Nagyobb portrét utoljára tavaly februárban adtunk a Mátra „borképét” ma már meghatározó Losonci Bálint és Szecskő Tamás munkásságáról. Noha boraik elég gyakran szerepelnek kisebb posztjainkban, kóstolási jegyzeteinkben, nem árt azért ráfrissíteni az eddigi ismeretekre. Ha nem is sok, de azért vannak változások, viszonylag fiatal birtokokról beszélünk, lassan beérnek a friss telepítések, így a portfólió ennek megfelelően alakulgat. Ezzel párhuzamosan a borok is egyre jobbak és nem ritkán magyar viszonylatban abszolút kiemelkedőek. De ne szaladjunk ennyire előre…
A túra kihagyhatatlan elemével kezdünk, a 325 méteres Kecske-kő tetejére gurulunk fel, ahonnan kiváló kilátás nyílik Gyöngyöspatára, valamint a Szűcsi határra. Nem csoda, hogy annak idején szovjet lokátorállomás működött itt, a hegy teteje bunkert rejt, ma pedig rádiós átjátszásra használják a telekommunikációs szolgáltatók. Innen szinte térképszerűen lehet áttekinteni azokat a dűlőket, amelyeket ugyan még ízlelgetnek a borkedvelők, de egyre ismerősebben és egyre jobban csengenek a füleknek: Gereg, Ördöngős-tető, Úrráteszi és mások.
Az Ördöngős-tető Szűcsi felé található félúton, itt állunk meg egy rövid időre. Szecskő Tamás 1.1 hektár szürkebarátot művel itt, amely az első saját telepítésű szőlője. A Mátra viszonylatában a sorközök rendkívüli módon festenek: szabadon burjánzik a takaró növényzet, fűfélék nőnek mindenfelé, már a 30 centimétert is elérik. Szecskő Tamás mondja is, hogy kritizálják érte rendesen, hiszen elhanyagoltnak látszik az ültetvény. A valóság azonban más. A tavasz-nyár fordulójának csapadékosabb időjárásában a fűfélék jó értelemben vett konkurenciát adnak a szőlőnek, egy csomó vizet és tápanyagot használnak fel, természetesen fogva vissza a szőlő növekedését. Arról nem is beszélve, hogy a növényzetben élő ragadozó rovarok a szőlő esetleges kártevőit tizedelik. A szőlő szép, majd kicsattan az egészségtől, miközben (május vége van) nem volt még permetezve.
Szecskő szürkebarát az Ördöngős-tetőn
Innen természetesen a Geregbe vezet az utunk, amely – utalnak erre jelek – talán a borvidék legígéretesebb dűlője. Emlékeztetőül, a korábbi Geregre ma már csak „Nagy-Gereg” néven utalnak, hiszen a sok tízhektáros dűlőt több aldűlőre osztották fel (pl. Acélos, Tamás-hegy, Borsos, Vár mege, stb.). Nem csak a kitettsége optimális, de eső után hamar fel is szárad. Amikor máshol évadonként 6-7 permetezésre van szükség, a Gereg három fújással is elvan, és ugye Bálint és Tamás esetén organikus szerekről beszélünk. Az alapvetően vulkanikus alapkőzetű terület két bombasztikus dolgot tud még. Először is a talajban bőven található agyag, amely a száraz periódusokban is megfelelő vízellátást biztosít, lassítja a szőlő érését, struktúrát ad a boroknak. Másodszor pedig hófehér mészlerakódásokkal találkozunk, ezek a szőlő savainak megtartását segítik. Bárhová nézünk a világban ennyi dolog igen ritkán áll együtt, ezért is gondolja Losonci Bálint és Szecskő Tamás, hogy nagyra hivatott helyen gazdálkodnak.
Rajnai rizling, háttérben a cseresznyés-meggyes és mögötte a hűvös erdő
Az Acélosban és a Borsosban (a Nagy-Gereg legfelső aldűlői, közel Patához) nézünk szét először, itt karnyújtásnyira sötétlik az erdő. Szecskő Tamás rajnai rizlinget telepített ide, a kánikula ellenére érezni, ahogy dől a hűvös a fák irányából. Tartozik még itt Tamáshoz egy nagyobb cseresznyés-meggyes, ami helyén egyszer majd talán szőlő lesz, ma csak a családot látja el gyümölccsel. A rajnai rizling és a közelben lévő pinot noir, cabernet franc, valamint a nemrég telepített kékfrankos és kadarka ültetvények szintén takarónövényzet mellett növekednek. A közel három hektáros telepítés hamarosan alapvetően formálja majd át a Szecskő birtok portfólióját. Meghökkentő a különbség a szomszédos, konvencionálisan művelt szőlőkkel összehasonlítva: utóbbiakon a hajtások hossza akár 50-60cm-es előnyben van. Ennyit számít az a bizonyos konkurencia, kevesebb víz és tápanyag áll a szőlő rendelkezésére, a növekedés lelassul, a szőlő szövetei erősebbek, ellenállóbbak lesznek, a növény víztartalma alacsonyabb. Nem kell sokat magyarázkodni az előnyökről, de a szomszédnak majd lesz ideje elgondolkodni a sok zöldmunka közepette.
Konvencionális művelésű terület, nagy növekedéssel
Alkonyatkor érünk a közeli Tamás-hegy dűlőbe, itt Losonci Bálint harmad hektár kékfrankosa az, amely évről évre egy-két hordó nagyon ígéretes bort ad, ezt már sokan ismerhetik. Itt találjuk az egy sornyi bíborkadarkát is, ez utoljára 2011-ben került piacra, Bálint nem nagyon kedveli, igen érzékeny a botritiszre. A közelben további harmad hektár pinot noir várja még a termőre fordulást, hogy a Geregnek megmaradt aldűlőben már évek óta „dolgozó” másik pinot-hoz csatlakozzon. A Geregben további harmad hektár (egy háztáji méret) chasselas-t valószínűleg kadarka és syrah fogja hamarosan váltani. A Virág-domb dűlőben idén, bérelt területen kerültek a vas oxidtól vöröslő földbe syrah és kékfrankos oltványok (0.6ha), ezek társulnak a hamarosan termő, szintén háztáji méretű rajnai rizlinghez. Végezetül Bálintnál a Vár mege dűlőben 2011-ben telepített, 2013-tól bort adó rajnai rizling zárja a sort.
Losonci Bálint Gereg kékfrankosa
Szóval a fiúk ültetvényei elég komplikáltak, sok telepítés várja a termőre fordulást, amelyek hamarosan hosszú időre meghatározzák majd a patai Tőkések kínálatát.
A Nagy-Gereg új felosztása (forrás: FŐMI)
Losonci Bálint
Zöldveltelini 2015 (m)
A közepesnél testesebb, zöldalmás, golden almás, kellemesen tiszta és zamatos, trópusi gyümölcsös villanásokkal. A meleg év és a savát könnyen vesztő fajta ellenére is jó savakkal operál.
Pinot Noir Rosé 2015
Léleengedéssel (saignée) készült a nagyrédei területről. Mélyebb szín, kissé nehézkes, lehetne frissebb, de kellemes, szamócás aromákkal illegeti magát. 4/5p
Rajnai Rizling 2015 (m)
Zamatos, mélyen és finoman illatozó rajnais rajnai. Szőlős, nagyon jó sava van, egyszerre könnyed és tartalmas. A zöldalmás és fehér virágos aromák viszik. Nagyon jó. Abszolút top-gyanús, nagyon meggyőző.
Rajnai Rizling 2014
Petrolos-benzines kezdemények jelentek meg benne. Emelkedett savú, könnyednek hat, de azért komoly beltartalom van mögötte. Tiszta, jól definiált, szikáran citrusos, kiváló lecsengéssel. 6p
Rajnai Rizling 2013
Mintegy 40g/l cukor és 10g/l sav szorult belé. Zseniálisan vonzó illat, virágerdővel, fűszerekkel és klasszikus petrolos aromákkal. A közepesnél testesebb, már egy kevés érést mutat, de még mindig nagyon friss, szinte kicsattannak benne a gyümölcsök. Definiált, komplex, mély és hosszú. Világszínvonalú rajnai. Nagyon szépen érett. 7p
Nyitni Kék 2015
Vonzóan finom piros bogyós gyümölcsök, fűszerekkel, alapborhoz mérten meghökkentően mély illat. A közepesnél teltebb, enyhén emelkedett savval, savanyú gyümölcsökkel, fekete föld aromáival, szép zamatokkal és tartalmas lecsengéssel. Igazán jól sikerült alapbor. 12,0%. 5p+
Kékfrankos Válogatás 2012
A neve ugyan nem jelzi, de ez jön a Geregből, egyetlen hordó készült. Tulajdonképpen piacra került, de el is fogyott azonnal, még kereskedőknél lehet belőle találni. Három évet töltött hordóban, Bálint szerint ennek a területnek ennyi kell. Sava 7g/l feletti. Mély és fűszeres illat. Elég testes, nagyon intenzív, a korty feszes, fiatalos, szederre emlékeztető jegyekkel. Alapvetően meleg karakterű a gyümölcsösség benne, a korty magja kiváló. Rózsa, kakaó, fűszerek, cigánymeggy. Bálint talán eddigi legjobb bora. A hordót még nem építette be, de néhány hónap alatt röhögve megteszi, azt tippelem. 7000Ft. 7p+
Pinot Noir Válogatás 2014
Ez is a Geregből van, tartályos kivitelben. Cukorkás, hecsedlis, kis zöldességgel, kaporral, jó tannin és jó sav dolgozik benne. Szép zamatok, fekete bors, érett lekvárok, jó lecsengés, kis édességgel és meggyel a végében. 5/6p
Cabernet Franc 2013
Jó savú, élénk karakterű, érdekes fűszerezettséggel, savanyú gyümölcsökkel, zöldfűszerrel, fűszerpaprikával. Testes, zamatos korty, jól kitartó lecsengéssel, szép rétegekkel. Elég meggyőző választ ad arra a kérdésre, hogy vajon szükséges-e a Mátrában cabernet franc-t telepíteni. Feltétlenül. 6p+
Szecskő Tamás
Szürkebarát 2015 (m)
Tartályos természetesen. Zamatos, tiszta, kis édességgel, a közepesnél valamivel több savval. Zamatos, őszibarackra építő aromatikával.
Zöldveltelini 2015 (m)
Édeskés, zamatos, seprős, almás-zöldalmás, zöldfűszeres és füstösös. A lecsengés hosszú, picit talán túl sok benne az édesség, némi kén ül még rajta.
Rajnai Rizling Gereg 2015 (m)
Az igen gyenge kötődés miatt végül 15dkg/tőke terhelés lett a fiatal tőkéken. Erjedési széndioxid van benne, finoman seprős, iszonyú jó savval és egyensúllyal. Egy picit kialakulatlan még az aromatikája, időre van szüksége, de kiválónak ígérkezik.
Szecskő Tamás szőlő a Geregben. Fűfélék és kamilla
Chardonnay 2011
Az utolsó palackokból bomlik egy. Seprőkeveréssel készült, tartályban. Finoman seprős érzetű, mogyorós, vajas, fehér virágokkal és citrusokkal, vonzó zöldfűszeres karakterrel. Testes, szőlős, pici édességgel. Szépen érik, egy vonással több savat elbírna. 6p-
Pinot Noir 2013
Öt nap hidegáztatás, majd két hét héjon erjesztés. Tamás kísérletképpen benne hagyta az erjedési széndioxidot, majd csavarzár alá töltötte le. Ízlés szerint kell szellőztetni. Finom, könnyed, már kis érést mutat. A cserkós-meggyes vonalat képviseli, igen jó felépítésű, fűszeres, finoman virágos, jól iható és jó egyensúlyú. 5/6p
Rubintos 2013 (m)
Valamiért nem nagyon akart erjedni, ezért nyolc hetet (!) volt héjon, majd így is tartályban fejezte be a cukrát. Az Artizan Openre (április eleje) volt mintaként palackozva műanyag csavarzárral, ként már jó ideje nem kapott. Közép-rubin szín. Földes, aszaltas, piros és fekete bogyós gyümölcsös illat, szép fűszerekkel. Kóstolva is nagyon fűszeres, érett és aszalt gyümölcsökkel, jó savval, a közepesnél több tanninnal. Némi konyakmeggyes karakter is jellemző rá, a lecsengésében bródigság jelenik meg. Ez utóbbiak a hosszú kénnélküliség és a palackban tartás miatt alakulhattak ki. Érdekes bor lesz ez szerintem, hamarosan palackozásra kerül a teljes tétel.
Cabernet Franc 2015 (m)
Tartályos tétel. Az almasav végén tart, kilenc (!) hetet volt héjon, nagyon lassan erjedt. Kis édesség jellemzi, csokis, aszaltas, fűszeres, fűszerpaprikás villanásokkal. Az almasav bomlása most éppen hoz bele valami zöldességet, ami leginkább talán a tormára emlékeztet. Ezen át is látszik, hogy jó felépítésű a bor, szép hosszal és szerkezettel.
Cabernet Franc 2013 (m)
Tartályos tétel, szintén az Artizan Openre lett mintának palackozva, kén nélkül. Jó intenzitás, a meleg évekkel összehasonlítva sokkal magasabb a sav, de a tannin is jó hozzá, végül egy szép egyensúlyba fut ki. A kénhiány érezhető benne, hamarosan palackozásra fog kerülni.
Cabernet Franc 2012
Tartályos tétel. Nyolc hetet volt héjon. Testes, fekete bogyós, meleg karakterű, porrá aszalt gyümölcsökkel, szép textúrával, poros tanninnal. Nem túl zamatos – egy cabernet nem is az –, de jó és arányos, definiált aromákkal, hosszú lecsengéssel, pici alkoholtöbblettel. 6p+
Igazán kiadós látogatás volt, nagy köszönet Losonci Bálintnak, kedves nejének, Líviának és persze Szecskő Tamásnak. A képekhez katt itt alul a képgalériánkra.
Kapcsolódó honlapok:
Losonci Bálint: http://www.losonci.hu/
Tőkések: http://www.tokesek.com/
Kapcsolódó cikkeink: