A Borrajongó

Húsvéti borozgatások balatoni borteraszokon - Petrányi Pince és Homola Pincészet

2017. május 02. 06:00 - furmintfan

A kissé szeszélyes áprilisi időjárás húsvét hétvégéjén is elég mozgalmasan alakult, mindenesetre a frissen munkaszüneti nappá nyilvánított nagypéntek még pont ideálisnak tűnt arra, hogy tegyek egy villámlátogatást a Balaton északi partján. A szezon lassacskán beindul, egyre többen látogatnak a tóparti településekre, miközben a pincészetek a "standard" vendéglátáson túl különböző programokkal is igyekeznek csábítani a nagyérdeműt. Én azonban most csak egy hirtelen jött ötlettől vezérelve jöttem, borokat kóstolgatni és a kilátásban gyönyörködni. Az említett szempontokat szem előtt tartva a Petrányi Pincénél töltöttem a délelőttöt, majd délután Paloznakon, a Homola Borteraszon folytattam a tájba révedést és borozgatást, és gyorsan el is röppent a nap. Lássuk, milyen borokkal telt a balatoni kiruccanás.

teraszozaspetranyi2.jpg

Petrányi Pince

Tavaly óta a Petrányi Pince egyre komolyabban ráfekszik a terasz fejlesztésére. 2016 nyara óta állandó személyzettel, profi szakácsokkal működik a konyha, a vendégek hétvégén ebéd- és vacsoraidőben rendszeresen meg is töltik a placcot. "Vacsoravendég a teraszon" címmel rendezvénysorozatot is indított a pince, ezekre az estekre különleges vendégeket hívnak meg egy interaktív, kötetlen beszélgetős vacsora keretében.
Táncoló Medve kollégának köszönhetően már nyitás előtt leülhettem a teraszon és sorban érkeztek a borok is. Az aktuális kínálat mellett megkóstolhattam forgalomban már nem lévő tételeket is, majd a remek ebéd után Petrányi István tulajdonossal a pincében is tettünk egy gyors kört és megnéztük, mit rejtenek a jövő számára a tartályok.

teraszozaspetranyi1.jpg

Petrányi Olaszrizling 2015
Egy kis pörgetés ráfér a pohárban, de utána is megőrzi visszafogott, neutrális jellegét. Pont kellően élénk savú, jó egyensúlyt mutat, pici CO2 is frissíti. Citrusos, zöldalmás, halványan sós. 5p-

Petrányi Szitahegy Olaszrizling 2015
Csopaki Kódex-bor, az alap olasz dűlős párja. Lassan, de szépen nyílik meg a pohárban, eleinte neutrális fehér húsú gyümölcsös, majd határozottan nyári alma érezhető, mellette fűszerek, mandula, marcipán, pici virágosság. Tömörebb, testesebb az alap olaszrizlingnél, a citrusos, almás ízvilágon a hordó fűszerei és egy pici zöldfűszer csavar egyet, valamint végig kíséri a kortyot egy sós citromos vonal is. 6p

Petrányi Sárgamuskotály 2015
Vásárolt szőlőből készült. Áradó fajtajelleges illat: méz, virágok, ananász, licsi, szőlő és szőlővirág, keleti fűszerek. Ehhez képest szájban visszafogottabban jön a fajta, viszont a termőhely is megjelenik egy kis sósság formájában, citrusok, és fanyar lecsengés mellett. 5p

Petrányi Tramini 2015
Körte, virágok, kis trópusi gyümölcs, szőlő és szőlővirág, minimális rózsavíz jelenik meg az aromatikában. Az eddigiekhez képest - fajtának megfelelően - lágyabb savkarakter jellemzi. 5p

Petrányi Tramini 2013
Már megérintette az érettség, ami egyúttal nagyon érdekes vonásokkal is ruházta fel illatát: aszalt barack, kandírozott trópusi gyümölcsök, méz, kakukkfű, rozmaring, leheletnyi gumi. Meglepően jól muzsikálnak a savai, ízben pedig gazdag elegyet kapunk érett-aszalt trópusi gyümölcsökből, szőlőlekvárból, citrusokból, zöldfűszerekből és egy kis gombából. 6p-

Petrányi Olaszrizling 2012
Érett illat: méz, érett alma, almakompót, fűszerek, pörkölési aromák, kicsit átüt rajta a magas (15%) alkohol is. Testes, széles anyag, az eddig boroknál határozottabb hordó-jelenléttel és emelkedett alkohollal. Méz, vanília, édesfűszerek, érett alma és körte, pici füstölt sonka. 5p

Petrányi Furmint 2015
Alma és körte a két vezető illat- és ízjegy, egy kevés fűszerrel. A szerkezeti elemek egyensúlyban vannak, Furmint Február óta szépen összeállt. 5p+

Petrányi Rosé 2015
Kékfrankos, merlot és zweigelt házasítása, vásárolt szőlőből készült. Talán az érettség miatt is egy kicsit neutrálisabb, bágyadtabb gyümölcsösséget mutat illatban. Ízben azért frissebb, pörgősebb, kis citrusossággal, jó savval megtoldva. 4p

teraszozaspetranyi3.jpg

Petrányi Syrah 2015
Friss palackozás. Friss meggy, szeder, piros bogyós gyümölcsök, bors, egzotikus fűszerek díszítik, élmény szagolgatni. Elegáns, szép vonalvezetésű bor, elég komplex, miközben nagyon jó inni. Erdei gyümölcsök, szeder, málna, keleti fűszerek, szárított virág és egy határozott levendulás jegy szövi át. A 2013-as kiadást is szerettem és ez is nagyon tetszik. 6p

Petrányi Derű 2015
Cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos házasítása. Erdei gyümölcsös, málnás, meggyes, fűszeres illatát követi az íze is. Élénk savú, közepes testű bor, a tannin több, mint az előző borban és még kicsit ragaszkodik a szájpadláshoz. 5p+

Petrányi Cabernet Sauvignon 2013
Erősen limitált tétel, kétszázegynéhány palack készült csak. Fekete bogyós gyümölcsök, feketeribizli, áfonya, cigánymeggy és keleti fűszerek illata. A könnyedebb vörösboros vonalat képviseli, a korty bársonyos, feketeribizli, áfonya, szilva, hűvös fűszeresség, menta és levendula öltözteti. 6p-

Petrányi Rosé 2016 (M)
Merlot, kékfrankos, zweigelt. Szamócás, cseresznyés, jó egyensúlyt mutató friss rosé.

Petrányi Tramini 2016 (M)
Ananász, licsi, trópusi gyümölcsök, szőlő, körte. Gazdagsága ellenére sem túláradó, de zamatos, pici cukor gömbölyít rajta.

Petrányi Olaszrizling Késői Szüret 2016 (M)
Decemberi eleji szüret, botrytistől mentes szőlőből. Sárgabarackos, aszalt gyümölcsös, de nem édes érzetű, fűszeres lecsengéssel.

 

Homola Pincészet

Néhány Homola bor szerepelt már idén a blog hasábjain, a pincészetről hosszabban itt írtam utoljára. Tavaly óta nem történtek eget rengető változások: működik a Homola Borterasz, működik a Sáfránkert Vendéglő, lesz Jazz Piknik, a Borteraszon pedig egyre gyakrabban rendeznek zenés-boros bulikat is "DJ a szőlőben" fedőnév alatt. A többiről majd beszámolok, ha lesz idén is tanulmányi kirándulás.
Mint a nap során kiderült, több barátom is épp Csopakon/Paloznakon töltötte a hétvége egy részét, így a Borteraszon spontán baráti találkozó alakult ki. A jegyzetfüzetbe így csak néhány sor került, pontokat pedig csak erősen zárójelesen osztogattam. 

teraszozashomola1.jpg

Ahogy már indulóban voltam vissza a fővárosba, drbarta is jelezte, hogy a környéken van családostul. Ő végül másnap tért be Homoláékhoz egy gyors kóstoló erejéig. Ahogy drbarta fogalmazott: "Eszembe nem jutott jegyzetelni, miközben kínosan ügyeltem kiöblíteni minden cseppet a számból a kortyok után, lévén még vezetnem kellett. Mindeközben a gyerek nagyokat sóhajtott türelmetlenül a levendulaszörpje mögött." Emlékezetből végül mégis írt pár sort drbarta is, úgyhogy mindkettőnk jegyzeteit közreadom.

Homola Sáfránykert Olaszrizling 2013
drbarta: Elég előrehaladottnak tűnt, vagy legalábbis átalakulóban. Gyümölcsök megfakulva, határozott sósság, petrolosság, kis gyógyszeres kesernye. Nem volt az esetem.

Homola Sáfránykert Olaszrizling 2015
drbarta: Jóval barátságosabb, fehér húsú gyümölcsökkel, kissé túlzó hordóval. Kerek, nem túl bonyolult bor.
furmintfan: Az érett fehér húsú gyümölcsök mellett határozottan ott vannak a hordó fűszerei is, vaníliás, kókuszos jegyekkel, a kortyban enyhe cserességgel. Szájban halvány sósság is gazdagítja, a hordó. most kicsit ült rajta. 5p

teraszozashomola2.jpg

Homola Paloznak Olaszrizling 2015
drbarta: Egyszerre nyílt, gyümölcsös, ugyanakkor kellően karakteres is a fűszerező ásványosságával, a hordó is jobban belesimul az összképbe. Szájban ízletes, savai is némiképp több játékosságot kínálnak. Ez volt a kedvencem. 
furmintfan: A Sáfránykerthez képest több gyümölcs, több izgalom, elegánsabb kivitel, finomabban használt hordó: körte, őszibarack, zöldfűszerek, finom hordós fűszeresség, egy csipet só. Jó egyensúlyú, sima, zamatos. 6p

Homola Hajnóczy Olaszrizling 2015
drbarta: Zárkózottabb illat, hirtelen nem mutatott sokat. Szájban talán egy lépéssel testesebb, tömörebb az eddigiektől, de sokkal inkább az előzőt innám.

Homola Furmint 2015
drbarta: Itt is elég szembetűnő a hordó, talán titkon több struktúrát reméltem a fajtától. 
furmintfan: Az év eleje óta valamelyest megkoptak a gyümölcsei, kevésbé intenzív, miközben valamivel érettebb karakter mutat, körtével, őszibarackkal, kis fűszerrel. 5p

Homola Rosé 2015
furmintfan: Friss piros bogyós gyümölcsök - szamóca, cseresznye - illatban virágos villanások, szájban egy feszes, citrusos vonal kíséri. Lendületes, gördülékeny. 4p

Homola Cabernet Franc 2013
drbarta: Ez viszont határozottan jópofa volt. Erdei gyümölcsök, áfonya, kis kabernés paprikás pikánsság, jóféle hordó. Szájban telt ízű, elég nagyvonalú, élménybor szintű-felépítés, annyi tartással, feszességgel, ami a jól ihatósággal összefér. 

Homola Kékfrankos 2015
drbarta: Az előző bor után visszalépés beltartalomban, de azért ez is kellemes volt. Meggyes, cseresznyés gyümölcsök, borsos-köményes fűszerek.
furmintfan: Intenzív, vonzó aromatika: piros bogyós gyümölcsök (meggy, cseresznye, málna) és fűszerek (koriander, kömény). Szerkezetben egy fokkal puhább, könnyedebb a 2013-asnál, de nagyon szerethető, ízletes bor. 6p

Homola Syrah 2013
drbarta: Ennél nem sok mindent sikerült megragadni. Nem igazán tűnt fajta-jellegzetesnek, meg elég zárkózottnak is tűnt. Struktúrában nagyjából a cabernet és a kékfrankos között félúton.
furmintfan: Fekete bogyós gyümölcsök, szeder, feketeribizli, áfonya, édesfűszerekkel meghintve. Egy fokkal testesebb, masszívabb a kékfrankosnál. 6p

 

Petrányi Istvánnak és Ripka Gergelynek köszönöm szépen a kóstolót!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5612453505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása