A Borrajongó

2016 II. félév - magyar egyveleg, vörösek, rosék, sillerek

2017. január 07. 06:00 - furmintfan

Itt a tegnapi poszt folytatása, néhány rosé és siller után vörösborokkal.

egyvelegdugokm5.jpg

Rosé/Siller


Dúzsi Rozé Cuvée 2015
Kékfrankos, merlot és pinot noir. Málna, eper, cseresznye, ribizli, pörgős savak. 4p (07)

kekhegypiroska2015.jpg


Kékhegy Pince Piroska Siller 2015
Cabernet sauvignon a Mátrából. Illatban málna, eper, meggy, cseresznye. Ízben is erre rímel, de még kicsit tartalmasabb is, mint amit az illat ígér. Pont kellő mennyiségű sav és leheletnyi cseresség támasztja a kortyot. 4p+ (10)


Sauska Villány Siller 2015
Illatban és ízben málna, ribizli, vörösáfonya, más piros bogyós gyümölcsök és egy kicsi gyümölcsös túrókrém és joghurt. Könnyed, laza, és frissítően fanyar a vége. 4p+ (10)



Vörös


Petrény Kékfrankos 2005
Határozottan érett aromaprofil: mák, aszalt meggy, ízében pluszban még zöldfűszerek, kovászos uborka. Meglepően élénk, szinte már élesnek ható savak és finomszemcsés tannin alkotják a vázát. Nem túl szép, de életben van. 4p (07)

vidaoregtokekkadarka2013.jpg
Vida Öregtőkék Kadarkája 2013
Rubin szín, már gránátos villanásokkal. Könnyű, elegáns bor, élmentes struktúra, sima, jó egyensúlyt mutató korty, üde savak. Szamóca, cseresznye, finom fűszeresség díszíti. Jó inni. 5p+ (08)


Sauska Villány Kékfrankos 2013
Vonzó illat: piros bogyós gyümölcsök, meggy, málna, szamóca, gazdag fűszeresség. Intenzitását tekintve illatban ugyan többet ígér, de ízben is hozza a meggyes, piros bogyós gyümölcsös, fűszeres vonalat, pici vaníliával. Inkább a savak vezetik, a tannin közepesnél kevesebb. 6p- (08)

sauska7cuveev2012.jpg
Sauska Villány Cuvée 7 Villány 2012
Mély és gazdag illat, rengeteg fűszer, érett erdei gyümölcsök, szilva, málna, bors. Széles, de közben jól mozgatják a savak is, a tannin bársonyos, érzetre sem túl sok. Rétegzett és nem fordul lekvárosba sem, éppen csak megérinti a túlérettség szele. Érett erdei gyümölcsök, szilva, málna, sok fűszer, fahéj, bors, édesgyökér. 7p (08)


Mokos Pincészet Kékfrankos 2012
Illatában főtt fekete bogyós gyümölcsök, rumos szilva és konyakmeggy. Szájban is hozza ezt a túlérett-főtt-konyakos gyümölcsös vonalat, szerkezetben arányos, de érezhetően édes. 4p+ (08)


Vesztergombi Pincészet Csaba Cuvée 2012
Illatában érett erdei gyümölcsök és sajnos málnaecet. Szerkezetre még arányos is, de az erdei gyümölcsös, piros bogyós gyümölcsös ízben a málnaecetes jegy megint feltűnik. 5p (08)


Sebestyén Pince Szekszárdi Bikavér 2014
Friss illat: gyümölcsjoghurt, piros bogyósok, meggy és szamóca. Könnyed, élénk, gyümölcshangsúlyos, jó ivású. 5p (08)


Bukolyi Pincészet Egri Bikavér Selection 2013
Illatban érett erdei gyümölcsök, inkább a piros bogyós fajtákból, meggy, konyakmeggy, édesfűszerek. A korty sűrű, tartalmas, még kicsit fésületlen, meggyel, ribizlivel, fekete bogyósokkal, zöldfűszerekkel. 6p (08)

ipacsszabonaszuthelyett2012.jpg
Ipacs-Szabó Nászút Helyett Cabernet Franc 2012
Illatban kellemes édes fűszeresség, vanília és érett piros bogyós gyümölcsök mellett egy pici illó is felüti a fejét. A korty rendezett, kellően élénk, érett piros bogyós és erdei gyümölcsökkel, és ezeket körülölelő szép fűszerességgel. 6p (08)


Pálffy Pince Cabernet Sauvignon 2011
Mediterrán illat, rumos meggy, érett feketecseresznye, szilvalekvár és étcsoki. Nagy testével együtt is jó szerkezete van, a savak szépen muzsikálnak, a tannin szépen beépült, poros állagú, az alkohol érezhetően magas, de a bor így is sokat elnyel belőle. Ízében is érett fekete bogyós gyümölcsök, szárított zöldfűszerek, szegfűszeg, fahéj, étcsoki, rumos meggy érezhető. 6p+ (09)


Sauska Villány Cuvée 13 2014
Zárkószott, meggye, feketecseresznyés, ribizlis, zöldfűszeres illat egy kis túrókrémmel. Szájban kissé savhangsúlyos, kevés és tapadós tanninnal, savanykás gyümölcsökkel, pici zöldességgel. 4p (09)

Sauska Villány Cuvée 13 2013
Meggyes, erdei gyümölcsös, fűszeres illat, némi virágossággal. Lendületes, tiszta, jól adagolt hordóval, meggyel, erdei gyümölcsökkel, különféle fűszerekkel. 5p (09)


Gere Attila Pincészete Solus 2003
Érett illat, maraschino, negró, bőr, marcipán, medvecukor, meggylekvár, füge és pici füst. Gömbölyű, sima, élmentes struktúra, érett tannin, konyakmeggy, érett-túlérett piros bogyós gyümölcsök, némi fekete bogyós gyümölcs és egy pici medvecukor. Már túl lehet a legszebb korán. 6p+ (09)


Gallay Pince Kékfrankos 2013
Egri alapanyagból készült. Illatában sok édesfűszer, kókusz, vanília, erdei gyümölcsök, málna, szeder, földes jegyek. A korty tartalmas, de a sav és a tannin még egyaránt kissé harapós. Meggy, málna, sokféle fűszer és földes jegyek jellemzik ízét. 6p (10)

gallayzweigelt2013.jpg

Gallay Pince Zweigelt 2013
Rózsás, fűszeres, csak másodsorban erdei gyümölcsös illat. Szájban koncentrált meggylé, piros bogyós gyümölcsök, édes fűszeres és virágos jegyek. A korty jól kitöltött, de még kissé érdes. Ez is fiatal még. 6p (10)


Bencze Pince Cabernet Sauvignon 2013
Illatban fűszerpaprika, kis édesfűszer, meggy, erdei gyümölcsök, kis gyógynövény, és ez köszön vissza ízében is. Közepes testű, arányos szerkezetű bor. 6p- (10)


Bott Frigyes Kadarka 2015
Remek illatában friss piros bogyós gyümölcsök, virágok, édesfűszerek, szamóca, csipkebogyó. Lendületes, elegáns, vibráló savakkal, sok piros bogyós gyümölccsel (szamóca, cseresznye, málna, ribizli), fűszerekkel, virágokkal. 7p- (10)


Heimann Barbár 2012
Nagyboros illat: fekete bogyós gyümölcsök, szilva, karácsonyi fűszerek, kevés gyógynövény. Tartalmas, jó anyag, de nem nehezedik el, egyedül az alkohol melegít egy kicsikét. Picit édeskés, erdei gyümölcsös, szilvás, édesfűszeres, gyógyfüves, étcsokis ízjegyek keverednek benne. 7p (10)


Bott Frigyes Kékfrankos 2014
Piros bogyós gyümölcsök vezetnek illatában, de fűszeres, virágos és idővel enyhén fémes jegyek is felbukkannak. Élénk, de még nem túlzó sav, finom tannin, leheletnyi cseresség van benne, légiessége mellett is van tartása. Ízben sok piros bogyós gyümölcs dominál (meggy, cseresznye, ribizli), némi édes fűszeresség társaságában. 6p- (11)


Kreinbacher Syrah 2013
Komplex, változó illat: eleinte inkább violás, virágos, fűszeres, erdei gyümölcsös, majd egyre inkább gyógyfüves, mentás, eukaliptuszos vonalra vált. Legfeljebb közepes testű, elegáns, sima, jól texturált anyag, inkább az északias vonal, erdei gyümölcsökkkel, gyógynövényekkel, egzotikus fűszerekkel. 7p (11)

wassmannkf2013.jpg
Wassmann Kékfrankos 2013
Érett erdei gyümölcsök, szilva, meggy, édes fűszerek jellemzik az aromatikát. Nagyon egységes, élmentes a szerkezet, minden a helyén van benne. 6p+ (11)

weningersyrah2005.jpg
Weninger Syrah 2005
Pici animalitással indít, majd savanykás piros bogyós és erdei gyümölcsök követik. Élettel teli, remek sav és integrált, finomszemcsés tannin keretezi. Meggy, savanykás piros bogyósok, fűszerek, kávé, a végén egy kis füstölt sonka. 6p+ (11)


2HA Egyszervolt Birtokvörös
Sangiovese, cabernet franc, merlot és syrah. Meggyes, zöldfűszeres, piros bogyós gyümölcsös, hűvösebb hangulatot árasztó illat. Sima korty, jó savval, szépen beépült, mennyiségre nem túl sok tanninnal, legfeljebb közepes test mellett. Ízében savanykás piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek vezetik. 5p+ (12)

Csányi Pincészet Chateau Teleki Merlot 2011
Nehezen szálazható, de egyértelműen érett illat, konyakmeggy, lekváros-aszalt gyümölcsök. Közepes testű, a savak jól tartják, a tannin finomszemcsés, ízben az illatra rímel. 4p+ (12)

bujdososiraly2013.jpg

Bujdosó Pincészet Sirály Merlot 2013
Illatában piros bogyós gyümölcsök, málna, meggy, ízben inkább talán a savanykás erdei gyümölcsökkel lehetne körülírni. Könnyű, laza, egyszerű. 4p (12)

Szentesi Pince Tihanyi Kék 2013
Egzotikus, nagyon fűszeres, szőlős, piros bogyós gyümölcsös, virágos illat. Nagyon könnyed, légies, de lendületes bor, szőlős, jostás, fűszeres, piros bogyós gyümölcsös, ízvilággal. 6p (12)

Sziegl Pince Birtokbor 2013
Kékfrankos, zweigelt, cabernet sauvignon és kadarka. Illatában szőlős, savanykás piros bogyós gyümölcsös jegyek. Vékony, kicsit rusztikus benyomást kelt, kevés, de tapadós tanninjának köszönhetően. Ízében savanykás piros bogyós gyümölcsök dominálnak. 4p (12)

Lantos Kadarka 2013
Gránátba hajló színe már jelzi, hogy elhagyta a fiatalkort. Fülledt, majd szellőzés után érett meggyes, kissé vadhúsos jegyeket mutat. Valahogy az jutott eszembe, hogy olyan mint egy alkoholos cherry coke cukor nélkül. Könnyed, az egyensúlya rendben van, de gyümölcsei kicsit már megfáradtak. 4p (12)

kokenyexidius2012.jpg

Kökény és Fia Exidius 2012
Málna a vezető illatjegy, de leheletnyi illó is feltűnik. Lágy savú, kerek, puha tapintású a korty, leheletnyit tapadós a tanninja, de zamatos, meggyel, málnával, erdei gyümölcsökkel, pici földességgel operál. 5p (12)

Sebestyén Pince Bikavér 2013
Illatban elég fura: málna, piros bogyós gyümölcsök, pici paprika, pici illó és egy kis zöldesség. Szájban a darabos tannin ront az összképen, a piros bogyós gyümölcsök is kicsit főttes állagban vannak jelen. 4p+ (12)

karnervitezfold2012.jpg

Karner Gábor Vitézföld Kékfrankos 2011
Érettnek hat, érett meggy, naspolya, földes jegyek, ízben leheletnyi cékla érezhető ízében és illatában is. Szerkezetileg rendben van, de gyümölcsei egyértelműen fáradtak, előrehaladott állapotot mutat. 5p (12)

Bock Pince Notus 2015
Enyhe animalitás is bujkál benne, mellette meggyes, enyhén földes jegyeket mutat. Vékony testű, kissé rövid, egyszerű bor, kevés finomszemcsés tanninnal. 4p (12)

Juhász Testvérek Pincészete Sauvignon 2013
Cabernet sauvignon. Illatában fanyar piros bogyós gyümölcsök, meggy és ribizli, érintésnyi zöldfűszer. A kortyban inkább a savak hangsúlyosak a poros állagú tannin számlájára, az alkohol enyhén emelkedett. Fanyar, ribizlis, meggyes ízvilág, zöldfűszerekkel, kaporral tarkított ízkép. 4p+ (12)

Losonci Pince Pinot Noir 2014
Piros bogyós gyümölcsös, zöldfűszeres illat, csipkebogyóval, szamócával, hibiszkusszal, virágokkal. Könnyed, áttetsző, élénk savak és minimális tannin keretezi, ízében is az illatban megismert aromákkal. 5p (12)

Dúzsi Tamás Szegzárdi Vörös 2013
Kékfrankos, egy kevés cabernet sauvignon-nal, cabernet franc-nal és merlot-val. Illatában meggy, piros bogyós gyümölcsök, halvány fűszeresség, egy kevés fűszerpaprika és pici animalitás. Közepesnél könnyedebb, lendületes bor, jó savval, kevés tanninnal, ízében meggyel, fűszerekkel, pici temperával és minimális animalitással. 5p (12)

Weninger Frettner Cabernet Franc 2012
Nyitáskor határozottan animális, csatornás bukéval nyit, szellőzéssel el lehet csalogatni a fekete bogyós gyümölcsöket, tintás, fenyőtűs jegyekkel kísérve. Arányos, lendületes, finomszemcsés tannin és kellően élénk sav támogatja a gördülékeny kortyot. A fekete bogyós gyümölcsök mellett, fenyőtű, tempera, bors és ismét némi animalitás. Biztosan megosztó bor, személy szerint a szerkezettel eléedett voltam, az animális jegyekkel nem tudtam teljesen kibékülni. 5p+ (12)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1312046751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2017.01.07. 09:14:39

Gyakorta visszatérő elemként olvasom boros oldalakon, hogy levegőztetéssel csökkent az animalitás szintje a borban. Szerintem ilyenkor inkább csak hozzászoktattátok az orrotokat...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.01.07. 16:58:03

Ez az Ipacs bor nagyon brettes és gyenge is, én másnap már ki is öntöttem...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.01.07. 17:14:13

@akov: Én ugyan mindössze egy pohárnyi mennyiség alapján tudok nyilatkozni, de abban csak illót éreztem, brettet nem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.01.08. 00:45:21

[OFF]
Mokost ne vegyetek, a tulaj 1 f*szkalap, aki nem szereti kifizetni a partnereit.
süti beállítások módosítása