A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Préselő Borászat és Budaházy-Fekete Kúria

2017. június 20. 06:00 - furmintfan

A pünkösdi hegyaljai túra Mád után Erdőbényén folytatódott. Bár a település dűlőiről készült borokkal rendszeresen találkozom, magában a festői fekvésű falucskában eddig mindig csak átutazóban jártam. Pedig az alig 1100 lelket számláló falu, Hegyalja egyik legősibb települése bőven kínál felfedezni való kincseket. Erdőbénye komoly múlttal rendelkezik mind a borászat, mind a kádármesterség terén. Ahogy sok más hegyaljai település, egy időben Erdőbénye is a Rákóczi család birtoka volt és fontos gazdasági centrumként működött. Az utóbbi években egyre több borászat létesült a falucskában, amelynek népszerűségét a 2009 óta minden nyáron megrendezésre kerülő "Bor, mámor, Bénye" fesztivál is fokozta.
 budahazyfeketekuria2017_3.jpg

(Kilátás a Rányból)

Napokat el lehetne tölteni pusztán a pincészetek végiglátogatásával, én most a sűrű program miatt csak két borászatnál jártam és kóstoltam.

Préselő Borászat
A 2013-ban alapított Préselő Borászat nevét a birtokközpontként szolgáló öreg vincellérház mélyén talált, 1905-ben készült éves présről kapta. A vendégházat is működtető borászat 8 hektárról - ebből 4,5 ha saját tulajdon - szüretel Erdőbénye környéki dűlőkről, aránylag fiatalabb 10-20 éves ültetvényekről. A szőlőtőkék 60%-a furmint, 15%-15% a hárslevelű és a sárgamuskotály aránya és van 10% kékszőlő is - cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos. A tulajdonosok, Nagy Zsolt, felesége, Mészáros Gabriella, valamint a korábban a Béresnél is megforduló Zöldi-Kovács Árpád alkotják a pincészet csapatát. A száraz és késői szüretelésű borok mellett a szortimentben habzóborral és roséval is találkozhatunk.

 preselo2017_1.jpg

Préselő Sárgamuskotály 2016
Friss illat, bodzával, szőlővel, szőlővirággal, fűszerekkel, ízben egy fokkal visszafogottabb intenzitással és citrusokkal kiegészülve. Feszes, üde bor. 5p-

Préselő Apukám Bora Furmint-Hárslevelű 2015
60% hárslevelű, 40% furmint. Vonzó illat, virágokkal, rózsával, édes almával és körtével. Arányos szerkezet, gördülékeny korty, fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack. 5p

Préselő Apukám Bora Furmint-Hárslevelű 2016 (M)
Nagyrészt tartályos, kisebb részben hordós tétel. Édes citrusok, körte, szőlő, mandarin jellemzi illatban és ízben. Savai lendületesek, de nem túlzóak, a kortynak még van egy minimális cseres tapadása.

Préselő Rosé 2016
Kákfrankos, merlot és cabernet sauvignon, utóbbi hordós tétel. Silleresen sötét színe mellé mélyebb illat is társul. Tartalmas, jól felépített korty, benne érett piros bogyósok, cseresznye, szamóca, leheletnyi édességérzet. Egészen borszerű rosé. 5p+

Préselő Hárslevelű 2015
Őszibarackos, fűszeres, virágos illat, őszibarackos, édes citrusos, halványan fűszeres ízvilág. Zamatos, közepesen tömör, kis cukor is kerekít rajta. 6p-

Préselő Omlás Furmint 2015
Szépen fűszerezett, fehér húsú gyümölcsös illat egy pici gyurmássággal. Remek egyensúlyt mutat, minden a helyén van benne, a sav is és a hordó is jól illeszkedik. Körte, őszibarack, édesfűszerek a kortyban. Erős 6p
 preselo2017_2.jpg

Préselő Palandor Furmint 2015
Hűvös karakter, körte, gyógynövények, fűszerek uralják az illatot. Szájban citrusos, körtés, pici zöldfűszeres csavarral, a hordót alig érezni. A korty keskenyebb, rövidebb, mint az előző bornál, pici kesernyével zár. 5p+

 

Budaházy-Fekete Kúria
A Budaházy-Fekete Kúria épülete 1996-ban került Dávid Rémusz családjának tulajdonába, a pincészet borait készítő Rémusz azonban csak 2010-ben kezdett el komolyan a borral foglalkozni, amikor az első szőlőterületeiket vásárolták. Agráregyetem, Egyesült Államok, pálinkafőzés, Mosel voltak az erdőbényei tevékenykedés beindítását megelőző állomások a fiatal borász életében. Ezután Dávid Rémusznak a család segítségével sikerült vásárolnia 4,5 hektárnyi szőlőterületet a Vámosújfalu mellett található Rány dűlőben, és előbb Debrecenbe, majd Erdőbényére költözött. 2014-ben tovább növelte a birtokot egy 10 hektáros parcellával az olaszliszkai Szent Mihály dűlőben. A szőlőben ökologikus gazdálkodás folyik, ott is, és a pincében is folyamatos a kísérletezés, a borok stílusának finomítása. Az első borok a 2012-es évjáratból készültek. A település főutcájának egyik kanyarulatában álló, 1650-ben épült, szépen felújított vadászkastély - amely korábban a Budaházyak tulajdonát képezte - szolgál a birtok központjaként.
 budahazyfeketekuria2017_1.jpg

Budaházy-Fekete Kúria Fordítás 2016 (M)
Illatában kis viaszosság, őszibarackbefőtt és kajszibarack. Koncentrált, komoly anyag, savból és maradékcukorból is van benne bőven. Ízében kajszibarack, őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcssaláta, ananász.

Budaházy-Fekete Kúria Aszú 2016 (M)
Valóságos illatorgia, csupa kajszibarack, őszibarack, trópusi gyümölcs, mangó és papaya. A korty is tele van gyümölcsökkel, koncentrációban és szerkezetben még rátesz egy lapáttal az előző borra.

 budahazyfeketekuria2017_2.jpg

Budaházy-Fekete Kúria 4:20 2015
Hárslevelű 20 g/l maradékcukorral. Friss édes gyümölcsökkel teli illat és íz, nyári almával, körtével és ananásszal. Laza szerkezetű, könnyed, kedves és jól iható. 5p+

Budaházy-Fekete Kúria Christmann Hárs 2015
A bort Rémusz nevelőapja, Fred Christmann tiszteletére nevezte el. Szép illat: citromfű, citrusok, őszibarack, körte és fehér virágok. A lendületes savak jól összejátszanak a maradékcukorral, a korty gyümölcsös, zamatos. Ízében őszibarack, körte, citrusok, citromhéj és citromfű. 6p+

Budaházy-Fekete Kúria Sárgamuskotály 2015
10%-ban hordós érlelést kapott a bor és 10 g/l maradékcukor van benne. A fajtához képest aránylag visszafogott szőlős, keleti fűszeres, ananászos muskotályos jegyek mellett minimális édesfűszer tűnik fel illatában. A hordó ad hozzá egy plusz dimenziót, a korábbi fenolos tapadást, enyhe cserességet viszont most nem éreztem. Ízben ananász, szőlő, különféle fűszerek. Egy átlag muskotálynál többet mutat. 5p+

Budaházy-Fekete Kúria Furmint 2015
Kicsit tompább illat, több a hordófűszer, kevesebb a gyümölcs. Szájban lágyabb savak, szélesebb struktúra jellemzi, neutrális fehér húsú gyümölcsökkel és a hordó fűszereivel. 5p

 

A Préselő csapatának és Dávid Rémusznak köszönet a vendéglátásért!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4712599823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása