A Borrajongó

Magyar egyveleg 2017/3

2017. szeptember 23. 06:00 - furmintfan

Újabb magyar egyveleg, nagyjából június elejétől szeptember első napjaival bezárólag kóstolt borokkal. Több kisebb-nagyobb borvidék is fel-feltűnik benne legalább egy-egy bor erejéig, bubistól az édesig.

egyvelegdugokm10.jpg

Buborékos

Etyeki Kúria Pláne Frizante White 
Királyleányka, zenti és szürkebarát. Friss, üdítő szőlő, virágok, körte, traubi, pici édesség, laza korty. Nyárra tökéletes. 4p (06)

Bott Pince Buborék 2015
Körtés, szőlős, édes citrusos aromatika, kellemesen fanyar, enyhén krétás korty, pici maradékcukorral, kis érettséggel. 4p+ (08)

 

Fehér

Bott Frigyes Zöldveltelini 2016
Friss illat, benne fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, ringló, virágok. Élénk savú, lendületes, citrusokkal, őszibarackkal, ringlóval, pici fűszerrel és fehérborssal. 6p- (06)

Ábrahám Pince Kőleves Furmint 2012
Neutrális fehér húsú gyümölcsök mellett pici érettség már van az illatban. Élénk, de nem túlzó savakra épül, finoman érett, citrusos, fehér húsú gyümölcsös, halványan birses ízekkel, pici fanyarsággal. Mint minden 2012-es, ez is érett képet mutat, de az átlagnál jobban tart. 6p (06)

Bott Pince Határi Hárslevelű 2015
Tiszta, jól definiált illat: körte, őszibarack, virágok, édesfűszerek. Arányos, jó szerkezetű, ízében édes citrusok, körte, őszibarack, édesfűszerek, finom fanyarság. A furmintot jobban szerettem ebből az évből, de ebbe is nehéz belekötni. 6p+ (06)

Balassa Betsek Furmint Andezit Magnum 2012
Körte, édesfűszerek, illatban, ananász, körte, sárga húsú gyümölcsök, édesfűszerek ízben. Széles, koncentrált, testes, enyhén melegítő alkohollal. 6p (06)

gilvesbohem2016.jpg

Gilvesy Bohém Riesling Cuvée 2016
Olaszrizling, sauvignon blanc, szürkebarát és rajnai rizling. Illatában eleinte citrusok és fehér húsú gyümölcsök jelennek meg, majd virágok, őszibarack, körte, pici fűszer társul. Másnapra határozottan a körtés, édes citrusos jegyek erősödnek fel. Ropogós, de nem túlzó savak vezetik a közepesnél valamivel könnyedebb kortyot, miközben a seprőfelkeverésnek köszönhetően enyhén krémes. Édeskés citrusok, zöldalma, körte, őszibarack dominálnak ízében, a hordó csak finoman fűszerez. Nem túl bonyolult, sem szerkezetét, sem komplexitását illetően, de az alapokon bőven túlmutat, zamatos, jól iható, nyárra ideális választás. 5p+ (06)

Kristinus Birtok Fehér 2015
Sauvignon blanc, chardonnay, szürkebarát és sárgamuskotály. Finom zöldes jegyek, pici fűszer, minimális seprős aroma, neutrális fehér húsú gyümölcsök és őszibarack színezik illatban. Meglepően jó teste van alapborhoz képest, finoman krémes, széles savval, fehér húsú gyümölcsökkel, zöldes villanásokkal, citrusokkal, őszibarackkal, almával, sárgadinnyével. 5p (06)

oremusanyukammondtafurmint2015.jpg

Anyukám Mondta A Ház Bora 2015
Egy Oremus furmint a Petrács-dűlőről. Nemes vanília, édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte határozza meg a remek illatot. Jó koncentrációt mutat, de nem esik túlzásba, profi a hordóhasználat, remek az egyensúly a közepes test mellett. Ízben szintén édes citrusok, őszibarack, körte, finom fűszerek, minőségi vanília. Remek bor, mind a Mandolás is mindig, itt talán kicsit direktebb a hordó (több új), de ez sem válik kárára. 7p (07)

Szepsy Úrágya Furmint 2006
Érett illat, aszaltasba hajló gyümölcsök, pici dió, széna. Nagy test, széles savak, határozott hordó, kissé lelágyul a korty vége. Érett citrusok, sós citrom, pici fűszer és dohány, minimális sherry-s jegy, kevés dió, fanyar lecsengés. A csúcsán már túl van, de tart még. 6p- (07)

Bozóky Ezerjó 2016
Őszibarack, fűszerek, leheletnyi fa illatban és ízben. Közepes teste széles savakra épül, pici hordó is érezhető kortyban. Korrekt, de semmi extra. 5p (07)

Bozóky Sauvignon Blanc 2016
Élénk illat tutti-fruttis beütéssel, édes gyümölcsökkel, almával, édes citrusokkal, kis trópusi gyümölccsel. Populárisra hangolt, enyhén édeskés, nagyon könnyed és intenzív, de rövid. 4p (07)

Homonna Gigerli 2015
Pontosabban  #gigerli. 100% zéta. Körte, virág, leheletnyi érettség, ízben citrusokkal, nyári almával. Könnyed, feszes, lineáris lefutású. Állítólag a borász régen fröccsbornak javasolta erős savai miatt, én most ezeket nem éreztem túlzónak. 5p- (07)

Homola Sáfránykert Olaszrizling 2015
Édesfűszerek, alma, cseppnyi méz, leheletnyi fa illatban. Kerek, nem túl bonyolult, a hordó kicsit előtérben van, mellette fehér húsú gyümölcsök alma, pici méz, csipet só. 6p (07)

Árpád-hegy Pince Király Furmint 2015
Édes citrusok, körte, őszibarack, finom édesfűszeresség mellett. Elegáns, lendületes, arányos, jól adagolt hordóval, pici maradékcukorral, őszibarackkal, körtével, édesfűszerekkel, édes citrusokkal. Évről évre stabil választás, megvan benne a dűlőre jellemző komoly tartalom és szerkezet, ami mégsem megy a fogyaszthatóság rovására. 6p

abrahamdoxa2015.jpg

Ábrahám Pince Doxa 2015
100% furmint. Neutrális fehér húsú gyümölcsök és citrusok vezetik, kis lime és alma mellett. Feszesre húzott, szikár, picikét éles savak vezetik, kissé aszketikus bor. 5p (07)

Káli Kövek Szentantalfa Rajnai Rizling Sósi-dűlő 2015
Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici fűszer, szájban minimális fa, kezdődő petrolosság is kíséri. Markáns, feszes savai vannak, kissé savhangsúlyossá téve a kortyot. 5p (07)

Tokaj Nobilis Susogó Furmint 2013
Érettséget mutat már: sárga húsú gyümölcsök, nyári alma, birs, pici gyógynövény, szájban kis kesernye. Tartanak a savak, de a kortynak is van szélessége is, kissé melegítő alkohollal, érett jegyekkel. Kicsit meglepett, fiatalosabb formát vártam. 5p (08)

hernyaksauvignonblanc2016.jpg

Hernyák Sauvignon Blanc 2016
Érettebb, óvilági stílust képvisel, az illatban almafélékkel, épp csak leheletnyi zöldességgel. Élénk savainak köszönhetően vibrál a korty, kis krémesség és enyhén emelkedett érzetű alkohollal ellensúlyozva. Alma, zöldalma, citrusok, egres, krétás jegyek szájban, minimális fehérborssal. 6p- (08)

somloivandorjuhfark2015.jpg

Somlói Vándor Juhfark 2015
Érdekes, egyedi illat, fehér húsú gyümölcsökkel, vegetális, sóskás, sós, enyhén édesfűszeres jegyekkel. A korty egyszerre tömör és  mégis van egy szélesebb kiterjedése, zöldfászerekkel, édesfűszerekkel, sóval, visszafogottabb fehér húsú gyümölcsösséggel. Nem frissen volt bontva a palack, ki tudja mit mutatott volna úgy. 6p (08)

Erzsébet Pince Estate Furmint 2015
Élénk savak, okosan adagolt hordó, pici maradékcukor jut szép egyensúlyra. Őszibarack, körte, pici édesfűszer, édes citrusok. illatban és ízben egyaránt. A pincénél az utóbbi években szépen visszafogták a hordót, ez a bor is sokkal gyümölcsösebb, mint a korábbi években, és ez jól is áll neki. 6p+ (08)

Demeter Zoltán Boda Furmint 2013
Érettséget mutató aromatika: alma, birsalma, kis trópusi gyümölcs, sárgabarack, kis trópusias színezet, érintésnyi cider-es jelleg. A korty telt, széles, tartalmas, testessége mellett is jó egyensúlyt mutat. Sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök, birs, narancs, narancshéj, leheletnyi kesernye. Két palackom, mindkettőt megittam, nem nagyon volt köztük különbség. 6p (08)

Petrányi Pince Tramini 2016
Friss alma, szőlő, virágok, minimális trópusi gyümölcs, rózsavíz és keleti fűszer színesíti moderált, de fajtajelleges illatát. Félszáraz, ennek megfelelően érezhető egy kis édesség, de savai is jól dolgoznak. Ananász, édes alma, őszibarack, szőlő, kis édesfűszer öltözteti lazább, szellős struktúráját. Kellemes, jól iható bor. 5p (08)

Sauska Tokaj Chardonnay 2013
Kellemes, összetett fűszerességet mutat az illat: szegfűszeg, gyömbér, leheletnyi fahéj, kakukkfű, mellettük virágok, ananász, őszibarack. Ízében ananász, nyári alma, édes citrusok, diszkrét fűszeresség. Lendületes savak, ízléses hordóhasználat, közepes test, tiszta ízek. Remek chardonnay a magyar mezőnyből. 6p (08)

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2013
Érett sárga húsú gyümölcsök, narancs, édesfűszerek, pici méz és virág érkezik illatban. A korty széles, sima, élmentes, tartalmas, sehol semmi nem lóg ki. Érettséget már mutat, de kétségtelenül gazdag, sok sárga húsú gyümölccsel, trópusiakkal, naranccsal, édesfűszerekkel, picikét kesernyés zárással. 6p (08)

Demeter Zoltán Veres Furmint 2013
Édes alma, érett őszibarack, pici birs, édesfűszerek, zöldfűszerek (kakukkfű) mutatkoznak meg illatában. Feszes, leheletnyit rusztikus savait, tömör magját építkezve érett almás, őszibarackos gyümölcsösség, fűszerek öltöztetik. 6p- (08)

Kreinbacher Nagy-Somlói 2015
Olaszrizling, hárslevelű, és tramini kevés szürkebaráttal és furminttal kiegészítve, 1/3 részben hordóban érlelve. Illatban fűszerek, neutrális fehér húsú gyümölcsök, citrusok, pici zöldfűszer, visszafogott hordós jegyek. Savai jó tartást adnak, a hordó háttérben marad, ízében elsősorban az olaszrizling mandulás, neutrális fehér húsú gyümölcsös jegyeit közvetíti, pici almával és citrusokkal kiegészülve, enyhén kesernyés lecsengéssel. 5p (09)

 tanczospince2016.jpg

Tánczos Pince Rizlingszilváni 2016
Számomra eddig ismeretlen pince, a Nivegy-völgyben, vegyszermentesen dolgoznak 2,8 ha szőlőjükben. Kellemes illat és ízvilág szőlővel, körtével, virágokkal, pici traubival, nagyon könnyed, szellős test mellett. 4p (09)

Tánczos Pince Olaszrizling 2016
Visszafogott és neutrális, citrusos, köves aromatika, könnyed test, feszes savak, kicsit rusztikusabb, mint a rizlingszilváni. Korrekt alap-olasz. 4p (09)

Simigh Családi Pincészet Zöldveltelini 2016
Egy másik új felfedezés, Gyönkről, a Tolnai borvidékről. Virágok, szőlő, fehér húsú gyümölcsök üde illata, zöldalmával, körtével, majd a korty végén pici fanyarsággal. Könnyű, friss, jól iható, nem bonyolult, de kedves darab. 4p+ (09)

Simigh Családi Pincészet Chardonnay 2015
A seprő és a hordó krémes, édesfűszeres jegyei mellett az édesre érett gyümölcsök is érvényesülnek. Gömbölyű, finoman krémes korty, szelídebb savakkal, érett fehér húsú gyümölcsökkel, banánnal, pici vaníliával, édesfűszerekkel. 5p+ (09)

Laposa Birtok Pino 2016
Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack és fehér virágok illata. Kerek, kicsit édeskés, kcisit rövid is, de az illatra rímelő behízelgő édes gyümölcsösségének köszönhetően szerethető bor. 5p (09)

Laposa Rizling2 2016
100% rajnai rizling. Elegánsan visszafogott illatában citrusok, őszibarack, ringló, pici virágosság. Szikár, feszes savak húzzák ki a kortyot, amely elég kiegyensúlyozott és hosszú, bár nem túl kifinomult. Citrusok, alma, őszibarack, pici fűszer érezhető ízében. 6p- (09)

Szentesi Cuvée 2013
Nem találkoztam még ezzel a borral, ez nem az "A Cuvée", hanem sauvignon blanc és rajnai rizling házasítása. Illatban inkább az utóbbi fajta jut főszerephez perolos, őszibarackos, citrusos jegyeivel. Lendületes, tartalmas, szépen érő darab, citrusokkal, almás fehér húsú gyümölcsösséggel. 5p+ (09)

 

Rosé

Kiss Gábor 364 Rosé Cuvée 2016
Cabernet-k és merlot. Viszonylag halvány színű, könnyed, az obligát piros bogyós gyümölcsökkel, jó savval és pici maradékcukorral kiegyensúlyozva. 4p (06)

nyakasrose2016.jpg

Nyakas Pince Rosé 2016
Kékfrankos, pinot noir, merlot, kadarka és cabernet sauvignon. Az átlagnál sötétebb, szinte már silleres málnaszínű. Édes piros bogyós gyümölcsök, pici tutti-frutti, kis gyümölcsös túrókrém az illatban. A kortynak van beltartalma, jó savak lendítik előre pici édesség mellett, édes piros bogyós gyümölcsös ízvilággal. 4p (07)

Etyeki Kúria Rosé 2016
Halvány szín, visszafogott illat citrusokkal és piros bogyósokkal. Légiesen könnyed szerkezetét, ropogós savak vezetik, ráadásul elég hosszú is. Nem egy ízbomba, nem is olyan, mint a legtöbb magyar rosé: aránylag visszafogott, diszkrét, mandarinos, szamócás, cseresznyés, grapefruit-os. 5p (08)

sauskarose2016.jpg

Sauska Rosé 2016
Kékfrankos, syrah, merlot, cabernet sauvignon és pinor noir. Illatban szép gyümölcsösség: vérnarancs, szamóca, ribizli, kis virágosság. A korty "borszerű" a műfajon túlnövően tartalmas, zamatos, sok gyümölccsel, remek egyensúllyal, málnával, várnaranccsal, szamócával, ribizlivel, pici fűszerrel. A magyar mezőnyből kiemelkedő rosé. 6p- (08)

Vylyan Kakas Rosé 2016
Epres, málnás, virágos illat. Ízben pici citrus is kiegészíti a piros bogyósokat. A sav élénk, de nem túlzó, a lecsengés frissítően fanyar. 5p (08)

Laposa Birtok Pinot Noir Rosé 2016
Szamócás, cseresznyés főszólamát egy kis citrus egészíti ki, nem túl bonyolult, cserébe szerencsére nem tutti-fruttis, a vége pedig kellemesen fanyar. 4p+ (09)

Szentesi Pince Cabernet Sauvignon Siller 2014
Színre inkább egy sötétebb rosé, mint siller, azt pedig meg nem mondtam volna, hogy harmadik évét tapossa. Kissé fanyar piros bogyósok - csipkebogyó, ribizli, eper - kis fűszer, érintésnyi paprika adja az aromaprofilt. Elég tartalmas és jól tartja magát. 5p (09)

 

Vörös

Losonci Pince Pinot Noir 2015
Fanyar piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek illatban, savanykás piros bogyósok, ribizli, cseresznye ízben. Élénk savak, kissé éretlen tannin, kicsit nyers érzet. 5p- (05)

Bott Frigyes History Kadarka 2015
Cseresznye, meggy, savanykás piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek. Van benne egy minimális kovászos uborkás vonal is, amit sok egri borban ehet érezni. Törékeny elegancia, üde savak, sok gyümölcs: piros bogyósok, cseresznye, málna, szamóca, ribizli, zöldfűszerek jellemzik. 6p (06)

Bott Frigyes Pinot Noir 2015
Cseresznyés, málnás, szamócás, enyhén édesfűszeres illat. Feszes sav, pici tannin keretezi, a piros bogyós gyümölcsök mellett van benne egy kis fűszer és egy minimális, zöldes, érdes érzet (talán a kocsány?). 6p- (06)

heimannbarbar2011.jpg

Heimann Barbár 2011
36% cabernet franc, 28% merlot, 18% tannat, 18% kékfrankos. Szép illat: feketecseresznye, erdei gyümölcsök, édesfűszerek, minimális édesgyökér. Közepesnél testesebb, az élénk sav, a finomszemcsés tannin és az alkohol is remekül megtalálja benne a helyét. Sok érett gyümölcs - meggy, feketecseresznye, erdei gyümölcsök, édesfűszerek, pici édesgyökér. Remek formában van. 7p (06)

Pastor Kadarka 2013
Málna, meggy, pici édesfűszer díszíti, leheletnyi túlérettséggel. Közepesnél valamivel karcsúbb, de az alkohol emellett enyhén emelkedett. Szájban elég tartalmas, érett, sőt, enyhén túlérettbe hajló piros bogyósok, kis édesfűszer és pici konyakmeggy. 5p+ (06)

Szentesi Pince Csóka 2015
Illatában meggy, cigánymeggy, cseresznye, egyedi fűszeresség. Relatív könnyedsége mellett is egészen szép szerkezetet villant. A korty tartalmas, hosszan tart, enyhén tapadós tanninnal, meggyel, feketecseresznyével, áfonyával, fűszerekkel. A végén kicsit melegít az alkohol. 6p+ (07)

kristinusbirtokvoros2015.jpg

Kristinus Fedélzeti Vörös 2015
Cabernet franc, cabernet sauvignon, zweigelt, merlot. Kicsit fáradtabbak a gyümölcsei, mellette bőr, marcipán, füst, avar. Közepes testű, jó savakkal, kevés poros tanninnal, ízben enyhe toast-os jeggyel, savanykás erdei gyümölcsökkel, meggyel, áfonyával, ribizlivel. 5p (07)

Wunderlich Merlot 2013
Illatában érett- túlérett gyümölcsök, likőrös, toast-os jegyek, kis likőr, bőr. A sav fura, lágyan kezd, utána viszont rombol, a tannin viszont bársonyos, nem bánt. Meggy, szilva, savanykás gyümölcsök, pici fűszer. Eléggé disszonáns bor, lehet, hogy étel mellé jobban passzol. 4p (07)

Hernyák Pinot Noir 2015
Sötétebb szín, érettebb gyümölcsös ornamentika jellemzi, erdei gyümölcsökkel, érett meggyel, halvány fűszerességgel. Markánsabb, komolyabb felépítésű pinot, amely még kicsit simulhat az idő múlásával. 6p- (08)

bussaypinotnoir2015.jpg

Bussay Pinot Noir 2015
Piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, szamóca, enyhe süteményesség díszíti. Visszafogott hordó, kecsesebb, könnyedebb kivitelezés, jó egyensúly jellemzi. 6p (07)

Kiss Gábor 364 Rouge 2015
Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot, csak a tétel egyharmada kapott hordós érlelést. Erdei gyümölcsök, meggy, pici fűszer. A korty egyenletes lefutású, gördülékeny, sima, sok gyümölccsel és azokat kiegészítő minimális édesfűszerrel. Bisztrós, remek belépő bor, biztosan jól megy étel mellé is. 5p+ (08)

Kiss Gábor Enigma Merlot 2015
Meggy, erdei gyümölcsök inkább a piros bogyósok térfeléről, kis édesfűszerrel. Sima textúrájú, bársonyos bor, jó egyensúllyal, a gyümölcsöket szépen kiegészítő hordóval., 6p (08)

Kiss Gábor Code Cabernet Franc 2015
Intenzívebb illat és íz, erdei gyümölcsökkel, fekete bogyósokkal, édesfűszerekkel, pici szivardohánnyal. Teltebb, vaskosabb, mint a merlot, a tannin még picikét érdesebb. 6p (08)

Szentesi Pince Pinot Noir 2014
Meglepően sötét szín és ennek megfelelően inkább fekete bogyósok felé hajló erdei gyümölcsös illat, fűszerek, talán pici illó. Ízben is erdei gyümölcsök, zöldfűszerek, pici édesfűszer viszi a prímet, közepesnél kevesebb tannin, alapvetően jó arányok mellett. 5p+ (09)

 

Édes

bodrogbormuhelymeses2013.jpg

Bodrog Borműhely Mesés 2013
Csupa kajszibarack, mangó, trópusi gyümölcs és finom édesfűszer, remek sav-cukor egyensúly jellemzi. Egy komolyabb szamorodnihoz mérhető koncentráció, beltartalom és minőség egy késői szüretelésű borban. 7p (06)

Árpád-hegy Pince 5 Puttonyos Aszú 2003
Kialakult aszús, érett botrytises illat: aszalt kajszibarack, vaníliakrém, aszalt füge, pici birsalmasajt és minimális dió. Krémessége és remek savai kiváló egyensúlyban vannak a maradékcukorral. Kajszibarack, füge, datolya, kandírozott narancs, kis csoki díszíti. Szép, érett aszú. 7p+ (06)

Balassa Villő 6 Puttonyos Aszú 2009
Narancshéj, kandírozott narancs, sárgabarack, narancslekvár, pici édesfűszerrel illatban és ízben. Krémes, telt korty, széles savakkal, magas maradékcukorral. Kicsit talán gyorsabban lépked előre az útján, mint vártam, de szerettem. 7p/8p (07)

Bott Pince Bott-rytis 2014
Narancs, sárgabarack, őszibarackbefőtt, mangó, trópusi gyümölcsök, igazi illatkavalkád. Egy késői szüretelésű borhoz képest nagyon koncentrált és tartalmas, rengeteg sárga húsú és trópusi gyümölccsel, intenzív, összetett, ízekkel. Élmény. 7p/8p (07)

Oremus 5 Puttonyos Aszú 1999
Remek illat, finom érés, vanília, édesfűszerek, fehércsoki, minimális gomba, aszalt gyümölcsök. Finom érettsége miatt, friss jegyeket is mutat, egészen elképesztő egyensúlya van, kicsit krémes, remek savakkal. Nagyon gazdag, összetett, hosszan tartó, kiegyensúlyozott az íze, barackfélékkel, vaníliával, fűszerekkel, sárgabaracklekvárral, minimális gombás, avaros érettséggel. Fantasztikus bor. 8p (07)

grofdegenfeld5paszu2008.jpg

Gróf Degenfeld 5 Puttonyos Aszú 2008
124 g/l maradékcukor. Mély illatában narancslekvár, méz, sárgabaracklekvár, vanília, édesfűszerek, leheletnyi illó. Sűrű és krémes, már kialakult aszús karakterrel: sárgabarack és narancs lekvárja, narancshéj, narancslikőr, méz, pici dohány, édesfűszerek. 7p (08)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5512880440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.