A Borrajongó

Két nap a tanúhegyek árnyékában II. - Csendes Dűlő, Folly Arborétum, Istvándy

2017. szeptember 14. 06:00 - furmintfan

A badacsonyi beszámoló második részében elhagyjuk a Szent György-hegyet és egy badacsonyörsi kitérővel Badacsonyba érünk vissza. Megint három pince borai kerülnek terítékre, közülük ketten alig néhány éve léptek ki a nagyközönség elé - még ha bor korábban is készült a két pincénél -, amely gyorsan szívébe is zárta őket. 
Most Badacsonyörsön kezdünk tehát, amely kicsit kijjebb esik a borvidék szívét jelentő, névadó hegy forgatagából, de több fontos pincészet is megvetette itt a lábát és egyéb látnivalók is akadnak bőven. Az Örsi-hegy geológiailag eltéréseket mutat a tanúhegyekhez képest, itt ugyanis homokkő az alapkőzet, amelyet többek között bazaltmorzsalék és lösz is takar. A túra végén azután a borvidéki origónak számító Badacsony lábához tértem vissza, hogy még egy utolsó kóstolóval méltóképpen lezárjam a két napos kirándulást.
 csendesdulo2017_0.jpg

Csendes Dűlő Szőlőbirtok
A 2HA-nál a kóstoló befejeztével Török Csaba is csatlakozott hozzám, és együtt tettük át székhelyünket és poharunkat a badacsonyörsi Csendes Dűlő Szőlőbirtokra, ahol a családi birtokot irányító Molnár Júlia Dórával kóstoltunk meg egy fajták és évjáratok között ide-oda cikázó sort. A szakmabeliek és a fogyasztók körében gyorsan népszerűvé vált a szélesebb közönség elé csak pár éve kilépő pincészet, amelyről tavalyelőtt itt írtam hosszabban. A birtokon idén hivatalosan is megnyitott a borterasz, ami teljes gőzzel üzemelt egész nyáron, időnként különleges programokat is kínálva. Az Örsi-hegy lába felé haladva találjuk a birtokhoz tartozó vendégházat, ami ottjártamkor még nem volt teljesen készen, de 2018-ra minden bizonnyal újabb minőségi szálláshellyel gazdagítja a borvidéket.

csendesdulo2017_2.jpg

Csendes Dűlő Szürkebarát 2016
Moderált intenzitású, de kellemes bor, őszibarackos, körtés, halványan fűszeres jegyekkel, éppen csak leheletnyi édességérzettel, könnyű felépítéssel. 5p

Csendes Dűlő Olaszrizling 2015
Az általában neutrális fajtához képest meglepően élénk és vonzó: illatban pici édesfűszer, alma, sárgadinnye, citrusok, ízben édes citrusok, alma, finom fűszeresség. Könnyed, arányos, zamatos, jól iható. 5p

Csendes Dűlő Olaszrizling 2014
Ez már tipikusabb olaszrizling illatban: mandula, marcipán, neutrális fehér húsú gyümölcsök. Szikárabb, mint a 2015-ös, savai is feszesebbek, de kevésbé kifinomultak, bár az érés valamit simított élein. Citrusok, nyári alma, mandula, pici marcipán díszíti. 4p+

Csendes Dűlő Hárslevelű 2013
Szépen érő illat: leheletnyi kezdődő petrolosság, majd citrusok, őszibarack, körte, fehér virágok, leheletnyi édesfűszer és nedves kő. Íze teljesen az illatra rímel, kellemesen zamatos, miközben példás egyensúlyt mutat. Még mindig jó formában van. 6p

Csendes Dűlő Kéknyelű 2013
Hűvös, ugyanakkor a neutrális fajtához képes kedves illat: virágok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, citrusok. Élénk, jó tartású savait, komolyabb testét citrusos, őszibarackos, finom fűszeres jegyek öltöztetik, csipetnyi sóval. 6p

Csendes Dűlő Kéknyelű 2012
Itt egy kicsit több a palackérés a fehér húsú gyümölcsök és a fűszerek mellett. A test krémesebb, szélesebb, megállapodottabb bor benyomását kelti. 5p

csendesdulo2017_1.jpg

Csendes Dűlő Hárslevelű 2015
Bódító illatkavalkád: sárga húsú őszibarack, kajszibarack, mangó, sárgadinnye, trópusi gyümölcsök. Szájban is nagyon vonzó, intenzív és gazdag, a sárga húsú és trópusi gyümölcsök itt is tobzódnak, mellettük enyhe krétás érzet és pici só csavar egyet az aromatikán. A könnyed testet gömbölyded savak tartják. 6p

Csendes Dűlő Kéknyelű Késői Szüret 2015
Kb. 160 g/l maradékcukor van benne. Túl sok mindent itt már nem írtam fel, édes citrusok, jó koncentráció, ilyesmi. :) 

folly2.jpg

Folly Arborétum és Borászat
Másnap reggel egy rövid séta után a Folly Arborétum és Borászat felé vettem az irányt, ahol az arborétum körbejárása után az aktuális borkínálatba is belemerültem. A mintegy három hektáron elterülő, a 19. században alapított gyűjtemény megtekintése kihagyhatatlan program a településen járóknak; a tó kékje, az égbe törő hatalmas ciprusok és fenyők, a fantasztikus kilátás egyedi élményt adnak. A borkóstoló és az arborétum meglátogatása kombinált jeggyel is megoldható (ezt használtam ki én is), a borok mellett pedig különféle szörpök, kozmetikumok, szőlőmag-készítmények is kaphatók helyben és a webshopban is. Az érdeklődők itt olvashatnak többet a Folly-birodalom történetéről akov virtuális tollából, most viszont ugrunk egyet a borokra.

folly1.jpg

Folly Arborétum Boróka 2016
Olaszrizling, muscat ottonel és szürkebarát házasítása. Virágok, pici gyógynövény, alma, fehér húsú gyümölcsök illatban, nyári és zöldalma, édes citrusok, fehér húsú őszibarack, citromhéj, pici fűszer és gyógynövény ízben. Tiszta, könnyed, jó savú, egyenes kortylefutású bor, fanyar lecsengéssel. 5p

Folly Arborétum Budai Zöld 2016
Visszafogottabb, neutrálisabb illat fogad, citrusos, gyógynövényes jegyekkel. Ez is könnyed, lendületes, lineáris bor, zöldalmával, citrusokkal, pici citromhéjjal, fanyar zárással. 4p+

Folly Arborétum Olaszrizling 2016
Intenzívebb, gazdagabb illat árad a pohárból, nyári almával, fehér húsúakkal, fehér virágokkal. Kerekebb, szélesebb bor, talán minimális maradékcukor is lehet benne, ugyanakkor a savai kicsit rusztikusabbnak hatottak. Intenzív, zamatos, zöldalmával, nyári almával, édes citrusokkal és ismét kellemesen fanyar finissel. 5p

Folly Arborétum Kéknyelű 2016
A fajta második évjárat a pincénél. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma színezi, szájban citrusokkal kiegészülve. Masszívabb felépítésű az eddigi boroknál, szélesebb testtel, szikárabb savakkal, minimális krémességgel. 5p+

folly3.jpg

Folly Arborétum Rajnai Rizling 2016
Első évjárata a fajtának a Folly Arborétumnál, viszonylag friss palackozás. Neutrális, citrusos, ízben lime, citromvelő, zöldfűszerek, gyógynövények, kis krétás érzet, csipetnyi só. Feszes, lendületes, feltehetően a palackozás miatt is kissé még zárkózott, de van benne potenciál, szerintem lesz ez a pontszám idővel magasabb is: 5p
 istvandy2017_1.jpg

Istvándy Birtok
Az Istvándy család több mint 200 éve foglalkozik borkészítéssel, de 2003-ban Gergely, a legfiatalabb generáció tagjaként a legmagasabb minőség megcélzásával hozott változást a birtok életébe. Istvándyék 40 hektáros birtokuk nagy részéről a leszüretelt szőlőt eladják, csak néhány hektár termését készítik el saját borként. A Csobánc szomszédságában fekvő Tóti-hegyen található birtokon őshonos állatokat is tartanak, amelyek az Istvándy Csilla által vezetett konyhát is ellátják. A 2014-ben megnyílt, a badacsonyi vasútállomásról pár perc sétára található Borműhely pedig ideális kiindulópont vagy végső stáció egy badacsonyi bortúrához. Megint könnyű dolgom van: a birtokról, illetve a badacsonyi Borműhelyről itt és itt írtam kicsit hosszabban, most nem is szaporítanám tovább a szót, következzenek a borok.
A poharazott tételekből kóstolósort is össze lehet állítani a Borműhelyben, én is így tettem. Időközben Gergely is befutott, aki gyorsan jóváhagyta és egyben ki is egészítette a soromat további két tétellel, így végül hét bort kóstoltam meg.
 istvandy2017_2.jpg

Istvándy Üdvöske 2016
95% szürkebarát, 5% muscat ottonel. Újbor, egy kicsi maradékcukorral. Virágokkal, édes almával, őszibarackkal operál. Pehelykönnyű, a maradékcukor okán kicsit lágy, de jól iható, behízelgő, zamatos. 4p

Istvándy Olaszrizling BalatonBor 2016
Neutrális fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, csipet zöldfűszer díszíti. Könnyű, jól fogyasztható, üde savú, de kicsit rövid a korty. 4p

Istvándy Laza Cuvée 2015
Sauvignon blanc, olaszrizling, szürkebarát (ez hordóban is járt) és sárgamuskotály házasítása. Illatban kicsit semleges karakterű, fehér húsú gyümölcsökkel, halvány zöld villanásokkal. Szájban leginkább talán a sauvignon blanc tűnik a házasítás domináns tagjának. A korty elég tartalmas, citrusok, őszibarack, zöldalma, zöldfűszer a fő díszítőjegyek. 6p-

Istvándy Kékderű 2016
90% kéknyelű, 10% rózsakő. Moderált intenzitású, kicsit zárt illat, enyhe virágos, vegetális fuvallattal, majd idővel fehér húsú gyümölcsökkel, almával. Feszes, de nem túlzó savai jól tartanak, talán itt is van egy egészen minimális maradékcukor, ízét tekintve citrusos, nyári almás. 5p

Istvándy Szürkebarát 2015
6 hónapot töltött hordóban a bor. Pici virág, némi őszibarack, halvány fűszeresség az orrpróba eredménye. Érettebb karakterű, krémesebb, testesebb bor, lágyabb savérzettel, kissé emelkedett alkohollal, fehér húsú gyümölcsös, fűszeres ízjegyekkel, halvány pörkölési aromákkal. 5p

Istvándy Olaszrizling Hegybor 2015
Szintén 6 hónapot töltött hordóban. Kicsit zárkózottan indul, majd fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, pörkölt magvak, zöldfűszerek bújnak elő. Testesebb, komolyabb, enyhén olajos struktúra jellemzi. Nyári alma, mandula, pici zöldfűszer, csipetnyi só díszíti. 6p

Istvándy Hárslevelű 2014
1 éves hordós érlelést kapott. Színe aranysárga, kissé olajos a textúra a pohárban. Van egyfajta késői szüretes jellege az érett illatnak: sárgabarack, aszalt gyümölcsök, kis méz. Széles, de a testes megtartó savakra épül, krémes, vastag, sárga húsú gyümölcsökkel, érett citrusokkal, enyhe botrytises beütéssel, halvány sóssággal. 6p

 

Molnár Júlia Dórának és Istvándi Gergelynek köszönöm a vendéglátást és a kóstolót!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8512825744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása