A Borrajongó

Konyári kvartett

2017. május 31. 06:00 - furmintfan

Amikor május közepén egy családi ünnepen kortyolgattuk a lenti Konyári-borokat, még nem tudhattam, hogy egy időközben bekövetkező szomorú esemény vet árnyékot ennek a posztnak a megjelenésére. Ahogy mi is megemlékeztünk róla, a Konyári Pince alapítója és az Ikon Borászat megálmodója, Konyári János sajnos május végén hosszan tartó betegség után elhunyt. Csak annyival vigasztalódhatunk, hogy a Konyári Pince Konyári Dánielnél jó kezekben lesz, hiszen egy ideje már az ő szakmai irányítása mellett készülnek a borok. 
 konyarikvartett.jpg

A 38 hektáros dél-balatoni birtokon számos fajtával foglalkoznak, és - talán meglepő módon - több a kékszőlő. Fajtaborok és cuvée-k egyaránt szerepelnek a széles szortimentben. Itt most négy "beszélő nevű" házasítás szerepelt, két fehér, két vörös. A Szárhegy egyszerűen a dűlőről kapta a nevét. A két Loliense Balatonlelle 1760-ból származó pecsétjének (Sigillum Loliense) állít emléket, amelyen karózott szőlőtőke utal a környék borászati jelentőségére. A Sessio a vincellérházakhoz tartozó külső szőlőtelkek a Tihanyi Apátság középkori oklevelein szereplő latin elnevezése.

Konyári Loliense Fehér 2015
Sauvignon blanc, chardonnay, olaszrizling és egy kis semillon. Illatába és ízébe minden fajta csempész valamit: a semillon leheletnyi trópusi gyümölcsöt, a chardonnay őszibarackot hoz, a sauvignon blanc egrest kölcsönöz, citrusos húrokat pendít meg és finom zöld villanásokat is, az olaszrizling zöldalmás, neutrálisabb karaktert ad az összképhez, ami egy nagyon halvány édesfűszeres, vaníliás vonallal válik teljessé. Kiegyensúlyozott, arányos felépítésű, épp ideálisan feszes savakkal, moderált alkohollal. 6p (2390 Ft - Bortársaság)

Konyári Szárhegy 2015
Olaszrizling, sauvignon blanc és hárslevelű. Illatban talán leginkább sauvignon blanc, de nem a túl harsány fajtából. Citrusok, halvány vegetalitás, majd megjelenik egy kis őszibarack és édesfűszer is. A korty lendületes, leheletnyi krémesség is van benne, a hordót alig érezni. Citrusok és almafélék uralják az ízképet, mellette találunk egy kis őszibarackot is, a sauvignon blanc-ra jellemző zöldes villanások is feltűnnek és egy csipetnyi vanília is. Jó egyensúlyú, zamatos, friss, jól csúszik. 6p (4250 Ft - Bortársaság)

Konyári Loliense Vörös 2012
40% cabernet franc, 40% cabernet sauvignon, 20% merlot, 14 hónapos hordós érlelés új és használt hordókban. Illatában erdei gyümölcsök - piros és fekete bogyósok: cseresznye, meggy, áfonya, feketeribizli -, fűszerek, pici kávé. Közepes testét lendületes sav, enyhén emelkedett alkohol, selymes tannin fogja keretbe. Az érett, de lekvárosságot, túlérettséget kerülő, az illatra rímelő gyümölcsösséget finom fűszerek, fogják át. Még fiatal korú, de már most is szép bor. 7p- (4650 Ft - Bortársaság)

Konyári Sessio 2012
Merlot és egy kevés cabernet, 14 hónapon át érlelődött másodtöltésű barrique hordókban. Illatban érettebb vonalat képvisel, mind a gyümölcsök állaga, mind a bor előrehaladottsága szempontjából. Érett szilva, fekete bogyós gyümölcsök, pici fekete olíva, kávé. A korty lágyabban indul, a savak a második szakaszban érkeznek meg inkább, az alkohol egy kis édességet ad és picit fűt is, a tannin érzetre kicsit több, mint a Loliense-nél. Ízében fekete bogyós gyümölcsök, eperdzsem, kávé, étcsoki, fekete olíva. 6p+ (6950 Ft - Bortársaság)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9212548769

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milotta László: Konyári-kvartett 2017.05.31. 12:13:01

Csak annyival vigasztalódhatunk, hogy a Konyári Pince Konyári Dánielnél jó kezekben lesz, hiszen egy ideje már az ő szakmai irányítása mellett készülnek a borok.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2017.05.31. 08:55:48

Lehet 14 hónapos érlelésre gondoltál a vörös Loliensenél?
süti beállítások módosítása