A Borrajongó

Vulkanikus borok Gyöngyöspatán

2017. szeptember 21. 06:00 - furmintfan

Augusztus utolsó, igen forró szombatja bizonyos szempontból remekül passzolt egy vulkanikus borokról szóló fesztiválnak, még ha a legtöbb ember ilyenkor legszívesebben inkább egy medencében múlatná az időt. Én viszont valamilyen szinten bepótolva az idén is betervezett mátrai bortúrát, Gyöngyöspata hétszintes pincesorát vettem a nyakamba és a tavalyi debütálás után ismét megrendezett Vulkanikus Borok (Fesztiválja) névre keresztelt családias kis rendezvényen ismerkedtem meg néhány borral.
Mátrai borászok és vulkanikus alapkőzeten operáló egyéb borvidékek borászai egyaránt szerepelnek a kiállítók listáján, néhányan pedig a gasztronómiai élvezetekhez igyekeznek hozzájárulni. A családias hangulatú, nyugodalmas mederben csordogáló rendezvényen nem volt tömeg, nem volt kapkodás, kényelmesen lehetett kóstolgatni, beszélgetni, a tájat szemlélni. Eleinte csodálkoztam a Budapestről érkező vendégeknek szervezett busz késői visszaindulási időpontján, aztán ahogy közeledett az a bizonyos késő esti óra, rájöttem, hogy még így is rengeteg olyan termelőt kihagytam, akiknél be volt tervezve a kóstolás, ráadásul a gyöngyöspatai templom megtekintése is kimaradt. Így jártam, de panaszra így sincs ok, jól telt a nap, a többit majd talán jövőre bepótolom. 

vulkanikus1.jpg

Nem teljesen időrendi sorrendben következnek a kóstolt borok; három mátrai pince után három magyar vendégborász következik, a végére hagytam a Hebenstreit Ádám (DropShop) által tartott mesterkurzus borait.

Páger Pince
Páger Mátyás, és édesapja, Páger István pincéje a hétsoros pincefalu legalján található. Itt s Somlói Vándor - Kis Tamás mellett a GasztroHack névre keresztelt Czinege Tamás-WineFlow páros vendégeskedett Big Green Egg-ben készült ételeivel, valamint az Umami Coffee Roastery kávéival. Páger Matyi hordóból mutatta meg borait, hozzá kell tenni, a pince fajtaválasztéka épp jelentős átalakulás előtt áll, de erről majd legközelebb.

Páger Pince Muscat Ottonel 2016 (M)
A fajtához képest kicsit visszafogott és neutrális gyümölcsei vannak, így viszont a fa érződik rajta és a maradékcukor is szembetűnő, a vége kissé kesernyésbe hajlik.

Páger Pince Rizlingszilváni 2016 (M)
Zamatosabb, jól iható, az érezhető maradékcukor mellett is szebb az egyensúlya. Jobban definiált, szőlős, körtés, fehér húsú gyümölcsös jegyekkel operál.

Páger Pince Kékfrankos 2016 (M)
Meggy, meggymag, ribizli, ismét érezhető maradékcukor mellett elég tartalmas, szerkezetének van egy picit rusztikus hangulata. A házigazda szereti fröccsként fogyasztani, és - különösen a forróságban - valóban jól működik fröccsként - mint egy kicsit alkoholos meggylé.

Kékhegy Pince
A bemelegítés után elkezdtünk felfelé haladni a pincesoron. Második megállónkon Piroska Tibor mutatta meg borait, itt egy kicsit hűsölni és beszélgetni is volt alkalmunk. A pincéről bővebben akov írt itt bővebben.
 vulkanikus2.jpg

Kékhegy Pince Ami úrrá tesz 2015
Cserszegi fűszeres és tramini. A két illatos fajta ellenére elegánsan visszafogott,  laza, almás, szőlős, minimális sóssággal a végén, enyhén emelkedett alkoholérzettel. 5p

Kékhegy Pince Zöldveltelini 2015
Visszafogott és neutrális aromatika, nagyobb test, ugyanakkor kicsit rusztikusabb szerkezet jellemzi az előző bor után. Kicsit cseres is a korty, ízét tekintve leginkább zöldalma és halványan zöldfűszerek tűnnek fel. 4p

Kékhegy Pince Szürkebarát 2015
4 napig volt héjon áztatva, színre már-már silleres. Illatában és ízében szamóca, virágok, pici rózsavíz, minimális gyümölcsös túrókrém, szőlő. Jó savai mellett minimális cseresség érezhető, egyébként egyedi, érdekes bor, szerettem. 5p

Kékhegy Pince Siller 2016
Cabernet sauvignon 2 napig héjon áztatva. Talán minimális bizonytalanság volt az illatban, de gyorsan felül tudtam emelkedni rajta, a tartalmas és elég hosszú kortyot sok gyümölcs - meggy, erdei gyümölcsök - díszíti, kis zöldfűszer és pici cseresség mellett. 5p

Szignárovits-Maka Pince
Szignárovits Márk boraival először a Magna Mátra bemutatkozó kóstolóján találkoztunk, most két bort kóstoltam újra.

Szignárovits-Maka Pince Furmint 2016
15 g/l maradékcukor van benne. Illatban és ízben egyaránt édesre érett gyümölcsök, pici trópusias beütés, sárgabarack, őszibarack és persze érezhető édesség. A Magna Mátra bemutatón jobban tetszett (akkor talán még mintaként), most valahogy ziláltabb volt és soknak tűnt a cukor is. 5p-

Szignárovits-Maka Pince Merlot 2016
3 hétig volt héjon, hordót viszont nem látott. Meleg érzetű, kissé füstös, porrá aszalt erdei gyümölcsökkel, pici kakaóval és kávéval, emelkedett alkohollal. 5p-

Sándor Zsolt
A Szignárovits-Maka Pincénél vendégeskedett a Bükki borvidéken vitézkedő Sándor Zsolt, akinél a teljes sort végigkóstoltuk. A bükki borász két fő fajtája a cserszegi fűszeres és a zweigelt, amelyekből nem ritkán formabontó - ezzel együtt olykor megosztó - tételek születnek.

vulkanikus3.jpg

Sándor Zsolt Zenit 2016
A nyékládházi Pittyén-dűlőből jött a szőlő, 8 hónapig erjedt, de megállt 29 g/l maradékcukornál. Ennek megfelelően érezhetően édes, érett fehér húsúakkal, körtével, szőlővel, pici cserességgel, ami nekem a maradékcukorral együtt kicsit furán hatott most. 4p+

Sándor Zsolt Cserszegi Fűszeres 2016
A miskolci Csattos-dűlőből jött a szőlő, 30% hordóban erjedt és érett seprőfelkeverés mellett. Fajtajelleges, de nem közhelyesen, inkább elegánsan: licsis, szőlős, fűszeres, ízben pici almás-barackos fehér húsú gyümölcsösséggel. Az átlag cserszegin túlmutat, tartalmasabb, komolyabb. 5p

Sándor Zsolt Sándorné 2016
Emődről vásárolt szőlő (természetesen chardonnay-t takar a fantázianév). hordóban érlelődött, a tétel felében keverték fel a seprőt. A seprős jegyek visszafogottak, a fehér húsú gyümölcsöket, édes citrusokat, fűszereket kiegészítik, de nem uralkodnak el a boron. Könnyed, zamatos, csak finoman krémes. 5p+

Sándor Zsolt Rosé 2015
Zweigeltből készült, hordóban erjedt és érlelődött. Málnás, epres, fűszeres, pici fával, kis krémességgel, enyhén emelkedett alkohollal és pici édességérzettel. Tartalmas, de kicsit rusztikus is. 5p

Sándor Zsolt Rosé 2016
Kifinomultabb, elegánsabb, mint a 2015-ös, szelídebb, karcsúbb. Több a gyümölcs, a szokásos piros bogyósok mellett őszibarack és édes citrus is feltűnik. 5p+

Sándor Zsolt Siller 2015
Zweigelt, 75%-a hordós. Meggy, cseresznye, pici földesség, némi cser, leheletnyi édesség. 5p

Sándor Zsolt Zweigelt 2015 (M)
Kék virágok, ibolya, viola, piros bogyósok és erdei gyümölcsök érkeznek illatban, szájban kis földességgel kiegészülve. Közepesnél könnyedebb, lendületes, tanninja leheletnyit még érdes. 

Sándor Zsolt AnnaLuca 2015
Cserszegi fűszeres, 4 nap héjon áztatás, 8 hónap hordó és seprő. Intenzív illat- és ízvilág: szőlő, licsi, narancsolaj, rózsavíz, kis trópusi gyümölcs. Koncentrált, jó savú, kissé cseres, így enyhén kesernyés is. 6ő-

Káli Kövek
A korábban a Szépvölgyön ÁT egyik felét képező Hoffman Tibor időközben áttette a székhelyét a Mátrába, és bár saját bort még nem tudott kínálni, Szabó Gyula távollétében ő mutatta meg a Káli Kövek három borát.

Káli Kövek Rezeda Olaszrizling 2016
Szinte parfümösen illatos a fajtától várthoz képest, sok fehér húsú gyümölcs és fehér virág. Aránylag laza szerkezetű, jól iható, citrusokkal, almával, minimális fűszerességgel. 5p

Káli Kövek Köveskál Olaszrizling 2016
Több az édesfűszer az illatban, az alma, fehér húsú gyümölcsök mellett. Talán leheletnyi cukor is kerekíti, az is jól iható, nyári almás gyümölcsösséggel. 5p

Káli Kövek Zánka Rajnai Rizling 2016
Citrusok, őszibarack, pici fa, és egy kevés benzin jön illatban. A korty vékony, citrusos és a nyers érzetű savak dominálják. 4p

vulkanikus5.jpg

Somlói Vándor
A mesterkurzust követően a bortúra számomra ott végződött, ahol elkezdődött: a Páger Pincénél, ahol zárásképp a Somlói Vándor, azaz Kis Tomi mutatta meg négy borát.

Somlói Vándor Szikár 2016
Sauvignon blanc, amelynek fele hordóban is volt. Illatban narancs, narancshéj, mandarin, a kortyban ezeket sós-köves villanások egészítik ki. Valóban szikár, leheletnyit cseres, kissé szigorú, de egyedi bor. Biztosan megosztja a közönséget, de nekem tetszett. 6p

Somlói Vándor Hárslevelű 2015
Sárga húsú gyümölcsök, kis trópusias beütés, pici gyümölcshéj, kis fűszer és minimális só jellemzi az aromaprofilt. Feszes sav és leheletnyi cseresség szilárdítja a kortyot. 5p+

Somlói Vándor Juhfark 2016
Illata virágos, szinte cukorkás, pici édesfűszerrel és mentával, és ezt a hűvös fűszerességet hozza kortyban is fehér húsú gyümölcsökkel körítve. 6p-

Somlói Vándor Furmint 2015
Zárt az illat, de idővel nyílik, sós, édesfűszeres, fehér húsú gyümölcsös jegyeket hoz. Egyenes, szikár, de elég koncentrált bor, a hordó még talán kicsit előtérben van, szegfűszeges, édesfűszeres jegyeivel, de a körtés, sós jegyek is érvényesülnek. 7p-

Somlói Vándor Kísérlet 2015
Kabar és kövérszőlő aszúszemek 80 liter olaszrizlingben áztak 3 napig. Az eredmény: 17% alkohol, 35 g/l maradékcukor. Elég koncentrált, finoman vaníliás, édes almás, kis zöldfűszeres, sós, kis édességgel, emelkedett alkohollal. 6p


A végére hagytam a mesterkurzust, a DropShop-főnök Hebenstreit Ádám tolmácsolásában, aki nagyon informatív és szórakoztató módon mutatta be Olaszország két leghíresebb vulkánja - a Vezúv és az Etna - szomszédságában működő egy-egy kiválasztott borászatot, természetesen borokkal együtt.

vulkanikus4.jpg

Feudi di San Gregorio
Akov alapos beszámolót írt a borászatnál tett látogatásról, úgyhogy én most csak a lényegre szorítkoznék. 1986-ban alapították a pincészetet, amely most 300 hektáron gazdálkodik, ennek kb. a fele kísérleti ültetvény.

Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 2016
Acéltartályban erjedt és érlelődött kb. 4 hónapig, seprőn tartva. virágok ,fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, csipetnyi só, citrusok. Üde, feszes, jó savakkal, enyhe krétás érzettel. 6p-

Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 2015
Sokkal fülledtebb, szellőzéssel pedig érettebb illatot mutat, krémesebb, neutrálisabb az összhatás, a sav viszont valahogy darabosabbnak tűnt. 5p

Feudi di San Gregorio Cutizzi Greco di Tufo 2016
A szőlő egy egykori kénbánya mellett terem. Acéltartályban erjedt és érlelődött kb. 5 hónapig, rendszeres seprőfelkeverés mellett. Szép, összetett illat és ízek, almával, őszibarackkal, édes citrusokkal, kamillával, körömvirággal. Finom savak, minimális krémesség, jól definiált gyümölcsök, pici citromhéjas csavarral, fanyar lecsengéssel. 6p+

Feudi di San Gregorio Cutizzi Greco di Tufo 2015
Hasonló bor, de egy fokkal érettebbek a gyümölcsök, a virágok helyett inkább gyógynövényeket véltem felfedezni. 6p+ 

Feudi di San Gregorio Rubrato Aglianico 2013
Acéltartályban erjedt és érlelődött. Minimális érettség van az illatban, érett, aszalt meggyel és szilvával, pici földességgel. Karakteres, kicsikét kemény bor, sok savval, markáns tanninnal, az érett meggy, szilva és fekete bogyósok mellett kis étcsokival és pici kesernyével. 6p-

Feudi di San Gregorio Taurasi 2012
100% aglianico, 18 hónapig francia barrique hordókban, majd 9 hónapig palackban érlelve. Illatban érett meggy, virágok, a hordó édesfűszerei, konyakmeggy, talán pici illó. Komoly szerkezetet villant, savból és szemcsés tanninból is jutott bele, kicsit baltával faragott, simulhat még. A sok erdei gyümölcs mellett negró, gyógynövények, fűszerek tűnnek fel. 6p+

Feudi di San Gregorio Taurasi 2011
Az összetett illat és íz inkább csak másodsorban szól a gyümölcsökről: mentol, After Eight, pici konyak, kis virág, meggy, erdei gyümölcsök, fekete bogyósok. Masszív, feszes, sok a tannin is, mégis sokkal jobban egyben van, mint a 2012-es, igazi úthenger. 7p+

Masseria Setteporte
Közel 30 hektáron (ennek egy része parlag), organikusan dolgozó birtok az Etna déli oldalán, mintegy 800 méter magasságban, vulkáni hamun

Masseria Setteporte Etna Bianco 2014
65% carricante, 35% catarratto, hordót nem látott. Van egy kis funky az illatban, közben tökmag és mandula is feltűnik az édes fehér húsú gyümölcsök, alma és kis krémesség mellett, a végén kicsit kesernyésbe fordul. Kóstoltam már vagy egy éve, akkor jobban tetszett. 5p

Masseria Setteporte Etna Rosso 2014
95% nerello mascalese, 5% nerello capuccio, tartályban erjesztve, 12 hónapig francia barrique hordókban érlelve, amelyek 20%-a volt új. Eleinte van benne egy kis gumi, majd zöldfűszerek, meggy, áfonya, szeder következnek. Szájban fanyar piros bogyósokkal operál, kis csokival színezve, jó savakkal, finomszemcsés tanninnal. 6p

Masseria Setteporte Etna Rosso WS 
100% nerello mascalese, elméletileg 2013-as évjárat, tartályban erjedt és érlelődött, bármiféle beavatkozás és kén hozzáadása nélkül készült. A kóstolón szereplő két palack között érezhető volt a különbség: az egyik neutrálisabb, tompább volt, meggyes, aszalt paradicsomos, a másik frissebb gyümölcsöket mutatott, közepesnél vékonyabb test, jó savak mellett. 

 

A rendezvényre Losonci Bálint hívott meg, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr612873240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.