A Borrajongó

Tornai Pincészet hatos pakk

2016. július 25. 06:00 - furmintfan

Az idén 70 éves Tornai Pincészetet Tornai Endre alapította, az induláskor alig egy holdnyi területtel. Az első palackozott bor az 1984-es évjáratból készült. Ma a pincészet 54 ha termőterülettel rendelkezik és a borvidék egyik meghatározó borászatává vált. Jelenleg már a harmadik generáció kezében van az irányítás a borászati munkákért Kamocsay Ákos és Polyák István felel. A birtokon tavaly év végén étterem nyílt, és most új színfoltként őszre egy, a juhfark fajtát a figyelem középpontjába állító rendezvényt is tervez pincészet.

A termékpiramis három lépcsőből áll: a "Friss" borcsalád neve magáért beszél, ezek acéltartályban erjesztett és érlelt, kis maradékcukrot tartalmazó, mindennapi fogyasztásra javasolt fiatalos borok. A "Prémium" kategóriában már komolyabb - általában tartályos és hordós tételek házasításából álló - borokkal találkozunk, amelyek jól párosíthatóak ételekhez, jól reprezentálják a borvidéket és remek ár-érték arányt képviselnek. A "Top Selection" borok a pincészet legkiválóbb területeiről válogatott szőlőből készülő, legmagasabb minőséget képviselő, a somlói karaktert híven tükröző csúcsborok.

A pincészet igyekszik erősíteni marketing-fronton, szeretnék a borokat minél szélesebb közönséggel megismertetni, ennek jegyében kerestek meg, hogy kóstoljunk meg néhány bort, köztük az utóbbi években komoly nemzetközi elismeréseket begyűjtő tételeket is. 
tornai.jpg

A pincészet nagylelkű felajánlásának köszönhetően hat különböző bort kaptam elmélyültebb ismerkedés céljából, amelyeket végül rszabi és ungert társaságában kóstoltunk végig. Rszabival szerzett benyomásainkat négykezesként közöljük.

Friss Zenit 2015
rszabi: Intenzív és nagyon friss illat, olyan mint egy jó irsai, csak pacsuli nélkül. Valószínűleg egy jól megválasztott fajélesztő áll a háttérben, de ebben a (ár)kategóriában nem is igazán várható el más. Igazi nyári örömbor 5-
furmintfan: Üde illat, virágokkal, szőlővel, édes citrusokkal, kis kőporos színezettel. Könnyed, jól iható, zöldalmás, citrusos, zöldfűszeres jegyek, frissítően zizegő savak, talán leheletnyi maradékcukor, enyhe kőporos-sós árnyalatok. Szerettem. 5p-

Prémium Juhfark 2015
rszabi: Elméletileg egy kategóriát feljebb léptünk, beltartalomban talán, de minden egyébben sajnos visszalépés.  Savai puhák, a korty elomlik, ezt még menthetné egy kiváló aromatika, de nem teszi. Nyomokban sem hasonlít a '13 nagy kedvencemre4+
furmintfan: Visszafogottabb, tompább, de tartalmasabb anyag. Meglehetősen neutrális karakterű, citrusos, semleges fehér húsú gyümölcsös, halványan sós, bár mindez a fajta okán nem meglepő. Savai szélesek, kissé darabosak, pici kesernye is be-bevillan, összhatását tekintve kissé rusztikus benyomást kelt. 4p+

Top Selection Aranyhegy Juhfark 2013
Challenge International du Vin 2016 - ezüstérem
rszabi: Tipikus "too much" bor, a kevesebb megint csak több lenne. Illatában és ízében is komplex, már-már Fekete Béla bácsis sűrűségű, rágható beltartalommal de a savak nem tudnak szép tartást adni. Lehet, hogy nagyobbat szólt volna több napos kóstolás alatt, elég szellőzéssel, de ez frissen bontva nem több, mint 5 pont nálam.
furmintfan: Édes fűszerek, pörkölési aromák, grillázs, cukrozott mogyoró, sárga húsú gyümölcsök, ananász, sárgabarack, édes fűszerek érkeznek illatban, ízben mindez enyhe sóssággal, pici húslevessel és zöldfűszerekkel egészül ki. Testes, koncentrált, komoly beltartalommal, inkább széles, mint magas szerkezettel. 5p+

Top Selection Grófi Juhfark 2013
International Wine Challenge 2016 Trophy Winner, International Wine Challenge 2015 - aranyérem, Nagy-Somlói Borvidék Borversenye 2016 Champion Díj, Legjobb Juhfark Díj
rszabi: Ez a bor tetszett a legjobban a sorban, haza is vittem a maradékot és jól el is fogyasztottam. Ez is hasonlóan tömött bor mint az előző, de az ízek spektruma is sokkal kellemesebb tartományban mozog: érett mangó, méz és finom sajtosság. A korty kerek és tiszta a vége egy kicsit cseressé válik, kár érte, így épp lemarad a 7 pontról, de egy erős hatos így is összejött.
furmintfan: Édeskés illat mézzel, sárgabarackkal, sárga húsú trópusi gyümölcsökkel, némi sajtossággal. Erőteljes, sűrű anyag, bársonyos textúrával. Amolyan "mindene nagy" bor, krémessége és a hordó jól idomulnak a nagy testhez. Ízben viszont nagyon gazdag: sárgabarack, őszibarack, narancs, édes trópusi gyümölcsök, méz, pici só és egy kis zöldségleves. A két azonos kategóriájú juhfark közül nálunk ez nyert, sőt, a sorban is a legjobb. Magabiztos 6p

Top Selection Apátsági Furmint 2011
Challenge du Vin 2015 - aranyérem, International Wine Challenge 2014 - ezüstérem
rszabi: Illatban sokat ígér (érett alma, szegfűszeg és édes fűszeresség), amit sajnos egy közepes korty és egy gyengécske finis zár. Egyszerűen öregnek és fáradtnak tűnik a tizenhármasok után. 5-
furmintfan: Sötét aranyszín, érettségre utaló jegyek mindenhol. Illatban termálvíz, majd édes alma, petrol, sárgabarack, szegfűszeg. Ízben is jönnek az illatban ígért jegyek, de a korty második fele kesernyésbe fordul. Telt, krémes, de lágy és kissé cseres is, viszont hiányzik belőle a lendület. 5p

Top Selection Nagy-Somlói Szürkebarát 2011 (félédes)
Vinagora - aranyérem
rszabi: Ha azt mondtam az Aranyhegyre, hogy mindenből túl sok van neki, akkor itt már egyértelműen aránytalan borról kell beszélnünk. Jelentős maradékcukor, botritiszes jegyekkel és kifejezetten lusta savakkal. Tipikusan olyan bor, ami nem rossz ugyan mégsem kérnék belőle soha második pohárral. 4 pont
furmintfan: Mézes tea, mindenféle édes mérsékelt égövi gyümölcs túlérett-töppedt formában, édes fűszerek, kevés érett trópusi gyümölcs, méz, pici vaj és vanília keveredik illatában és ízében. Vaskos, krémes korty, enyhe édesség, magas alkohol keretezi a nagy testet. Egyensúlya az édesség felé billen, ételhez sokkal inkább el tudom képzelni, mint magában. 5p

Talán a nagy hőség volt az oka, de a legkönnyedebb bor maradék nélkül elfogyott, viszont a komolyabb tételeknél sokszor úgy éreztem, hogy komoly beltartalmuk ellenére (vagy éppen amiatt) ezeket nem éppen a nagy melegben történő fogyasztásra találták ki, vagy legalábbis ételt kívánnának maguk mellé.

A borokat a Tornai Pincészettől kaptuk kóstolásra, köszönet érte.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr78900112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2016.07.25. 13:18:10

Elég nokedli teljesítmény 4e+ ft-os boroktól. Pedig elég sokáig szemezgettem a grófi/a.hegy vonallal.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.07.25. 14:38:39

@MádiN.: Szerintem a Top Selection Grófi Juhfark 2013-asa megéri az árát. Illetve a Tornaitól a '13-as prémium juhfarkat és furmintot is ajánlanám, a furmintot lehet kapni a metróban 1500 körül, nagyon megéri.

MádiN. 2016.07.25. 16:26:53

@rszabi: ismerem őket, a 13as prémium juh azért most már elég puding, nem sok sav maradt benne, még van egy pár palack belőle, gyorsan el is kell pusztítani őket. Igen azt láttam, hogy a grófiból 1 tétel megütötte a 6 pontot, anno a 11est iszogattam egy darabig, az is elég jó volt.
süti beállítások módosítása