A Borrajongó

Külföldi egyveleg 2017/2

2017. június 24. 06:00 - furmintfan

Újabb egyveleg posztok következnek, külfölddel kezdve. A szokásosnál több bubis ital, azután Új-Zélandtól Ausztriáig sokan mások…

egyvelegdugokk11.jpg

Pezsgő
Bruno Paillard Premiere Cuvée NV Champagne
Nagyon szép, rétegzett illat- és ízvilággal kényeztet: alma, körte, őszibarack, sok fűszer, finom autolízises jegyek. Lendületes savak, kis krémesség, apró bubik. 7p (03)

roedererbrut.jpg

Roederer Brut Premier NV Champagne
Szélesebb, testesebb anyag, ismét remek savak és buborékok. Alma, citromkrém, fűszerek, briós, citromhéj, érett citrusok illata és íze. 7p (03)

Rimarts Cava Brut Nature Reserva 24 NV Penedes
Illatban savanykás alma és citrusok, ízben édes citrusok, alma, őszibarack. Egyenes, jó vezetésű korty, pici bubik. 6p (05)

Rimarts Cava Brut Reserva 18 NV Penedes
Vonzó fehér húsú gyümölcsös, barackos, citrusos, szőlős, almás ízek, az előző pezsgőnél több gyümölcs, leheletnyi édesség. 6p+ (05)

Langlois Chateau Crémant de Loire Brut NV Loire
60% chenin blanc-ból, 20% chardonnay-ból és 20% cabernet franc-ból készült az alapbor. Friss és feszes, sok gyümölccsel, citrusokkal, őszibarackkal, édes almával. 6p (05)

Taittinger Prélude Grand Crus Brut NV Champagne
50% chardonnay, 50% pinot noir. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, finom autolizises jegyek játék,a ízben citromkrém és alma. Finom, krémes, lendületes. Volt aki sokallta a dosage-t, én így is kedveltem. 7p (05)

bollingerrose.jpg

Bollinger Rosé Brut Magnum NV Champagne
62% pinot noir, 24% chardonnay, 14% pinot meunier. Eper, narancs, cseresznye, kis fűszeresség. Selymes korty, bársonyos textúra, finoman gyöngyöző, apró buborékok, sok gyümölcs. 7p+ (05)

 

Fehér
Jurtschitsch Grüner Veltliner Stein 2015 Kamptal
Friss, kissé zárkózott, tejfölös, fehér húsú gyümölcsös illat. Szépen csilingelő, nem túlzó savak vezetik, minimális krémesség mellett. Zöldalma, citrusok, lime, fehérbors, zöldfűszerek érkeznek sorban közepes intenzitású ízében. 6p (03)

Fritsch Riesling 2015 Wagram
Illatában neutrális fehér húsú gyümölcsök dominálnak, ízben kicsit intenzívebb, citrusokkal, zöldalmával, zöldfűszerekkel egészül ki. Széles, a vártnál kicsit lágyabb szerkezetű. 5p+ (03)

Terre de Vignerons Le Dropt Sauvignon Blanc 2016 IGP Atlantique
Fajtajelleges, közepes intenzitású, hűvös aromatika: zöldalma, citrusok, zöldfűszerek, csalán, vágott fű. Lendületes savai jól kezdenek, de nem tartják meg túl hosszan az egyébként is kicsi laza, híg kortyot. 4p (04)

Crocodile Creek Semillon-Chardonnay 2016 South Eastern Australia
Közepesnél keskenyebb testéhez épp elég sav járul. Alma, zöldalma, őszibarack, sárgadinnye, enyhén kesernyés zárás. 4p (04)

chansonmontagny2013.jpg

Domaine Chanson Montagny Premier Cru 2013 Bourgogne
Összetett, gyönyörű illat: a fehér húsú és sárga gyümölcsöket - alma, őszibarack, ananász, citrusok - kiváló minőségű hordó fűszerei ölelik át. Ízben is remekül egészítik ki egymást az illatban megismert gyümölcsök és a hordóból jövő fűszeres jegyek. Intenzív, tartalmas, kiegyensúlyozott és elegáns bor, tanítani való egyensúllyal. 7p (04)

Breaker Bay Sauvignon Blanc 2016 Marlborough
A Yealands Estate egyik leánypincéje. A frissebb, "zöldebb" sauvignon blanc vonalat képvislei: zöldpaprika, csalán, vágott fű, citrusok, lime illatban és ízben egyaránt. Közepesnél valamivel karcsúbb, feszes savakra épül. Friss, üde és intenzív, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. 6p (04)

Weinmanufaktur Krems Grüner Veltliner 2016 Kremstal
Friss, jól definiált aromatika: zöldalma, fehér húsú őszibarack, citrusok, fehérbors, ízben ráadásnak körte, lime, pici zöldfűszer. A frissítően pörgős savakra még egy kis CO2 is rátesz egy lapáttal, a korty intenzív és hosszú. 6p- (04)

mirlabaysauvignonblanc2015.jpg

Sur Andino Mirla Bay Sauvignon Blanc 2016 Leyda Valley
A várthoz képest egy fokkal moderáltabb az illata, benne elsősorban fehér húsú gyümölcsök, másodsorban citrusok, lime, egy pici virág és édesfűszer. Könnyed, pont kellően lendületes korty, ízében már megvan a tipikus chilei feketeribizli levél, mellette lime, zöldfűszerek, lime, fehér húsú gyümölcsök. 5p (04)

Distell Ltd. African Rock Sauvignon Blanc 2015 Western Cape
Fajtajelleges, közepes intenzitású illat: citruok, lime, zöldalma, zöld villanások. Könnyed, csilingelő savai jól beindítják a nyálkahártyát, a korty második felére már csökken a bor intenzitása. Lime, citrusok, zöldalma, egres, pici vágott fű. 5p (05)

castellodellasala2015.jpg

Castello della Sala San Giovanni della Sala Orvieto Classico Superiore 2015 Orvieto
Grechetto, procanico egy kis pinot blanc-nal és viognier-vel fűszerezve. Közepesen intenzív, tiszta illat: citrusok, őszibarack, citromhéj és egy kis sárgadinnye, halvány fehér virágos aláfestés. Szájban kiegyensúlyozott, arányos, csilingelő savakkal, leheletnyi krémességgel, fanyar finissel. Ízében citrusok, őszibarack, sárgadinnye, citromhéj, mandarinolaj, pici fűszer. 6p (05)

Guigal Cotes du Rhone Blanc 2014 Rhone
70% viognier, 10% roussane, 9% marsanne, 8 % clairette, 3% bourboulenc. Jól definiált fehér húsú gyümölcsök, kis sárgadinnye, pici trópusi gyümölcs, halvány fűszeresség, aránylag lágyabb karakterű savak mellett. Korrekt, de semmi extra. 6p- (05)

 

Vörös
Feiler-Artinger Blaufränkisch Umriss 2013 Burgenland
Picit zárt, enyhe tejes animalitással indít, majd savanykás piros bogyós gyümölcsök veszik át a vezető szerepet. Könnyed testében főleg a savak domborodnak ki, néha úgy éreztem, hogy talán kicsit túlságosan is. Savanykás piros bogyós gyümölcseit (meggy, ribizli) zöldfűszerek egészítik ki ízben. 5p (03)

leocadieeden2013.jpg

Domaine Saint Léocadie Eden 2012 Minervois
70% syrah, 20% grenache, 10% mourvédre. Illata nagyon összetett, benne erdei gyümölcsök, feketecseresznye, violás-ibolyás virágosság, levendula, garrigue és egy nagyon enyhe földes-vadhúsos vonal. Jó koncentrációt villant, a korty bársonyos, kiegyensúlyozott és tartalmas, kerek savakkal alátámasztott. Ízben visszakapjuk az illatban megismert jegyeket. 6p+ (03)

Weingut Prieler Blaufränkisch Johanneshöhe 2015 Burgenland
Szép gyümölcsösséggel indít az illata: meggy, szeder, erdei gyümölcsök. Frissítő savak, kevés tannin foglalja keretbe az éppen csak közepes testet. Ízben is csupa lédús gyümölcs, finom fűszerességgel megbolondítva. 6p (04)

Weingut Prieler Blaufränkisch Leithaberg DAC 2013 Burgenland
Érett meggy, erdei gyümölcs, fűszerek mellett az illatban egészen minimális erdei gomba is feltűnik. Élénk savak és finomszemcsés tannin szilárdítja, érzésem szerint mindkettő simulhat még egy kicsit, de egyébként a szerkezetre nem lehet panasz. A meggyre és erdei gyümölcsökre építkező aromatikát fűszerek, kis étcsoki színesítik tovább. 7p- (04)

prielerblaufrankisch3.jpg

Weingut Prieler Blaufränkisch Leithaberg DAC 2009 Burgenland
Remek illatában keverednek a friss és érett gyümölcsös jegyek, a gazdag fűszeresség, pici földességgel megtoldva. A struktúra szépen összecsiszolódott, varratmentes, a korty kiegyensúlyozott és hosszú, meggyes, szilvás, erdei gyümölcsös, fűszeres ízjegyekkel. 7p (04)

Weingut Esterházy Estoras 2013 Burgenland
Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon házasítása, 12 hónapot töltött különböző méretű új és használt hordókban. A hordó egyelőre minden szempontból még az előtérben van, aromatikát illetően a fűszerek vannak előtérben a főleg fekete bogyósokat felvonultató erdei gyümölcsök és meggy előtt, struktúrában pedig a kicsit még érdes tannin vár finomodásra. Egyébként kellően feszes, tartalmas, jó anyagnak tűnik, ami még időt kér. 6p- (04)

La Spinetta Casanova Chianti Riserva 2010 Toscana
100% sangiovese, 24 hónapot töltött 600 literes francia hordókban, majd palackozás előtt 10 hónapot pihent tartályban. Nagyon fülledt, káposztás jegyek, egy kis petárdafüsttel uralják, a jó órás dekantálással együtt is csak hosszú idő után bújik elő belőle a meggyes, cseresznyés gyümölcsösség, zöldfűszerek kíséretében. A struktúrába nehéz lenne belekötni: korty jól kitöltött, koncentrált, egyensúlyos, masszív szerkezet áll mögötte, a hordót is szépen beépítette. A kis redukció sajnos az ízre is rányomja egy kicsit a bélyegét, meggy, erdei gyümölcsök, zöldfűszerek mellett. 6p (04)

Prunotto Mompertone 2011 Piemont
60% barbera, 40% syrah, 10 hónapig különböző méretű és korú hordókban érlelve. Szép és kifejező illat: szeder, áfonya, erdei gyümölcsök, cseresznye, a háttérben édes fűszeresség. Lendületes savak és selymes tanninok kísérik az elejétől a végéig, a korty koncentrált, de nem nehézkes, nem rágós. Feketeribizli, áfonya, szeder, cseresznye, fűszerek, halvány szivardobozos jegy díszíti. 7p- (04)

Campo di Sasso Insoglio del Cinghiale 2011 Toscana
33% cabernet franc, 32% syrah, 30% merlot, 5% petit verdot. A bor fele 4 hónapig első- és másodtöltésű francia barrique hordókban érlelődött. Mély és összetett illat: erdei gyümölcsök, szilva, áfonya, ribizli, málna. A korty sűrű és koncentrált, szép savak és poros állagú, jól beépült tannin keretezi. A kor szinte meg sem érintette, abszolút frissnek hat, a lédús gyümölcsösség és másodhegedűsként diszkrét fűszeresség hosszan kitart szájban. 7p (04)

chevalnoir2014.jpg

Mähler-Besse Chateau Cheval Noir Saint-Émilion 2014 Bordeaux
Kb. 70% merlot, 30% cabernet sauvignon. Zöldfűszerek, meggy, erdei gyümölcsök, pici édesfűszer és vanília érkezik illatban. A közepes testet kellően élénk savak és közepes mennyiségű, még kicsit szárító tannin támogatják. Elsősorban piros bogyós, másodsorban fekete bogyós gyümölcsöket mutat, cseresznye, meggy, szamóca feketeribizli formájában, halvány fűszeresség és cédrusos jegyek kíséretében. Kicsit még fiatalnak tűnt, de nem rossz. 6p (04)

Cantine di Soave Cadis Valpolicella Ripasso 2015 Veneto
Cseresznyés, szamócás, meggyes illat- és ízvilág, tiszta, jól definiált de egyszerű. A korty pici híg, a tannin kevés, ugyanakkor kifejezetten fickós savak tolják előre, így inkább étel mellett működött. 5p- (04)

Bodegas Castano GSM 2015 Yecla
Garnacha (20%), syrah (40%), monastrell (40%), azaz gyakorlatilag egy Rhone-vidéki házasítás, amely 4 hónapot töltött francia és amerikai (20%) hordókban. Illatában és ízében érett szilva, szeder, erdei gyümölcsök, friss szilvadzsem és fűszerek. Aránylag lágyabb savak, integrált tannin és enyhén melegítő alkohol fogják keretbe. 6p (04)

Claus Preisinger Blaufränkisch Kalkstein 2016 Burgenland
Meggyes, cseresznyés illat, amelybe egy idő után földes jegyek vegyülnek. A korty transzparens, sima, finoman texturált, rebbenékeny, nagyon elegáns. Tannin alig, a savak észrevétlenül teszik a dolgukat. Ízében hozza az illatjegyeket, nem komplex, de jól iható bor. 6p- (05)

Antinori Tignanello Magnum 2013 Toscana
Szép illat, cseresznyével, málnával, édes piros bogyós gyümölcsökkel, egy kis rózsával és fűszerekkel. Jó szövésű, intenzív ízű, gyümölcsös korty, finomszemcsés tanninnal, sok piros bogyós gyümölccsel. Szép bor, pályája elején. 7p (05)

armandrousseaugevreychambertin2014.jpg

Domaine Armand Rousseau Pére et Fils Gevrey-Chambertin 2014 Bourgogne
Piros bogyós gyümölcsök körtánca zseniális fűszerességgel. Málna, cseresznye, szamóca, nagyon finom vanília, szépen használt hordó párosul elegáns, selymes textúrával, sima tanninnal és jó koncentrációval. Nagyon fiatal még. 7p (05)

Chateau de Callac Graves 2004 Bordeaux
Érett-porrá aszalt meggy, áfonya, feketeribizli, pici zöldfűszer színezi. Szikár felépítésű, élénk savak és finomszemcsés tannin keretezi. Van benne egy kis zöldesség, ami már kicsit sok volt nekem. Mindazonáltal nem rossz. 5p+ (05)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7812604985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása