itáliával kapcsolatban, hiszen az olasz csizma leghíresebb borai kék szőlőfajtákból készülnek. Valószínűleg az én fogyasztásomat illetően is legalább 3/4 lehet a vörösborok aránya, kifejezetten olasz fehérekre koncentráló kóstolóra pedig nem is emlékszem eddigi "pályafutásom" során. A sors különös fintora, hogy egy ilyen sor Tokajban talált ránk. Történt ugyanis, hogy épp augusztus végi minitúránk idejére szervezett Szilágyi László egy olasz fehérbor kóstolót, amire így ungert és én is meghívást nyertünk. A Gizella Pince borásza az utóbbi hónapokban többször is összetrombitált néhány tokaji borászcimborát 1-1 nemzetközi fehérboros kitekintésre, most pedig egy ismerős olasz borkereskedő-sommelier, Michele Cenedese érkezett egy izgalmas sorral, amit mi is kiegészítettünk néhány palackkal. A foglalkozás elérte célját: ezután egészen biztosan más szemmel tekintünk az olasz fehérborokra.
9 bort kóstoltunk vakon, a sorról semmit nem tudtunk (kivéve persze azt, hogy olasz borok és az általunk hozott három üveg is benne van), egy-egy tétel után a 10-es rendszer szerint pontoztunk, majd három boronként történt a leleplezés. Nagy szórás nem volt a társaság pontszámait illetően, talán egy bor volt, ami jobban megosztotta a brigádot.
Mario Schiopetto M Schiopetto Capriva del Friuli Collio DOC 2015
Mario Schiopetto 1970-től bérelte, majd 1989-ben megvásárolta a capriva-i érsek szőlőit, és igyekezett remek terroir-t boraival is a lehető legszebben megmutatni. 2014 óta a Rotolo család birtokában van a pince, ők folytatják a megkezdett munkát. A borok helyi, a pince speciális helyiségében felszaporított élesztőkultúrák segítségével erjednek, Érdekesség, hogy a borok a Mario Schiopetto által tervezett palackba kerülnek letöltésre.
Ez itt a pincészet csúcsbora, ott csak "Il Mario"-nak hívják. 95% friuliano, 5% riesling, 1954-ben telepített tőkékről. Acélban erjedt és érlelődött 9 hónapig.
A már-már aranyba hajló szín alapján érettebb borra is lehetne tippelni, tévesen. Az illat finoman krémes, érett fehér és sárga húsú gyümölcsös jegyeket közvetít, ananásszal, egy kis kandírozott gyümölccsel, minimális édesfűszerrel. Közepesnél testesebb, de ehhez mérten arányos, savai szélesek, masszívak, az alkohol leheletnyit emelkedett érzetű, a bor koncentrált, textúrája enyhén olajos. Érett gyümölcsök dominálnak ízben: ananász, édes citrusok, körítésnek pici zöldfűszer, egy csipet só, enyhe meszes-krétás érzet, mindez hosszú lecsengésben kicsúcsosodva. 7p
Nals Margreid Gennen Sauvignon Südtirol/Alto Adige DOC 2015
100% sauvignon blanc tartályban erjesztve és érlelve Dél-Tirolból. A pincéről és a borról írtam már bővebben egy "tegnap ittam" erejéig. Egyébként nem ismertem fel, bár talán az idő rövidsége miatt is, valamelyest mást mutatott az akkori kóstolási élményekhez képest.
Intenzív és sokrétű illattal hódít: narancsvirág, fehér húsú gyümölcsök, elsősorban körte, pici szőlő, zöldes villanások. A korty koncentrált, harapható, de nem tömős, megőrzi eleganciáját, jól iható, zamatos és érdekes: körte, narancs, mandarin, minimális trópusi gyümölcs, zöldes jegyek és határozott sósság. A lecsengés szép hosszú és tisztán hagyja a szájat. Most a gyümölcsösséget határozottabbnak éreztem a "zöldes" jegyek mellett, mint a múltkor, a pontszámon mindenesetre ez nem nagyon változtatott. 7p-
Gizella Pince Furmint 2015
Meglepetésként egy kakukktojás is került a sorba, a régi trükk: legyen egy bor a házigazdától.
Kicsit zárkózottan kezd, majd fehér húsú gyümölcsöket, nyári almát, hordós édesfűszeres jegyeket és egy kevés édes-zöldes zöldborsós jelleget mutat. Feszes, de picit nyers érzetű savak vezetik, enyhén tapadós jellege van a kortynak. Citrusok, lime, kis zöldfűszer, némi édesfűszer, érintésnyi sósság érezhető ízben. Az erős kezdés után nem volt könnyű dolga, egy fél pontnyival tettem lejjebb, mint önállóan a Gizella-sor elején kóstolva. 5p+
Feudi di San Gregorio Cutizzi Greco di Tufo DOCG 2015
Campania egyik legismertebb nagy borászata, mi is kóstoljuk a borokat kisebb-nagyobb rendszerességgel. Akov részletesen írt a pincéről.
Ez itt a Cutizzi dűlőből származó Greco di Tudo. A tartályos erjesztés és érlelés mellett kapott egy kis batonnage-t is a bor.
Illatban érezhető némi seprős jelleg, mellette kis édesfűszer, fehér húsú gyümölcsök. Szájban jó egyensúlyt mutat, finoman krémes, pont megfelelő mennyiségű savval, őszibarackkal, citrusokkal, halvány sóssággal, sós citrommal. Érdekes módon ez volt a sor legmegosztóbb bora, illetve jóformán az egyetlen megosztó, máshol gyakorlatilag alig volt szórás a pontszámok között. 6p
Vie di Romans Chardonnay Friuli Isonzo DOC 2015
A Gallo család pincészete 1978-ból palackozta le első borát, a szlovén határ melletti Friuli-ban 50 hektárral rendelkeznek. Drbarta is kóstolt tőlük egy triót néhány évvel ezelőtt.
A bor kavicsos, vas- és alumínium oxidokban gazdag agyagos talajban növekvő, átlagosan 18 éves tőkékről szüretelt szőlőből készült. Erjedés után 9 hónapig volt seprőn, az almasavat nem bontották le.
Érett, szép chardonnay-illat, megvannak benne a seprős, hordós, gyümölcsös jegyek is, de egy pillanatig sem válik közhelyessé. Trópusi gyümölcsök, grillezett ananász, édesfűszerek, kis vaj és vaníliakrém. Tartalmas, mégis áttetsző, elegáns, remek arányérzékkel elkészített bor, ahol minden részlet a helyén van. Precíz és rétegzett, zamatos, ananászos, érett citrusos, őszibarackos, körtés, diszkréten édesfűszeres, sós ízjegyekkel, hosszú lecsengéssel. Remek bor, kíváncsi lennék, hogy szerepelne egy nemzetközi sorban. 7p
Villa Antinori Bianco Toscana IGT 2015
Közismert toszkán nagybirtok, a család 1385-től foglalkozik borral, nem hiszem, hogy bemutatásra szorulnának.
Nagyrészt trebbiano és malvasia, fűszerként pinot bianco, pinot grigio és egy kevés riesling, tartályban erjesztve és érlelve.
Kellemes, de nem túl összetett vagy mély illat, benne fehér virágok, narancsvirág, narancshéj, édes citrusok. Éppen közepes testű, ennek megfelelően jó arányokkal, édes citrusokkal, citrushéjjal, zöldfűszerekkel, pici édesfűszerrel. Hibája nincs, egyáltalán nem rossz bor, de ebbe a mezőnybe beleszürkült. 5p+
Cantine Antonio Caggiano Béchar Fiano di Avellino DOCG 2016
Antonio Caggiano világjáró fotográfus 1990-ben alapította a birtokot, amelyet ma a fia, Giuseppe irányít, édesapja hathatós segítségével. Akov náluk is járt személyesen, írott formában is megörökítette az élményeit.
A borunk egy fiano agyagos, meszes talajról, tartályban erjesztve és érlelve.
Friss illat: szőlő, alma, halvány muskotályos jegyek, kis keleti fűszer, idővel enyhe sósság is felüti a fejét. Aránylag lágy, inkább széles, mint magas savai vannak, tiszta, jól definiált ízében szőlő, kis trópusi gyümölcs, ananász, fűszerek, pici só, ami a lecsengésben határozottan felerősödik és egy kis kesernyével párosul. 6p+
Terlan Quarz Sauvignon Südtirol/Alto Adige DOC 2015
1893-ban alapított szövetkezeti pincészet, amely 165 hektárról, 143 termelőt tömörít.
A Quarz 250-900 méter magasságban fekvő ültetvényekről, kézzel szüretelt sauvignon blanc szőlőből, kíméletes egész fürtös préseléssel készül. Erjedést követően 9 hónapig érlelődött finomseprőn, felerészben nagyméretű hordókban, fele részben tartályban.
Nagyon érdekes, izgalmas, egyedi illat: citrusok, lime, zöldalma, bodza, zöldborsó, zöldfűszerek, pici virág, halvány sósság. Elképesztően tömör, hosszú, intenzív és komoly bor. Vibráló savai hosszú ívet húznak szájban, intenzitása végig kiváló, mégsem harsány, végig fókuszban marad, a számszakilag viszonylag magas alkoholt gond nélkül elnyeli, a lecsengés egyenletes, sokáig tart. Zöldalma, citrusfélék, zölfűszerek, citromfű, bodza, határozott sósság. Az egyik legjobb sauvignon blanc, amit életemben ittam, le a kalappal! 7p/8p
Pieropan Soave Classico DOC 2016
A Pieropan múltja egészen 1880-ig nyúlik vissza, Leonildo Pieropan-ig , aki Soave orvosaként kezdett bele a szőlőtermesztésbe és borászkodásba. A birtok azóta is családi kézben van.
Az itt kóstolt bor 85% garganega és 15% trebbiano házasítása, 100-300 méter magasan, vulkanikus alapkőzeteken elterülő ültetvényekről. A bor betontartályokban erjedt és érlelődött finomseprőn.
Tiszta illatában neutrális fehér húsú gyümölcsök, körte, almafélék, egészen minimális marcipán. Közepes testű, jó felépítésű, nagy extrákat nem mutat fel, bár az a kevés Soave, amit eddig kóstoltam, lényegesen egyszerűbb volt. Alma, őszibarack, citrusok, pici fűszer színezi. 6p
Cantine Salvatore Murana Mueggen Passito de Pantelleria DOC 2011
100% moscato d'Alessandria, helyi nevén zibibbo. Szüret után a szőlőt 18-25 napig szárították, préselés után a must 25-28 Celsius fokon erjedt, majd kb. 8-10 hónapot érlelődött acéltartályokban. A maradékcukor kb. 140 g/l.
Különös illat: héjas jegyek, dió, kesudió, aszalt alma, gyógynövények. Sűrű, érett karakterű, édességhangsúlyos, miközben van egyfajta poros érzete. Dió, aszalványok, kanalas orvosság, enyhe sherry-s beütés, kis kesernye. Fura jószág, elég nehéz értelmezni, így pontozni is. 4p/5p
Szilágyi Lászlónak és Michele Cenedese-nek köszönjük a vendéglátást és a borokat.