A Borrajongó

Priorati nagyágyúk a Drop Shopban

2017. március 03. 06:00 - furmintfan

A Drop Shop legutóbbi tematikus estjén Priorat került terítékre, néhány neves termelő borán keresztül prezentálva a spanyol viszonylatban kisebb alapterületű, ám annál kiválóbb borokat produkáló borvidék potenciálját. Utóbbit már önmagában az is jelzi, hogy Priorat Rioja mellett a másik olyan borvidék, amely a legszigorúbb feltételeket támasztó DOQ (katalánul DOC) státuszt kapott.
Priorat (katalánul Priorato) nevét az 1194-ben alapított Scala Dei kolostor elöljárójáról, latinul a prior-ról kapta, amelyet a karthauzi szerzetesek emeltek a vidéken. A bort is készítő szerzetesen monostorát 1835-ben rombolta egy megvadult csőcselék, majd röviddel ezután az egyházi földeket is elárverezték. A borászati hagyományok azonban sokkal korábbra, egészen az ókori rómaiakig nyúlnak vissza. A filoxéravész előtt kb. 5000 hektárnyi szőlőültetvény volt a borvidéken, de a művelési nehézségek miatt még az 1970-es években is csak alig 600 ha volt betelepítve. Bár a szőlőültetvények területe folyamatosan nő, ma Prioratban még mindig mindössze kb. 1900 hektár szőlő van, ennek megfelelően a teljesen másképp néz ki a birtokszerkezet és a borászatok szortimentje, mint a nagyobb spanyol borvidékeken, pl. Riojában vagy Ribera del Dueroban. Prioratban kisebbek a birtokok, alacsonyabb a palackszám, szűkebb a portfólió, itt az öreg tőkék és a high-end borok a hívószavak.

Akit érdekel, akov itt szedte össze 12 pontba foglalva a leglényegesebb információkat Prioratról. Akov egyébként az itt porondon lévő birtokok közül kettőnél is járt, remélhetőleg, lesz majd beszámoló. :)

dropshop_priorat.jpg

4 borászat 1-1 borát poharazták a borbárban, haladjunk kóstolási sorrendben.

Torres Salmos 2013
A Torres család neve szinte összeforrt a spanyol borral, Miguel Torres pedig minden bizonnyal az egyik legismertebb borász nem csupán Spanyolország, de az egész világ viszonylatában. A több spanyol borvidéken, összesen 1300 hektárnyi szőlőültetvényen gazdálkodó borászfamília 1996-ban vetette meg a lábát Priorat-ban is. A Salmos első évjárata 2005-ben jelent meg, és a karthauzi rendnek állít emléket, amelynek szerzetesei 1095-ben érkeztek Priorat területére.  
Carignena, syrah, garnacha tinta házasítása, 14 hónapot érett francia tölgyfahordókban. Az elején van egy minimális földes-vadhúsos fuvallat, de ez gyorsan eltűnik. Meleg hangulatot áraszt: szuperérett meggy, erdei gyümölcsök, édes hordófűszerek, pici rumpuncs. Közepesen koncentrált, anyag, amelyet széles savak, emelkedett alkoholérzet, bársonyos tannin foglalnak keretbe. Ízében erdei gyümölcsök, meggy, finom fűszerek, enyhe édesség. 6p+ 

Terroir al Límit Soc. Lda Dits del Terra 2010
Eben Sadie dél-afrikai borász és Dominik Huber német borrajongó 2000-ben találkoztak először a Mas Martinet-nél (szintén neves helyi birtok) és gyorsan megtalálták a közös hangot. A Mas Martinet-t birtokló Pérez család segítségével kibéreltek egy kis pincét és felvásárolt szőlőből kezdtek el bort készíteni, amelynek eredményeképpen 2001-ből elkészült a Dits del Terra első évjárata. Két év múlva Torroja del Priorat-ban vettek egy pincét, és már többféle bort készítettek. Eben Sadie egyre több időt töltött Dél-Afrikában, majd 2011-ben (tulajdonrészét megtartva) elhagyta a Terroir al Límit-et, miközben Dominik Huber már minden idejét a pincének szentelte. Egész fürtös préselést követően a borok spontán erjednek, csömöszölés, illetve körfejtés nélkül, az erjesztéshez és érleléshez (a korábban használt 225 literes francia hordók helyett) betontartályokat és 1200-3500 literes Stockinger hordókat használnak.
Carignena palás talajról, 85 éves tőkékről, kb. 2 évig hordóban tartva. Illata inkább mély, mint összetett, érett meggy, diszkrét fűszeresség, gyógynövények, pici grafitos-földes-vashúsos villanások osztoznak rajta. Élénk sav, jó koncentráció, egészen enyhe édességérzet jellemezi, a tannin nem kevés, de jó minőségű. Meleg érzetű, érett piros bogyós gyümölcsök, gyógynövények, zöldfűszerek színezik, talán már az érés jeleként pici paradicsom is bevillan, a finisben édes fűszeresség is megjelenik. 7p/7p+

Ferrer Bobet Vinyes Velles 2013
A Sergi Ferrer-Salat és Raul Bobet által 2002-ben alapított birtok Priorat hűvösebb részén, Porrerá-ban található. Az első borok - Ferrer Bobet Vinyes Velles 2005 és Ferrer Bobet Selecció Especial Vinyes Velles 2005 - 2008-ban jelentek meg a piacon. A magasan fekvő és meredek ültetvények, az északkeleti szelek, a Földközi-tenger mérsékelő hatása a szőlő érésének, a gyümölcsösség és a savak megőrzésének kedvező nagy napi hőingadozást eredményeznek. A közel száz éves carignena és garnacha tőkék mellett a birtokközpont mellett 2004-2005-ben carignena, garnacha, syrah, cabernet sauvignon, viognier és roussane ültetvényeket hoztak létre. A 70 hektáros birtokból jelenleg 15 hektáron van szőlő, amelyet organikusan művelnek. A parcellánként külön szelektált tételek erjedése 15 és 30 hektós fakádakban megy végbe, majd francia barrique hordókban érlelődnek legalább 15 hónapig, végül szűrés és derítés nélkül kerülnek palackba.
70% carignena, 30% garnacha, erjedés 15 és 30 hektós fatartályokban, majd almasavbontás után 15 hónapos érlelés francia tölgyhordókban. Picit szúrósan nyit az illata, majd egy kevés animalitás is felbukkan, de szépen nyílik, kis idő múlva már remek fűszeresség, málna, szeder, pici virág árad a pohárból. Tömör és lendületes a korty, jó savakkal és sima tanninnal megtámogatva. A gazdag erdei gyümölcsös, málnás, szedres, cseresznyés ízvilágot szép fűszeresség árnyalja tovább. Fiatal még ugyan, de már most is simán élvezhető. 7p+

Clos Mogador 2013
A borvidék "újrafelfedezője", az 1950-es születésű René Barbier - egy 13. századig visszavezethető francia borászcsalád egyenes ági leszármazottja - 1979-ben vásárolta meg első szőlőit Priorat-ban, Gratallops mellett, és az 1989-es évjáratból megszületett a Clos Mogador első évjárata, ami tulajdonképpen egyben Priorat és Katalónia első hivatalosan elismert "Vi de Finca" (kb. dűlőszelektált) bora. A 2000-es évjárattól bővült a borcsalád a fehér Nelin-nel és a vörös Manyetes-szel. 2012-től a birtok minősítetten organikus gazdálkodást folytat. A birtok egy amfiteátrum alakú morzsálódó palalejtőn helyezkedik el. A szőlőültetvényeket 1200 méter magasságig nyújtózó hegyek ölelik körül, a legalsó részek alatt a Siurana folyó csörgedezik. A borok saját élesztővel erjednek, csömöszölés és körfejtés mellett tölgyfakádakban vagy 3 hektós nyitott hordókban. A borok 4-5 hétig áznak héjon, majd az almasavbomlás lezajlását követően 18 hónapig francia tölgyfahordókban érlelődnek.
A 2013-as Clos Mogador 49% garnacha, 25% carignena, 16% syrah, 10% cabernet sauvignon házasítása, amely 21 hónapot töltött 300 literes és 2000 literes hordókban. Mély, ám kicsit zárkózott az illat: erdei gyümölcsök, meggy, édesfűszerek és szárított virágok, és enyhe lakkosság. Szájban nagyon koncentrált, tömör magot rejtő, hosszúra nyújtózó kortyot kapunk, kiváló minőségű tanninnal és jó állagú savakkal. Ízében is érezni, hogy még van hova fejlődnie, nyílnia, de így is szép: erdei gyümölcsök, fekete ribizli, szeder, egzotikus fűszeresség, gyógynövények, pici ánizs. Minden erénye mellett érezhetően fiatal és még zárkózott, még messze a fogyasztási ablaktól. 7p

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5812271018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sweetsole 2017.03.03. 06:59:01

Köszi a posztot, jó lett nagyon.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.03.03. 08:06:32

Mikor a pincénél voltam, kicsit csalódtunk a 13-as Mogadorban. Mondjuk lakkos nem volt, de zárt nagyon. Amúgy a pince nagyon megy az alacsony kén felé és amfóra is van dögivel.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.03.03. 08:33:32

@akov: Ugyanezt a lakkos vonalat és a zártságot a 2014-esben is éreztem egy másik kóstolón, de ez már egy következő poszt témája lesz. :)
@ringsider:
Torres Salmos: 7500 HUF Bortársaság
Clos Mogador 2013: 35000 HUF DropShop, 2014: 24000 Fillthewinebox, de kb. 60-70 euróért külföldi webshopban talán találsz még
A másik két bor kb. 40-50 euró külföldi webshopban
süti beállítások módosítása