Ezerkilencszáznyolcvanhat nem ma volt, és főleg nem egy spanyol fehérbornak. Ha jól visszagondolok, amikor Riojában éppen a szürethez kezdtek, én talán a harmadikba léptem, árnyaltan csillogó kis kék nylon-köpenykéinkben már simán olvastunk, írogattunk meg környezetet tanultunk, ilyesmik. Szépen lassan haladtunk, tapasztaltunk, miközben igyekeztük elfelejteni az antivilágot, hogy aztán felépítsünk szépen lassan egy másikat. Szóval, hosszú idő volt ez, felnőttünk, kijózanodtunk, aztán öregedni kezdtünk. No de, amíg magunkon kamilláztunk, ez a bor megállás nélkül nyomta a hordót, összesen 21 évet. Amikor 2007-ben kinézett a 225-ös amerikai fából, mi már nem ismertünk magunkra. Hogy sokkot ne kapjon a világ zajától, gyorsan 5 évre betontartályba dugták, aztán, hogy a világ sokkot ne kapjon tőle még három évig aludt egyet a palackban. Ez így tankönyvileg elég rosszul hangzik, nem igaz? De az eredmény úgy tűnik, magáért beszél: megszületett Spanyolország első Robert Parker 100 pontos száraz fehérbora.
És mindezt miért? Hogy emléket állítsanak az 1852 óta működő borászatnak, talán az egyik legjobbnak Riojában. Nekem mindenesetre az egyik kedvencem, a vörös Ygay évjáratról évjáratra Rioja egyik legjobb bora, és nem is akárhogy érlelhető. A borászat 165. évfordulójára gyorsan rendeztek is egy Ygay Blanco retrospektívet 1919 és 1986 között, tehát a számunkra lehangoló hír vélhetően igaz: az 1986-os Castillo még csak éppen felnőttkorának küszöbére lépett.
Marqués de Murrieta Rioja Gran Reserva Especial Castillo Ygay Blanco 1986
Mély és élénk citromsárga színt mutat. Tiszta és vonzóan mély, igen komplex illat, amely mesteri borkészítésről árulkodik. Érett, de nem koros. A friss és érett citrusok mellett megjelennek a kandírozott citromhéj aromái, a kardamom és más keleti fűszerek aromái. A fa jelenléte természetesen nem észrevehetetlen, de nem is meghökkentő, a bor része lett, integrálja ez a csodaszép illat, amelyben némi aldehides-sherry-s jelleg is megjelenik. Kóstolva igen testes, krémes, miközben intenzitása és vitalitása egészen elképesztőek. Érett alma, indiai fűszerek, erőteljes sósság, aszalt fehér húsú gyümölcsök, éteri friss diósság, zavarba ejtően vonzó kenyérhéj, amelyek együttesen kulminálnak egy hihetetlenül egyedi, meg nem ismételhető tűzijátékban. Feszes savak, támogató cseresség, komoly koncentrációjú mag és szinte tökéletes vezetés. Végtelen, hosszú-hosszú percekig játszó és változó lecsengés. 8/9p (96). 8125 palack készült. 495 Euró.
(Mielőtt még a burzsoázia vádja elérne, a bort a Mondovino Fine Wine Lounge-nak hála kóstolhattam 2016. novemberében.)
Irodalom:
Castillo Ygay White 1986: 100 Parker points for a wine that is making history