A Borrajongó

Jó éjszakát Mád 2016 I. - Tokaj Y, Az Y generáció kóstolója - Árpád-hegy Pince, Budaházy-Fekete Kúria, Homoky Dorka, Kvaszinger, Vincze Tomi, Zsirai

2016. július 05. 06:00 - furmintfan

A Jó éjszakát Mád! nevű rendezvény keretében fiatal tokaji borászok részvételével remek kóstolót szerveztek a Zsirai Pincészet Vendégházába. A borvidék 6 különböző településén található pincében dolgozó 6 ifjú borász hozott magával 2-2 tételt, majd este ugyanitt további borokkal lehetett folytatni a mulatozást hangulatos fények és zene mellett. Nagyon barátságos légkörű, családias hangulatú rendezvény volt, szemmel láthatóan nagyon jól érezte magát mindenki, nem csupán a borok jótékony hatása miatt.
A kötetlen, laza hangulat ellenére úgy éreztem, többet jelentett ez a kóstoló, mint csak egy kis buli, hiszen a legfiatalabb borászok - Tokaj-Hegyalja jövőjének egy szelete - mutatkoztak be együtt. Az új generáció fiatalos energiája, külföldi tapasztalata, szakmai felkészültsége, a borvidék iránti hűsége kulcsfontosságú Tokaj jövője szempontjából. Ha ez csak rajtuk múlna, én nem aggódnék. A borok általában jók vagy – korukból adódóan még – ígéretesek voltak és öröm volt látni az összetartást, a lelkesedést és a tettvágyat ezeknek az ifjú borászoknak a körében.

tokajy1.jpg

A pincészetek (a pince neve szerint) abc-sorrendben következnek egymás után. Pontokat nem adtam, a (szigorúan) jelenlegi állapotukban legjobban tetsző borokat megcsillagoztam.

tokajy3.jpg 

Varkoly Ádám (Árpád-hegy Pince), Szerencs
Az Árpád-hegy Pince minden bizonnyal a legismertebb szerencsi pincészet, noha területeik nem itt, hanem Mádon (Király, Betsek, Veresek), Bodrogkeresztúron (Sajgó), valamint Tarcalon (Mézes-Mály Zafír) találhatóak, összesen 7 hektáron. Varkoly István, Tokaj-Hegyalja egyik legelismertebb szőlésze, 2010-ben átadta a pincekulcsot akkor 18 éves fiának, Ádámnak. A fiatal borász szépen megállta a helyét, és azóta is folyamatosan csiszolja a birtok borainak stílusát, egyre nagyobb hangsúlyt helyezve a dűlőszelektált tételekre. 

Árpád-hegy Pince Zafír Furmint 2015*
Visszafogott illat, körte, őszibarack, citrusok, halvány trópusi gyümölcsösség. Vibráló savak, friss és intenzív ízek, citrusok, pici trópusi gyümölcs, érintésnyi vanília.

Árpád-hegy Pince Király Furmint 2015
Picit még zárkózott, fűszeres, édes fehér húsú gyümölcsös illatjegyek, pici füsttel. Tömör, masszív szerkezete van, de még idő kell neki, hogy finomodjon, a hordó még nem épült be teljesen. Citrusok, lime, őszibarack, sok fűszer, pici fa érezhető ízében. Nagyon ígéretes, de fiatal még.

Árpád-hegy Pince Furmint 2015*
Ez már az esti bulin került elő. Intenzív, zamatos, jó egyensúlyt mutató bor, narancsvirággal, mandarinnal, őszibarackkal.

tokajy4.jpg

Dávid Rémusz (Budaházy-Fekete Kúria), Erdőbénye
1996-ban került Dávid Rémusz családjának birtokába az erdőbényei Budaházy-Fekete Kúria, azonban a borkészítésig sok vargabetűvel jutott el. Agráregyetem, Egyesült Államok, pálinkafőzés, Mosel előzte meg a végleges hazatérést. Rémusznak a család segítségével sikerült vásárolnia 5 hektárnyi szőlőterületet a Rány dűlőben, és előbb Debrecenbe, majd Erdőbényére költözött. 2014-ben tovább növelte a birtokot egy 10 hektáros parcellával a Szent Mihály dűlőben. A szőlőben és a pincében egyaránt folyamatos a kísérletezés, a borok stílusának finomítása.

Budaházy-Fekete Kúria Christmann Hárs 2013
Gazdag fűszeresség, pici virág és őszibarack áramlik a pohárból, szájban almás, citrusos, narancsos jegyekkel egészül ki. Egy kis érettséget is szedett már magára.

Budaházy-Fekete Kúria Sárgamuskotály 2014
Pici fülledtséggel nyit az illat, majd citrusos, szőlős, virágos jegyek érkeznek. Nagyon feszes, határozottan citrusos, és csak visszafogottan muskotályos ízek jellemzik.

tokajy5.jpg

Homoky Dorka, Tállya
Homokyéknál családi hagyomány a szőlővel és a borral való kapcsolat, hiszen már Dorka dédszülei is ezzel foglalkoztak. A fiatal borászlány eleinte egy másik utat választott - Budapesten filmelméletet és filozófiát kezdett el tanulni, de 2 év után visszavonzotta a családi hagyomány. Sokat kóstolt, tanult, beutazott jó pár borvidéket, majd 2012-ben elhatározta, borász szeretne lenni. A család tállyai területeiből kisebb parcellákat kapott, és elkezdett borokat készíteni, miközben jelenleg szőlész-borász mérnöki szakon tanul. Sok segítséget, és támogatást kap szüleitől, de a borok már a saját elképzelése, ízlése alapján készülnek az általa felügyelt parcellákról. 

Homoky Dorka Bártfai Furmint-Hárslevelű 2015 (M)
Pici fedettség után málnás, édes fehér húsú gyümölcsös jegyeket mutat, ízben naranccsal, fűszerekkel, citrusokkal kiegészülve. Kissé rusztikus, fiatalosan zabolátlan jelenlegi formájában.

Homoky Dorka Hetény Furmint-Hárslevelű 2013
Pici érettség már tetten érhető rajta, érett gyümölcsös, barackos, citrusos, kevés trópusi gyümölccsel. A 38 g/l maradékcukor kicsit az édesség felé billenti.

tokajy2.jpg 

Kvaszinger László (Kvaszinger Birtok), Olaszliszka
Kvaszinger László - akinek családja több generáció óta művel szőlőt a borvidéken - követve a családi hagyományokat, feladta budapesti munkahelyét és 2013-ban az olaszliszkai pincészet élére állt. 7,2 hektárt kitevő területeik Olaszliszka, illetve Szegilong határában helyezkednek el. A borkészítés mellett Kvaszinger László rengeteget tesz azért, hogy ezt a két települést, és ezek adottságait bemutassa az érdeklődőknek. Birtokborai mellett 2 fontos dűlőről szokott készíteni egyedi tételeket, a Meszes, illetve a Hatalos dűlőkből, egyelőre furmintból és sárgamuskotályból készülnek a borok.

Kvaszinger Hatalos Furmint 2015*
Friss, citrusos, őszibarackos, körtés illat, virágos, fűszeres villanásokkal. A lendületes kortynak szép íve és hossza van, feszes, egyenes vonalvezetésű, körtés, lime-os jegyekkel.

Kvaszinger Meszes Furmint 2015
Visszafogottabb gyümölcsösség, fűszerek, őszibarack, narancs, mandarin, halvány süteményesség keretezi. Itt is remek savak adnak stabil vázat, de kicsit kerekebb, teltebb bor, mint az előző. (A képen Battonage Furmint szerepel az ideiglenes címkén)

Kvaszinger Sárgamuskotály 2015
Szintén egy esti "bulibor". Citrusok, keleti fűszerek, pici szőlő, citromhéj, friss, ropogós karakter.

tokajy6.jpg

Vincze Tomi, Sárospatak
Vincze Tamás a családja tulajdonában lévő sárospataki szőlőültetvényeken kezdte pályafutását. 2012-ben érett meg benne a gondolat, hogy jobban beleássa magát a szőlő és a bor világába. Eleinte az erdőbényei Ábrahám Pincészet borászától tanult rengeteget, majd később, több pincészetnél is segített a különböző munkafolyamatokban. A 2015-ös évjáratban már több tételt is készített a Hosszúhegy-dűlőből. A munkálatokat szinte egyedül végzi, mind a szőlőben, mind a pincében, saját koncepció szerint. Tervei között szerepel a bővülés, és ha minden jól megy, az idei évjáratban már 2 új dűlővel bővül a repertoár.

Vincze Tomi Hosszúhegy Hárs 2015
Virágos, körtés, édes citrusos illat- és ízjegyek jellemzik, szerkezetét illetően még elég kusza, kialakulatlan képet mutat.

Vincze Tomi Hosszúhegy Furmint 2015*
Sokkal fejlettebb, összeszedettebb képet mutat. Zöldalma, zöld körte, pici virág, ízben ráadásként őszibarack, édes citrusok, enyhe fűszeresség. Arányos, jól iható bor.

tokajy7.jpg

Zsirai Kata (Zsirai Pincészet)
A pincészet alapjait még a Zsirai lányok - Kata és Petra - édesapja, Zsirai Csaba fektette le, a lányok pedig továbbviszik az apai örökséget. Három borvidéken - Tokaj, Somló, Villány - összesen 18 hektáron gazdálkodnak. A tokaji birtokot - Tóth Csaba borász segítségével - már Zsirai Kata  irányítja. A birtokközpont egy 1700-as évek végén épült, a Szirmay-családhoz tartozó borházban kapott helyet. A szőlők több település határában (Mád, Rátka, Tállya, Tarcal és Tokaj) összesen 13 hektáron terülnek el. Kata a vendéglátás, kóstoltatás, értékesítés mellett folyamatosan egyre nagyobb részt vállal a szőlészeti, borászati munkákból is.

Zsirai Betsek Furmint 2015 (M)
Illatban elsősorban fűszerek uralják, szájban is határozott a fűszeresség, citrusos, fehér húsú gyümölcsös jegyekkel kiegészülve. Jó felépítésű, ígéretes anyag, a meleg évjárat ellenére szép savakkal.

Zsirai Középhegy Furmint 2015 (M)*
Most előrébb tart a fejlődésben, mint a Betsek, sokkal nyíltabb, barátságosabb, zamatosabb. Intenzív őszibarackos, körtés, virágos jegyeket mutat, sokrétű fűszerességgel, zöld teával, pici trópusi gyümölcsös aláfestéssel. Gördülékeny, zamatos korty, gazdag ízek.

Zsirai Hárslevelű 2013
Szintén az esti buli egyik bora. Fűszerek, citrusok, narancs, lime. A jó savak megfelelő tartást adnak neki, a hordó talán kicsit lehetne visszafogottabb.

 

Zsirai Katának köszönöm szépen a meghívást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr698855704

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milotta László: A tokaji Y-generáció kóstolója 2016.07.05. 10:26:02

Az új generáció fiatalos energiája, külföldi tapasztalata, szakmai felkészültsége, a borvidék iránti hűsége kulcsfontosságú Tokaj jövője szempontjából. Ha ez csak rajtuk múlna, én nem aggódnék.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása