A Borrajongó

Gervai bortrió 2016-ból

2017. augusztus 04. 06:00 - furmintfan

Gervai János kis pincészetéről jó másfél éve írtam először, akkor a 2014-es és 2013-as borokat, valamint a 2015-ös mintákat kóstoltuk végig, az időjárás miatt szőlőbe nem mentünk. János júliusban felhívott, hogy ha van kedvem és időm, valamikor szívesen megmutatja a szőlőt és a 2016-os borokat, én pedig kaptam az alkalmon. Egy szombati napon be is vágtuk magunkat a kocsiba, hogy kis túránk után az Onyx délutáni-esti műszakjának megkezdése előtt még visszaérjünk a fővárosba. Gervai János ugyanis az Onyx head sommelier-jeként elég elfoglalt ember, ráadásul szinte teljes szabadidejét a pincének és a szőlőnek szenteli, másra nem nagyon jut idő. Pedig a lepalackozott bormennyiség növekedésével a kereskedelemmel, marketinggel, arculattervezéssel is foglalkozni kell, ehelyett leginkább a támberendezések vagy az ültetvények rendbehozatala köti le az energiáját. 

gervai2016_2.jpg

Az ültetvények között autózva szembetűnő, hogy "Budapest szőlőskertje" azért itt-ott elég leharcolt állapotban van. A szépen karban tartott ültetvények mellett rengeteg az elhanyagolt szőlő (tudom, persze, ez kb. minden borvidéket érint). Több nagyobb, tehetősebb pincészet komoly telepítésekbe fogott az utóbbi években, amelyek remélhetőleg javítanak az összképen, de az most minimum felemás. A területek árai közben lassan az egekbe szöknek Etyeken is, így a legtöbb kis pincészet a Törley-től bérelt szakcsoportokon gazdálkodik, ami olcsóbb, cserébe viszont azt jelenti, hogy ki vannak szolgáltatva a nagy cégnek, hiszen az bármikor visszaveheti a szőlőket saját kezelésbe. Szinte minden borvidéken panaszkodnak a borászok, hogy megfelelő munkaerőt nehéz találni a szőlőmunkákhoz, ez Etyeken is igaz. Sok a be nem tartott ígéret, a késedelem, kevés a pontosan és jó minőséggel elvégzett munka. János mindenesetre reméli, hogy ebben az évben az általa gondozott szőlők felújítását befejezi, és jövőre már másra is több ideje jut.

gervai2016_1.jpg

Három fajtabor készült 2016-ban a pincénél, zöldvelteliniből, szürkebarátból és sauvignon blanc-ból. 

Gervai Zöldveltelini 2016
A szőlő 1/3-a 2-3 óra áztatás után került feldolgozásra, 2/3-a azonnal. Moderált, kicsit neutrális illata van, itt egy kis zöldalma, ott egy pici virág, némi citrussal. Lendületes, de nem túlzó savakra építkezik, könnyed, gördülékeny, az alacsony alkoholnak köszönhetően büntetlenül lehet inni. Ízben is az illatra rímel: zöldalma, citrusok, pici egres, némi zöldfűszer. 5p-

Gervai Pinot Gris 2016
Eleinte picit zárkózott, majd sorban jönnek az őszibarackos, virágos, nyári almás jegyek. Az előző bor után érezhetően testesebb, szélesebb, megfelelő mennyiségű, bár talán kicsit érdesebb savakkal. Zamatos, jó ízű korty: őszibarack, zöldalma, nyári alma, mandarin, csipetnyi édesfűszer. 5p

Gervai Sauvignon Blanc 2016
Egyértelműen a legintenzívebb és a legszebb bor a sorban. Illatában hozza a kissé újvilági borokra emlékeztető trópusi gyümölcsös jegyeket, a háttérben a kötelező "zöldes" tónusokkal: mangó, sárga húsú őszibarack, sárgadinnye, zöldpaprika, csalán. Szájban könnyed, lendületes, intenzív és zamatos bort kapunk, itt is jól megférnek egymás mellett a trópusi gyümölcsös, citrusos és zöldes jegyek, leheletnyi édességérzettel megemelve. Nagyon tetszett. 6p

Gervai Jánosnak köszönöm a dűlőtúrát és a borokat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9512710242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.