A Borrajongó

Magyar egyveleg 2017/2

2017. július 08. 06:00 - furmintfan

Itt az újabb adag egyveleg, mindenféle, a márciustól júniusig eltelt időszakban kóstolt magyar borral. Szokás szerint sok a száraz tokaji, de vannak még itt sokan mások, például sok kutyafuttában kóstolt kékfrankos és egy rakás, emlékezetből lejegyzetelt Gere-bor, köztük Balthazar-palackokból (12 l) kóstolt Koparok és Kopárok.

 egyvelegdugokm8.jpg

Fehér

Szent Tamás Pincészet Szent Tamás Furmint 2012
Érett, kompótos gyümölcsöket hordozó illat, trópusi gyümölcsökkel, naranccsal, mézzel, krémes jegyekkel. Testes, széles, krémes test, lágy savak, emelkedett alkohol, mellette jó koncentráció és komplexitás jellemzi. Érett és kompótos gyümölcsök, sárga húsúak, trópusiak, narancs, körte, só és fűszerek kíséretében. Feszesebb struktúrával mehetne feljebb is, de kissé lágy a korty, lehetne több tartása. 6p (03, 05)

Nagy és Családja Pincészet RVZD Olaszrizling 2016
Az RVZD a Pannonhalma melletti Ravazd településre utal. Tiszta, zöldalmás, enyhén virágos aromatika, szájban ráadásképp citrusokkal. Könnyű, egyenes, pörgős savakkal, fröccsnek ideális, de magában is lecsúszik. 4p (03)

Anonym Pince Szinkópa Chardonnay 2013
Seprős jegyek jönnek először illatban, kis érettséggel: grillázs, popcorn, majd édes sárga húsú gyümölcsök - narancs, banán - is feltűnnek. Ízében teljesen az illatra rímel, a korty lendületes és elég intenzív, a szerkezet arányos, fát nem is érezni. 6p- (03)

Etyeki Kúria Mérész Sándor Projekt Zöldveltelini 2015
Fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, halvány virágos-fűszeres jegyek tarkítják illatát. Ízben intenzívebb és részletgazdagabb: alma, zöldalma, körte, citrusok, pici zöldbors. A savak mellett talán picike maradékcukor is van, a korty sima, gördülékeny. 5p (04)

Gizella Pince Szil-völgy Hárslevelű 2011
Érett citrusok és kompótos fehér húsú gyümölcsök vezetik az illatot, fűszerekkel, némi trópusi gyümölcs, pici méz és kevés gomba is feltűnik. Az idő már kicsit megérintette, a korty kicsit kezd lelágyulni, kerek, finoman krémes. A kompótos fehér húsú gyümölcsök ízben is visszatérnek, pici méz, só, vanília, fűszerek és pici fa mellett. 5p+ (04)

Gizella Pince Szent Tamás Hárslevelű 2011
Visszafogott illat, idővel körtekompót, vanília, szegfűszeg jelenik meg. Nagy testét enyhén emelkedett alkohol és széles sav fogja keretbe, még mindig elég hosszan tart szájban. Ízében érett fehér húsú gyümölcsök, citrusok, fűszerek, a végén melegítő alkohol. 6p (04)

jasdinagykutichardonnay2015.jpg

Jásdi Pince Nagykúti Chardonnay Válogatás 2015
Itt tényleg igaz, hogy ez a bor nem a fajtáról, hanem a termőhelyről szól. Az illatban a gyümölcsöket nyomozni kell, cserébe kapunk fűszereket és határozott sósságot. Masszív, komoly struktúrát villant, sós, fűszeres jegyek vezetik, érett körte, fehér húsú gyümölcsök, mandula kíséretében. 7p- (04)

kreinbacheroregtokekbora2013.jpg

Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2013
Neutrális illata folyamatosan egyre több réteget tár fel: őszibarack, körte, szép fűszeresség. Jó felépítésű, a sav és a hordó is beépült a bor szövetébe, a korty közepesnél hosszabbra nyúlik, őszibarackos, almás, körtés jegyeket, szép fűszerességet, halvány sósságot villant. 6p (04)

Szent Tamás Pincészet Nyulászó Furmint-Hárslevelű 2012
Érett illat: birsalmakompót, őszibarack, méz, egy kevés trópusi gyümölcs-kompót. Széles, aránylag lágyabb savak támogatják, az egyébként elég koncentrált és tartalmas alapanyagot. Túlérett őszibarack, körte, birsalmakompót, méz, kandírozott citrusok öltöztetik, pici kesernyével a végén. 6p- (04)

disznokodorgofurmint2015.jpg

Disznókő Dorgó Furmint 2015
Eleinte zárkózott illata viszonylag gyorsan kinyílik és hozza a furminttal általában összekötött illatjegyeket: körte, őszibarack, citrusok, pici édesfűszer, kevés friss birsalma. Lendületes savak dolgoznak a borban, de a bor elég tartalmas ahhoz, hogy elbírja. Jól definiált körte a vezető jegy, mellette őszibarack, citrusok és a háttérből a hordó fűszerei jutnak szóhoz. Szerettem, az áráért pláne jó vétel, bár én a budapesti reptéren kívül máshol még nem találkoztam vele. 6p+ (04)

Gizella Pince Szil-völgy Furmint 2012
Szép értettség lengi be az illatát, érett fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, fűszerek, másnap pici birs és dió is megjelenik. Kerek korty, széles savak, élmentes szerkezet jellemzi, de kicsit lehetne benne több lendület. Az érett fehér húsú gyümölcsök mellett citrusok is feltűnnek, valamint egy kis fűszer. 6p (05)

Barta Pince Öreg Király Hárslevelű 2012
Szép illat: friss méz, virágok, érett őszibarack. Széles savakkal és pici cukorral operál, jó egyensúlyt mutat és szépen is érik. Érett őszibarack, körte, méz, leheletnyi vanília. 7p- (05)

Barta Pince Öreg Király Furmint 2012
Illatában van egy kis fedettség és sajtos jegy, az érett fehér húsú gyümölcsök csak a távolból sejlenek fel. Szikárabb, tömörebb, szigorúbb, mint a hárslevelű, kevesebb gyümölccsel, citrusokkal, fűszerekkel. Feszesebb, fókuszáltabb, mint a hárs, de mégis azt kedveltem jobban. 6p (05)

Szent Tamás Pincészet Nyulászó Furmint-Hárslevelű 2015
Kell egy kis idő, hogy előbújjanak az őszibarackos, finom fűszeres jegyek a pohárból, ízben azért intenzívebb. A bor korábbi évjárataira visszaemlékezve, talán ez az eddigi legfeszesebb kiadása a nyulászónak, szikár, lendületes, de van mögötte tartalom is. Őszibarack, citrusok, lime, minimális trópusi gyümölcsös aláfestés, fűszerek. 6p+ (05)

szenttamasdongofurmint2015.jpg

Szent Tamás Pincészet Dongó Furmint 2015
Itt is elég visszafogott illattal találkozunk, főleg körte dominál benne a fűszerek előtt. Masszívabb, testesebb anyag, tartalmas, de nem nehézkes, a fa még kicsit elöl van. Körte, zöld banán, citrusok, lime, pomelo, fűszerek és halvány sósság. 7p- (05)

Szent Tamás Pincészet Szent Tamás Furmint 2013
Rétegzett, lassan kibontakozó illat: vanília, őszibarack, körte, kevéske trópusi gyümölcs, édes citrusok. Jó felépítésű, hosszúra nyúló korty, körte, édes alma, édes citrusok, sokféle édesfűszer, pici só, zárásként fanyar lecsengés. 7p (05)

szepsybohomaj2015.jpg

Szepsy Bohomáj Furmint 2015
Közepesnél intenzívebb körtés, fűszeres illat, őszibarackos, körtés, édes citrusos ízvilág. A Hordó finoman keretezi a gyümölcsöket, nem tolakszik előre, a bor elegáns, arányos, semmi nem lóg ki belőle, finom textúrájú, szinte könnyed egy Szepsy-borhoz képest. 7p (05)

Homola 100% Balaton 2016
Olaszrizling, tramini és szürkebarát. Aránylag visszafogott illat, virágokkal és almával, ízben is erre rímel, némi citrusossággal és őszibarackkal tarkítva. Egyenes, kanyaroktól mentes, tiszta nyári bor. 4p (05)

Homola 100% Rizling 2016
100% olaszrizling. Virág, zöldalma, citrusok, leheletnyi mandula illatban és ízben. Zamatosabb, kerekebb, intenzívebb, mint a 100% Balaton. 5p- (05)

Homola Parti Szél 2014
Olaszrizling és szürkebarát. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, zöldalma, pici mogyoró. Az évjáratot nem tudja letagadni: kicsit vékony és feszes savú, de kihozták belőle, amit lehetett. 5p (05)

Danubiana Irsai Olivér 2016
Fajtajelleges, de nem pacsuli, szőlős, szőlővirágos, pici licsivel és keleti fűszerrel, ízben némi almával megtoldva. Könnyű, rövid, de jól iható és hibamentes. 4p (05)

Jásdi Pince Csopaki Olaszrizling 2016
Meglepően illatos, virágos, fehér gyümölcsös, almás. Pergő savak és fehér húsú gyümölcsök vezetik, zöldalmával, pici édes citrusossággal. 5p- (06)

Kreinbacher Furmint 2015
Meglehetősen neutrális gyümölcsöket és némi hordófűszert hordoz az illata. Feszes szerkezet, jól adagolt hordó és kissé markáns sav jellemzi szájban, citrusos, fehér húsú gyümölcsös ízekkel, némi fűszerrel és egy csipet sóssággal. 5p (06)

Feind Pincészet Sauvignon Blanc 2016
Bodza, citrusok, vágott fű, zöldalma... hozza a tankönyvi fajtajegyeket. Könnyed, jól iható, csilingelő savakkal, tiszta, intenzív ízekkel. 5p- (06)

Etyeki Kúria Chardonnay 2015
Illatában egyensúlyban vannak a gyümölcsös, hordós, seprős jegyek, egyik sem került túlsúlyba. Szájban is jó egyensúlyt mutat, a hordó megtalálta a helyét, ahogy a savak is csendben teszik a dolgukat. Őszibarack, körte, édes alma, vanília, gyömbér, pici vajasság. 6p (06)

Szepsy Urbán Furmint 2008
Szépen érik, vaníliás, édesfűszeres, érett-aszalt fehér húsú gyümölcsös, már kezdődő tercier jegyekkel. Testes, masszív felépítésű, ízében sós citrom, vanília, finom érési jegyek. 6p (06)

Anyukám Mondta A Ház Bora - Oremus Furmint 2015
A Ház Bora egy dűlős Oremus furmint a Petrács-dűlőből. Illatban a fajtajelleges körte mellett jönnek a hordó (legalább részben új?) édesfűszeres jegyei, finom vaníliával. Közepes testű, jó felépítésű, arányos szerkezetű bor, remek savakkal és minőségi hordóval. Ízében körte, őszibarack, édes citrusok, vanília és édesfűszerek. 6p+ (06)

Szepsy Furmint 2015
Fehér húsú gyümölcsös, édes citrusos, őszibarackos, körtés, finoman édesfűszeres aromatika. Közepes test, jó egyensúly, finom savak jellemzik szerkezetét. 6p+ (06)

 

Rosé/Siller

Benedek Pince Kékfrankos Rosé 2015
Tiszta, friss piros bogyós gyümölcsökkel teli illat- és ízvilág, szamócával, cseresznyével. Kóstolva leheletnyit édeskésnek hat, de cserébe tartalmas, a szokványnál teltebb rosé. 5p- (04)

Kasnyik Siller 2015
Kékfrankos, zweigelt és pinot noir. Tartalmas, enyhén édeskésnek hat, tele érett piros bogyós gyümölccsel. 5p (04)

Garger Kékfrankos Rosé 2016
Fickós savak repítik, a cseresznyés, málnás jegyek mellett friss citrusok és zöldfűszerek is megjelennek, de nem annyira a behízelgő, inkább a szikár vonalon mozog. 4p+ (04)

Weninger & Gere Rosé 2016
Szamóca és cseresznye, frissítő, pörgős savak, lendületes, tiszta korty. Semmi extra, de minden a helyén van benne. 4p (05)

St. Andrea Rózsa Rozé Cuvée 2015
Pinot noir, kékfrankos és merlot hordóban erjesztve és érlelve. Első szippantásra is több mélységet kínál az átlag rosénál, szerencsére be is váltja az ígéretet. Az epres, cseresznyés, málnás gyümölcsösséget a hordó fűszeres jegyekkel, némi brióssal egészíti ki. A korty elég tartalmas, koncentrált és jól strukturált, tisztességes hossza is van. Ahogy kicsit melegszik a pohárban, a hordó és az alkohol jobban az előtérbe nyomakodik, de teljesen felesleges melegedni hagyni. Szép munka. 6p (05)

Juhász Testvérek Pincészete Rosé 2016
Műviesnek ható, édeskés illat, szamóca, tutti-frutti. Enyhe édesség, némi szénsav, próbálták nagyon populárisra hangolni, de én nem sok élvezetet találtam benne. 3p (05)

palffyrose2016.jpg

Pálffy Rosé 2016
Pinot noir és zweigelt, spontán, tartályban erjesztve. Neutrális, nem túl intenzív piros bogyós gyümölcsös illat, semmi tutti-frutti vagy műeper. Szájban egészen borszerű, tartalmas és van eleje, közepe, vége, jó savak támogatják, bár kissé rusztikus is az összhatás. Szamóca, vérnarancs, pici citrusosság. 5p (06)

 

Vörös

Csányi Pincészet Villányi Cuvée 2015
Portugieser, blauburger, kékfrankos és merlot. Meggylé és meggymag a két vezető aromajegy, szájban cseresznyével és zöldfűszerekkel. Könnyű, laza szövésű, kicsit híg alapbor, kevés, picikét darabos tanninnal, kesernyés zárással. 4p- (03)

etyekikuriazweigelt2015.jpg

Etyeki Kúria Zweigelt 2015
Meleg érzetű illat: meggy, feketecseresznye, erdei gyümölcsök, diszkrét fűszeresség. Osztrák stílus, soproni terület, sima, selymes textúra, puha tannin, szépen használt, integrált hordó és leheletnyi édesség jellemzi. A gyümölcsök viszik a prímet ízében: meggy, feketecseresznye, szeder, málna, finom fűszerességgel megspékelve. 6p- (04)

Merfelsz Agent Provocateur 2015
Hamburgi muskotály. Határozottan friss almás és virágos, aromatikában teljesen fehérboros. Könnyed, szellős korty, alacsony alkohol, légies szerkezet jellemzi. 5p (04)

Vylyan Kékfrankos 2015
Rumpuncsos hordó, édesfűszerek, érett meggy és szilva érkezik illatban. Közepesnél testesebb bor, sok érett meggyel, erdei gyümölccsel, szilvával és megint a gyümölcsöket is háttérbe szorító édes hordós, puncsos jegyekkel. 5p+ (04)

Szent Donát Magma Kékfrankos 2015
Fűszeres, piros gyümölcsös, meggyes, cseresznyés, málnás aromatika jellemzi. Feszes savú, lendületes, a hordó csak alájátszik a pörgős savaknak és a gyümölcsöknek. 6p+ (04)

Benedek Pince Kékfrankos 2015
Piros bogyós gyümölcsös, meggyes illat, enyhe céklás-földes jegyekkel, most kicsit kuszábbnak tűnt, mint a Magna Mátra kóstolóján. Szájban kerek, sima, selymes. Meggyes, piros bogyós gyümölcsös jegyek uralják ízét is, de a céklás-földes vonal itt is megjelenik. 5p+ (04)

tuzko7frankos2013.jpg

Tűzkő Birtok 7Frankos 2013
A meggyes, erdei gyümölcsös jegyek mellett megjelenik egy kis szotyi és tökmag is az illatban. Közepes testű, alapvetően arányos felépítésű, a hordó egy kis puncsos jegyet csempész az inkább a feket bogyós spektrumon játszó gyümölcsök mellé. 5p+ (04)

planinakekfrankos2011.jpg

Planina Kékfrankos 2011
Mediterrán hangulat, érett gyümölcsök, meggy, erdei gyümölcsök, fűszerek, ízben enyhe földesség, pici érettség. 5p+ (04)

Bott Frigyes Kékfrankos 2015
Piros bogyós gyümölcsök, finom fűszerességgel kísérve. Arányos, jó egyensúlyt mutat, de egy picit még mindig simulhat. 6p (04)

Bott Frigyes Kékfrankos 2013
Hasonló a 2015-ös kiadáshoz, de annál tömörebb, lendületesebb és épp egy picit érettebbnek hat. A hordót szépen beépítette, a gyümölcsök és a fűszerek körtáncot járnak szájban. 6p+ (04)

Kasnyik Kékfrankos 2015
Piros bogyós gyümölcsös, cseresznyés, meggyes, málnás főszólam mellett van benne egy minimális földes-fémes-céklás vonal, de engem legalábbis nem zavart. Feszes, gyümölcsös korty, kevés édes fűszerességgel. 6p- (04)

Garger Kékfrankos Válogatás 2014
Közepes test mellett lendületes, de nem túlzó savak, sima tannin keretezi, a korty selymes, kiegyensúlyozott. Meggy, feketecseresznye, finom fűszeresség színezi. 6p (04)

Etyeki Kúria Kékfrankos 2014
Élénk sav és jól adagolt hordó keretezi a közepesnél valamivel könnyedebb testet. Feketecseresznye, szeder, erdei gyümölcsök, fűszerek díszítik. 6p- (04)

Weninger & Gere Pinot Noir 2011
Érett illat, avaros, földes, gombás jegyekkel, aszalt gyümölcsökkel. A korty kissé lágy, szétterül, sima, szintén az aszalt gyümölcsök és avaros jegyek dominálnak benne. 5p+ (05)

Gere Fekete Járdovány 2015
Egyedien fűszeres, virágos, kék szőlős, feketecseresznyés illat és íz, jó savak, kevés és sima tannin, közepesnél könnyedebb test. 5p+ (05)

Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2012
Érett erdei gyümölcsös jegyek, édesfűszerekkel keveredve: feketeribizli, áfonya, feketecseresznye, szeder, málna, vanília, csokoládé. Meleg érzetű, jól kitöltött, bársonyos korty, enyhén emelkedett alkohol, pici alkoholédesség, jó arányok, érett erdei gyümölcsök és fűszerek. 6p+ (05)

Gere Solus 2012
Érett meggyes, szilvás jegyek, fűszerekkel, enyhe animalitással. Az alkohol picikét emelkedett érzetű, a tannin nem kevés, de érett. Ízében meggy, szilva, fűszerek, pici étcsoki és bőr. 6p+ (05)

gerekoparok.jpg

Gere Kopar 2013
Erdei gyümölcsök, szantál, fűszerek, szeder, feketeribizli, feketecseresznye. Lendületes, jól strukturált, a tannin még kicsit simulhat. Még fiatal, de így is jobban tetszett a két előző évjáratnál. 7p- (05)

Gere Kopar 2012 Balthazar (12 l)
50% cabernet franc, 40% merlot és 10% cabernet sauvignon, 16 hónap érlelés kis hordókban, valamint 10-25 hektós ászokhordókban. Meleg hangulatot árasztó aromatika: Érette feket bogyósok, szeder, szilva, áfonya, kis étcsoki, kávé. Telt, széles anyag, enyhén melegítő alkohollal, sok, felrakódó tanninnal. 6p+ (05)

Gere Kopar 2011 Balthazar
50% cabernet franc, 40% merlot és 10% cabernet sauvignon, 60%-ban kis hordó, a többi 20-25 hektós ászokhordókban érett. Kicsit zárt, matt az előzőek után. Aszalt fekete bogyós gyümölcsök, pörkölési aromák, pici animalitás, dohány, étcsoki. Nem túl feszes, gyümölcsössége is kicsit tompa. 6p (05)

Gere Kopar 2009 Balthazar
50% cabernet franc, 40% merlot és 10% cabernet sauvignon, 60%-ban kis hordó, a többi 20-25 hektós ászokhordókban érett. Aszalt-lekváros feketeribizli, áfonya, meggy, fűszerek, halvány animalitás, pici fűszerpaprika színezi. A 2011-esnél egy fokkal elevenebb, feszesebb. 6p+ (05)

Gere Kopar 2008 Balthazar
50% cabernet franc, 40% merlot és 10% cabernet sauvignon, 60%-ban kis hordó, a többi 20-25 hektós ászokhordókban érett. Feszesebb, szikárabb felépítésű az előzőeknél. Aszalt erdei gyümölcsök, meggy, pici zöldfűszer, a hordó fűszerei, enyhe istállós animalitás. 6p (05)

Gere Kopar 2007 Balthazar
50% cabernet franc, 40% merlot és 10% cabernet sauvignon, 16 hónap érlelés 60%-ban új francia és magyar kis fahordókban. Édeskés, likőrösbe hajló illat, túlérett-lekváros fekete bogyós gyümölcsök, ánizs, szantál, édesfűszerek, csokoládé. Bársonyos textúra, érett tannin, lágy savak, a 3 g/l maradékcukornak és a magas alkoholnak köszönhetően enyhe édességérzet. 7p- (05)

Gere Kopár 2002 Balthazar
40%-40% cabernet sauvignon és merlot, 20% cabernet franc. Zöldpaprikás, fűszeres illat és íz, gyümölcsök alig. Jó az egyensúlya, van benne elég tartás is, de a tannin kicsit érdes tapintású. Fura volt, mert tavalyról sokkal jobb élményre emlékszem. Lehet, hogy "változó korban" van, vagy a fene tudja, de mintha nem is ugyanazt a 2 bort ittam volna. 5p+ (05)

Gere Kopár 2000 Balthazar
40%-40% cabernet sauvignon és merlot, 20% cabernet franc. Érett és komplex illat, de öregedésnek nem mutatja jelét. Aszalt erdei gyümölcsök, piros és fekete bogyósok, zöldfűszerek, a hordó fűszerei szép egységet alkotnak illatban és ízben. Élénk savak feszítik, a hordó beépült, az alkohol sem lóg ki, élmentesre csiszolódott. 7p/8p (05)

2HA Cabernet Franc 2013
Meggy, áfonya, feketecseresznye, fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek, ízben némi kökényes fanyarság, bársonyos tanninok és egy pici fa társulnak hozzá. 6p (05)

2HA Tabunello 2015
Édes piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, szamóca, málna találkozása a hordó fűszereivel. A bor jó tartású, finom szövésű, egyelőre a hordó kicsit elöl van, de a korábbi évjáratokból kiindulva, be fogja építeni az alapanyag. 7p- (05)

2hamonedula.jpg

2HA Monedula 2015
Csókaszőlő (Corvus monedula a csóka latin neve). Gyakorlatilag olyan, mint egy meggylé, némi alkohollal. Dzsúzos, zamatos, jól csúszik. 6p (05)

2HA Courage Mon Merlot 2012
Vonzó illat rózsával, érett meggyel, piros bogyósokkal, málnával, egyre szebb, ahogy idővel nyílik. A "sima" Courage-hoz képest most tanninosabbnak tűnik, egyébként gazdag és remkül fogyasztható, sok gyümölccsel. 7p (05)

2HA Courage 2012
1/3 rész merlot, 1/3 rész cabernet franc, 1/6 rész shiraz, 1/6 rész petit verdot. Jól definiált gyümölcsök dominálnak orrban és szájban egyaránt: meggy, málna, áfonya, szeder, cseresznye, feketeribizli, finom fűszeresség. Zamatos, lédús gyümölcsösséggel, jól illeszkedő tanninnal, talán a Mon Merlot-nál kicsit lendületesebb savkészlettel. Remek. 8p (05)

tiffancuveecarissimae1999.jpg

Tiffán Cuvée Carissimae 1999
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc házasítása. Porrá aszalt gyümölcsök, cédrus, dohány, aszalt áfonya és egy kis paprika érkezik illatban és ízben. Meglepően fiatalos a korához képest, jó egyensúlya van, élei kisimultak, a tannin sima, savai jól tartanak. 6p (05)

hetenyikekfrankos2012.jpg

Hetényi Pincészet Kékfrankos 2012
Érett fekete bogyósba hajló gyümölcsök, szilva, szeder, áfonya, feketecseresznye, pici édesgyökér és édesfűszer jellemzi az aromatikát. Telt, de még a nehézkességen innen, enyhén édeskés, de nem gejl, lágy savakkal és selymes tanninnal. A kékfrankos mediterrán arca, jól elkészítve. 6p (06)

  

Édes/Félédes

dzeszter2009.jpg

Demeter Zoltán Eszter (Főbor) 2009
80% furmint, 20% hárslevelű, 167 g/l maradékcukor. Pici érést már mutat az illata: sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcskompót, vaníliakrém, édesfűszerek. Krémes, selymesen simogató a textúra, élei teljesen lekerekedtek, egyensúlyban talán leheletnyit a cukor felé a húz. Gazdag és rétegzett, sárgabarack, kandírozott narancs és trópusi gyümölcsök, szamócadzsem, vaníliakrém, méz, édesfűszerek és pici dohány kavalkádja. Erős 7p (04)

Oremus Late Harvest 2013
108 g/l maradékcukor. Csupa trópusi gyümölcs, sárgabarack, őszibarackbefőtt, édes fűszerekkel, zöldfűszeres villanásokkal. Lendületes savak lökik előre, szép egyensúlyt kialakítva a maradékcukor-tartalommal. 7p (04)

Royal Tokaji Cuvée 2015
Furmint, hárslevelű, sárgamuskotály és kövérszőlő, 101 g/l maradékcukor. Az édes muskotályos és kövérszőlős jegyek rögtön észrevehetően, töppedt szőlő, trópusi gyümölcssaláta, édes vilmoskörte, pici méz és fűszer jellemzi az aromatikát. Enyhén édeskés, könnyed, alacsony alkohollal. 6p (04)

Tokaj Nobilis Ahogy Termett 2012
Vaníliás, sárgabarackos, trópusi gyümölcsös illat, némi illóval. Széles, jól kitöltött korty, jó sav-cukor arány jellemzi szerkezetben. A kajszibarackos-trópusi gyümölcsös vonal uralkodik ízében, mangó, maracuja, vanília kíséretében. A pici illó ízben is érezhető. 6p+ (05)

Szépvölgyön ÁT Sauvignon Blanc Off Dry 2012
30 g/l maradékcukor, 8 g/l sav, 14% alkohol. Trópusi gyümölcsös, kajszibarackos jegyek keverednek a hordó fűszereivel, a fajta zöldes villanásai csak a háttérben tűnnek fel. Nem nagyon érintette meg a kor, csak éleit simította ki egy kicsit. Ízben is a trópusi gyümölcsök dominálnak, mangó, guava, maracuja formájában, érett citrusokkal, zöldes villanásokkal kísérve. A hordó édes fűszerei festik alá az összképet, és leginkább talán épp a hordó lóg ki. 5p+ (05)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1712644611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2017.07.09. 16:30:46

A Merfelsz Agent Provocateur-ben korábban volt valamennyi turán is. Ebben már nincs?
A Gere Fekete Járdovány 2015 jobb szerintem, mint a Tűzkő 7frankos. Hátránya a Gere bornak, hogy az idén elég derekas áremelésen ment keresztül. És vessenek az oroszlánok elé, de a 2011-es még mindig a legjobb az elmúlt 5 évjáratból.

gergo16 2017.07.09. 20:24:58

Érdekesen hangzik a neve a Járdoványnak, még nem kóstoltam. Te milyennek találtad a fajta borát?
süti beállítások módosítása