A Borrajongó

Meginni az Év Bortermelőjét – Mészáros Pál vörösborai

2017. április 10. 06:00 - ungert

A huszonhatodjára odaadományozott Év Bortermelője megnevezésű kitüntetés kapcsán sűrűbben hallani kritikusabb, mintsem elismerő hangokat a szűk értelemben vett magyar boros közgondolkodásban. Az eddigi díjazottak kilistázását nézve egymagam is legalább kétféle megközelítés mellé tudok odaállni. Egyrészt teljesen korrekt, hovatovább üdvözlendő dolog népszerű, mennyiségileg is bizonyított és közismert borászokat valamennyivel feljebb emelni a többiek közül. Megdolgoztak a folyamatos piaci visszajelzésért, rászolgáltak a bizalomra. Másrészt nem szükséges az átlagnál színesebb fantáziával rendelkezni ahhoz, hogy az izgalmat, az egyediséget, a forradalmi újításokat és a nagy szeszáttöréseket évről-évre az asztalra pakoló hazai borászok nemhogy a listáról, de még a jelöltek közül is hiányoznak. Nem túlzok, ha azt állítom, hogy innen indul minden, a cím körül kialakult egyet nem értés forrása. A történet persze közel sem reménytelen, sőt, van minek örülni, már amennyiben ezen a felütésen sikerül túllépni. Alább a lassan, de végül mégiscsak biztosan összeállt házi bejegyzés-sorozatunk keretei között Mészáros Pál szekszárdi bortermelő vörösboraival végeztem érzékszervi kísérleteket nagyjából két és fél napon keresztül.

fullsizerender_1.jpg

Fontos és egyben szerencse is, hogy a hazai piac és a köré kiépült marketingkészlet nemcsak szabad, hanem sokszínű is. Borversenyek, címek, kitüntetések és elismerések érik egymást házon belül és azon kívül egyaránt. Mi pedig fogyasztóként vagy ezek mentén próbálunk meg boldogulni és eligazodni, vagy jól eltévedünk, amely miatt gyakran érezzük magukat átverve, de legalábbis megvezetve. Ennek persze semmi köze sincs ahhoz, hogy az aktuális, tehát kettőezer-tizenhatos címtulajdonos Mészáros Pál szekszárdi bortermelő borai – az éppen futó polci évjárat ellenére is – tiszták, egészségesek, finomak és kockázatmentesen fogyaszthatóak bárhol és bármikor.  Pedig ebben leledzik a lényeg, a dolog önmaga.

Mészáros Pál Kadarka Válogatás 2014

Ez a bor kizárólag azoknak lesz csalódás, akik a fajtától átlag feletti kifinomultságot, törékenységet és sokszínűséget várnak. A többieknek – még a nehezebb év dacára is – biztos választás, középutas hétköznapi vörösbor lehet. Két szálon fut: egyrészt érettnek és átlagon felül vastagnak tűnik a kadarkamezőny kontextusában, másrészt erőteljesen savas is, és nem tűnt mindig úgy, hogy ez a két vonal képes összefüggő egészet alkotni. Az orrpróba hoz némi fajtajelleges fűszerességet, a korty eleje tiszta de kissé lapos, a végén viszont érett, bár kissé rusztikusnak ható savak húzzák nagyjából közepesen hosszúra. Egy jól iható szekszárdi vörösbor, nem is akar többnek látszani. Nem csalódtam, de nem érzek rá érdemi motivációt, hogy újra levegyem a polcról. Stabil 4 pont. (2000 Ft, Interspar)

Mészáros Pál Cabernet Franc 2014

A két bor közül kétségkívül ez a szebb, dacára annak, hogy nem kapott lélek- és minőségemelő "válogatás"-megjelölést. Gazdag, érett és viszonylag sűrű is, bár ezt inkább lehet a hordó, mintsem az átlag feletti alapanyag számlájára írni. Az erdei gyümölcsös orrpróbát vanília és egyéb hordófűszer színezi. A korty arányos, az alkohol visszafogott, nem borítja fel sem éretlen tannin, sem túlzó savasság. Okosan egyensúlyozik a közérthető és kifejező, gazdagon hordókezelt stílus és az annál valamivel zárkózottabb, alapanyag-centrikusabb vonal között. Mindent összevetve pedig nem más, mint egy szerethető szekszárdi cabernet franc, de erős kompromisszumokkal. Eléri az 5 pontot. (2200 Ft, Interspar)

Kapcsolódó bejegyzéseink:

Szőke Mátyás, a tisztes iparos

Jásdi István, a csopaki olaszrizling nagykövete

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8712384271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2017.04.10. 06:57:19

Való igaz, a Borászok Borásza díj előremutatóbbnak tűnik, bár ott sem látom Bott Fricit, aki évek óta töb szőlőfajtából is kiváló borokat készít és ebben egyedülálló.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.04.10. 08:31:49

Köszi, bátor húzás volt 2014-es borokat tesztelni. :)
@Takács Kr.: Az 50-es listában benne van.
boraszokborasza.hu/index.php/hu/

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.04.10. 10:00:29

A múltkor egyik cikk alatt volt szó arról, hogy már bizonyított tény, hogy a mészi kadarka szőlészetileg NEM kadarka, inkább a csókaszőlőhöz van közelebb. Ld. Werner János disszertációját.

maratonom 2017.04.10. 10:12:03

Szerintem a cimkén a Classic Selection kifejezés megfelel a lélek- és minőségemelő válogatás megjelölésnek... :) Egyébként jelenleg akciós a kadarka, reggel szemeztem vele egy Spárban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.04.10. 11:15:14

@maratonom: Pedig a a "Classic Selection" sorozat alatt bizony az alapborok futnak, bár az elnevezés valóban zavaró is lehet. A válogatás boraik címkéjén (nem túl konzekvens módon) szerepel a Válogatás, Reserve, Prémium szavak valamelyike, vagy valamilyen fantázianév alatt fut a bor. A cab. franc-ból a Hidapestre Cabernet Franc Reserve a válogatástétel.

maratonom 2017.04.10. 11:18:21

@furmintfan: Köszönöm, ezt nem tudtam. Jó példa arra, hogyan lehet "elinflálni" szavak jelentését.

emoss 2017.04.10. 17:35:44

Es akkor, hogy a borokrol is essen szo...standard tiszta, jo minosegu es ar-ertek aranyu borokat keszit hozzaferheto lelohelyekkel (ertsd: nem 340 palack keszul adott tetelbol amit ha akarok v. tudok sem birok beszerezni). Kiszamithato ( kinek-kinek pozitiv v. negativ), biztos vetel(ek). Egy Omerophs '13 varja otthon a beteljesulest, kivancsi leszek, azt meg nem kostoltam.

Szegediszomelijé 2017.04.10. 20:18:19

Mészáros Pál nekem is pozitív pont emoss gondolatai mentén.
Maga a Kadarka Válogatás nekem csalódás volt -a nem válogatás kadarkája egyszerűen jobb -a leírásban minden benne van, és ezek a döccenők -ez a két szálon fut, kissé erőltetett, kevéssé Kadarkás -ezek bizony nincsenek ott az 1500 Ft-os alapban. Pont ezek miatt a"jól iható" kifejezés nem igazán helytálló nálam. No, azért nem dőltem a kardomba.
Azért érdekes a "szerethető szekszárdi Franc erős kompromisszumokkal" kifejezés 5 ponttal -szívesen megnéznék mondjuk 3 db 7 pontos Franc-t :-) (csak a jókedvű kötözködés végett)

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.04.10. 20:21:46

@Szegediszomelijé: @emoss: Nagyjából egyet tudok érteni veletek, remélem, hogy ez a bevezetőmből is átjött. (Ha nem, bocsánat.)

Az 5 pont nyilván kontextusfüggő. Vannak a piacon ennél sokkal szebb, jobban összerakott CF-ek, bár nem biztos, hogy ezen az árfekvésen. Ha ez a kadarka-válogatás 4 pont, márpedig szerintem annyi, akkor a CF bizony volt annyival jobb, hogy be-bekacsintson az 5 pontos szegmensbe.

De persze, nyilván lehet másképpen is látni, ráadásul bizonyos, hogy kontextusába helyezve lejjebb hasalna az abszolút skálán. Nem tudom.

Szegediszomelijé 2017.04.10. 21:01:36

@ungert: Abszolút megértem, nagyon e tudo képzelni a szituációt! Mivel a Kadarkára én is 4 p-t adnék, a Francra valószínú ugyanúgy 5-öt (akkor mit reklamálok:-))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.04.11. 00:11:20

@emoss:
Amikor még Merops volt (Ó), az egyik legjobb hazai bordói-blend volt, és ahhoz képest nem is túlárazott.
Az utóbbi időben általam kóstolt Mészáros-borok viszont inkább azt a "korrekt" (színtelen-szagtalan-üzletlánckompatibilis) irányt vitték, ami a fenti leírásból is kiértelmezhető.
süti beállítások módosítása