A Borrajongó

Tegnap ittam - Heimann Birtokbor 2014

2017. augusztus 11. 06:00 - furmintfan

Már szinte közhelyesen köztudomású tény, hogy 2014 nem lesz a legendás magyar vörösborok évjárata. Egy kezemen meg tudom számolni, hány szép hazai vöröset kóstoltam ebből az évből, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ennek egyik oka saját jellemhibám, nevezetesen az óvatosság is lehet. Mindenesetre innen szép nyerni, ahogy mondani szokás, és a 2014-es Heimann Birtokbornak ez sikerült is. A teljesség kedvéért hozzá kell tenni, hogy itt sem a vakmerő kísérletezőkedv vitt rá végül a vásárlására, hanem rszabi ajánlása.

 heimannbirtokbor2014.jpg

Tekintettel arra, hogy 2014-ben nem készült a pincénél a Bikavér és a Birtokbor fölé pozicionált bor, a legjobb területekről szüretelt szőlő is ebben az előbb említett két tételben landolt, erősítve azt a trendet, hogy csúcsbor-mentes évekből gyakran a "középkategória" kerül ki győztesen. A Heimann Birtokbornak ugyan nincs feltétlenül szüksége ilyen tuningra, eddig is megbízható választás volt a 3000-4000 Ft közötti ársávban, és a 2014-es kiadás sem fogja csorbítani a tétel hírnevét.

Cabernet franc, kékfrankos, merlot és syrah házasítása 20 hónapig hordóban érlelve. Kifejező illatában erdei gyümölcsök, málna, szeder, meggy, hintésnyi édesfűszerrel, leheletnyi fával. Élénk, de nem túlzó savak vezetik szájban, a fa nagyrészt már beépült, a tannin bársonyos tapintású, a korty lendületes és kiegyensúlyozott, a test közepes. Málna, meggy, ribizli, szeder, pici bors és édesfűszer jelenik meg kellő intenzitással és végül megfelelő hosszúsággal is búcsúzik. Kicsit lehűtve is jól működött, önállóan és étel mellé egyaránt. Erős 6 pont a jutalma. (3650 Ft - Bortársaság)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6312733010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2017.08.11. 21:42:39

Sztem van 14es bikavérük, ill. valamely webshopban mintha láttam volna...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.08.12. 09:51:04

@MádiN.: Persze, hogy van, én is ezt írtam. :)
süti beállítások módosítása