A Borrajongó

Külföldi egyveleg 2017/3

2017. szeptember 16. 06:00 - furmintfan

A nyár végére, ősz elejére össze is jött az újabb adag külföldi egyveleg. Ezúttal a szokásos "borországok" mellett Málta, Románia és Szlovákia is feltűnik néhány bor erejéig.

 egyvelegdugokk8.jpg

Pezsgő
Il Colle Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene Superiore Brut Millesimato 2016 Veneto
Friss illat- és ízvilág, szőlő, körte, virágos jegyek. Finoman zizegő savak, apró buborékok, lendületes, gyümölcsös korty, mandarinnal, körtével, édes citrusokkal, pici édességgel. 6p- (06)

bortolomiolfilandarose.jpg

Bortolomiol Filanda Rosé Brut Riserva Millesimato 2015 Veneto
100% pinot noir. Virágok és friss piros bogyós gyümölcsök üde illatát árasztja. A korty könnyed, filigrán, szellős, pici bubikkal, eper, cseresznye, szamóca, leheletnyi édesfűszer ízével, fanyar lecsengéssel. 5p+ (08)

Fehér
Mount Nelson Sauvignon Blanc 2015 Marlborough
Intenzív, tetszetős illat: citrusok, lime, trópusi gyümölcsök, őszibarack, zöldpaprika. Ízben is főleg a gyümölcsökre gyúr, a zöldes jegyek a háttérből tesznek hozzá egy plusz dimenziót: lime, bodza, őszibarack, mangó, passion fruit, vágott fű, csalán, zöldpaprika. Intenzív, kellően feszes és zamatos, éppen közepes testtel, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 7p- (06)

Jordan Inspector Peringuey Chenin Blanc 2015 Stellenbosch
Illatban először vanília, édesfűszer, popcorn uralja, majd a hordós-seprős jegyek mellett egyre több sárga húsú gyümölcs tűnik fel. Széles, finoman krémes, szájban is először a hordós és seprős jegyek vannak túlsúlyban, majd ananász, őszibarack, kis trópusi gyümölcs íze erősödik fel. 6p- (06)

laurenzvfriendlygv2014.jpg

Laurenz V. Friendly Grüner Veltliner 2014 Kamptal
Szép, összetett illat, benne különféle citrusok és fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, almafélék, lime és fehérbors. Zamatos és intenzív, lédús gyümölcsökkel, egyszerre feszes és finoman krémes a textúrája, a korty elején inkább a savak vezetnek, a vége felé a krémesség tűnik fel. Vibráló aromatika, citrusok, almafélék, őszibarack, fehérbors, leheletnyi vanília. 6p+ (06)

lindemannsbin65chardonnay2014.jpg

Lindeman's Bin 65 Chardonnay 2014 South Eastern Australia
Illatában édes fehér húsú gyümölcsök, egy kis trópusi gyümölcsös beütés, szegfűszeges fűszeresség, minimális seprős, krémes jegy. Nagyon feszes, kissé éles savakkal operál szájban, a hordóhatás diszkrét, a korty gyümölcsökre építkezik, finoman krémes, de ezt a savak szinte lemossák. Őszibarack, sárgadinnye, ananász, édes citrusok, szegfűszeg, minimális mennyiségben jelentkező pörkölési aromák. 5p (06)

Leitz 1-2-Dry Riesling 2014 Rheingau
Van már rajta egy kis petrolos érettség, mellette édes citrusok és őszibarack bukkan fel illatban. A pörgős savakon kis cukor kerekít, édes citrusok, őszibarack alkotják az ízprofilt, finom érettséggel átszőve. 6p- (06)

montesalphasauvignonblanc2014.jpg

Montes Alpha Special Cuvée Sauvignon Blanc 2014 Leyda Valley
Hozza a szokásos újvilági intenzív sauvignon blanc-jegyeket: citrusok, lime, vágott fű, kis ananász és zöldborsóhéj. Savai lendületesek, de a korral szépen lekerekedtek az élek, a textúra sima, finom krémesség is érezhető. Intenzív, gazdag és a lecsengésig vibráló ízeket hoz: citromvelő, lime, ananász, articsóka, pici feketeribizlilevél, vágott fű, vegetális jegyek. 6p/7p (06)

Emmanuel Delicata Winemaker Ltd. Donato Chardonnay Classic Collection 2016 Malta
Érett fehér húsú gyümölcsök, némi trópusi színezet, édesfűszerek és egy kis seprős vonal: banán, sárgadinnye, vanília, popcorn. Alapvetően jó savai vannak, mellette kis krémesség, a korty végén enyhén fűtő alkohol, éppen közepes test mellett. Édes fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, sárgadinnye, citrusok, édesfűszerek. Korrekt, de semmi extra. 5p- (06)

Amphorum Organic Sauvignon Blanc 2016 Castilla La Mancha
Közepes intenzitású illatában alma és citrusok mellett épp csak egy kevés töldes jegy tűnik fel. Visszafogottabb, nem harsány, ugyanakkor kiegyensúlyozott, jó arányokkal. Ízében szintén zöldalma, alma, citrus dominál, épp csak leheletnyi zölddel. 5p (06)

Marsovin Caravaggio Limited Edition Chardonnay 2016 Malta
Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, kis krémesség, minimális fűszer jellemzi az aromatikát, popcorn-s, seprős jegyek sehol. Közepesnél könnyedebb, pont ideális savmennyiséggel. 5p (06)

lescostierespomerolspicpouldepinet2015.jpg

Les Costieres de Pomérols Picpoul de Pinet Tesco Finest 2015 Languedoc
Friss zöldalma és citrus tölti meg az illatot, ízben citromhéjjal, fanyar őszibarackkal, citromvelővel kiegészülve. Feszes, könnyű, frissítő savakkal operáló, finom krétás, sós érzetet is felvonultató bor. 6p- (07)

Ageda de Condes Albarei Vinas del Rey Albarino Tesco Finest 2015 Rias Baixas
Illatában őszibarack, citrusok, virágok, kis krétás vonal. Pici CO2 is van benne, a savak élénkek, de nincsenek túlhúzva. Szájban édes citrusok, mandarin, őszibarack, csipet só. 5p+ (07)

Two Rivers of Marlborough Convergence Sauvignon Blanc 2016 Marlborough
Citrusok, lime, zöldpaprika, zöldalma, érintésnyi só illatban és ízben egyaránt. Penge, de nem túlzó savak vezeteik, zamatos, intenzív, elég hosszú. Hibátlan, de nem túl bonyolult. 6p (07)

Terlan/Cantine Terlano Winkl Sauvignon Blanc 2016 Alto Adige
Visszafogott, mégis mélyebb illat: zöldalma, citrusok, pici virág, kis krémesség, zöldfűszerek. Ízben is hozza az illatjegyeket, diszkrét sóssággal. Tömör, lendületes, tartalmas és hosszú, széles savakkal megtámasztva. 7p- (07)

peterjakobkuhnriesling2016.jpg

Peter Jakob Kühn Rheinschiefer Hallgarten Riesling 2016 Rheingau
Citrusos, benzines jegyek illatban, ízben citrusok, citromvelő, lime, némi benzin, neutrális fehér húsú gyümölcsök. Feszes, hosszú, mégsem bántóak a savai. Nem túl bonyolult, de jó kis bor. 6p- (07)

DeMorgenzon Chenin Blanc Reserve 2015 Stellenbosch
Sok édesfűszer, érett fehér húsú gyümölcsök, kiváló minőségű hordó jön illatában. Jó közepes test, tisztes koncentráció, remek hordóhatás, jó savak, szép fűszeresség, édes citrusok, őszibarack, vanília, fahéj. 7p- (07)

chateausaintpierrecuveetraditionblanc2016.jpg

Chateau Saint-Pierre Tradition Cotes du Provence Cuvée Blanc 2016 Provence
40% rolle, 30% clairette, 30% ugni blanc. Nagyon vonzó, intenzív illata van: fehér virágok, őszibarack, édes alma, ananász, sárgadinnye, kevés édesfűszer, pici cukorkás beütés. Arányos, intenzív és kiegyensúlyozott. Édes citrusok, őszibarack, zölda lma, ananász, finom fűszeresség, kellemesen fanyar lecsengés. 6p (07)

Huber Berg Grüner Veltliner Reserve 2013 Traisental
Kicsi petrolos érettség, érett citrusok, sárga húsú gyümölcsök, zöldfűszerek, kakukkfű és cseppnyi méz határozza meg az összetett, izgalmas illatot. A szilárd struktúra remekül tart, de penge savgerince szépen lekerekedett, éleit lecsiszolta az idő, pici maradékcukor is van benne talán. Egyenletes vonalvezetésű, finoman érett, gazdag és intenzív. Érett citrusok és csonthéjas gyümölcsök, zöld- és édesfűszerek, kakukkfű, zsálya, gyógynövények, cseppnyi méz kavalkádja. 7p (07)

Huber Alte Setzen Grüner Veltliner Reserve 2013 Traisental
Kevésbé érett, neutrálisabb illat a másik Huber GV-hez képest. Némi petrol itt is megjelenik, fehér húsú gyümölcsök és pici méz kíséretében. Szikárabb, kicsit aszketikusabb bor. Érett citrusok, zöldfűszerek, citromvelő, pomelo, grapefruit, fehér húsú őszibarack, kis zöldfűszer, csöpp méz. Aromatikáját tekintve kevésbé bőkezű, de nem kevésbé jó bor, mint az előző. 7p (07)

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2015 Marlborough
Egy kis érést már mutat az illata, eleinte a vártnál tompább, de egyre erősödik a pohárban. Sárga húsú gyümölcsök, trópusi beütés, kis zöldpaprika, zöldfűszer, citromfű, édes citrusok, szájban ez lime-mal és leheletnyi sóssággal egészül ki. Kifinomult, profi munka, végig jó intenzitás és hossz, remek savakkal. Ugyanakkor tetszett már valamivel jobban is. 6p+ (08)

chapoutierluberon2015.jpg

M. Chapoutier La Ciboise Luberon Blanc 2015 Rhone
Grenache blanc, vermentino, roussanne, ugni blanc házasítása, finomseprőn, nagy hordókban érlelve. Illatában fehér húsú gyümölcsök, virágok, őszibarack, enyhe seprős-hordós jelenlét. A sav pont elég, az alkohol viszont érezhetően emelkedett. Édes citrusok, ananász, őszibarack, grapefruit héj, kis fűszer, kesernyés lecsengés. 5p (08)

Rosé
Grandes Vinos y Vinedos Carivin Garnacha Rosé 2016 Carinena
Érett piros bogyós gyümölcsök, málna, szamóca, cseresznye jellemzi illatban és ízben egyaránt, közben a gyümölcsökben van egy kis túlérett hangulat is. Illatban pici grillázs, ízben egy kevés grapefruit társul, a finis picit kesernyés. A savak aránylag lágyak, az alkohol emelkedett, és ahogy melegszik a bor, ez egyre feltűnőbb. 4p (08)

Vörös
Anita & Hans Nittnaus Kalk und Schiefer Blaufränkisch 2013 Burgenland
Hűvös zöldfűszeresség, fenyőtű, bors, meggy, erdei gyümölcsök illatban és ízben egyránt. Remek savak, visszafogott hordóhatás, lendületes, zamatos korty. 6p (06)

Repa Winery Zuskini Pinot Noir 2013 Nitrianska Vinohradnícka Oblast
Illatát erősen uralják a füstös, pörkölési jegyek, gyümölcsök alig. Szájban sem egy remekmű: nem túl kifinomult savak és kissé reszelős tannin alkotja a vázát, amihez emelkedett érzetű alkohol párosul. Ízben is túl sok a toast-os jegy, ráül az egyébként is tompa gyümölcsökre. Sokat markol, de keveset fog. 4p (06)

terrasdeviriatoreserva2014.jpg

Campelo Terras de Viriato Tinto Reserva 2014 Dao
Nem túl intenzív illat, elsősorban eperdzsemmel, másodsorban meggyel és málnával. Az éppen közepes testhez elegendő sav és mennyiségre nem sok, de nem is túl kifinomult, szemcsés tannin párosul. Ízben is piros bogyós gyümölcsökre épít, jól iható, a kb. 2000 forintos áráért nem rossz vétel. 5p (06)

Bodegas Roda Sela 2011 Rioja
95% tempranillo, 3% graciano, 2% garnacha 15-30 éves tőkékről, a pince alapbora. Kis bőrösséggel nyit, majd feketecseresznye, erdei gyümölcsök, kis ánizs, minimális érettségi jegy tűnik fel. Remek sav szilárdítja az erős közepes testű bor gerincét, az alkohol enyhén emelkedett, de határon belül van, a tannin poros, jó állagú. Rágható beltartalom és érett fekete bogyós gyümölcsökre építkező ízvilág jellemzi a bort. A gyümölcsök - feketecseresznye, áfonya, szeder - érettek, de nem csúsznak lekvárosba, mellettük ánizs, édesgyökér, gyógynövények teszik teljessé a képet. 7p- (06)

Domaine La Barroche Pure 2014 Rhone
100% grenache. Jól definiált eperdzsemes, finoman fűszeres illat, ízben is az eperdzsemes, epres gyümölcsösség dominál, egy kis zöldfűszerrel kiegészülve. Burgundi stílusban megkomponált bor, talán kisebb testű, mint az általam utoljára kóstolt 2012-es, Fiatal kora ellenére is jól fogyasztható, jó arányérzékkel elkészített, mondhatni elegáns bor, aminek kis érlelés a javára is válhat. 7p (06)

Felix Solis Los Molinos Gran Reserva 2009 Valdepenas
100% tempranillo. Meleg érzetű, finoman érett illatt, meggyel, konyakemmggyel, feketecseresznyével, pici ánizzsal. Emelkedett savérzet, poros tannin és kicsit melegítő alkohol adja a szerkezeti vázat. Jól iható, de kicsit egysíkú, érett meggyes, szilvás jegyekkel, pici fával. 5p (06)

emmanueldelicataduo.jpg

Emmanuel Delicata Winemaker Ltd. Carrissimi Cabernet Sauvignon Classic Collection 2016 Malta
Érett, de nem túlérett erdei gyümölcsök, szeder, feketeribizli, eperdzsem és egy kis édesfűszer fedezhető fel illatában. Közepesnél kevesebb finomszemcsés tannin és kerek sav keretezi, az illatban megismert jegyeket hozza ízben is, fanyar zárással. 5p (06)

Amphorum Organic Merlot 2015 Castilla La Mancha
Illatban inkább meggy és édes piros bogyós gyümölcsök, ízben inkább meggy és savanykás erdei gyümölcsök dominálnak. Könnyű, jól iható, aránylag lágyabb savval és alig érezhető tanninnal. 4p+ (06)

Marsovin Caravaggio Limited Edition Merlot 2016 Malta
Meggyes, savanykás piros bogyós gyümölcsös jegyekre épül az illat és az íz. A sav külön életet él (pótolt?), a tannin finomszemcsés. 4p (06)

Carastelec Vinca Benedict Pinot Noir 2015 Crisana
Érett illat, sötétbe hajló erdei gyümölcsökkel, pici illóval. Túlérett gyümölcsök, farnehéz, egyensúlytalan korty, a testbe nem illeszkedő sav, finomszemcsés tannin, magas alkohol. Szilva, porrá aszalt gyümölcsök, pörkölési aromák, kis kesernye. 4p (07)

Bodegas Pintia Pintia 2008 Toro
Éppen csak kezdődő minimális érési jegy, feketecseresznye, szegfűszeg, ánizs, gyógynövények, fekete bogyós gyümölcsök díszítik a mámorító illatot. Élénk sav és alkohol, finomszemcsés, jó minőségű tannin jut magas egyensúlyra. Intenzív, összetett ízében feketecseresznye, feketeribizli, áfonya, édesfűszerek, ánizs. 7p (07)

cavesdupremalbec2015.jpg

Caves du Pré Tesco Finest Malbec 2015 Languedoc
Édesre érett erdei gyümölcsök, szilva, szeder, pici édesfűszer színezi a kellemes illatot és ízét. Jó sav, kevés tannin, bársonyos textúra jellemzi, jó egyensúllyal, tisztességes hosszal. Remek alapbor. 5p+ (07)

Casa Brancaia Tre 2012 Toscana
Sangiovese, merlot és cabernet sauvignon. Leheletnyi érettség, kis bőr, érett meggy, cseresznye és erdei gyümölcsök, gyógynövények, kis édesfűszer és talán egy egészen minimális vadhúsos fuvallat áll össze illatában. Élénk savak, érett, nagyon finomszemcsés tannin, nem túlzó alkohol jellemzi szerkezetét közepes test mellett. Meggy, piros bogyósok a főszólamban, kis szilvás, áfonyás, feketeribizlis színezet, a háttérben maradó fűszeresség. 6p (07)

Vall de Juy Merlot Barrica 2009 Penedes
Túlérett, aszaltba hajló meggy és szilva, némi bőr és avar jelentkezik illatában. Közepes teste mellé lágyabb savak és érett tannin párosulnak, az érett, porrá aszalt gyümölcsök mellett kis fa tűnik fel. 5p (07)

jacopobiondisantisassoalloro2011.jpg

Jacopo Biondi Santi Castello di Montepo Sassoalloro 2011 Toscana
Jacopo a legenda Franco Biondi Santi fia. 100% sangiovese 14 hónapos barrique hordós érleléssel. Erdei gyümölcsök, némi virág, kevés bőr és szivardoboz illata. A bor elég sűrű, mégsem tömény, szerkezeti összetevői jól aránylanak egymáshoz és erős közepes testéhez. A tannin nagyon finomszemcsés, épp csak picikét szárít, a korty bársonyos, élmentes. Ízében lédús erdei gyümölcsök, áfonya, jól eltalált fűszeresség, leheletnyi csokoládé. 6p (08)

M. Chapoutier La Ciboise Luberon Rouge 2015 Rhone
Grenache és syrah, spontán erjesztve, 9-12 hónapig finomseprőn nagy hordókban érlelve. A pici bőr és a baromfiudvar rövid szellőztetés után átadja a helyét meleg hangulatot árasztó, érett meggyes, földiepres gyümölcsösségnek, de egy kis természetes boros hangulat végig benne marad. A korty gurulós, szellős, jó savakkal, kissé poros tanninnal és emelkedett alkohollal keretbe foglalva. Ízében meggy, erdei gyümölcsök, kis zöldfűszer. 5p+ (08)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7012823222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása