A Borrajongó

20 éves az Etyeki Kúria

2016. szeptember 28. 06:00 - furmintfan

Idén 20 éves az Etyek-Budai borvidék egyik legjelentősebb pincészete az Etyeki Kúria. A jeles évforduló méltó megünneplésére a Kúria szeptember elején koncerttel és visszaemlékezésekkel színesített, késő délutántól késő estig tartó bulival készült. A 20 éves múltra visszatekintettek szavakkal, régi borászati eszközök bemutatásával, videóval, fotókkal egyaránt. Természetesen nem maradhatott el a születésnapi torta, további programként volt még szőlőkóstoló, pincetúra, de akár bort is lehetett házasítani. Az Etyeki Kúria aktuális forgalomban lévő borai mellett néhány muzeális tétel is előkerült a pince mélyéről, valamint a borászat osztrák partnere, a Weingut Esterházy is hozott néhány bort. A borok mellé malacsültet és Zsuzsa Asszony Sajtkuckójából sajtokat kínáltak, de az EtyekM is készült különböző fogásokkal. Az esti hangulatról a - keddenként az A38 hajón mindig változó felállásban fellépő - Random Trip gondoskodott, ezúttal Fábián Julival, MC Kemonnal és Pély Barnával a mikrofonok mögött.

Az Etyeki Kúria meghívásának köszönhetően én is ott lehettem a születésnapi mulatságon, a pincészet történetének áttekintése után röviden a borokról is beszámolok.

etyekikuria20_3.jpg

A születésnapi ünnepséget Winkler Nóra nyitotta meg, majd sorban Ottrubay Ágnes tulajdonos, Matolcsy Sára birtokigazgató, Babarczi László projektvezető, Mérész Sándor borász, Nagy Vince értékesítési igazgató és Rókusfalvy Pál etyeki borász, számos etyeki rendezvény szellemi atyja és gazdája szólt néhány szót, visszatekintve az elmúlt 20 év eseményeire. Néhány bekezdésben idézzük fel, hogyan vált az Etyeki Kúria aprócska birtokból a borvidék és az ország egyik vezető pincészetévé.

etyekikuria20_0.jpg

(Winkler Nóra, Matolcsy Sára, Ottrubay Ágnes, Mérész Sándor, Nagy Vince, Babarczi László)

Az Etyeki Kúria 1996-ban 1,5 hektáros termőterülettel és egy nagyjából 150 éves pincével kezdte meg működését. Etyek Báthori Tibornak - akit 1992-ben az Év Bortermelőjének választottak - köszönhetően ekkor már ekkor felkerült a magyarországi bortérképre. Az ő pincészetét vette át az Öreghegyen Ottrubay Ágnes és István, lefektetve az Etyeki Kúria alapjait.
A pincéhez természetesen szükség volt egy szakemberre is, így az új tulajdonosok a borkészítést Rudi Krizan osztrák borászra bízták. A pincészet kezdettől fogva úttörő szellemiségben végezte a borászati munkákat, többek között az akkor még kevéssé elterjedt acéltartályok és hűtött erjesztési eljárás alkalmazásával. A régi pince felett hamarosan megindult egy feldolgozó és kóstoltató helyiség kialakítása. 2001-ben az Etyeki Kúria telepített elsőként pinot noir-t a borvidéken, a példát azóta számos pincészet követte.
Ottrubay Ágnes családjával 2001-ben külföldre költözött, ezért a pincészet irányítását nővérére, Matolcsy Sárára bízta. 2009-ben csatlakozott a borászathoz a hazai és nemzetközi tapasztalattal egyaránt felvértezett Mérész Sándor borász, majd érkezett Babarczi László projektvezető, aki a gazdaságos üzemméret megtervezésében és kivitelezésében segített a birtok igazgatójának és borászának. A Bordás Péter által alapított Bord Építész Stúdió által végzett két éves tervezés előzte meg Magyarország egyik legkorszerűbb borászatának megépítését, amelynek átadására 2013-ban került sor, és azóta eredeti funkcióján túl keresett rendezvény-helyszínné is vált. A borászat alapterülete a korábbi 200 m2-ről 1100 m2-re nőtt, az épület kialakításának köszönhetően gravitációs szőlőfeldolgozást alkalmaznak.
A borászat új arculatát szintén 2009-ben alakították ki, a borcímkék megtervezésénél a bécsi székhelyű Alessandri Design Manufaktúra a hagyományos sváb keresztszemes népi hímzések motívumvilágát használta inspirációként. Ekkor vált ketté a szortiment az olcsóbb cuvée borokra (White, Rosé, Red) és az Etyek legfontosabb fajtáit bemutató fajtaborokra (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir). A 2013-as évjáratból, a balfi dűlők terméséből készült Kékfrankos 2015-ben debütált. A szortimentbe a tervek szerint bekerül a soproni régióból a zweigelt is, és elérkezett az ideje egy igazi csúcsbor elkészítésének is.
A 2015-ben végzett telepítésnek köszönhetően Etyeken a pincészet tulajdonában álló termőterület nagysága mára elérte a 28 hektárt, míg Sopronban is kialakult egy 20 hektárt meghaladó termőterület. Az Etyeki Kúria 2009 óta stratégiai együttműködést folytat a trausdorfi székhelyű Weingut Esterházy-val, akik szakmai támogatást nyújtanak a soproni régióban végzett munkához. A szőlészeti munkákat itt a Weingut Esterházy munkatársa, Árti Milán felügyeli, de a borok Etyeken készülnek.
A Kúria az utóbbi években az új borászat adottságait kihasználva saját rendezvényeket szervezett - mint a ChardonnÉJ -, valamint friss kezdeményezés a Kúria Klub megalakítása, amelynek keretében történik majd - többek között - a pinot noir vertikális kóstoló lebonyolítása is.

etyekikuria20_2.jpg

Az aktuális Etyeki Kúria-szortiment mellett 3 muzeális tételt és 2 Esterházy bort kóstoltam. A helyszínen nem nagyon használtam a noteszemet, az alábbi néhány sor és pontszám a hevenyészett jegyzetekből és emlékezetből jött össze.
A kóstolt borok (nem kóstolási sorrendben, hanem tematikusan csoportosítva):

Etyeki Kúria White 2015
Királyleányka és szürkebarát házasítása. Citrusok vezetik, némi fehér húsú gyümölccsel színezve, kellően feszes savakkal megtámasztva. Korrekt reduktív bor, frissítő, szomjoltó, hozza amit kell. 4p

Etyeki Kúria Rosé 2015
Pinot noir és kékfrankos egy kis cabernet sauvignonnal, zweigelttel, merlot-val, etyeki és soproni területekről egyaránt. Édes piros bogyós gyümölcsök, eper, málna, ribizli, leheletnyi tutti-frutti, pont ideális mennyiségű savval. 4p

Etyeki Kúria Red 2015
Kékfrankos, zweigelt, merlot Sopronból és pinot noir Etyekről. Élettel teli és élvezetes illat és íz: édesfűszerek, virágok, meggy, piros bogyós gyümölcsök, málna, szeder. Dinamikus savak, intenzív ízek, gördülékeny korty. A 2013-ast is nagyon szerettem, ez is remek darab. 5p+

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2015
Nyáron már kóstoltam, akkor is, most is tetszett. Fajtajelleges, de nem tolakodó: bodza, zöldpaprika, citrusok, a háttérben trópusi gyümölcsös aromák. Tiszta, kellően lendületes, de nem metsző savú, megfelelő intenzitással. 5p+

Etyeki Kúria Chardonnay 2015
Tompa, kissé fülledt orrban, szájban is meglepően visszafogott, halvány fehér húsú gyümölcsöket, citrusokat, némi fűszert lehet érezni. Szerkezetre rendben van, az arányokkal nincs baj, csak az intenzitást, az ízeket, illatokat hiányoltam. Mintaként meggyőzőbb volt, talán csak a palackozást nem heverte még ki teljesen. 5p-

Etyeki Kúria Pinot Noir 2014
Illatban fűszerek, pici füst, szárított virágok, piros bogyós és erdei gyümölcsökkel. Közepesnél vékonyabb, feszes, valamelyest emelkedett alkoholérzettel, az illatnál visszafogottabb gyümölcsösséggel, a hordó fűszereivel. 5p

etyekikuria20_1.jpg

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 1999
A színe meglepően fiatalos, de érett, nugátos, grillázsos illata van. Meglepően élénk, kissé nyers savak uralják a struktúrát, feltehetően az eltarthatóságot ezek is elősegítették. Ízében is nugátos, karamelles, grillázsos ízek uralnak, aszalt barackkal és kandírozott citrusokkal kiegészülve. Meglepően jól tartja magát. 4p+

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 1997
Aszalt barack, füge, datolya, tercier aromák uralják, ugyanakkor egy kis egres és málna is fel-felüti a fejét. Testesebb, érettebb karakterű, mint az előző bor, az alkohol is emelkedettebbnek tűnik. Szintén kissé nyers érzetű savak és enyhe cseresség keretezi, mindazonáltal még ez is fogyasztható 4p

Etyeki Kúria Chardonnay-Sauvignon Blanc 1996
Illatban határozott oxidációt mutat, egyébként is tercier aromák uralják: cipőpaszta, fűszerek, aszalványok. Savai még tartanak, de a korty már üres, pici vanília, némi zöld dió és aszalványok halványodó ízével. A ChardonnÉJ-en kóstolt palack jobb állapotban volt, ez viszont már megöregedett.

Weingut Esterházy Quinquin Sparkling Rosé
Pinot noir és chardonnay alkotja, method traditionelle eljárással készült. Édes piros bogyós gyümölcsös, epres, málnás ízvilág, érezhető édességgel. 4p+

Weingut Esterházy Föllig Bläufrankisch 2012
Érett erdei gyümölcsök dominálnak illatában, visszafogott fűszeres aláfestéssel, minimális bőrős tónussal. A korty jól kitöltött, selymes, a sav puha tapintású, de elég, a hordó jól beépült a bor szövetésbe. Meggyes, fűszeres, erdei gyümölcsös ízvilág. Sallangmentes, szép kékfrankos. 6p

etyekikuria20_4.jpg

A meghívást köszönöm szépen az Etyeki Kúria csapatának!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5411743565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.