A Borrajongó

Balatoni érdekességek a "Klubban"

2017. szeptember 18. 14:30 - drbarta

Hadd unalmaskodjak tovább a balatoni témával. Javarészt az előző posztok felfedezéseiből, kisebb részben korábbi helyi beszerzésekből állítottam össze egy érdekesnek ígérkező sort a klub számára.

img_3044.jpg

Íme:

 

Schieszl Borház Dunántúli Olaszrizling Nagykút 2016-  Tiszta, citrusos-almás gyümölcsösséggel, keserűmandulával, leheletnyi ásványossággal. Közepes tartalmú, arányos, jó savú és ízletes bor,  jó inni. 5

Tamás Pince Csopaki Olaszrizling 2015- Egyszerre tartalmasabb, mégis semlegesebb. Tompa, gyümölcsöket nehéz találni, a hordó is sok, nem is túl szép, mégha nem is a közhelyesebb fajtából van. Szájban is ilyen, hiába lenne az előzőtől mélyebb, karakteresebb anyag, fakó, lendülettelen, cseres, egyszerűen nehéz benne örömet találni. Sajnos az előző palackom is ilyesmi volt.

Homola Csopaki Olaszrizling Paloznak 2015- Jó súlyú gyümölcsösség jól megküldve populárisabb hordóval. Szájban is van tartalom, vannak ízek, savak is szépek, itt a cseresség is elfér. Esztétikailag jobbat mutatna ízlésesebb fahasználattal, de abszolút élvezetes így is. 6-

Figula Csopaki Olaszrizling Lőcze 2015- Klasszis bort ígérő illat, mélyebb-komplexebb tartalom, több karakter, szofisztikáltabb hordóhasználat az eddigiektől.  Arányosan telt ízű, a fajtához képest képest egészen fantasztikus savakkal, vibrációval, fókuszáltsággal, miközben érett, kerek, és sima az egész. Nekem egyértelműen a legjobb száraz olaszrizling, amihez az utóbbi években szerencsém volt. 7-

Gyukli Pince Kései Olaszrizling Száraz 2015 - Még ilyen erős helyre kerülve is helytáll. Tiszta töppedt szőlős jegyek, propolisz. A késeiség ellenére semmi robosztusság nincs benne, arányos, zamatos, finoman cseres. 6

Németh Pince Badacsonyi Rózsakő 2016- Ez abszolút telitalálat. Tiszta, lédús, harapható gyümölcsösség, főleg rózsaszín grapefruit. Szájban arányosan telt, érett savakkal, kerekded idomokkal, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 6.5-7

Gyukli Pince Solaris 2016- Különleges aromavilág. Lágy egzotikus gyümölcsösség, feketeribizli, tényleg elég sajátos. Nagy testű, gliceringazdag korty, telt ízekkel. Több savval és kevesebb alkohollal  még jobb lenne. 6+

Schieszl Borház Pécselyi Portugieser 2015- Az előbbi fehérek után ez most rém egyszerű. Kicsit szoktatva magunkat hozzá korrekt, tiszta portugieser, piros gyümölcsökkel. Frissítően száraz, afféle jó bisztrobor. 4

Figula Dörgicsei Merlot 2015- Ez már szerencsére komolyabb, tisztességesen koncentrált a gyümölcs, a hordó csak kiegészít, a tanninok fiatalosan maszíroznak. 6

Homola Cabernet Franc 2013- Érett, de korosabbnak tűnő csümölcs, sok pörköltmagvas hordó. Mélyebbnek tűnik az anyag, érett, bársonyos tanninnal, ugyanakkor  jól ismervén a tételt, ez fiatalosabb, frissebb szokott lenni, nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez a palack mintha egy ici-picit megfőtt volna. 5+

Németh Pince Badacsonyi Kései Olaszrizling “Finálé” 2015- Tiszta, elég koncentrált gyümölcs, nem túlaszalódott, inkább finomabban töppedt, őrzi még az olaszrizling alapvető fajtajellegeit. Szájban túlzások nélkül telt, picit lágyabb savakkal, közepes lecsengéssel. 6

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr112875710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.09.19. 08:40:30

Köszi, tényleg van itt néhány érdekesség. Lassan rá kellene néznem a Gyukli fehérborokra és a Figulákra is megint. :)

loading 2017.09.19. 11:49:36

@drbarta: A Solarishoz csillagos égig érő áron jutottál hozzá (aktuálisan 13eFt-ért láttam) vagy sikerült moderáltabb szintű beszerzési forráshoz jutnod?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2017.09.19. 14:26:32

@loading: Szia, a Balatonfüredi Borheteken vettem 7 ezer valahányszáz forintért a 0.5l-es palackot. IGazából tényleg jó és érdekes bor, de még ezt az árat se éri meg hozzávetőlegesen se. Csak ezért a kóstoló kedvéért vettem belőle, mert úgy éreztem növelné a sor különlegességi szintjét :)

loading 2017.09.19. 16:09:41

@drbarta: Köszönöm. Ez sem kevés, de azért emberközelibb. Ha Lengyelországban jársz, akkor ott elé sok Solarisból készült bort vehetsz, a csúcs verziók vannak kb. 100PLN ~7500Ft áron. A normál 50-70PLN (3800-5000Ft). A 100PLN körüliek nálunk is megállják már a helyüket, az 50 körülieknél termelő függő.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.09.20. 18:40:32

@drbarta: A Solarissal kapcsolatban egy nem elhanyagolandó információ, hogy ez egy rezisztens, vagyis a gombabetegségekkel szemben ellenálló fajta. Vagyis a konvencionális fajtáknál drámaian alacsonyabb környezeti terheléssel művelhető.
Lényegében azt lehet mondani, hogy az ilyen rezi fajták jelentik a fenntartható módon és gazdaságosan termelhető organikus borok jövőjét.

Magyarországon még nem igazán érezhető a trend, de nyugatabbra és északabbra évről évre folyamatosan nő az organikus borok piaca. A fogyasztók egyre jobban fordulnak az organikus agrártermékek iránt. Lényegesen javulnak annak a termelőnek a piaci lehetőségei aki ellenőrzött (és nem csak bemondott) organikus alapanyagból készít bort.
Ugyanakkor a bio művelés, drága és kockázatos. Erre válasz a rezisztens fajták használata.

Olcsó tömegbot vagy éppen középkategóriás alapbort organikusan művelt szőlőből nem lehet készíteni.

Ez a bor és egyben a Gyukli Krisztián ennek a jövőnek a első fecskéje Magyarországon. Amolyan úttörő munka az amit ő végez.

Ezt a munkát és ezt a pionírságot érdemes szerintem ennek a bornak az árában látni.

loading 2017.09.21. 10:10:54

@BZoltan: Ugyancsak rezisztens a Bianca. Öcsém apósáéknak is van vagy 2-3 hektárral.
Azzal nem értek veled egyet, hogy középkategóriás bort ne lehessen organikus módon művelt szőlőből előállítani. Szerintem ma Magyarországon is van rá példa nem egy. És nem 13eFt-ét lehet beszerezni palackjukat.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.09.21. 16:57:53

@loading: Ismerem a Bianca fajtát. Megvan annak is a szerepe, de középkategórás bort soha nem tud adni. Az elfogadható, nem zavaró, ék egyszerűségű ivósbornak való fajta a Bianca. A Solaris amennyire én tudom már alkalmas a prémium minőségre.

Középkategória alatt én az 1000-1500Ft kategóriát értem. Tömegbor alatt pedig milliós palackszámot.

Szerinted melyik az a birtok ahol ilyen áron, ilyen mennyiségben ellenőrzötten organikus szőlőből készítenek bort?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2017.09.22. 11:52:04

@BZoltan: Egy palack erejéig akkor megtámogattam a pionírságot.

loading 2017.09.22. 15:35:19

@BZoltan: A meglátásunkbeli különbség oka, hogy fogyasztóként a középkategória alatt más értéktartományt határozok meg: 2000-5000Ft (fogyasztói ár). Ebben a sávban elég sok termelő van, pl. a komplett TH. Persze lehet te átadási áron értetted, de az a polci áron már átcsúszik a 2000Ft feletti sávba.
Volt sejtésem, hogy a Bianca borának minősége szóba kerül. Ettől függetlenül sok termelő van, aki rezisztens fajtával dolgozik (az általad említett úttörőséget vitatom ezzel). Igaz kevesen készítenek belőle önálló bort (pl. Anna borház, inkább a Faunt javaslom tőlük).
Mindenesetre az általad felsoroltak sem "magyarázzák" a bor 13eFt-os polci árát.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.09.22. 17:10:24

@loading: Nemzetközi viszonylatban tökéletesen egyetértünk. A középkategória a nagyvilágban valóban a 7-17 eurós sáv körül van. Sajnos magyarországon a 2000Ft feletti borok már inkább a prémium kategóirás borok.

Az a 13 ezer forintos ár nyiilván egy masszív statement a termelőtől. A statement az nem magyarázat :) Nekünk is van olyan 0.5l kiszerelésű borunk amit 10k-ért adunk. Az is egy statement.

Az ilyen határozott kiállást lehet értékelni és lehet kritizálni. Azért van :) Ha valami mellet keményen állást foglalunk akkor az egyben felhívás is a véleménynyílvánításra.

Az a Solaris szerint a a rezi fajták prémium borként való létjogosultsága melletti kiállás.

silvousplait 2017.09.23. 14:32:05

@BZoltan: "Olcsó tömegbort vagy éppen középkategóriás alapbort organikusan művelt szőlőből nem lehet készíteni." De igen, lehet. A francia Terroirs vivants és La Marouette markaborok organikusak, sok van beloluk es 4-5 euroba kerulnek. Es nyilvan akadnak rajtuk kivul is versenyzok a piacon.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.09.24. 12:07:50

@silvousplait: De a Terroirs Vivants ha jól tudom akkor sem nem szőlészet sem pedig nem borászat.

De a franciáknak valahogy megy ez. Nyilván egészen más az egész mezőgazdaság Franciaországban mint itthon, ahol egészen mások a prioritások.

Mondjuk érdekelne, hogy a terület alapú EU-s támogatésok nélkül is tudnának-e ezek a cégek ilyen áron lédig bort felvásárolni.

loading 2017.09.24. 17:24:41

@BZoltan: Szerintem itthon is 8-10EUR-tól indul a középkategória. Lehet rég jártál a boltokban...
Igen, tudom, vettem is 1 palackkal. Abban van extra: a kerámia és a juhfark kései szüretben. Egy szintúgy 0,5literes száraz Solarisban nem érzek ki ennyi extrát (valahol 20EUR körül lenne max., az én viszonyrendszeremben).
Végül is mindegy: nem én vagyok a megcélzott piaci szegmens.
És talán 1 hónapon belül meghozzák barátaim a hibridekből készült lengyel boraimat (~40PLN/~3000Ft/üveg).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.09.24. 19:09:22

@loading: Azért a szívem legmélyén, valahol reménykedek ám abban, hogy egy Somló az nem Balatonfüred és a Juhfark sem Solaris :) Szóval bizakodó vagyok, hogy az én statement-em ütősebb.

De csak úgy mondom, hogy én érteni vélem a Gyukli Krisztián koncepcióját.

A 8-10 eurós középkategóriát illetőleg hajlok a konszenzusra. De csak azért mert mások ezek a sávok nekünk, rendszeres borfogyasztóknak akik jellemzően vinotékákban vagy termelőtől kapunk/veszünk bort és más a hiperek polcaról is csak alkalmanként vásárolóknak.

Ameddig 10 euróból egy 4 fős családnak 1kg tarja 2kg krumpli, 0.5kg savanyúság és 1kg jégkrém kijön addig 0.75l borért nem fog az átlagfogyasztó 600-1000Ft-nál többet adni.

silvousplait 2017.09.25. 11:31:34

@BZoltan: Igen, a Terroirs Vivants klasszikus nagykereskedo (négoce), viszont negyed szazada mar, hogy letezik, s a kezdetektol fogva kizarolag bio borokkal foglalkozik. (Termeszetesen nem ertek hozza, de ilyen hosszu ido alatt biztos sokat valtoznak a tamogatasi strukturak is.)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.09.25. 18:11:16

@silvousplait: A franciáknál mindig is erős volt az agrártámogatás. Ezért a francia árak, főleg az alsóbb szegmensben tudnak furcsa dolgokat mutatni. Ilyen az amikor a tejipar agyontámogatásának az eredménye az lett, hogy az eladhatatlan tejből port csináltak és dömpingáron tolták rá a volt gyarmati országokra, frankón bedöntve az ottani tejipart.

Egy szó mint száz, egyelőre még az organikus szőlőművelés sajnos drágább és alacsonyabb hozzamú mint a konvencionális.
süti beállítások módosítása