A Borrajongó

Olaszliszkai borászok a Csontos-dűlőben - Bott, Csite, Kvaszinger, Oremus, Samuel Tinon

2016. október 04. 06:00 - furmintfan

Bodó Judit és Bodó József három gyermek felnevelése és a Bott Pince mellett valamilyen csodával határos módon mindig találnak időt a helyi közösségi élet élénkítésére is. A Bodrogkeresztúron-Bodrogkisfaludon már hagyománynak számító Mindszenthavi Mulatság, illetve az először tavaly megrendezett Dűlőszelektált Farsang után Bodóék újabb rendezvényre invitálták az érdeklődőket egy régi álmuk megvalósulásának örömére. Szeptember közepén az Erdőbénye-Olaszliszka-Tolcsva háromszög középpontjában elhelyezkedő, nem is oly rég felújított Csontos Présház adott helyet a "Liszkai Teraszok" névre keresztelt baráti összejövetelnek.

liszkai1.jpg

Az egész napos program - a Bott Pince által fémjelzett rendezvényektől megszokott módon - helyi termelők portékáiból összeállított reggelivel indult. Ezt követően Nagy Kornél történész, a tokaji dűlők históriájának megszállott kutatója idézte fel az olaszliszkai dűlők múltját. Természetesen néhány pohár bor is járt a történelemlecke mellé. Az előadás után a szőlősorok között Bodó Judit vezetésével az aszúszemek létrejöttének különböző stádiumait figyelhettük meg. A rövidke dűlőtúra után a Balla Enikő kecskegidáiból készített remek ebéd mellé újabb borok érkeztek. Ebéd után Bakacsi Zsófia és László Péter, az MTA Talajfizikai és Vízgazdálkodási Osztályának munkatársai az olaszliszkai dűlők geológiai jellegzetességeiről tartott előadást, és persze közben újabb borokkal ismerkedtünk meg.  

liszkai2.jpg

A Csontosban található présház - ahogy a szőlősorok is - a múlt században sokáig a Zsedényi-család tulajdonában állt. Bodóék - a meglehetősen rendezetlen tulajdoni viszonyoknak "köszönhetően" - 2015-ben vásárolták meg az épületet, amely most a felújítás után várhatóan több hasonló esemény helyszíne lesz majd. 

Ami a borokat illeti, Bodóék összetrombitáltak néhány, a környékbeli dűlőket faggató borászt, így a házigazdák mellett Csite Norbert, Kvaszinger László, Samuel Tinon, és az Oremus képviseletében Ujfalussy Szabolcs is hozott magával néhány bort (Homonna Attila sajnos a szüret miatt nem tudott eljönni).

A kóstolt borok: 

liszkai3.jpg

Bott Pince Buborék 2015
A kései reggelihez kaptuk, üdvözlő italként. Kellemes, édes citrusos, almás, kevés maradékcukorral, viszonylag gyorsan eltűnő buborékokkal. 5p

Olaszliszka Hárslevelű 2015
10 olaszliszkai termelő járult hozzá alapanyaggal az olaszliszkai településszintű összefogás eredményeképpen szűrt borhoz. A 2015-ös kiadás itt debütált szűk körben. Köves, gyurmás jegyek elegyednek zöldalmás, birsalmás, körtés gyümölcsösséggel, ízben plusz halvány sóssággal.  Szerkezetét tekintve arányos, picit édeskés, 12 g/l maradékcukorral. 6p-

Kvaszinger Sárgamuskotály 2015
Illatban pici fülledtséggel nyit, de szellőzéssel sem válik tolakodóvá a fajtajelleg. Könnyed, aránylag lágyabb savkarakterrel bír, de nem lapos. Ízében citrusok, licsi, szőlő, pici keleti fűszer, halvány sós-köves villanásokkal. 5p

Samuel Tinon Kásás Furmint 2015
A Határi felett elterülő dűlő új telepítésű tőkéiről korai szüretből származó furmint. Viszonylag neutrális, visszafogott az illata, szájban szikár, lineáris, citrusos, lime-os vezérszólam mellett köves, körtés díszítéssel. 6p-

Bott Pince Csontos Furmint 2014
Az évjárat adottságai miatt más jellegű, mint a megszokott Csontos-vonal, mind szerkezetben (kevésbé koncentrált és fókuszált), mind aromatikában. Propolisz, viasz, zöld tea, érett sárga húsú őszibarack és körte, pici fűszer és halvány barackmagos árnyalatok érkeznek illatban. Savai gömbölyűek, érett sárga húsú gyümölcsök (őszibarack, sárgabarack) uralják az ízképet, némi sóssággal és enyhe barackmagos kesernyével, közepes hosszúságú lecsengéssel. 6p

Csite Toplec Furmint 2013
A Határi aldűlőjéről a Toplecről, 100 éves tőkékről készül Csite Norbi bora. Illatában alma, őszibarack, pici almahéj, érintésnyi reszelt alma, ami esetünkben inkább hozzátesz az illathoz, mint ront rajta. Határozott savai (8 g/l) mellett érezhető a maradékcukor is (20 g/l), de jó az egyensúlya. A korty tartalmas, kicsit rusztikus, édes almával, körtével, birssel, a háttérben édes citrusokkal, gyurmával, fűszerekkel, enyhe cserességgel, hosszú lecsengéssel. 6p
 liszkai4.jpg

Oremus Mandolás Furmint 2009 Magnum
Ezt már az ebédhez, a leves elé-mellé kapjuk. Fűszerek, gyümölcsök, pici palackérettség tökéletes egységben. Koncentrált, kellően lendületes, de élei szépen lekerekedtek, minden eleme a helyén van. Érett citrusok és fehér húsú gyümölcsök, finom fűszeresség, sós-köves aláfestéssel. Remek. 7p

Kvaszinger Hatalos Furmint 2015
Intenzív, édes gyümölcsös illat: körte, őszibarack, ananász, zöldalma. Jól iható, arányos és zamatos korty, az illatra rímelő gyümölcsösséggel, a háttérben operáló fűszerekkel. 6p

Bott Pince Kulcsár Hárslevelű 2015
Nem különösebben intenzív, de tiszta, kellemes illat: fehér virágok, gyöngyvirág, körte, nyári alma. Elegáns, cizellált, jól definiált gyümölcsösséggel, halvány gyógynövényes, hűvös fűszerességgel. 6p+

Bott Pince Csontos Furmint 2015
Még picikét zárkózott, körte, őszibarack, pici fűszer óvakodik ki a pohárból. Savai szép ívet húznak, elég koncentrált is, picit az alkohol csipkelődik a végén. Ízében édes citrusok, vaníliás-gyömbéres-szegfűszeges fűszeresség a háttérben, sós-köves villanások. 7p

Oremus 5 Puttonyos Aszú 2007
Az ebéd záró bora. Furmint, hárslevelű, sárgamuskotály és zéta. Kandírozott citrusok - elsősorban mandarin -, narancslekvár, kajszi és fűszerek. Jó sav-cukor arány, komoly beltartalom, krémes, de lendületes. Még fiatal, de így is remek. 8p

 liszkai5.jpg

Bott Pince Határi Furmint 2015
Kissé neutrális illat: halvány köves-gyurmás-sós mineralitás, némi fehér húsú gyümölcs kíséretében. Tömör, koncentrált, a hordó még valamelyest simulhat, ízében körte, birs, sós-köves jegyek, pici édesfűszer. 7p-

Bott Pince Határi Hárslevelű 2015
Hasonlóan tömör, de kicsit dundibb, szélesebb, mint a furmint párja. Nehezen szálazható, körtés, sós, fűszeres jegyekkel, testvéréhez képest érettebb gyümölcsösséggel, érzetre talán magasabb alkohollal. 6p+

Samuel Tinon Száraz Szamorodni 2007
Illatában dió, zöld dió, minimális aszalt barack, leheletnyi illó. Szájban koncentrált, hosszan is tart, a remek savak simán elviszik a vállukon a közepesnél nagyobb testet. Friss és érett jegyeket egyaránt hordoz: olajos magvak, dió, aszalt barack, citrusok, pici só, leheletnyi cserességgel. 6p+

Samuel Tinon Édes Szamorodni 2008
Mély, komplex illat: csokoládé, aszalt barack, rumos meggy, dió, pici illó. A korty sima, cizellált és hosszú, remek egyensúlyt tart. Beltartalma szinte rágható, nagyon komoly anyag. Sokrétű ízében konyakmeggy, étcsokoládé, sárgabaracklekvár, pici narancshéj, a háttérben diós jegyekkel. 8p

liszkai6.jpg

A vendéglátásért köszönet a házigazdáknak, valamint minden résztvevő borásznak, termelőnek, szakácsnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3311754131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása