A Borrajongó

Marqués de Murrieta Rioja Gran Reserva Especial Castillo Ygay Blanco 1986

2017. január 02. 12:20 - akov

Ezerkilencszáznyolcvanhat nem ma volt, és főleg nem egy spanyol fehérbornak. Ha jól visszagondolok, amikor Riojában éppen a szürethez kezdtek, én talán a harmadikba léptem, árnyaltan csillogó kis kék nylon-köpenykéinkben már simán olvastunk, írogattunk meg környezetet tanultunk, ilyesmik. Szépen lassan haladtunk, tapasztaltunk, miközben igyekeztük elfelejteni az antivilágot, hogy aztán felépítsünk szépen lassan egy másikat. Szóval, hosszú idő volt ez, felnőttünk, kijózanodtunk, aztán öregedni kezdtünk. No de, amíg magunkon kamilláztunk, ez a bor megállás nélkül nyomta a hordót, összesen 21 évet. Amikor 2007-ben kinézett a 225-ös amerikai fából, mi már nem ismertünk magunkra. Hogy sokkot ne kapjon a világ zajától, gyorsan 5 évre betontartályba dugták, aztán, hogy a világ sokkot ne kapjon tőle még három évig aludt egyet a palackban. Ez így tankönyvileg elég rosszul hangzik, nem igaz? De az eredmény úgy tűnik, magáért beszél: megszületett Spanyolország első Robert Parker 100 pontos száraz fehérbora.

ygay_1986.jpg

És mindezt miért? Hogy emléket állítsanak az 1852 óta működő borászatnak, talán az egyik legjobbnak Riojában. Nekem mindenesetre az egyik kedvencem, a vörös Ygay évjáratról évjáratra Rioja egyik legjobb bora, és nem is akárhogy érlelhető. A borászat 165. évfordulójára gyorsan rendeztek is egy Ygay Blanco retrospektívet 1919 és 1986 között, tehát a számunkra lehangoló hír vélhetően igaz: az 1986-os Castillo még csak éppen felnőttkorának küszöbére lépett.

Marqués de Murrieta Rioja Gran Reserva Especial Castillo Ygay Blanco 1986

Mély és élénk citromsárga színt mutat. Tiszta és vonzóan mély, igen komplex illat, amely mesteri borkészítésről árulkodik. Érett, de nem koros. A friss és érett citrusok mellett megjelennek a kandírozott citromhéj aromái, a kardamom és más keleti fűszerek aromái. A fa jelenléte természetesen nem észrevehetetlen, de nem is meghökkentő, a bor része lett, integrálja ez a csodaszép illat, amelyben némi aldehides-sherry-s jelleg is megjelenik. Kóstolva igen testes, krémes, miközben intenzitása és vitalitása egészen elképesztőek. Érett alma, indiai fűszerek, erőteljes sósság, aszalt fehér húsú gyümölcsök, éteri friss diósság, zavarba ejtően vonzó kenyérhéj, amelyek együttesen kulminálnak egy hihetetlenül egyedi, meg nem ismételhető tűzijátékban. Feszes savak, támogató cseresség, komoly koncentrációjú mag és szinte tökéletes vezetés. Végtelen, hosszú-hosszú percekig játszó és változó lecsengés. 8/9p (96). 8125 palack készült. 495 Euró.

(Mielőtt még a burzsoázia vádja elérne, a bort a Mondovino Fine Wine Lounge-nak hála kóstolhattam 2016. novemberében.)

Irodalom:

Castillo Ygay White 1986: 100 Parker points for a wine that is making history

Luis Gutiérrez: A Darker Shade of White (Wine Advocate)

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6012090707

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kijózanító újév 2017.01.18. 11:55:11

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Van itt minden, mi szem-szájnak, léleknek ingere: sör, bor, pálinka, kocsma, faloda. Mivel mások is írnak róla, heti rendszerességgel gondoskodunk arról, hogy egybegyűjtve tárjuk elétek a most induló...

Trackback: Kijózanító újév 2017.01.18. 11:49:32

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Van itt minden, mi szem-szájnak, léleknek ingere: sör, bor, pálinka, kocsma, faloda. Mivel mások is írnak róla, heti rendszerességgel gondoskodunk arról, hogy egybegyűjtve tárjuk elétek a most induló...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.01.02. 13:34:01

Ennél a bornál csak az lehet durvább, hogy nem fért fel a 2016-os toplistádra. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.01.02. 13:34:32

@furmintfan: De felfért volna, sajnos gondatlanságból lemaradt. :D

cser11 · http://csernyikpince.blog.hu 2017.01.02. 18:10:59

Tegnap olvastam épp az aktuális Borigóban, hogy egy Tokaji Aszú 6 év hordós érlelés során 1,3% alkoholt veszített, ami természetes, viszont ez a bor a borászat leírása szerint (ha jól fordítom) ezt a bort 13,5 % potenciális alkoholfokkal szüretelték.
www.marquesdemurrieta.com/web/wp-content/uploads/2016/10/winesheet-cy-white-1986.pdf

Egy kereskedő cég honlapjának borleírása szerint most is 13,5 % az alkoholtartalma.
www.gourmethunters.com/Castillo+Ygay+Blanco+Gran+Reserva+Especial+1986

Valaki vagy elírt valamit, esetleg1986 óta elkövettek valami turpisságot ezzel a borral. mert azt nem látom a borleírásban, hogy erősített borról lenne szó.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.01.02. 18:20:17

@cser11: vagy csak a kész bor alkoholját adták meg, még ha nem is így fogalmaztak. A párolgás függ hordótól és pincétől, nehéz ezeket így hasonlítani

Octopus 2017.01.02. 18:33:47

@cser11: ahogy Akov is írja, függ a pincétől a párolgás, konkrétabban a páratartalomtól. Ha száraz a levegő, akkor a víz gyorsabb ütemben távozik, mint az alkohol, ez termodinamika, see:

www.newworldwinemaker.com/2012/10/practical-advice-on-managing-wine-alcohol-levels/

Octopus 2017.01.02. 18:38:20

(avagy létezik olyan páratartalom, amely mellett szesz és víz azonos gyorsasággal távozik (térfogatra vetítve), az Ygay pince valószínűleg ilyen)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.01.02. 18:57:08

@akov: Engem kimondottan érdekel ez a kérdés, ezért dobtam egy levelet a pincészetnek. Reméljük válaszolnak rá.

Alkohol párolgása szerintem nem pincefüggő. A víz párolgás az ami triviálisan függ a pince páratartalmától. Ha telített a pince levegője akkor nyilván nem vagy csak kevesebbet párolog. De a szesszel ez biztosan máshogy van.

A hordó az lehet komoly faktor, mert a régi tokaji hordók nem barrique hordók voltak amik ugye tökéletesen zárnak. De porozitása minden hordónak van. Kivéve a pálinkásnak :) amit parafinnal bevonnak belül.

Szegediszomelijé 2017.01.02. 19:43:48

HÚÚÚ, hát ennek a megkóstolására szívesen áldoznék, bár 1 dl is több, mint 20-ra jön ki... Nagyon érdekes!
A beton tartályban tud légmentesen lenni? Vmivel lezárhatták a felszínt? V ez egy teljesen tele tölthető zárt tároló?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.01.02. 20:32:02

@BZoltan: olvasd el, amit Octopus hivatkozott. Ott egy 35%-os páratartalmu pincéről ír a szerző, amelyben növekszik a hordóban lévő bor szesze. Le is vezeti. Rioja azért melegebb és szárazabb, mint Tokaj. Ez lehet a magyarázat?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.01.02. 20:32:54

@Szegediszomelijé: tele töltik. Ha nem telik meg tesznek fölé inert gázt...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.01.03. 09:09:52

@akov: Ehh, elkezdtem megírni azt a hozzászólást és közbejött a gyerekfürdetés :) így csak az után küldtem el, hogy Octopus már belinkelte az a cikket.

Igen, ez az alacsony páratartalom és a cikk végén leírt matek egyértelműen magyarázatot ad.

A tanulság az, hogy sosem szabad csak a saját kontextusunkban vizsgálni szakmai kérdéseket.

Daeril 2017.01.04. 10:01:25

@BZoltan: @akov: @Octopus: Az Ygay pince egy az utolsó Rioja-i pincék közül, ahol az érlelőhordókat nem cserélték le és még az eredeti hordók vannak, a megfelelő ősi módszerekkel karbantartva. Egy ilyen 60-70 éves hordó belsején 2-3 cm vastagon van felrakódva a borkő, így a párolgás és a mikro-oxidáció is teljesen más ütemben zajlik. Különböző évjáratok eltérő savtartalma is némiképpen kiegyenlítődhet ezekben, bár ez függ a káliumtartalomtól is. Tehát bulváros egyszerűsítésekkel élve a bort egy szteroidokon hizlalt üvegballonban érlelték 21 évig. Nyilván játszanak az erjedésre és érlelésre használt hordók korával, hogy megjelenjenek a fás jegyek is.

Kis mellékzönge, de mikor édesapám megvette az első hordóját egy falusi öregtől 6 férfi is kevés volt, hogy a hordót felhozzák a helyéről és leengedjék az új pincébe. Abban is 2 centi vastagon állt a borkő mindenhol. Sajnos a "modern" borászat a "minőségi" borkészítés jegyében megszabadult ezektől a generációkon át féltve őrzött kincsektől és sajnos a megfelelő tudás is elveszett ami ezeknek a karbantartásához kell...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.01.04. 10:07:47

@Daeril: Köszi a kiegészítést. A párolgást valóban befolyásolja a kivált borkő, ha a hordó új is volt, a főszerepben lévő borból is képződhetett kiválás. Mivel a hordók 225 literesek, bár lehetnek öregek, nem valószínű, főként, hogy a boron volt egy jelentősebb fahatás. De aztán a fene tudja ezeknél...

Daeril 2017.01.04. 10:16:52

@akov: Én úgy tapasztaltam a saját erjesztéseimkor, hogy nagyon jelentős fahatást lehet bevinni egy fehérborba, ha új fában erjeszted. Persze a 21 évből lehetett akár az első 3 is újfában, majd átfejették a régiekbe.
Itt pl. : www.vintrinsic.com/images/Tasting_Notes-Marques_de_Murrieta-1991.pdf
a '68-as Gran Reservánál meg is adja a kóstoló, hogy 4 év újfa majd 10 év öreghordó az érlelés. Persze ez a forrás nem validált.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.01.04. 10:25:11

@Daeril: köszi, érdekes a forrás, egy MW-től van, gondolom egy ilyen kóstolóra a pincétől szereznek be információt. Mint ahogy te is írod, a Murrieta egy régi pince, abszolút hagyományt követnek, szerintem nincs okunk feltételezni, hogy a 86-os máshogy készült, mint pl. a 81-es vagy a többi...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.01.04. 11:23:09

@Daeril: Köszi! Ez is egy fontos és érdekes adalék. Tulajdonképpen így a borkővel és a páratartalommal együtt már összeáll a kép, hogy mi is lehet ennek a bornak a titka.

@akov: Hagyománytisztelet ide vagy oda, azért egy fahordós borászatban nem az ördögtől való dolog az alapanyagtól függővé tenni, hogy milyen hordóban erjedjen és érlelődjön egy bor. Én el tudom képzelni, hogy van valami receptúrájuk, hogy milyen rendszerben zsugáznak a hordókkal. Aztán persze az is lehet, hogy van a francokat :) és kőbe vésett menetrend szerint dolgoznak.

Amúgy azért hatalmas geg egy ilyen bor, mert durván rá tud világítani arra, hogy mennyire nincsen "egy igaz technológia". Emlékszem a réfi szép időkben mennyi vita és veszekedés volt sokakkal a hordó vs. tartály, ekkor szüret vs. akkor szüret, sok levél vs. kevés levél, tápanyaggazdag talaj vs. tápanyagszegény talaj, áztatás vs. egészfürtös, batonázs vs. szűrt must... és még megannyi versus.

Valszeg a kulcs a tudatosságban és célfüggvény ismeretében van. Lehet egy darabban tartott oxidált bor is zseniális... ha azt nem azért csinálja a gazda mert leitta karácsonykor a családdal a hordóból azt a 80 litert :) és szart bele feltölteni... meg hasonlóak.

Egy Ygay boor a tanulság, mert pont ott ziher, hogy a legkisebb mozdulat is tudatos és eltervezett.
süti beállítások módosítása