A Borrajongó

Tegnap ittam – Heimann Céh Kereszt Kadarka 2015

2017. február 05. 13:00 - ungert

Kapocs borvidéki múlt és jelen között – keresve sem találni jobb szerepet a szekszárdi kadarkának. Bár többé-kevésbé közismert, hogy a nemzeti kincsként kezelt fajta gyökerei közel sem hazai eredetűek, tény, hogy azt a szocializmus nagyüzemi borideológiája sem tudta kizökkenteni hungarikum-szerepéből. A kadarka egyértelmű szekszárdi feladata a bikavér egyediesítése, fűszerezése, de szerencsére vannak még borászok, akik a kadarka-jelen mellé kísérletezéssel keresik a jövőt. Klónokkal, területekkel, fajtaborokkal. Fajtaborokkal, amelyek a hétköznapi könnyű kadarka-arcon túl megmutatják a szőlőben rejlő lehetőségeket. Aki Szekszárd tekintetében az elmúlt években jól informált volt – vagy csupán csak tisztességesen ivott –, az tudja, hogy a helyi zászlósborászat berkei között soha sem volt félvállról véve a kadarka-misszió. A hagyományápoló kísérleteknek köszönhetően pedig palackba töltődött, eképpen kóstolható is a Heimann-család legfrissebb kadarkája, amely logikusan emelkedik a pince eddigi fajtabora fölé és indokolja meg a szőlő szerepét és az abban rejlő lehetőségeket is a jelen Szekszárdja tekintetében. A Céh Keresztet tavaly ősszel futtában is megdicsértem, de most egy teljes palack és két nap társaságában igazoltam önmagam lelkesedésének jogosságát. Nagyszerű kadarka született.

16507384_415085728836114_1413328515_n.jpg

A Céh Kereszt-köré telepített hét kadarkaklón közül négy (betűk és számok szerint P111, P115, P131 és P147) került bele Heimannék dűlős kadarkájába, amelyet a telepítés első terméséből szűrtek le rendkívül ügyesen. Gazdag kadarka lett ez jelentős, észlelhető mennyiségű Kádár-fával, amely úgy őrzi meg a fajtától elvárt, gyakran pinot-hoz hasonlított könnyedségét, hogy közben nem hagy okot fanyalgásra a borcsúcs-mászók részéről sem. Az intenzív, de nem tolakodó fahatás mellett hozza az elvárt, friss epres-málnás gyümölcsösséget és a borsos-fűszeres karaktert is. A korty az erőteljesebb savakra építkezik minimális tanninnal, de mindeközben egy percre sem hagy kétséget az alapanyag érettsége és hibátlansága tekintetében. Ízes, hosszú és finom utóízt hagy maga után, ráadásul veszélyesen csúszik lefelé. Magában is élmény fogyasztani, de gasztronómiai viszonylatokban is látni benne lehetőséget. Fajtaazonos bor a Céh Kereszt, amely paramétereivel már az első körben is képes indokolni a kísérletezés szükségességét. Nagy élmény, kifejezetten szerettem, talán a 6 pont sem sok neki. (3950 Ft, Bortársaság)

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5812167988

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Unger Tamás: Tegnap ittam – Heimann Céh Kereszt Kadarka 2015 2017.02.06. 10:39:01

Gazdag kadarka lett ez jelentős, észlelhető mennyiségű Kádár-fával, amely úgy őrzi meg a fajtától elvárt, gyakran pinot-hoz hasonlított könnyedségét, hogy közben nem hagy okot fanyalgásra a borcsúcs-mászók részéről sem.

Trackback: Inni, vagy nem inni 2017.02.06. 09:48:21

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Olyan hírdömpinggel indult a hét, hogy a Heti sajtó teljessége a tét, egy dolog a gyűjtés, másik az olvasás, inni meg ki fog, ha a monitorba meredsz folyton folyvást? Hétszentség'17/5 2017. 01....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2017.02.05. 20:37:51

Pár hónapja ittam én is ezt a bort. Az én palackom legalábbis vérszegény volt. Hordós, ízben mégis üres, semmilyen.

Szegediszomelijé 2017.02.05. 21:47:59

Huh, hát összeveszni nem fogunk, de nagyon-nagyon nem értek egyet.
"Gazdag kadarka lett ez jelentős, észlelhető mennyiségű Kádár-fával," -ez így igaz, ahogy van. A fa rendesen rajta az egészen. A bor jellege pedig cseppet sem kadarka, a gazdagság inkább újvilágis-vörösboros, hömpölygő, egyáltalán nem könnyed. Ízében semmi egyedi -amit pedig a kadarkától várnánk -inkább behízelgő közhelyesség. Azon a kóstolón volt akinek tetszett, de mondta is, h nem mint kadarka, hanem mint egy jó vörösbor. A Sagmeister és a Bott Frigyes kérdés nélkül fölötte volt (amúgy az egész mezőnynek) -és itt azért megjegyzem, félreértés ne essék -akkor ott nem volt Szentesi és Orsolya. Nekem hatalmas pofára esés: kiemelkedő élményt vártam, de hol vagyunk a Magyalos Harmados kadarkához képest? (sehol, sehol, sehol) Mert ez a Heimann sztorin belül egy paródia a tényleg izgalmas előd tükrében. Mint vörösbor vannak benne behízelgő jegyek, tartalom is, de egyediség, kadarka... Nem a leggyengébb bor volt az esten, de mindenképp a legnagyobb csalódás.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.02.05. 22:07:24

@drbarta: @Szegediszomelijé: Bár ez volt az első teljes palackom, futtában már többször találkoztam ezzel a borral és mindannyiszor tetszett is. Tény, hogy határozott rajta a hordó, de emellett felismerhetően kadarkásnak, izgalmasnak találtam mindig, és ez most sem volt másképpen. Kontextusba (még) nem raktam, no de majd talán egyszer...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.02.06. 01:47:46

Hümm, nekem a leírás - és Szegediszomelijé hozzászólása - alapján olyannak tűnik, mint egy Pannonhalmi Apátsági pinó.
Ennyi pénzt biztos nem adnék érte...

MádiN. 2017.02.06. 07:39:44

@Szegediszomelijé: és a Vida Öreg Tőkék 15-ről mit gondolsz? Nem kóstoltam sokszor, de roppant fűszeres, gyümölcsös, kadarkás kép dereng róla. Mondjuk a savak picit feszítettek és teljesen silleres irányvonal lett.

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2017.02.06. 08:25:28

Sziasztok! Köszi a méltatást, jól indult a hét.

A hordóhasználathoz: most először tettünk kadarkát első töltésű, 500 literes, vastag dongájú Kádár hordókba. Mióta ezt a bort kóstolom, egyre jobban integráltnak érzem. Ettől még jogos a vita, hogy sok ez a fa, vagy sem – bár eddig általában a vita arról szólt, hogy szabad-e hordóban érlelni egyáltalán a kadarkát.

Szerintem igen, és erre pont a Bott Frigyes 2013-mas világított rá. Ettől még ez a bor egy első nekifutás, nyilván évjáratról évjáratra fejlődni szeretnénk. Kíváncsian várom a véleményeteket a jövőben is!

Az édességről: szokásunkhoz híven inkább korai szürettel dolgoztunk, nem volt túlérett az alapanyag. De a kadarkától nem idegen egy kis édesség, amit ez a bor is hoz. Ettől nem lesz fajtaidegen, sőt!

gergo16 2017.02.06. 09:52:23

@magyar borászdiák: Szia!

Ezek az új klónok a rothadékonyság tekintetében is megállják a helyüket? Esetleg az egyes klónok önállóan palackozva is jó minőséget képviselnek?

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2017.02.06. 10:08:04

@gergo16: hát, egyik sem hozta el a szent grált, továbbra sem viselkednek úgy, mint egy cabernet sauvignon. Viszont a P9-hez képest azért látványos a különbség:

Kevésbbé rothadnak, homogénebben érnek és 5-10 nappal tovább tarthatók a tőkén. Az elmúlt 2015-ös és 2016-os évben egyértelműen hoznak jobb minőséget.

Az önálló palackozás részben piaci döntés is: mi azért nem léptük meg, mert túl kicsik lennének az egyes tételek, és házasítással jobb eredményt tudunk elérni. Egyszerűbb az üzenet is.

silvousplait 2017.02.06. 15:24:11

@Heimann Zoltán: "A hordo enyhen ratelepszik az illatara, pedig mogotte nagyon szep anyag van. Ha hagyjuk szellozni, kedvesebb lesz, jo savakkal, szep, kerek gyumolcsokkel, vibralo intenzitassal. A vanilia mogott sok a cseresznye, meggy, jon a ringlo, ribizli is. Picit visszafogottabb hordoval nagy kadarka lehetne." 86 pont, Pecsi Borozo, 2016. tel.

Hogyhogy nem a "szekszardi" palackba kerult ?

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2017.02.06. 16:16:26

A bizottság szerint túl sok volt a fa! :-)

Szegediszomelijé 2017.02.06. 17:24:23

@MádiN.: még nem volt szerencsém, de kösz a tippet!

Szegediszomelijé 2017.02.06. 17:35:53

@Heimann Zoltán: Nyilván felfogás kérdése is ez a hordó mérték dolog. Én úgy élem meg, hogy a Kadarka általában egyedibb ízvilágot ad, ha nem akar "nagy" bor lenni -nekem jobban (sőt) tetszettek a korábbi Kadarkáitok -főleg a Harmados -ezt pont Tarnóczi Zoli mutatta meg nekem, mint jó Kadarkát.
A "nagy" Kadarkára számomra példa a Ménesi, de ez irányba megy a Koch (évjáratot nem tudok) -de az már a legkisebb mértékben sem hasonlított kadarkára. És, persze hogy hordós -amiket fent írtam, azokban nekem teszik a hordó -mert épphogy érezni csak, egy kis fűszerként.
Hát, lássuk a következőket!
Apropó, 16 ősz borzasztó vizes volt egy száraz augusztus után -milyen termés sikeredett Kadarkából?

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2017.02.06. 18:24:08

@Szegediszomelijé: szerintem a Koch és a Ménesi két külön pálya: a Koch a túlérettséggel, a Ménesi pedig eleve tanninosabb, testesebb klónok miatt nagy. Annak idején a Harmados kadarkánk is a túlérettség, a töppedés miatt volt nagy, édes és koncentrált.

Én elfogadom, ha szerintetek sok a fa, de szerintem nagyon átsüt a hordófűszeren a kadarka könnyedsége, fűszeressége, behízelgése. Úgyhogy ezt most elkezdtük... nyilván lesz még finomabb a fahasználat, jobb az évjárat, profibb a borász... de nekünk ez a bor tetszett eléggé ahhoz, hogy kezdjünk egy új, nagy kadarka márkát.

Minden összemérés, kadarka-szakértés szerintem izgalmas, jó téma. Ebbe adunk mi mostantól egy komplexebb bort, az 'egyszerűbb' kadarkánk mellé.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.02.06. 20:43:04

@Szegediszomelijé:
Elég vékony a határvonal - nem csak kadarkánál - az elegancia/fűszeresség és az üresség, meg a skála másik végén a gazdagság és a nehézkesség között.
Pár éve például Márkvárt J. kadarkája tetszett legjobban, aztán kóstoltam újabb évjárato(ka)t és az volt az érzésem, hogy ezek már annyira könnyedek, hogy gyakorlatilag eltűnt a beltartalom. Éreztem ilyet Vida Öreg Tőkék kadarkával kapcsolatban is, és előfordulhat hasonló Bott Frigyes boraival kapcsolatban is. Az utóbbi esetben az ilyen érzést persze kiválthatja az árcédula is...
Aztán ott van a Ménesi, sokan imádják, én soha nem értettem a rajongás okát. A Koch prémium se nyűgözött le, az olyan egysíkú, nem ízgazdag. Viszont ott van mostanság az Illyés Kúria 2015, ez is elég vastag cucc kadarkához képest, mégis baromi jól tudott esni pár napja.
Nyilván naponta is változhat a fogyasztó hangulata, de ott lenne a lényeg, hogy nem egyféle lehet jó. Lehet jó kadarka a filigrán is, a vastagabb is, a tartályos is, a hordós is, a kézműves is, meg netán a Bock is, ha kellő arányérzékkel és ízléssel készültek. Én pl. baromi boldogtalan lennék, ha a csúcsgasztronómia vagy az egészségtudatos étkezés felkentjeinek sikerülne szinte betiltani a rántást - nagyon finom tud lenni egy hagyományos zöldbabfőzelék, miután már az ember három nap egymás után saját anyagával sűrített modern "főzeléket" evett.

silvousplait 2017.02.07. 11:50:34

@Hepci: Es az Illyes-fele kadarka raadasul bio is :)))
De meg rantas-ugyben is egyet ertunk...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.02.07. 14:02:00

@Hepci: Az én kedvencem mégis az amikor odakozmál a rántás de azért felszolgálják mint extra karamellizált prémium főzeléket, négy rugóért tányérjáért.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.02.08. 11:59:37

@Szegediszomelijé: Sem a ménesi, sem Mészáros Pál sűrű és tanninos kadarkája nem kadarka klón sokak szerint. A bora sem olyan. A Koch Premium pedig erős kívánnivalót hagy maga után.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.02.08. 15:01:45

@akov: A ménesi kadarkát én sokszor ittam és mindig udvariasan csöndben voltam. Mert én is mindig azt éreztem, hogy nem tudok kadarkaként értelmezni. Az, hogy valójában az nem kadarka csak egy sejtés vagy tényleg tudható?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.02.08. 15:12:50

@BZoltan: Amúgy nem rossz bor az, jó tanninos, de nem kadarka. Én is csak hallottam, hogy egyik sem kadarka, sem a Balla Géza féle, sem a "mészi klón". Igaz, utóbbi Mészikadar néven a telepítésre engedélyezett fajták között is szerepel, igaz, külön néven.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400056.VM

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.02.09. 06:53:29

@akov: Én kimondottan kedvele, Balla Géza borait. Külföldi kóstolókra rendszeresen válogatom be a borait, mert szerintem jól képviseli a magyar bor prototípusát.
Ugyanakkor minden hazafiságon és kárpát-medencei identitáson túl azért az ő borai nem ugyanazon törvények, szabályok mentén készül mint a magyarországi hatóságok figyelő szemei alatt készülő borok. Jelentsen ez a "másság" bármit. Például a kadarkaság vagy bármilyen másik fajta erősen bemondásnak tűnik.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.02.09. 07:15:12

@BZoltan: Itthon nem csúszhatnak be bemondásra a címkén feltüntetettől gyökeresen eltérő szőlőfajták? Nem kötekedésképp, csak kíváncsi vagyok.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.02.09. 08:46:08

@ungert: Elvileg nem, de gyakorlatilag palackozhat bárki furmint címkével olaszrizlinget, mert a Nébih nem rendelkezik olyan eszközökkel sem kompetenciával, hogy egy palackozott borról megmondja a fajtát.

A dolog úgy megy, hogy az ültetvény be van jelentve egy adott fajtára (vagy vegyesnek) és ősszel arra a fajtára kap származási igazolást. Ezt az igazolást mindenhol, minden hegybíró, mindenkinek, minidg csak és kizárólag bemondásra adja ki. Komolyan. Aki azt mondja, hogy nem, az vagy nagyon hülye vagy direkt hazudik. Nincs az a hegybíró aki a szüretkor kimenne megnézni, hogy tényleg 50 mázsa kadarkát szedett le a gazda arról a hektárnyi telepítésről.

A származási igazolás alapján kéri meg a borász a Nébihtől a forgalombahozatali engedélyt. Bizonyos borok esetében a Nébih előtt még a borvidéki bizottság megszakérti a bort, hogy stimmel-e a fajtajelleg. Ők szoktak is ilyen tipicitás porbléma miatt kiszavazni borokat, de olyanról nem tudok, hogy egy alapvetően technológiai hibáktól mentes bor ne menne át 2-3. nekifutásra. Ez után a Nébih már nem foglalkozik a fajtával. Legyen meg a származási és csók.

Szzóval elvileg semmi akadálya annak, hogy papírom mondjuk vegyen valaki 10 mázsa sándornét egy olyan termelőtől aki leszüretelt 15 mázsát de papírt már 25 mázsára kért. Mondom, a szüreti jelentés és a származási _BEMONDÁSRA_ kerül kiállításra. Na, ha így vesz valaki papíron adott fajtájú szőlőt akkor nincs más dolga, mint keríteni hozzá 10 mázsányi akármilyen szőlőt, vagy mustot, vagy sűrítményt és máris mehet sándorné néven akár az olcsóbb fajta is, ami lehet akár olasz is.

Az, hogy egy ültetvény milyen fajta megintcsak bemondásra van rögzítve. Egyrészt amikor megveszel egy vágó szőlőt ami mondjuk vegyesnek van beírva akor a hegyközségben simán át lehet iratni olaszrizlingre, ha az adminisztrátor vagy a hegybíró olyan kedvében van. De ha nem is így, akkor is bármikor bejelentés alapján lehet a terület felén minden macera nélkül fajtaváltást lejelenteni. Vagyis van egy hektár olaszrizlinged akkor egy A4-es papírba kerül, hogy az át legyen írva mondjuk Juhfarkra. Aztán a következő évben a másik felét kell átjelenteni. Máris lesz egy hektár juhfarkad. Hangsúlyozom, bár papíron a hegybírónak lehetősége, sőt kötelessége ellenőrizni az ilyen dolgokat, de lényegében nem foglalkoznak ezzel. Majd biztos kimegy a vegetációs időszakban 3-4 alkalommal a terepre és az összes telepítést, átoltást végigköveti. Szélsőséges esetben még a fajtát sem biztos, hogy felismeri amire a gazda átjelenti a területét.

Szóval, végső soron csak egy dolog a biztos :) az, hogy a bor továbbra is bizalmi termék.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.02.09. 17:52:06

@BZoltan: Köszi. Az utolsó gondolattal pedig egyértelműen csak egyetérteni lehet. (A bizalom kiépítése nem kis feladat, és nem csak a borok tekintetében.)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.02.10. 05:50:41

@ungert: Évente egyszer-kétszer leírom ezt a sémát valami online felületen. Szerintem nagyon fontos az, hogy a bor irnt közepesnél jobban érdeklődő értelmes emberek lássák és értsék, hogy milyen alapvető szinten korrup a magyar bor adminisztrációja.

Egyszer írtam egy technológiailag is megvalósjtható koncepciót ami teljes, end to end követhetőséget és átláthatóságot biztosítana a szőlőültetvények és a polcokon levő bor közöt: docs.google.com/document/d/1Mfaq7Qgsu5AEh3-Cvm6LyA5fPHKeKmcPPp0CvTn_Jwk/edit#heading=h.6vc7jkjnchss

Nem egy nagy kunszt, bárki gondolodni hajlandó és képes szakmabeli képes lenne ugyanezt leírni. Elküldtem a HNT-nek, Minisztériumba.. nem cold call, minden címzett szimpatkus és a bor iránt elkötelezett arc. Onnan továbbították pár döntéshozónak és felelős sakmai vezetőnek. Pár órán belül elkezdett csöngeni a telefonom és jöttek a levelek :) Aztán a nagyfejesek lenéző undorral tolták félre mondván nincsenek meg a jogszabályi feltételek.

Azért mert a magyar szőlő-bor láncolatának adatai vagy négy egymástól jogilag és szervezetileg kőfalakkal elhatárolt helyen van. Egymással csak szerbuszjózsikámos konferencián szóba álló, öltönyös urak persze alibizik a szakmaközi szerevzetek gründolását. Minden hétre jut egy gitegylet ami majd megold mindent.

A minisztérium, Nébih és a HNT a három fő gravitációs központ amelyeknek a vezetői kimondottan féleznek és gátolnak minden progressziót. Őket egymás fúrása, intrikálása és az üres politizálás érdekli.... a fogyasztó nem. Ja.. és a félreértés elkerülése végett :( Ez nem offtopik itt :(

MádiN. 2017.02.10. 08:16:37

@akov: a Balla féléből van Egerben is, már nem emlékszem kiknek, de tuti, hogy van

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.02.10. 08:27:50

@MádiN.: ilyen esetben az volna a korrekt, ha valaki vállalná egy ampelográfiai vizsgálat költségét, illetve egy genetikai vizsgálatét... De azt tippelem, a termelő sem akarja az igazat tudni. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.02.10. 08:32:45

@MádiN.: pedig végre kiderülne, hogy a nagypapát hatvan évvel ezelőtt átk*rta az oltványos... :)

bazaltrajongó 2017.02.10. 11:51:23

@akov: @MádiN.: Nyitott kapukat dongettek: konyvtar.uni-pannon.hu/doktori/2013/Werner_Janos_dissertation.pdf
bar most eppen nem mukodik a link

bazaltrajongó 2017.02.10. 15:19:05

@akov: @MádiN.:
eszerint a Mészi kadarka (Mészikadar) egyertelmuen nem Kadarka. Nem is Csokaszolo, de a Csokaszolovel igen kozeli rokonsagban van (pl. lehet, hogy edestestverek).
A munkaban szerepel Arad-Hegyaljarol begyujtott "Menesi Kadarka" is, ez nem egyertelmu, hogy Balla Gezaeval azonos, de nincs okunk feltetelezni, hogy attol elter. Egyebkent Werner Janostol meg lehet kerdezni.
Mindenesetre a targyalt "Menesi Kadarka" valoban Kadarka, de ketsegtelenul egy erosen eltero tipus a tobbi Kadarkahoz kepest.

bazaltrajongó 2017.02.10. 15:21:05

azota megint elerheto az ertekezes

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.02.10. 15:35:27

@bazaltrajongó: Ambrus, köszi, jó kis disszertáció ez. A 82-83. oldalt érdemes átfutni, ábrákkal.

MádiN. 2017.02.10. 16:31:26

@bazaltrajongó: nagyon érdekes köszi az infót!:)

MádiN. 2017.02.10. 16:35:45

@bazaltrajongó: @MádiN.: közbe talán az derengett fel, hogy az Orsolya pincének van ebből a ménesiből egy új ültetvénye, de nem esküdnék meg rá.

sweetsole 2017.02.11. 07:24:42

@MádiN: jól emlékszel, nekik van belőle 600 tőke.
süti beállítások módosítása