A Borrajongó

Egy hét Alföld: Köpcös@Csengőd

2016. november 11. 06:00 - akov

Mi jutott eszembe az Alföldről, még nem oly régen? Kb. ugyanaz, mint neked, ó nyájas olvasó. Homoki lőrék, tablettás borok, zörgős műanyagkannák, jövedéki csalás és társai. A hatalmas területen, a pest megyei Csepeltől le délre a szerb határig, keleten pedig a Tiszáig terpeszkedő Kunsági borvidék még ezen belül is műfajteremtő. Csengőd falu határában járunk, amely éppen csak kívül esik az aranyháromszögként elhíresült Soltvadkert, Kiskőrös és Kecel által határolt vidéken. Egyesek bizton állítják, a kis régió jómódúsága az elnevezés oka, mások szerint a Bermuda-háromszög sem tudna annyi szőkítésre váró fűtőolajat és jótékony kristálycukrot elnyelni, amennyi a kilencvenes években ide beáramlott. Nehéz helyzetben van az alföldi bor, ez nem is kérdés és az elmúlt húsz évben vajmi kevés történt, hogy reálisan értékelt helyét a fejekben újra elfoglalja. Hiába tömték ki a soltvadkerti Frittmann Jánost (2007), majd a csepeli Gálné Dignisz Évát (2013) a naftalinszagú „Év Bortermelője” díjjal, ez maximum csak rajtuk segített, az alföldi bor kereke tovább pörög a homokban. Pedig nagy tévúton jár az, aki szerint az Alföldön csak az alapszükségletet lehet kielégíteni. De a megoldás létezik, egyúttal kézenfekvő is: nem a homoktenger, hanem tán a gazda akarata és képessége a nyitja. Csengődnél messzebbre sem kell menni, ahol Köpcös félreeső tanyája az alföldi bortenger váratlan szingularitása. Nem élvez ez semmiben sem kiváltságos előnyöket, mert a puszta ugyanúgy kegyetlen itt is, mint máshol. De míg sokan egyhelyben állnak, itt az alkotó energia kitörni látszik és egyszerre számlálatlan dimenzióban mozog…

kopcos_pince.jpg

Léder Zoltán, alias Köpcös – ki őt látja, e nevet nem csodálja – csengődi gyerek, tulajdonképpen a szülők nyomdokába lépett, amikor átvette a négy és fél hektáros szőlőterületet. Köpcösnek szerencséje volt, mert a megfelelő társaságba keveredett és ráérzett arra, amit a jó bor valóban jelent. Első borát 2000-ben készítette, saját telepítésű kékfrankosának szűzterméséből. Sokáig a vendéglátásban dolgozott, azt rebesgetik máig tartó hatása van, egyik-másik helyi kocsmában vannak rendes borospoharak és Szepsy-t is lehet inni, ha valaki nagyon ráfanyalodna…

kopcos.jpg

Amúgy ez a Csengőd érdekes egy hely. Érdemes böngészgetni az 1869-ben alapított Borászati Füzetek szakfolyóirat archívumát, amelyből az Alföld elképesztően színes szőlészeti-borászati múltja bontakozik ki. Csengőd állandó szereplője a szakmai tudósításoknak, számos ott zajló kísérlet eredményéről is gyakran beszámolnak, de különösen érdekes, hogy a csengődi borok az országos borversenyeken általában komoly eredményeket értek el. Az 1940. március 30-i számban például egy beszámolót olvashatunk az Országos Mezőgazdasági Kiállítás borbírálatának eredményéről. A kiosztott nyolc „Arany elismerő oklevélből” kettőt alföldi termelő vitt el, a csengődi Bakos József szemelt rizlingje és a szomszédos Soltszentimrén tevékenykedő Kardos János ezerjója a tokaji aszúk, somlói és balatonfüredi borok között állták meg helyüket.

kopcos_szolo.jpg

A gondosan művelt szőlők a nyári zöldmunka után

Nem gondolnánk, pedig szőlészeti szempontból rettentő kemény hely ez az Alföld. A homoktalajok tápanyagtartalma és víztartó képessége alacsony, ezért nehéz igazán sokat termelni. De ez csak egy dolog, mert az igazi bajt a fagy jelenti, amely a nyár kivételével minden évszakban tizedelhet. A tavaszi fagyok elviszik a hajtásokat, a virágot, az őszi fagyok pedig idő előtt leállítják a szőlő cukrosodását. A téli időszak extrém hidegei teljesen kicsinálhatják a tőkéket, az elfagyott termőkart ilyenkor alulról kell újra felnevelni. Köpcös szerint a hárslevelű kb. -15 foknál fagy meg, a kékfrankos talán -18-ig is bírja, de ott aztán kakukk. 2012 februárjában például egy három napos -20 fokos lehűlés hatására a teljes tőkeállomány elfagyott. Ilyenkor arra az évre már búcsút lehet mondani a termésnek…

kopcos_5.jpg

Ilyen az alföldi homok Csengőd határában...

Köpcös jelenleg 6 hektáron gazdálkodik. A gondosan megmunkált szőlők középmagas kordonon vannak, a maximális hozam kb. 1.5kg/tőke, ami részben a szegényes talajnak, részben pedig az alacsony rügyszámra való metszésnek köszönhető. Három évente trágyáznak, de ezzel is csak a gond van, ha sok az eső, hamar elviszi a tápanyagokat. A telepített fajták közül kékfrankosból és olaszrizlingből van a legtöbb, de mellettük cabernet sauvignon, hárslevelű, irsai olivér és furmint, valamint újabban csókaszőlő és a régebben a Csengőd környékén általánosnak mondható pozsonyi fehér is megtalálhatók. Utóbbi egy régi magyar fajta, jó cukorral-savval lehet szedni, ugyanakkor későn érik, tehát kockázatos itt az Alföldön. A szőlő kezelése az „amit kíván” alapelv szerint történik. Sem gyomirtót, sem rovarölőket nem használnak (bár időnként a cserebogár tud nagy károkat okozni), inkább általánosak a kontakt szerek, de a felszívódók szintén szóba kerülhetnek. A pincében az ülepített fehérekhez és rosékhoz neutrális fajélesztőt használnak, a hordós tételek pedig spontán erjednek. Palackozás előtt szűrésre és derítésre (bentonit) kerülhet sor.

kopcos_hars.jpg

Hárslevelű fürtök

Ez az egész egy dolog… Ha Köpcöshöz mész, itt nincsen megállás, mert némi bor után záporozni kezdenek az ételek. Kivétel nélkül a gazda ízlése mentén elkészített, egytől egyig kiváló cuccok. 6-8 órás füstölésű, hártyavékonyra vágott érlelt kacsamell és valami egészen zseniális paprikás szalámi. Aztán az elmaradhatatlan sült kolbász és roppanós hurka, jól zsírjára sütve. Aztán előkerül egy jó lábos töltött káposzta, és amikor én már komolyan azt hittem mindannyian Köpcös tanyáján halunk meg és a másnapi helyszínelőknek nem lesz nehéz megállapítani, hogy mi vitt bennünket a sírba… no, akkor még desszertnek egy tepsi frissen sült tarja érkezik.

Aztán beindult a kísérleti osztály. Köpcös az utóbbi időben gyümölcslikőrökkel kísérletezik, egyelőre saját (és barátai) örömére. Málna, szamóca, fekete ribizli és meggy. Az egészséges gyümölcs meggypálinkában vagy borpárlatban ázik (1kg gyümölcs, 1 liter szesz), majd kap egy kis cukrot, ha szükséges, némi savat is. Csakis azt bele, amit kell. Mind jó volt, de olyan feketeribizli likőrt sikerült készíteni, ami mellett a legjobb crème de cassis-ok simán elbújhatnak, felejthetetlen!

kopcos_furmint.jpg

Köpcös furmint

De még mindig nincsen vége, mindig előkerül valami és mindig valami sokkolóan jó. Elképesztő energiák vannak itt. Köpcös Konyakmeggy (igen, nagybetűvel). Aki kóstolta, tudja miről beszélek. Meggy, meggypálinkába áztatva, majd kézzel mártogatva fekete és fehér csokiba. A közeli Szankon egykor konyakmeggyet gyártottak, csak meg kellett találni az asszonyokat. És miképpen kerül csoki az Alföldre, azon belül egy Kusturica-filmbe is könnyedén passzoló csengődi tanyára? Tán már az is a homokból terem? Válaszul előkerül – így mondta a gazda – „a Magyarországon kapható legdrágább nem dűlős belga csokoládé” zsákja. Azt hiszem, itt nyúltam arcom után, mielőtt az az alföldi homokba csapódott volna…

A borokat illetően a 2015-ös évből mintáztunk. Az Olaszrizling, az Olaszrizling + Irsai Olivér házasítás frissek, egyaránt jó savúak és több, mint korrektek voltak. Csakúgy, mint a Hárslevelű, amely úgy néz ki, jól teljesít az Alföldön. A Kékfrankos Siller igen tetszetős, tiszta, feszes, ízletes, talán meg sem mondaná senki, hogy homokról ilyet lehet. Egyik másik tételnél be-becsúszik valami hiba, de Köpcös (nekünk) szívesen megmutatja ezeket is. Erős vonal a siller és jó kézzel, megfelelő egyensúllyal készülnek Köpcösnél, egyértelműen ez a pince specialitása.

Kékfrankos Zsíros Siller 2015

A Zsíros természetesen dűlő, ide telepített Köpcös vagy lassan húsz éve kékfrankost. 800 tőke, kiemelkedő borokat ad. Remek arányai vannak, tele friss piros bogyós gyümölcsökkel, kiváló savval. 5p+

Csókaszőlő Siller 2015

Szentesi Józseftől vannak az oltócsapok. Borzalmasan keveset termett, bőven 1kg alatti tőketerhelés jött ki, idén pedig egyetlen fürtöt sem hozott. Végül 2015-ben egy siller készült. De milyen siller! Friss, acélos savú, telis-tele az összes piros bogyós gyümölccsel, remek szerkezettel és lecsengéssel. Makulátlan tisztaság, a sok sav finom szerkezetű, a tannin elegendő és támogató. Nagyon hosszú lecsengés. Talán a legemlékezetesebb siller, amit valaha ittam. 6/7p

kopcos_3.jpg

Kékfrankos Zsíros 2008

Elég erőteljes hordós hatás, vaníliával, kis punccsal. Kóstolva a közepesnél testesebb érzetet ad, aszalt meggyes, puncsos, szedres, meggyes, még élet van benne. Egy kis tawny-karakter jelenik meg benne, a fa még mindig plusszos kicsit. Jó fogyaszthatóság. 6p-

Kékfrankos Zsíros Hordóválogatás 2008

A „hátsó hordó” alcímet viseli, az egyik hordónak jobb íze volt, ez külön került palackozásra. Frissebb, finomkodóan fűszeres, virágos illattal. Rendkívül zamatos, jóval frissebb, elegánsabb és szebb. Amikor valakinek egy ilyen alföldi bor a poharába kerül, ott valami megváltozik. Mivel etettek eddig bennünket, kérem? 6p+

Köpcös Kékfrankos (Zsíros) 2006

Emberek, évtizedes korú kékfrankos homokról? Ha valaki ezt nekem meséli, elküldöm a fenébe. A közepesnél teltebb, emelkedett savú, szedres, kifejezetten elegáns, remek gyümölcs-állagot mutató tétel, szép fás-fűszeres jegyekkel, érett tanninnal és szép hosszú lecsengéssel. Ebben az évben került először piacra Köpcös bor. Szepsy István, amikor kóstolta ezeket a vörösborokat, állítólag ezt mondta: „Te Zoli, van ott valami a homok alatt, tiszta homokon nincsen ilyen vörösbor.” 6p+

kopcos_2.jpg

Meggy Likőr 2015

Ilyen egy jó likőr, és erre pont az Alföldön, egy eldugott tanyán kell rátalálnom? Ha tudnék ilyet a boltból, talán volna is igényem a fogyasztására. Finoman meggyes, szép érési aromákkal, telt, jó sav-cukor aránnyal. Zavarba ejtő. 6p

Feketeribizli Likőr 2015

Sűrű, egyértelműen szűretlen, annyira alacsony a pH-ja, hogy lilába hajló színe világít. Nagyon mély és sokkolóan buja, de friss illat, virágokkal, fekete ribizli klasszikus aromájával, ribizliszáras zöldességgel, mentollal, szinte hihetetlen. Tisztára, mint valami újvilági cabernet. Kóstolva rendkívül testes és sűrű, meghökkentő intenzitással, egy likőrtől nem várt szép szerkezettel, vibráló savval és remekül eltalált sav-cukor aránnyal. Szinte végtelen lecsengés. Nagyon emlékezetes, hosszas iddogálás után sem lehet belekötni. 8p

(A Köpcösnél tett látogatást 2015. novemberéből idéztem fel. Köszönöm Léder Zolinak, alias Köpcösnek ezt a felejthetetlen alföldi tanya-élményt, az alkotó energiákat és az eszeveszett féktelenséget, amely ilyen intelligens formában szinte ritkaság. Az nyitóképet én készítettem, a többit köszönöm Köpcösnek. Köszönet továbbá Csite Norbertnek, aki nélkül azt hiszem, soha nem jutottam volna el ide. A Köpcös borok némelyike az Artizan kereskedésben vásárolható meg.)

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9811946047

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: akov: Ha Köpcöshöz mész, itt nincsen megállás 2016.11.11. 11:00:02

Köszönöm Léder Zolinak, alias Köpcösnek ezt a felejthetetlen alföldi tanya-élményt, az alkotó energiákat és az eszeveszett féktelenséget, amely ilyen intelligens formában szinte ritkaság.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.11. 06:34:46

Köszi, remek poszt a végére. Sajnos én kevés Köpcös-bort ittam még eddig, de azok valóban meghökkentően jók voltak, Köpcös pedig tényleg egy jelenség. :)

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.11. 06:40:45

Nagy királyság, köszi az írást!

loading 2016.11.11. 07:00:47

A konyakmeggyet eredetileg Majsán (Kiskunmajsa) készítették kézzel. Boros vonatkozás, hogy ma a Grape-Vine (La Fiesta) egyik telephelye a korábbi üzem.

MádiN. 2016.11.11. 08:10:06

Nocsak!
Kökény borokat ittam, azok ott vannak a szeren, de mintha meszes talaj derengene, nem homok.
Szóval az más tészta.

gergo16 2016.11.11. 08:23:31

Szia. A Csóka ennyire problémás, hogy néha nem is terem ?!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.11. 08:27:47

@gergo16: Igen, az lehet. Szentesinél is keveset terem, ha kevés szemre metszik, de azért neki mindig van egy hordó bora belőle. A Köpcösnél lévő helyzetet én nem ismerem részletesen, elképzelhető, hogy lefagyott vagy vmi.

MádiN. 2016.11.11. 08:57:29

@akov: a Szászi csókát kóstoltad már, ha igen milyen?

emoss 2016.11.11. 08:57:47

Hat ez vmi szuper lehetett, koszi!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.13. 12:03:09

@loading: kösz az infót. Köpcös nekem Szankot mondta, sőt még ma is gyártanak ott szerinte.
süti beállítások módosítása