A Borrajongó

Tegnap ittam – Torre de Ferro Dão Reserva 2015

2017. május 23. 07:00 - ungert

A szituáció nagyjából úgy fest, hogy a minap sikerült vörösbort lopnom egy külhoni Lidl falai közül. Persze igyekeztem stílusosan intézni, csak úgy, bármiféle szabály áthágása nélkül, a vásárlói kézikönyv erkölcsi útmutatásait betartva. Létezik ugyanis egy saját borkoordináta-rendszerem, amelynek keretei közé ez a címszereplő portugál vörös komolyabb próbálkozások közepette sem pakolható be. Egyrészt kevesebb, mint három euróért keres gazdákat a polcon, ami nem kifejezetten sejtet megbízható minőséget, az éppen-ihatóságon túlmutató értékeket. Másrészt ennek ellenére van olyan zseniális, hogy két rácsodálkozás közben felmerüljön az egyszeri fogyasztóban a kérdés, miszerint ezt a példányt árazták elég csúnyán félre, vagy a piac többi szereplője csúszott az ár/érték-skála radikálisan másik oldalára. Komolyabb megfejtést nem tudok adni, de az biztos, hogy tíz eurón belül soha nem volt még dolgom ennél jobb anyaggal. Meglepődés, rácsodálkozás, öröm és értetlenkedés. Ez a portugál házasítás gyakorlatilag ingyen oktat bisztróstílust a vörösek térfelén. A kötelező tananyag szórakoztató és gazdaságos szerepében lép be, és elvégzi a dolgát ügyesen.

img_1194.JPG

Szóval itt egy számomra teljesen ismeretlen termelő még kevésbé ismert alapokból építkező vörösbora, amely tele van élettel, gyümölccsel, lendülettel, ráadásul technológiailag is teljesen hibátlan. Elkerüli az éretlenség buktatóit, de nem fáraszt túlzó testtel, lendülethiánnyal sem. Finoman szilvás, málnás és cseresznyés. Teste közepes, tanninja érett és lekerekedett, a korty egyensúlyos, ügyes savak húzzák nem túl hosszúra, frissítőre és élvezetesre. Semmi buktató, semmi ügyetlenkedés, semmi de; rendben van az elejétől a végéig. Épp annyira nem tudom elhinni, hogy nincsen mögötte technológiai manipuláció, mint amennyire hidegen hagy ez a kérdés a bor összhatásának ismeretében. Aligha van pénsztárcabarátabb bisztróvörös a piacon. Na jó, talán egyszer volt már szerencsém hasonlóhoz, de az történetesen francia volt. Úgy néz ki, hogy Portugália sem kispályás a műfajban. Sima 5 pont és akkora vétel, amire a best buy már nem is adekvát kifejezés. Az egyetlen probléma, hogy úgy sejtem, otthon nem kapható. (3 CHF, Lidl Suisse)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7712532789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2017.05.23. 08:26:33

Ez sajnos nincs, talan az iranyvaltas miatt is. De a 2012es volt a hazai Lidlben kaphato tavaly, es az is pont ilyen volt, palackonkert 900 forintert kb. Tobb hatos kartont pusztitottunk el, sot meg egy par palack van is a pinceben belole. Remekjo

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.05.23. 08:51:57

@Syntax Error: Köszi a visszajelzést. Szuper lenne, ha visszahoznák, venném-vinném-fogyasztanám bármikor.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.05.23. 09:03:30

A portugálok gyakran szolgálnak kellemes meglepetéssel ár/érték arányban, lassan már nem is meglepetés. :)
A lenti link szerint 3 fajta alkotja a bort: touriga nacional, alfrocheiro, tinta roriz.
www.lidl.pt/pt/produtos-casa-do-vinho-vinho-lidl-torre-de-ferro-reserva.htm
Importálj haza 1-2 palackot! ;)

Octopus 2017.05.24. 12:17:45

" tíz eurón belül soha nem volt még dolgom ennél jobb anyaggal"

Biztos 10 euró az, nem mondjuk 5? Tízért én többet is várnék, mint sima 5 pont, és ezt elég sok veres meg is ugorja...

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.05.24. 12:23:03

@Octopus: Köszi szépen a visszajelzést.

Nemzetközileg egyet tudok érteni. Viszont ha a hazai kínálatot nézem, akkor a hatpontos szintet viszont kevés háromezer alatti bor ugorja meg.
süti beállítások módosítása