A Borrajongó

Szemelvények a Villa Tolnay történelméből

2017. május 16. 06:00 - furmintfan

A Kóstolom csapata exkluzív Villa Tolnay kóstolóra invitált április végére a Kossuth téri Bortársaság kóstolótermébe, különleges tételeket is ígérve. A Csobáncon székelő pincészet a friss évjáratok borai mellett rendszeresen előránt remek formában lévő korosabb borokat is a pincéből, de így is akadt bőven meglepetés az időben és a fajták között egyaránt össze-vissza cikázó kóstolósorban. Nagy László társtulajdonos és birtokigazgató közben mesélt múltról, jelenről, jövőről, úgyhogy először vegyük át az alapokat a birtokról, azután lássuk a borokat!

villatolnaysor.jpg

A svájci származású Philipp Oser által 2004-ben alapított pincészet jelenleg 17 hektárnyi szőlőt birtokol többnyire a Csobáncon található birtokközpont környékén és további 6 hektár termését dolgozzák fel. Nagy László 2007-től dolgozik a Villa Tolnay-nál, ennek az évjáratnak a borai felett már ő bábáskodott, a birtoknál az első szürete a 2008-as volt. Mindketten sokat utaznak és kóstolnak Európa borvidékein, főleg Franciaországban és Németországban, hogy a külföldi tapasztalatokat aztán a saját pincében kamatoztathassák.

A birtok fő fajtája az olaszrizling, de a kezdetek óta foglalkoznak rajnai rizlinggel is. A zöldveltelini a ház körüli területeken volt telepítve, ezt a fajtát megtartották és szép sikereket érnek el vele. Hárslevelűvel és szürkebaráttal is kísérleteztek a birtoknál, de végül inkább a sauvignon blanc-nak és chardonnay-nak szavaztak bizalmat. Nagy László a kéknyelűt nem tartja alkalmasnak arra, hogy a Badacsony zászlóshajója legyen, szerinte nem elég megbízható fajta. Furmintot is ültettek a birtok közelében, hamarosan tehát ez a fajta is megjelenik a portfólióban. Vörösborok is készülnek a pincénél, jellemzően bordeaux-i fajtákból. A borkészítés terén is megy a kísérletezés, játszanak áztatással, hordóhasználattal, amforákkal.

A Villa Tolnay birtokközpontjának épülete egykor a híres színésznő, Tolnay Klári villájaként szolgált. Ma már 10 fő elszállásolására alkalmas vendégház is várja az idelátogatókat, és akár egy borvacsora elköltésére is van lehetőség, a konyhát Nagy László felesége viszi.

Ahogy írtam, a fajták és évjáratok tekintetében csapongtunk ide-oda, de roppant szórakoztató időutazás volt ez a pince boraival.

Rajnai Rizling Tavasz 2016
Visszafogott, fehér húsú gyümölcsös, citrusos illat. Feszes savú, egyenes, jó szerkezetű bor, remek intenzitással, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, zöldalmával és egy kis őszibarackkal. 6p-

Zöldveltelini 2010
A finom érettség már megérintette, de egyébként a korához képest meglepően frissnek hat. Illatában sárga és fehér húsú gyümölcsök, citrusok, bors és egy pici mogyoró. Tömör és jó koncentrációt mutat, savai lendületesek, de az élek már lekerekedtek. Ízében érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, grillázs, egy csipet só, érintésnyi fa. 6p+

Zöldveltelini Föld 2015
96 órás áztatással készült. Alma, héjas jegyek, krémesség, fűszerek jellemzik, citrusokkal, őszibarackkal, sós citromos lecsengéssel. A savak szélesek, de pont elegen vannak, egy kis cseresség is végig érezhető, kissé rusztikus hangulatot kölcsönözve a bornak. 6p-

Zöldveltelini 2014
Intenzív fűszeresség lengi be az illatát, borssal, fehér húsú őszibarackkal, minimális botrytises beütéssel. Széles savak és kis cseresség fogják keretbe, enyhén krémes közepes testét. Intenzív és zamatos, nyári alma, őszibarack, sárgabarack, fűszerek, fehérbors, mogyoró, seprős jegyek, hosszú lecsengés. 6p

Chardonnay 2015
Vonzó illatában déligyümölcsök, nyári alma és őszibarack, édesfűszerek, és ugyanezek köszönnek vissza ízében is. Közepesnél teltebb, élénk savak tartják, a hordó okosan adagolt, hagyja érvényesülni a gyümölcsöket, amelyeket mintha pici maradékcukor is kiemelne, miközben egy egészen minimális sós érzet is felüti a fejét. A legjobb hazai chardonnay-k között a helye. 6p+

Panoráma Olaszrizling 2008
1962-es telepítésű apró fürtű olaszrizling tőkékről jött a termés 30-40 dkg-os terhelés mellett. Édes alma, hordófűszerek, vanília, kis déligyümölcs, édes citrusok, pici érettség. Majd' 10 évesen is remekül tart, élmentes, kerek, az érettség jól áll neki, ugyanakkor friss jegyeket is mutat még. Édes alma, őszibarack, déligyümölcsök, pici citrus, vanília, az érettség jeleként némi grillázs, majd fanyar lecsengés a végén. 6p

Rajnai Rizling 2005
Kezdődő petrolossággal és pici termálvízzel nyit, majd egy kis gomba is megjelenik, közben az érett barack és sárga húsú gyümölcsök illata egyre erősödik. Kortalan jelenség, savainak köszönhetően életteli, koncentrált és hosszú, éveket tagadhatna le. Érett citrusok, körte, őszibarack, alma, édesfűszerek, leheletnyi só, pici petrolosság díszíti. 7p-

C Cuvée 2015
45% merlot, 45% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon. Meleg karakterű, áradó illatában piros bogyós gyümölcsök - meggy, málna, cseresznye - és fűszerek - bors, édesfűszerek - dominálnak, enyhe virágosság kíséretében. Jó arányokkal bír, a savérzet kellően élénk, az alkohol pici melegít, de nem érezni túlzónak, a tannin mennyiségre közepes, még egy kicsit fiatalos, de lesz ideje simulni. Meggy, cseresznye, szeder, szamóca, sok fűszer jellemzi a gazdag és intenzív ízvilágot. 6p

 

A kóstolóra a Kóstolom csapata hívott meg, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3212494817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása