A Borrajongó

Tegnap ittam - Gilvesy Próbaüzem 2015

2016. augusztus 25. 06:00 - furmintfan

A furmint menetelése megállíthatatlannak tűnik. Itthon legalábbis. Vannak eredmények nemzetközi porondon is, de hogy a régóta várt nagy áttörés mikor jön el, ha eljön, azt senki sem tudja. Országhatárainkon - vagy akár Kárpát-medencén - belül viszont a furmint-láz nem csökken, sőt... Tokajon és Somlón kívül is egyre több borvidékünkön látnak fantáziát a fajtában, egyre több pincészet telepít és készít furmintot. A színvonal még ingadozó, de a borosgazdák bizakodása töretlennek látszik, és azzal valóban mindenki csak jól járna, ha a különböző borvidékeinkről a fajta számos szép interpretációját kóstolhatnánk. Először itthon, aztán idővel talán külföldön is is.
A furmint tehát lassan a Balatont is meghódítja, itt is egyre több borász kísérletezik a fajtával. A Szent György-hegy sem kivétel, a Gilvesy Pincészet 2015-ből készített először bort a fajtából. A Kanadából hazatelepült Robert Gilvesy 15 hektáros birtokán a rajnai rizling és a sauvignon blanc a két fő fajta - tehát eddig sem a badacsonyi olaszrizling-szürkebarát-kéknyelű szentháromság képezte a szortiment alapját -, a furmint-ültetvény termése most került először palackba.

gilvesyprobauzem.jpg

Ruppert Márton borász és Robert Gilvesy tulajdonos ezt írja a borról a kereskedő honlapján: 
„Szűztermésű furmint, hároméves ültetvény, amelyről először sikerült egy kisebb tételt szüretelni. Egészfürtös préselés, mivel éppen megtöltötte a prést a részben már aszúszemeket is tartalmazó, szépen beérett furmint. A kíméletes préselésből három használt hordó került megtöltésre. A finomseprős érlelés után kóstolgatva született a gondolat: az első, szűztermés szűrés nélkül kerüljön a palackba, hogy a finomseprős érlelésből származó illatok és zamatok a lehető legtisztábban átjöjjenek. A módszernek köszönhetően a palackban némi lerakódás, kiválás, esetleg halvány opálosság nem hiba, hanem elvárás!”

Pillanatnyi fülledtség után szépen nyílik az illata: virágok, citrusok, sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye, mangó, körte, a háttérben fűszerek és mogyoró, talán egy leheletnyi illó. Hűvös hangulatot áraszt, mégis érett benyomást kelt. A korty intenzíven kezd, egyenes, feszes, egy pici cseresség még érezhető benne. Citrusok és sárga húsú gyümölcsök dominálnak szájban: narancs, nektarin, vilmoskörte, sárgabarack, némi trópusi gyümölcsök, majd a korty második felében fűszerek is felbukkannak. A háttérben a botritys is tetten érhető, sajátos karakterével egy plusz dimenziót csempész a borba. Az az érzésem, hogy érdemes lehet várni a kóstolásával néhány hónapot, mindenesetre ígéretes első furmintot kóstoltam Gilvesy-éktől. 6p (3450 Ft - Bortársaság)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1011356638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.08.25. 07:31:20

Ez a bor az OEM vagy OFJ kategóriában utazik?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.08.25. 07:58:20

@furmintfan: Akkor elárulhatnák, hogy hogyan paszíroztak át a Badacsonyi Borbíráló Bizottságon egy szüretlen (opálos, kiválásos, stb) bort. Ami bár a termelő elvárásainak megfelelhet, de mivel nincsen benne az OEM termékleírásába így zsírbiztos, hogy le kell dobnia a bizottságnak a láncot. Meg persze a Nébihnek is a forgalombahozatali engedélyeztetésen. Ennél jóval kisebb reditenciáért is el szoktak meszelni amúgy kifogástalan borokat is. Szóval furcsa, hogy ez a bor átment a rendszeren.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.08.25. 08:16:20

@BZoltan: Csak a saját palackomról tudok nyilatkozni: annak a tartalmát nem mondanám opálosnak és kiválással sem találkoztam. Talán így. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.08.25. 08:52:06

@furmintfan: Akkor az egész dolgot nem értem :) Minek előre bocsánatot kérni egy nem is létező technológiai hibáért? Na, de végülis mindegy.
süti beállítások módosítása