A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Bükk - Gallay Kézműves Pince

2017. április 25. 06:00 - furmintfan

Ha van alig ismert borvidékünk, amely akár szunnyadó oroszlán is lehet, az a Bükk. Nagyon kevés palackozott bükki bor jut a fogyasztókhoz, de az a kevés minőségi termelő, akinek a termékei mégis elérhetőek, már meg-megmutatta oroszlánkörmeit. A Bükkalja 1970 óta önálló borvidék, előtte a miskolci borvidék részét képezte, de az itteni bortermelés hosszabb múltra tekint vissza. A miskolci bort a 19. században még az egri borral azonos áron adták el, tehát láttak potenciált a vidékben. A bükki borok a 20. században gyakran egri címkével kerültek forgalomba. Manapság sem találkozni sok bükki borral a borkereskedések, áruházak polcain, de az első fecskék megérkeztek. Egyikük a Borbély Roland neve által fémjelzett Gallay Pince, amely 2012-es kereskedelmi tételeivel rögtön bezsebelte a szakma elismerését, és az egyre szélesebb szortimentben több remek bort is találunk. Itt most két 2013-as tételt veszünk a mikroszkóp alá, de előbb essen néhány szó a borvidékről és a pincéről is. 

gallayduo2013.jpg

Bükk
A borvidék teljes területe több mint 17000 hektár, azonban szőlőültetvényeket csupán 1500 hektáron találunk. Roppant alacsony tehát a beültetett területek aránya, pedig a borvidék - alapvetően az Egri borvidékhez hasonló - jó adottságokkal rendelkezik a bortermelés szempontjából. A Bükk északról védelmet nyújt a hideg ellen, szintén a hegyeknek köszönhetően a hegység alja kevesebb csapadékot is kap, mint az északi vonulatok, ez nyáron gyakran szárazsághoz vezet. Az alapkőzet változatos, északon főleg agyagpala és mészkő, délebbre, a bortermelő vidékeken elsősorban riolittufa, agyaggal és homokkal fedve, nyirok- és erdőtalajjal. A beültetett területek kb. 60%-án fehér szőlő van, és még mindig sok a direkt termő ültetvény. 

Gallay Kézműves Pince
Borbély József 20 évvel ezelőtt vásárolta az első fél hektár szőlőt a már meglévő családi gyümölcsössel szemben a nyékládházi Pittyén-dűlőben, bár ekkor még a szőlőn lévő kis házikó volt a fő motiváló tényező. Az anyai nagymamáról, Gallay Izabelláról elnevezett Gallay Pince kis garázsborászatként indult, de a tulajdonosok hamar rájöttek, hogy minden szempontból különleges kincs van a birtokukban, és ma már nem is cserélnék a Bükki területeket más borvidékre. Borbély Roland mögött több éves kaliforniai és itthoni (Pajzos-Megyer, Kovács Nimród Borászat) borászati tapasztalat van, de ma már teljes gőzzel a családi pincére koncentrál. Rolandot 20 éve Kaliforniában élő - és jelenleg a Blue Danube Wine Company színeiben már borait is forgalmazó -  bátyja, Norbert inspirálta először a borkészítésre az ajándékba hozott, Roland számára akkor még ismeretlen kaliforniai borokkal, így lett gépészből szőlész-borász. A pincénél az alapvető munkamegosztás egyszerű: Borbély József a szőlész, Borbély Roland a borász. A család többi tagja is kiveszi a részét a munkákból: Roland édesanyja a gazdaság hátországa, Roland menyasszonya, Kiss Zsuzsi viszi az adminisztrációt, emellett kóstolókat is tart, Roland informatikus sógornője, Tisér Judit pedig a címketervekért és a honlapért felel. 

Az ültetvények a borvidék kiváló adottságú dűlőiben találhatóak több település határában, összesen 11 hektáron: Pittyén és Pingyom-peres (Nyékládháza), Zúgó (Mályi), Lippa (Miskolc). A Pittyénen pinot blanc és zenit, az új szerzemény Pingyom-peresen cserszegi fűszeres, a két utolsóként említett dűlőn zweigelt terem. Ezek mind régi telepítések, így a fajtaválaszték már adott volt. Borbély Roland szerint a dűlők adottsága kis eltéréssel azonos, de a nyékládházi Pittyén (a lenti képen is ez szerepel) emelkedik ki a legjobban közülük. A szőlőben eddig konvencionális gazdálkodás folyt, a lehető legkevesebb permetezéssel, de ettől az évtől 2 hektáron már ökológiai gazdálkodást folytat majd a pincészet. 

gallay.jpg

Ami a szortimentet illeti, a Bistronauta névre keresztelt sorozatban a könnyedebb borok kaptak helyek, egy fehér házasítás, egy rosé és egy zweigelt. A Gallay sorozatban szintén találunk fehér, rosé és vörösbort is. Fehérből a "Blanc" névre keresztelt házasítás pinot blanc-ból és zenitből készül, de készült már 2014-ből fajtatiszta zenit is, amely a "Nyékládháza" névre hallgat. A Gallay Rozé 100% zweigelt, a vörösborok palettáján pedig egy zweigelt és egy kékfrankos szerepel, utóbbi egri szőlőből készül.

Gallay Kézműves Pince Blanc 2013
50% pinot blanc és 50% zenit házasítása a Pittyén-dűlőről. A fajták külön-külön 2-2 300 literes új magyar tölgyfa hordókban erjedtek és töltöttek 12 hónapot fejtés nélkül finomseprőn érlelődött. Ezt követően még 2 hónapot töltött a seprőn tartályban, majd fejtést követően közel egy évben ugyancsak tartályban pihent.
furmintfan: Illatában a hordó dominál, kesudió, mogyoró, capuccino, kókusz, vanília, gyömbér, körtével a háttérben. Közepesnél nagyobb teste mellett elég tartalmas és megfelelő szerkezettel is alá van támasztva. A hordó hozza a kesudiós, szegfűszeges, szegfűborsos, gyömbéres jegyeket, de gyümölcsöket is találunk bőven az érettebb citrusos, körtés fajtából, némi trópusi színezettel. A seprőn tartás kis krémességet kölcsönöz a bornak, a savak lendületet adnak, a hordó jelenléte határozott, kicsit talán pop-os, de jó minőséget képvisel, van elég anyag a borba, hogy elbírja. 6p+
ungert: Rendhagyó házasítás, formabontó karakter, egyedi stílus. Gazdag és komoly, elegáns hordóval, érett gyümölcsökkel, izmos szerkezettel. A korty harapható, az erőteljesebb szerkezet ellenére is őriz némi frissességet, lendületet és eleganciát. Ügyesen egyensúlyoz a lehengerlő, trópusi gyümölcsös, hordós-sűrű karakter és a citrusos, élénk frissesség között. Inkább érdekes, mintsem kifinomult, de a hazai borpiacon kétségkívül párritkító szerepet visz. Sima 6 pont, éppen annyira szerettem, mint a '12-es elődöt. (6000 Ft - DemiJohn)

Gallay Kézműves Pince Zweigelt 2013
A Lippa-dűlő termése, nyílt kádban, spontán erjedt, majd 27 hónapot töltött finomseprőn, 300 literes első töltésű magyar tölgyfa hordóban.
furmintfan: Első nap intenzív, de nehezen szálazható illatát másnap már jobban lehet boncolgatni: sok fűszer, vanília, kókusz, meggy, erdei gyümölcsök, pici mogyoró, kék virág és gyógynövény. Ahogy a Blanc-nál is, a hordó határozott, de a bor bőven elbírja. Koncentrált, de arányos, jó savval és a kortyba simuló poros tanninnal. A beltartalom szinte rágható, szeder, áfonya, feketecseresznye, cigánymeggy, sok édesfűszer, pici gyógynövény, egy csipet csokoládé öltözteti a masszív vázat. Ha van itthon zweigelt-etalon, akkor ez az. 7p-
ungert: A bükki zweigeltben kellően nagy potenciál rejlik, ha van lehetőség ilyesfajta komolyságú bor összepakolására. Nem ittam eminnen még csak hasonlót sem, sőt, nemcsak fajtában, de a vörösek térfelén sem akadhat érdemi kihívója. Nagy, szép és izgalmas. Érezni, hogy érett alapanyagból szűrték és kiváló hordóban tartották. Egyszerre sűrű és jól iható, gyümölcsös és fűszeres, hosszú és elegáns. Túlzásmentes, mégis átlag feletti vörösbor a hazai zweigelt-mezőny elejéről. Eléri a 7 pontot. (6600 Ft - DemiJohn)

 

Irodalom: 
Mészáros Gabriella, Rohály Gábor, Nagymarosy András: Bortankönyv II. A Kárpát-medence borai
Bányai Gábor Botond, Ercsey Dániel, Mészáros Gabriella, Tompa Imre: Nagy Magyar Boratlasz
https://www.gallaypince.com/

Borbély Rolandnak köszönet a sok háttérinfóért!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1812437427

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milotta László: Rejtőzködő borvidékek: Bükk - Gallay Kézműves Pince 2017.04.25. 09:13:01

Ha van alig ismert borvidékünk, amely akár szunnyadó oroszlán is lehet, az a Bükk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2017.04.25. 07:58:20

Hmm, vedelni kéne.
Tudom ez így reggel 7:58-kor erős. :D:D:D:D:D:D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.04.25. 09:46:11

Vajon mennyi készül ezen borokból és mennyi talál vevőt ilyen árakon egy viszonylag ismeretlen pince - és két nem magas presztízsű fajta - esetében?
Bisztronautát már ittam, az eléggé rendben van az áráért.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.04.25. 09:48:43

@Hepci: Az első kérdésre a legtöbb bor esetében itt megtalálod a választ:
www.gallaypince.com/borok
süti beállítások módosítása