A Borrajongó

Tegnap ittam – Vayi 100 Éves Furmint 2015

2016. szeptember 14. 09:00 - ungert

A szárazfurmint-liga tekintetében kevesen próbálkoznak németes áramvonalasítással. Kísérletek azért akadnak, bár kétségtelen, hogy az olaszliszkai Vayi-dűlővel dolgozó hobbiborász-történész Ungváry Krisztián aktuális százévesén kívül pillanatnyilag nem tudnék példákat emlegetni. Ez ugyanis egy borászízlésszerű furmint, már ha hinni lehet egy régebbi interjú állításainak. Szembemegy mindennel, ami a tokaji öregtőkés szárazakat sztereotípiaként jellemzi. Történetesen: hordótlan, maradékcukrosan száraz, enyhén pezseg, ráadásul átlagalatti szesztartalma mellett még lokális viszonylatban olcsó is. Bár nem látok érdemi piaci rést a németes feszességre a száraz tokajiak között, ez egy majd' háromhektáros kisbirtok tekintetében talán nem is akkora baj. Kérdés persze, hogy a borász önmegvalósításra vajon mennyire lett közönségbarát, másképpen fogalmazva: szélesebb körben érdekes, ugyanakkor szükségszerűen finom is. Lehet-e szálkásítani az idős furmintot, és ha igen, hogy áll rajta az izompóló?

img_0541_1.JPG

Főleg, ha bevallottan nem is fajtiszta, mint inkább egy arány-egyensúlytalan furmint-hárs-házasítás. Maradékcukra literenként három és fél gramm, természetes szén-dioxid-tartalma pedig bontás után inkább csak vizuális-, mintsem szájmasszázs-szerű élményt szolgáltat. Aromák tekintetében kissé egysíkú, az édes-cukorkás vonalon túl mélységeit nem találni. Cserébe legalább direkten gyümölcsös és bonyodalommentesen közérthető. A korty kissé lapos, savai sem a cukortartalmat, sem az elvárt hosszúságú ívet nem tudják kitartani. Érzetre édes, inkább a hárs' játékossága, mintsem a furmint gyakoribb szikársága vezeti. Másod- és harmadnapra az oxidáció további rétegeitől fosztja meg, elpakolni tehát semmiképpen sem érdemes. Kísérletnek érdekes, bornak inkább féllábú. Látni az irányt, de a kifejező gyümölcsösség mellé nem találni a szükséges feszességet. Struktúraivóknak csalódás, élményfogyasztóknak egyszeri nekifutásra betalálhat. Ugyanakkor több kérdést hagyott bennem, mint ahány választ adott. De az is lehet, hogy csak önhibából nem tudtam vele mit kezdeni. Erősebb 4 pont. (2850 Ft, Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9911696105

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Unger Tamás: Tegnap ittam – Vayi 100 Éves Furmint 2015 2016.09.14. 11:26:02

Lehet-e szálkásítani az idős furmintot, és ha igen, hogy áll rajta az izompóló?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása