A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Bott Pince és Oremus

2017. június 27. 06:00 - furmintfan

Az erdőbényei új élmények mellett régi ismerősök meglátogatására is időt szakítottunk, egy családi borászat és egy nagybirtok képében. A Bott Pince és a Tokaj Oremus is rendszeresen szerepelnek a blog hasábjain, bemutatni aligha kell őket, de azért 1-2 újdonságról szó esik majd lentebb.  Ráadásul a friss borok mellett meglepetésként mindkét helyen előkerült egy vagy több régi tétel is.
 bott2017_0.jpg

Bott Pince

A Bott Pincénél rendhagyó látogatást tettünk, nem is annyira kóstoló jelleggel, hiszen nem a tokaji pincéhez mentünk, hanem a Csontosban található présházhoz. A hajdan szebb napokat is látott, sokáig igen romos állapotban tengődő épületet tavaly újították fel, azóta már több összejövetelnek adott otthont, sőt, az idei Tokaji Ősz egyik ebédje is itt kerül majd megrendezésre. A Bodó család kiköltözött a présházba a pünkösdi hétvégére, a 3 nap alatt sok vendég megfordult náluk, a mi kis kompániánk volt az utolsó a sorban. A háznál fellelhető 2016-os újdonságokról (nem volt ott minden 2016-os bor) és még 1-2 érdekességről jegyzeteltem, kóstoltunk még 2015-ös borokat is, de ott már eltettem a jegyzetfüzetet, mindenesetre szépek voltak azok is. :)

 bott2017_1.jpg

Bott Pince Kulcsár Hárslevelű 2016
Édes barack, almafélék, virágok, pici édesfűszerrel meghintve. Remek egyensúlyt mutat (a 2016-os tokaji borokat illetően eddig a Bott Pincénél találkoztam a legcizelláltabb, legfinomabb tapintású savakkal), zamatos, nagyon jól definiált ízekkel. Csupa gyümölcs: őszibarack, alma, körte, mandarin, pici citromhéjas csavarral. 7p-

Bott Pince Határi Furmint-Hárslevelű 2016
A Határi 2016-os termése most házasításként jelenik meg, viccelődtem is, hogy biztos azért, mert drbartával a tavalyi Mindszenthavi Mulatságon pohárban összeházasítottuk a 2015-ös Határi két fajtaborát, de - bár Judit szerint 2016-ban a két fajta valóban szebb volt együtt, mint külön-külön - valójában a legfőbb ok, hogy igen kis mennyiségű bor készült a dűlőből 2016-ban. 
Talán valamivel intenzívebb volt az illata, mint a Kulcsáré, benne virágok, őszibarack, körte. Kicsit talán szikárabb, mint az előző bor, de így is kerek, szép egységet alkot a szerkezet. Citrusok, citromhéj, pink grapefruit, fehér húsú gyümölcsök, finom fanyarság. 6p+

Bott Pince Csontos Furmint 2016
A trióból most talán a Csontos illatát találtam a legmélyebbnek, barackfélékkel, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, virággal díszítve. Testesebb, mint az előző két bor, de ez nem megy az egyensúly rovására. Sokféle citrus, őszibarack, körte, fűszerek színezik. 7p

 bott2017_2.jpg

Bott Pince Rudi Néni 2006
"Csapás a múltból". :) A Csontos furmintja, 30 g/l maradékcukorral, 11 hónapot töltött hordóban. Finoman érett, teás, dohányos, méhviaszos illat. Érzetre a cukor nem is nagyon tűnik fel, talán az enyhe cseresség is ellentart egy kicsit. Az íze nagyon gazdag: barackfélék, körte, alma, trópusi gyümölcsök, füge és datolya mind aszalt formában, kandírozott édes citrusok, pici tea, diszkrét fűszeresség. 7p-

bott2017_4.jpg

Bott Pince Szamorodni 2013
152 g/l maradékcukor. Sárgabarack, sárga húsú trópusi gyümölcsök, virágpor, pici méz érkezik illatban. A korty krémes, selymesen simogató, jó sav-cukor egyensúllyal. Kajszibarack-krém, trópusi gyümölcsök, pici édesfűszer és méz. 7p+

Tokaj Oremus

Tolcsván, az Oremusnál zártuk a pünkösdi hegyaljai túrát. Tavalyi látogatásom apropóján részletesen írtam a pincéről. A társaság kedvéért most is tettünk egy kört a feldolgozóban és bejártunk néhány pinceágat is Ujfalussy Szabolcs vezetésével. Közben megtudtuk, hogy amióta a több spanyol kultpince mellett az Oremust is birtokló spanyol Vega Sicilia egységesítette a testvérbirtokok marketingtevékenységét, mind a spanyol borászataik, mind az Oremus eladásai megnövekedtek, így például a pince száraz zászlósborának számító Mandolásból megint egyre többet palackoznak. Aki esetleg elzarándokol az encsi Anyukám mondtába - ahogy mi is tettük - a ház boraként is egy különleges Oremus furmintot kortyolgathat.
A jelenleg futó borok mellett Mandolásból és aszúból is szemléztünk korábbi évjáratot. Az 5 puttonyos aszúból jelenleg a 2009-es évjárat fut, a 2008-as egyelőre pihen, de mi azért megkóstolt és előkerült egy igazán különleges aszú is a sor végén.

 

 oremus2017_1.jpg

Oremus Mandolás Furmint 2015
Édes citrusok, körte és a hordófűszerek elegye alkotja az ornamentika fő vonalait, ízben lime-mal megtoldva. Arányos szerkezet, fickós savak, jól használt hordó. Kis idő biztos nem árt neki, amíg belakja a palackot, de szép lesz. 6p

Oremus Mandolás Furmint 2005
Ebben a borban még 100% volt az új hordók aránya és a tétel 30%-ában bontottak almasavat. Tercier aromák uralják: dohány, dió, enyhe sherry-s jelleg, kezdődő oxidáció jeleit mutatja. A szerkezet viszont még mindig áll, még ha kezd is kicsit fellazulni. 5p

Oremus Szamorodni 2013
66 g/l maradékcukor, 7 g/l sav. Pont olyan sauvignon blanc-ra emlékeztető jegyeket produkál, mint a 2013-as Late Harvest másfél éve: trópusi gyümölcsök, maracuja, mangó, citrusok, bodza, zöld füves jegyek. Alacsonyabb szinten valósul meg az egyensúly, mint a korábbi évjáratokban megszokhattuk: kevesebb a sav, de ehhez mérten a maradékcukor is. A bor könnyen iható, de zamatos, tele friss trópusi gyümölcsökkel, citrusokkal. 6p+

 

Oremus Late Harvest 2015
Kb. 95 g/l a maradékcukor. Visszafogottabb illat őszibarackkal, trópusi és fehér húsú gyümölcsökkel. Finom szövésű, elegáns, elsősorban a gyümölcsökre épít, némi édesfűszerrel kiegészülve. 6p+

oremus2017_3.jpg

Oremus 5 Puttonyos Aszú 2009
A jelenleg forgalomban lévő 5 puttonyosban 147 g/l maradékcukor birkózik 8,5 g/l savval. Narancs, narancshéj, kajszibarack, körtekompót és trópusi gyümölcsök díszítik illatát. A korty finoman krémes, jó egyensúlyt mutat, kajszibarack és őszibarack lekvárja, narancslekvár, narancshéj, trópusi gyümölcsök, fűszerek, pici szivardobozos aroma. 7p+

Oremus 5 Puttonyos Aszú 2008
Sötétebb, sűrűbb megjelenés, mélyebb, érettebb illat jellemzi, sok édesfűszerrel, dohánnyal, baracklekvárral. Az előzőnél testesebb, krémesebb, érettebb aszúkarakterrel, szinte hömpölygős teltséggel és töménységgel. Barackfélék lekvárja, édesfűszerek, dohány adják az ízkép lényegét. 7p+

Oremus 5 Puttonyos Aszú 1999
Közel 150 g/l maradékcukor, 12 g/l sav. Gyönyörű egységet alkotnak benne az aszalt gyümölcsök, a kajszi- és narancslekvár, a fűszerek, a dohányos, vaníliás jegyek. Szerkezetben példás egyensúlyt mutat és nagyon vitális, fiatalos. Élmény. 8p-

Oremus 5 Puttonyos Aszú 1972
125 g/l maradékcukor. Sötét szín, aszalt fügés, datolyás, dohányos illat, sherry-t idéző villanások. Ízben is visszaköszön a datolya, a füge, az aszalványok, a dió, mazsola és gyógynövényes jegyek kíséretében. Szépen érik, jó a sav és a cukor aránya, ma is élvezhető bor, természetesen teljesen a mai aszúk nagy részétől teljesen eltérő stílusban. 7p

 oremus2017_2.jpg

A Bodó családnak és Ujfalussy Szabolcsnak köszönjük a vendéglátást és a kóstolót!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9612621849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

borbirosag.wordpress.com · http://borbirosag.wordpress.com 2017.06.27. 08:43:14

Köszönet a posztért! Említetted, hogy kóstoltál 2015-ös borokat is. Esetleg köztük volt a 2015-ös Csontos? Hogy áll most pl. 2016-hoz képest?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2017.06.27. 18:59:03

Egyre több részlet kerül elő a tavalyi Mindszenthavi Mulatságról ...:)

MádiN. 2017.06.29. 19:50:00

OFF: mondjatok már 4-5 best buy aszút, ami pontban felveszi a versenyt a márkás pincék tételeivel, de árban szerencsére nem...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.07.01. 11:03:42

@borbirosag.wordpress.com: Az pont nem volt.
@drbarta: Szerencsére még mindig kevés. :D
@MádiN.: Általában a nagyobb pincék aszúi olcsóbbak, mint a kis családi pincészetek ugyanolyan kategóriában játszó aszúi, úgyhogy szerintem inkább az előbbiek háza táján érdemes keresgélni (Disznókő, Oremus, Royal, stb.). Állítólag a Grand Tokaj aszúk is jók, én még csak fesztivál-körülmények között kóstoltam azokat, de akkor tetszettek.