A Borrajongó

Tegnap ittuk - R. Prüm Mosel Riesling Trocken 2016 (Aldi)

2017. augusztus 07. 06:00 - furmintfan

Nem tudom, hogy Raimund Prüm rokona-e a Mosel-legenda J. J. Prüm-nek, én eddig nem is találkoztam a nevével, de ez persze semmit nem jelent. Ettől függetlenül, amikor megláttam, hogy az Aldi-ban 1600 Ft-ért árulnak egy mosel-i rieslinget, nem volt kérdés, hogy teszek vele egy próbát. Német riesling-fronton már belépő szinten is lehet élményszámba menő borokat kóstolni, de 2000 Ft alá az alapborok ára is ritkán megy. Ha figyelembe vesszük, hogy ennyi pénzért nem dűlős furmintokat se nagyon vásárolhatunk, és a németeknél stabilabb a színvonal, gyorsan belátható, hogy ez itt egy best buy-gyanús bor.

rprumriesling2016.jpg

Nos, ez itt tényleg egy alap-riesling, nem markol sokat, de azt stabilan a kezében tartja. Fajtajelleges, tiszta, csúszik. Almafélék dominálnak illatában, kiegészítésként édes citrusok, őszibarack, citromhéj, a szárazpróba során egészen enyhe kezdődő petrolosság tűnik fel. A frissítő savak mellett természetesen van egy kevés maradékcukor is. Citrusok, almafélék és fehér húsú őszibarack uralják az ízképet is, nem egy komplex történet, de tiszta, jól definiált és - az alacsony alkohol miatt is - jó inni. Az áráért jó vétel. Magabiztos 5 pont. (1600 Ft - Aldi)

Atipikusan jó vétel egy hiperpolcról. Nem egyszerűen arról van szó, hogy technológiailag hibátlan, mert az szinte alapvetés. A slusszpoén itt annyi, hogy tök műfaj- és fajtaazonos lett a végeredmény, amely filléres örömforrás a laikusoknak és kellemes meglepetés a kételkedőknek. Egyszerű? Persze, mint a faék, de cserébe nagyszerű is. Citrusos-barackos, határozott savait érintésnyi, de észrevehető és jótékony maradékcukor kerekíti. Közepesnél ugyan nem hosszabb, de van annyira jó, hogy a második és a harmadik pohár és kötelező legyen. Óriási vétel, ügyes és tisztességes dolog ilyesfajta nemzetközi borokat polcon tartani, eképpen a lehető legstabilabb 5 pont sem kérdés. (ungert)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9712721708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csite 2017.08.07. 09:35:18

Ezt én is tegnap ittam. :-)

Szvsz. okés, oda nem figyelős itóka, gondolkoztam, hogy vegyek még egyet, de nem találtam semmi olyat benne, amiért szívesen innám újra. kokakóla

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.08.07. 10:26:03

@csite:
Jobb az ár/érték aránya, mint a kokakólának. :)

Mivel kíváncsivá tett, hogy a szerzők se hallottak róla, utánanéztem Prüm úrnak. Tehát rokona J. J. Prümnek, tán a dédnagypapa közös, ha jól emlékszem a családfára. Övé (ill. idén július 1-től a lányáé) a Weingut S.A. Prüm nevű cég.
A jelen bor nem sajátja, hanem magára vállalta azt az embert próbáló feladatot, hogy felvásárol 300000 l bort kollégáktól, és ezek házasításával az Aldi számára létrehozza ezt a nagyszerűséget, amit tegnap ittunk.

csite 2017.08.07. 10:40:17

@Hepci: nem tudom, hogy jobb-e az arány. Nekem akkor is kokakólás. Azaz nem önteném ki, de csak nagy szükség esetén vennék újra, vagy ha nem lenne más választásom.
Bevallom a palack vége felé már nem volt olyan élvezetes mint az elején, amikor a gyümölcsösség robbant a bubitól. Elkezdett zavarni a kesernyésség, az alkopopos hangulata a bornak, a zöldes savak. Ettől függetlenül valóban remek vétel, és buliitóka.

A kutatást köszönöm, 3000hl-t így legyártani ügyes dolog.
Ugye kellett hozzá 150q/ha-os termés, abból 70%-s lékinyerés -> 105hl/ha, azaz 28,5ha termése, ami a moseli borvidék rajnait termő területének (5390ha) kb. 0,5%-a.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.08.07. 12:04:40

@csite:
Úgy érettem a kokakólás viszonylatot, hogy kokakólából nincs olyan ár, amennyiért meginnék 2 kortynál többet, ebből viszont simán megittam fél palackot tegnap.
Jobban tettem volna, ha megiszom az egészet, mivel mára olyan lett, mint egy hasonló árfekvésű prosecco, ami elvesztette a bubit, mint egyetlen érdekességet.

csite 2017.08.07. 12:07:43

@Hepci: mi a feleségemmel abszolváltuk az egész palackot, tudva, hogy az ilyen precíz borok érzékenyek, mint a kokakóla! Elmegy a bubi, oda a varázs, kap egy kis levegőt és eltörik a gerince.

osborne 2017.08.12. 03:43:23

Finom volt.

Kokakólához semmi köze.
süti beállítások módosítása