A Borrajongó

Úton a Felvidéken – Bott Frigyes, Béla/Muzsla

2016. augusztus 01. 06:00 - ungert

Mátyás Andrásék utolsó utáni, előre nem tervezett hordómintáinak villámízlelése után időszerűen hagytuk magunk mögött Kisújfalu (Nová Vieska) külterületét, hogy tizenöt kilométernyi autózást követően Bélán (Belá) találkozzunk elszállásolónkkal és esti házigazdánkkal, Bott Frigyessel és családjával. A majd' négyszázas lakossággal rendelkező szlovákiai, de gyakorlatilag színmagyar kistelepülés nevezetessége – a nyilvánvaló Château Bélán túl – Botték 86-os panziója, amely a pince muzslai (Mužla) kötődése ellenére már-már luxusszintű turizmusorigónak számít szálláslehetőség és borkóstolás tekintetében is. Mivel Frigyes boraival ezidáig inkább futólag, illetve egy-egy szólóműsor keretében találkoztam, időszerű volt, hogy féltucatnyi borbuzernyák-csapatunk ne csak a panzió medencéjébe, hanem a borok és a házigazda szavaiba is ugorjon legalább egy fejest. Az alábbiakban igyekezetileg próbálom összekaparni a borok és a szavak által összeállított tapasztalatképet, ezzel pótolva többéves adósságomat a pince és Dél-Szlovákia tekintetében egyaránt.

bf1.jpg

Bélát és Muzslát egyébiránt nem több, mint egy főút és nagyjából öt kilométernyi távolság választja el egymástól, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a dél-szlovákiai borvidék (Južnoslovenská vínohdranícka oblasť) két külön régióját igyekeznek képviselni. Két (egy és még egy) forrás szerint ugyanis Béla a kürti (Strekovský rajón), míg Muzsla a párkányi régióhoz (Štúrovský rajón) sorolandó adminisztratív értelemben. És bár a határt valahol szükségszerűen meg kell húzni, azért az egységnyi amatőrben is felmerül a gyanú, hogy északi szomszédunk borvidékeinek kontúrjait-méreteit sokszor nem a racionalitás rajzolta. Frigyes elmondása szerint dél-szlovákiai gyűjtőnév alatt egészen eltérő adottságú és minőségű termőhelyeket dolgoztak egy gyűjtőfogalom alá, eképpen nehéz, szinte lehetetlen felvázolni a borvidék egységes kontúrját. És ez a régiók (rajóny) viszonylatában sincsen másképpen. Muzslát mindenesetre régi egyházi birtokként indokolt számon tartani, ugyanis egykoron az esztergomi prímás tulajdonát képezte. A Garammenti-hátság, mint borvidék a borvidékben, és mint olyan mikroegység, amely képes önálló arculattal rendelkező szőlőtermő vidékként működni, egyébként optimális adottságokkal rendelkezik, klímája szubmediterrán, alapkőzete többnyire vulkanikus a bélai úgynevezett felvezetőúttól egészen Esztergomig, rajta mész és zöld agyag található. "Világszínvonalú termőhely" – mondja Frigyes, ugyanakkor észszerűen hozzáteszi, hogy a nagy szavakat nemcsak célszerű, hanem egyenesen kötelező is borokkal igazolni. A mérce felállításának érdekében egyébként gyakori a helyi, saját borok vakösszehasonlítása az úgynevezett világgal, amely fontos segítség a saját teljesítmény és a lokális lehetőségek kontextusba történő behelyezésére.

bf2.jpg

A Garammenti-hátság adottságinak hangsúlyozásának, valamint a borvidék egységesítésének érdekében Frigyes határozott terve egy olyan "Garam-mente" védjegy létrehozásra, amely a fősodor dimenzióin túllépve alkalmasnak bizonyulhatna arra, hogy egyértelműen azonosítja a régió kiváló minőségű, sőt, ha úgy tetszik termőhely-jellegű termékeit, legyen az bor vagy egyéb élelmiszer. A Bott-hátcímkéken megjelenő fekete-fehér Garammente (Pohronie) pecsét már ennek az előszele, noha tény, hogy máshol ezidáig még nem tűnt fel. Frigyesék birtoka nagyjából tíz hektárt foglal magába, az ültetvények körülbelül 250 méternyi magasságban helyezkednek el a tengerszint felett. A borok természetesen, spontán erjednek, a használt hordók többnyire öt hektoliteresek. A szortiment jelenleg fajta- és borszempontból is elég széles, ugyanakkor nem tennék rá komolyabb téteket, hogy nem lesz a közeljövőben radikális kínálatszűkítés. A sor jelenleg két szegmensre oszlik: a nagybecsű fajták (példaszerűen a rajnai rizling, hárslevelű, furmint, kékfrankos és kadarka) mellett jelenleg sok, úgynevezett komolyan-nem-vett fajtából (pinot blanc, olaszrizling, tramini és sauvignon blanc) készül fajtabor, ráadásul mindezek ellenére nem is rosszak. A cél mindenesetre a Bott-kínálat redukálása, melynek keretében tervben van egy dűlős kékfrankos és a közismert-szeretett Super Granum vörös párjának (kékfrankosból, kadarkából és pinot noirból) bevezetése is. Frigyes egyértelműen a hárslevelűt tekinti kedvencnek, véleménye szerint visszakézből is tud annyit, mint a nagyobb közmegbecsülésnek örvendő furmint, noha illatosabb, ízletesebb, ráadásul gyakran szebben is érik. Tokaji viszonylatban elmondása szerint indokolatlanul szorították háttérbe, és vallja, hogy a legtöbbre a két fajta házasítása, a száraz furmint/hárslevelű hivatott.

bf3.JPG

A szükségesnél nagyobb szavaktól tartózkodva én, egyébként furmintfannal egyetértve csak annyit tudok elmondani, hogy komoly bajban lennék, ha a jelenlegi, többnyire '15-ös borokat felvonultató Bott-szortiment mellé hazai-magyar viszonylatban le kellene tennem egy hasonlóan egyenletesen magas színvonalú borsort egyetlen pincétől, ilyen széles merítés mellett. Lenyűgöző volt, rövidebben fogalmazva. Az alábbiakban igyekszünk négykezes jelleggel közszemlére adni az este kóstolási tapasztalatait az ilyenkor megszokott formátumban, egybegyúrva véleményeinket és élményeinket.

 Kettőezer-tizenöt

A kóstoló gerincét értelemszerűen a már palackba került, forgalmi tételként elkönyvelt Bott-borok jelentették. Üdvözlőbornak az évjáratilag és szén-dioxid tekintetében is különutas 2014-es furmint frizzantét kaptuk. Lendületes, intenzív, erős savú, de ugyanakkor kellően gyümölcsös anyag. Nemcsak szájtisztításra, de nyáron, fröccs helyett is helyt tudna állni ügyesen. (ff: 5p-, ut: 4 pont) A traminiben a fajta jellege csak nagyon visszafogottan köszön vissza némi rózsavíz képében. Mellette virágok, alma, narancs és egy kevés trópusi gyümölcs tűnik fel. Savait tekintve aránylag lágyabb, az alkohol picit befűti a korty végét. Végeredményben a fajtát nem hazudtolja meg, de annak egy kellemes interpretációja. Kvalitásai mellett úgy tűnt, hogy a sor leggyengébb borát tisztelhetjük benne. (ff: 5p+, ut: 5 pont) A zöldveltelini tiszta, a fajta jellegeiből is villant valamit: zöldalma, körte és egy csipet zöldbors tűnik fel. Feszes, arányos, csak leheletnyit cseres, halvány köves-sós aláfestéssel. (ff: 6p, ut: erős 5 pont) A pinot blanc korty tekintetében jól kitöltött, gömbölyű. Savai kellemesek, leheletnyi maradékcukor jellemzi a szerkezetet. Édes fehér húsú gyümölcsök adják gerincét. A hordó finoman fűszerez (negyedrész az újhordó) és halvány sósság is beköszön a búcsúban. Kétborászos tapasztalat alapján a fajta köszöni, jól érzi magát Dél-Szlovákiában. (ff: 6p, ut: 6 pont) Az évjábottf3.jpgrat sauvignon blanc-ja tetszetős illatot mutat, fajtajelleges ugyan, de hűvösen, elegánsan. Frissítő savai és a leheletnyi maradékcukor tökéletes egyensúlyt képeznek, ízében (főleg fehér húsú) gyümölcsös jegyek dominálnak finom zöldes, fűszeres kísérettel. (ff: 6p/6p+, ut: erős 6 pont) Az olaszrizling aromáinak kioldódását 6 napnyi hidegáztatás segítette. Édes fehér húsú gyümölcsök vezetik karakterileg. Arányos felépítésű és nagyon tiszta, picit édeskés ízek jellemzik, a korty végén ezeket finom fanyarság ellensúlyozza. Ha komolyan van véve, ha nem, ez bizony egy zseniális bor. (ff: 6 pont, ut: eléri a 7 pontot) A rajnai rizling vonzó, intenzív és gazdag ízű. Fókuszált, egyenletes kortylefutás, cizellált savak, remek egyensúly jellemzik. Bott Frigyes szerint az eddigi legjobban sikerült rajnaijuk. Ha így van, ha nem, az biztos, hogy zseniális és önigazoló a végeredmény. (ff: 6p+, ut: erős 6 pont) Az évjáratfurmint illatában visszafogott, lassabban nyílik, főleg körte és fűszerek jelentkeznek. Masszív és tömör szerkezetű bor, még kissé nehezen megközelíthető, feszes, egyenes, hosszú, kicsit még cseres. Ízében őszibarack, sárgabarack, édes citrusok, szép fűszeresség. Egyszerre szikár és szép. (ff: 6p+, ut: 6 pont). Kettőezer-tizenöt Vinculumja színtiszta tiszta juhfark. Elképesztő, lehengerlő, izmos és nagy. Gazdag, koncentrált, komoly beltartalommal, penge savait (9 g/l) egy kis maradékcukor (3 g/l) kerekíti le hibátlanul. Nagy bor, de nem fullad bele önnön paramétereibe, jólesik a második és a harmadik pohár is. (ff: 7p, ut: erős 7 pont) A kékfrankos édes karakterű, piros bogyós gyümölcsös. Lendületes savai mögött rágható beltartalom rejtőzik, de kissé kócos még. Néhány év palackérést minden bizonnyal meg fog hálálni. (ff: 6p, ut: gyengébb 6 pont) A pinot noir lassan nyílik, de akkor szamócás, cseresznyés, csipkebogyós, fűszeres jegyekkel kényeztet, pici földességgel kísérve. Szép savak vezetik, tiszta, jól definiált gyümölcsökkel operál, elegáns, jó inni, de egyelőre nem tűnik különösebben komplexnek. (ff: 6p, ut: 6 pont) A '15-ös vöröstérfél legügyesebb játékosának a kadarka bizonyult. Törékenynek tűnő testéhez képest tartalmas, rendezett és finom. A feszes savak mellett egyelőre kicsit rágós tannin tűnik fel (20%-ban ment a szár is a présbe). (ff: 6p, ut: 6 pont)

A hársak levelei

A tizenötös hárslevelű mellett – amennyiben a fajta Frigyes kedvencének került elkönyvelésre – lehetőségünk nyílt régebbi évjáratokból szemezgetni, hogy miként érnek a Bott-hársak, valamint hogyan mutatnak a friss versenyző mellett. A 2015-ös hárslevelű fehér virágos és körtés. Szájban fókuszált, szép savak vezetik kellően hosszan, a hordó mennyiségileg és minőségileg is helyénvaló. Finom, elegáns és szerethető bor. (ff: 7p, ut: 7 pont) Kettőezer-tizenhármas társa összetett, szép és intenzíven fűszeres. Stabil szerkezetű, penge savakkal operál, ráadásul a hordó itt is eltalálásra került. Ügyes. (ff: 7p, ut: 7 pont) Kettőezer-tizenegyes társukból már némi tercier-fílinget is elő lehet pörgetni, de ez közel sem jelenti az úgynevezett haldoklópálya kezdetét. Gyümölcsei még nem koptak ki: méz, petrol, érett sárga húsú gyümölcsök, pici vanília. Testesebb, kerekebb, krémesebb, mint az újabb évjáratok borai, az alkohol is emelkedett, de szépen érik. (ff: 6p, ut: 6 pont)

Super Granum, kettőezer-tizenhárom

Ár, pozíció és stílus tekintetében is a pince zászlós- és csúcsbora, okkal. Nagyon komplex és rétegzett, sorolni is nehéz mi minden bújik meg benne: szegfűbors, fehérbors, vanília, gyömbér, szegfűszeg, érett citrusok, narancs, barack, körte. Tömör, megbonthatatlan szerkezet, remek savak, minőségi hordó, hosszú lecsengés. (ff: 7p+, ut: a 7 pontos szakasz legteteje)

Minta a hordóból

Bár ezúttal komolyabb hordóminta-kiegészítés nem történt, lehetőségünk nyílt megkóstolni a '15-ös Super Granumot. A 3/4-e furmint és hárslevelű fele-fele arányban, a maradék 1/4 rész juhfark. A hárs 5 napig ázott héjon. Szintén nagyon komoly, egységes szerkezetet mutat. Zamatos és hosszú, gazdag fűszerességgel, fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, őszibarackkal. A 2013-as méltó utódja lehet. 

És amiről senki sem...

Talán kevesen tudják, hogy Frigyesék készítenek fajtabort pinot meunier-ből is. A borsort a fajta 2014-es borával zártuk, amelyről nehéz lenne kikezdhetetlen és őszinte véleményt alkotni, ugyanis a hatfőnyi tizenkét kéz egyike sem jegyzetelt róla. Ez nyilvánvalóan nem a bor hibája, egyszerűen csak az van, hogy olyan tankönyvszerűen kísérte le a vacsorára felszolgált házi mangalicapörköltet, hogy a sűrűsödő kortyközép, a cizellált tanninszerkezet és a hosszú lecsengés éppen senkit sem késztetett lendületes firkálásra. Soha nagyobb veszteséget. Ráadásul jobban belegondolva ez sem kevesebb, mint kikezdhetetlen, őszinte vélemény.

Bott Frigyesnek és családjának ezúton is nagyon köszönjük az estét, a borokat, a vendéglátást és a vacsorát is. Külön köszönet Husličková-Bognár Adriennek a reggeliért, a segítőkészségért és a megértésért.

A felvidéki minisorozat első része a Kisújfalu melletti Mátyás Családi Pincéről itt található.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr248917126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

MádiN. 2016.08.01. 11:38:02

Ezek szerint jó érzékkel a hársból vettem 2 palackot.:)
Ki is bontom hamarost, megjött a kedv hozzá.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.08.01. 14:49:46

Mi januárban voltunk Fricinél, nagyon tetszettek a borok, de aztán valahogy nem írtam meg. Hiánypótló tehát. :)

emoss 2016.08.05. 08:19:50

Az akkori zsenialis pinot-janak teljesen veletlenszeru borbáros kostolasa utan latogattuk meg Fricit par eve es hasonlo jokat tapasztaltunk, szep videk-szep borok.

MádiN. 2016.09.30. 18:07:21

Most kóstolom a 15ös hársat, szép, finom, nagyon elegáns.