A Borrajongó

Avignonesi a Drop Shopban

2016. október 07. 06:00 - furmintfan

A toszkán borok szerelmesei örülhettek a Drop Shop legutóbbi exkluzív kóstolójának - amelyről a Drop Shop meghívásának köszönhetően első kézből tudok számolhatok be -, ugyanis az Avignonesi birtok szortimentjébe lehetett mélyebb betekintést nyerni.
Az Avignonesi birtok nevét ugyan az alapító családról kapta, de 2009 óta már az egyébként eredetileg jogász végzettségű belga Virginie Saverys tulajdonában áll. A pincészet 182 hektárt kitevő szőlőterületei Toszkána déli részén, Montepulciano közelében helyezkednek el, illetve további egy ültetvény található Cortona mellett. A szőlőben organikus gazdálkodást folytatnak, a borászatban is a beavatkozásmentes borkészítést tartják szem előtt, melynek jegyében a borok saját élesztővel erjednek. A hordópark leginkább nagy méretű szlavón tölgyhordókból és 225 literes francia tölgyfa hordókból áll. Vin Santo, grappa és olívaolaj is készül a birtokon.

avignonesi1.jpg

A Drop Shopban Alessio Giudi mutatta be a borokat, köztük a most debütáló 2013-as évjáratú Desiderio-t és ritkaságként egy 1988-as Grifi-t.

Avignonesi Rosso di Montepulciano 2014
A birtok "bevezető" vörösbora, 100% sangiovese, fiatalabb tőkékről, 5 hónapos (nagy) hordós érleléssel. 
Friss, piros bogyós gyümölcsök uralkodnak illatban, ízben egyaránt, elsősorban cseresznye, másodsorban málna képében. Szájban halvány édesfűszeres, vaníliás villanásokkal is találkozunk. Könnyed, mondhatni vékony, de jó egyensúlyt mutat, nem túl bonyolult darab, de akadály nélkül gurul lefelé, szóval jó kezdés. 5p

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2012
100% sangiovese, idősebb tőkékről jön az alapanyag, a bor összesen 18 hónapot  tölt hordóban, ebből 12 hónapot francia barrique-ban, majd 6 hónapot nagy szlavón tölgyfahordókban.
Első szippantásra egy pici bőr tűnik fel illatában, majd szellőzéssel cseresznye, pici tejszín, édesfűszerek, édes erdei gyümölcsök sorakoznak fel. Közepes test mellett kellő mennyiségű savat és selymes tanninokat kapunk szájban, erdei gyümölcsös, tejcsokoládés, konyakmeggyes ízvilággal. 6p

Avignonesi Grandi Annate Vino Nobile di Montepulciano 2012
100% sangiovese, csak a legszebb évjáratokban készül, 15-40 éves tőkékről szüretelve, 18 hónapig francia 225 és 500 literes hordókban (20% új, 80% másod- és harmadtöltésű) érlelve.
Érezhetően feljebb lépünk, minden szempontból. Papíron ez 100% sangiovese, de ha azt mondták volna, hogy került némi bordeaux-i fajta is a borba, én történetesen elhittem volna. Illatában szilva, érett piros bogyósok, rózsa, szép fahéjas fűszeresség, szantál. Elegáns tétel, jó savak és finomszemcsés tannin keretezik, az alkohol érzetre leheletnyit emelkedett. Az erős közepes testet érett piros bogyós gyümölcsök, szilva, enyhe földesség, fűszerek - elsősorban fahéj -, minőségi fahatás öltöztetik. 6p+

Avignonesi Grifi 2011 Toscana IGT
A Grifi 2010-től került be újra a pince portfóliójába, előtte jó ideig nem készült. 50% sangiovese, 50% cabernet sauvignon, előbbi 40 éves, utóbbi 8-12 éves ültetvényről. Erjesztés acélban, majd 16 hónap barrique-hordós érlelés, a sangiovese esetében másod-harmadtöltésű, a cabernet sauvignon esetében új hordókban.
Illatában édes piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, szeder, édes fűszerek és virágok és egy kevés bőr. A hordó még kicsit előtérben van, a tannin is talán ennél a bornál volt a legmarkánsabb, legdirektebb, legérdesebb. Az egyébként magas alkohol (15%) viszont szépen elveszik benne, és a savak is teszik a dolgukat, ahogy illik. Sok piros bogyós gyümölcs mellett még kissé direkt, de jó minőségű fa, édesgyökér és fűszerek határozzák meg ízét. 6p+

Avignonesi Grifi 1988 Toscana IGT
Régen még más volt a fajták aránya a Grifi-ben: 80% cabernet sauvignon, 20% sangiovese. 
Színre nem tűnik öregnek, csupán érettnek: a rubin magot gránát szél keretezi. Illatban érezhetően érettséget hordoz: bőr, dohány, cipőpaszta, fűszerek, majd idővel egyre több aszalt gyümölcs, mellettük füstölt sonka, narancsolaj és gomba tűnik fel. A korty élmentes, lekerekedett, szép egyensúlyt hordoz, elegáns és élettel teli. Ízében aszalt erdei gyümölcsök, várnarancs, fűszerek, pici avar, gomba és tejcsokoládé. Majd' 30 évesen is köszöni, jól van, remekül tartja magát, élmény volt kóstolni. 7p 

Avignonesi Desiderio 2012 Toscana IGT
85% merlot, 15% cabernet sauvignon, előbbi 12-43 éves, utóbbi 15 éves tőkékről. Acéltartályokban erjedt, majd 18 hónapot töltött 225 literes hordókban, ezek 1/4-e új, 3/4-e másod-harmad-negyedtöltésű. A bor fantázianevét a 19. században az Avignonesi-birtokon élt, kb. 1600 kg tömegű, hatalmas bikáról kapta.
Érett gyümölcsök által dominált illat, cseresznyével, meggyel, málnával, szamócával, szederrel, édesfűszerekkel és pici földességgel. Testes bor, rágható beltartalommal, a korty jól kitöltött, a tannin sok, de szépen integrált, a célegyenesben ugyan a savak kicsit kifutnak alóla és itt már érezhető az alkohol is. Szilva, édes cseresznye, erdei gyümölcsök, fűszerek és étcsokoládé képezik az aromaprofilt. 7p

avignonesi2.jpg

Avignonesi Desiderio 2013 Toscana IGT
85% merlot, 15% cabernet sauvignon, ültetvények kora, erjesztés, érlelés: lásd az előző boránál. A 25. Desiderio évjárat speciális címkét kapott. 
Az előzőnél intenzívebb, hűvösebb érzetű illat (az évjárat is hűvösebb volt): sok piros bogyós gyümölcs, cseresznye, szamóca, virágok, édesfűszerek és egy pici illó. A korty koncentrált, tömény gyümölcskavalkádot hoz: cseresznye, málna, szamóca, szeder, édes fűszerességgel megspékelve, némi csokoládéval. Az előző borhoz képest több lendület és kevesebb (objektíve így sem kevés) tannin szorult bele, így érzetre elegánsabb, könnyedebb. Ízlés dolga, nekem ez a stílus jobban bejött. Erősebb 7p

Avignonesi & Capannelle 50 & 50 2009 Toscana IGT
Két pince különleges együttműködésének eredménye: 50% válogatott Avignonesi merlot és 50% válogatott Capannelle sangiovese. 24 hónapot töltött barrique hordókban, ezeknek harmada új, kétharmada másod- és harmadtöltésű hordó.
Meleg érzetű, nehezen szálazható illat, koncentrált gyümölcsösséggel, fűszerekkel, tejcsokival és pici hasított bőrrel. Szájban elég koncentrált, komoly anyag, ehhez képest meglepően könnyednek hat, az alkoholt is moderált, a tannin szinte rágható, mennyiségre nem kevés, hosszan felrakódik, de jó minőségű. Rengeteg édesre érett gyümölcs és fűszer elegyedik ízében, a végén egy kis édesgyökér is feltűnik. 7p+

A kóstolóra a Drop Shop hívott meg, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr111753597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása