A Borrajongó

Egy zsebkendőnyi Toscana a Szent György-hegyen - 2HA

2016. június 30. 07:05 - furmintfan

Vannak az életben bizonyos helyzetek, amikor az idő és a tér megszűnni látszik, a mindennapos gondok távolinak tűnnek, az ember lánya/fia pedig csak ül, a végtelen messzeségbe bámul, ráfagy a mosoly az arcára, és élvezi, hogy az élet megajándékozta ezzel az élménnyel. Anélkül, hogy nevesíteném az érzést, vagy bármilyen mélyenszántó metafizikai értekezésbe kezdenék, biztosan állíthatom, hogy valami ilyesmiben volt részem a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet teraszán egy hónapja, ahogy a borokat kortyolgatva gyönyörködtem a tájban. Az is egészen bizonyos, hogy itt van az ország egyik legszebb "fekvésű" padja. Mutatom:

2ha_1.jpg

Régóta szövögettem már a terveimet a 2HA meglátogatására, hiszen a borokat évek óta rendszeresen kóstolom. Idén elhatároztam, hogy ha törik, ha szakad, tényleg megnézem a saját szememmel, hol készülnek ezek a formabontó tételek. Kis csapatunk egy kellemes délutánt töltött a pincénél és valóban úri dolgunk volt: ültünk a teraszon, élveztük a kilátást és a csendet, a borok sorban érkeztek a poharakba és végül még egy gitár is előkerült. Házigazdánk számára pörgősebb volt a műszak, ő ugyanis henyélésünk ideje alatt néhány másik kóstolócsoportot is kiszolgált. Beszélgetésre így kicsit kevés idő jutott, de Török Csabával utólag ezt is pótoltuk.

Minden borásznak és borászatnak megvan a maga sztorija. Vannak szokványos(abb)ak és vannak köztük kifejezetten különös történetek, és a 2HA-é - szerintem - az utóbbiak közé tartozik. Véletlenek és tudatos építkezés (időrendben ilyen sorrendben) egyaránt fontos szerepet játszottak abban, hogy Török Csaba butikborászata mára az egyik legelismertebb badacsonyi pincévé nőtte ki magát.

2ha_3.jpg
Kezdjük a véletlenekkel(?)... Török Csaba eleinte lovaglás céljából szeretett volna magának egy kis telket vásárolni valahol vidéken. Már ki is nézte a megfelelő házat a Velencei-tó partján, amikor egy barátja felhívta, hogy a Szent György-hegyen éppen van egy a célra tökéletesen megfelelő eladó ingatlan, de azonnal le kell csapni rá. Így is történt, a hegy déli lejtőjén található ház, a hozzá tartozó egy hektár szőlővel Török Csabáé lett. A tőkék miatt a lovaknak nem jutott hely, de az újdonsült gazdának nem volt szíve kivágni a szőlőt. Az első év termését a Varga Pincészetnek adta el, közben saját magának és a barátoknak már elkezdett készíteni egy kevés bort, és kezdetben a cél ennyi volt és nem több.

A Tabunello-sztori: Török Csaba a sangiovese fajtával egy VinItaly-n találkozott először és ebből azonnal szerelem lett. 2003-ban akkori párjától születésnapjára kapott 300 darab sangiovese oltványt, amelyet kísérleti ültetvényként el is telepített a birtokon. A kísérleti ültetvény alanya mellé kellett ültetni egy összehasonlító fajtát is, a választás pedig a cabernet franc-ra esett. A sangiovese kapcsán Török Csaba számtalanszor hallotta, hogy nem normális, de az eredmények végül ők igazolták. Gere Attila azon kevesek közé tartozott, aki biztatta Csabát, amikor felvázolta neki terveit, hiszen - ahogy Gere Attila mondta - honnan lehetne tudni, hogy a sangiovese nem való a Szent György-hegyre, amikor még nincs is nyoma, hogy egyáltalán megpróbáltak belőle ott bort készíteni. 
Azóta még Olaszországból érkezett látogatók is elismerően nyilatkoztak, mondván, hogy a fajtával folytatott kísérletek Toscanán kívül jóformán mindenhol kudarcba fulladtak, de a 2HA-nál a sangiovese hozza, amit kell. Az ültetvény Csaba szerint kifejezetten jól teljesít, érezhető, hogy az évek múlásával a szőlő erősebbé válik. 

2ha_2.jpg
Ami a borászkodás "mesterségét" illeti, a friss szőlőtulajdonos először hétvégenként saját fogyasztásra bort készítő édesapját igyekezett kifaggatni, aki egy csomó borászati tankönyvet adott neki, de Csaba saját bevallása szerint egy repülőtéren véletlenül felfedezett amerikai borászati szaklapokból többet tanult. Az elmélet és a gyakorlat elsajátítása ezután kéz a kézben haladt, a pincében újabbnál újabb felszerelések landoltak, az első saját címkés borok is palackba kerültek. Török Csaba akár úgy gondolhatta volna, hogy minden szép és jó, ahogy hangsúlyozta, lehet nagyon szépen dolgozni a szőlőben és a pincében egyaránt, de szerinte, aki a legfelső kategóriában szeretne versenyezni, annak szüksége van valamilyen pluszra. 
A szükséges pluszt jelen esetben egy toscanai tanácsadó, Alfredo Tocchini jelentette, aki 2007 óta segíti a birtok munkáját óta több olasz birtoknál is hasonló funkciót tölt be. A 2HA gazdája szerint a birtokra jellemző borstílus kialakítása jórészt ízlésbeli kérdés, azonban a kiváló borhoz elengedhetetlen a kiváló alapanyag, a szőlőnövény "működésének" megértésében, a szőlőmunkák terén pedig az olaszországi tanácsadó nagyon sokat segített. A kezdeti időszakban még igen sűrű látogatások után az utóbbi időben kevesebbszer van szükség Alfredo Tocchini jelenlétére, de máig segíti tanácsaival a pince munkáját és a Courage ideális arányainak kialakításában is máig részt vesz.

A 2HA Szőlőbirtok és Pincészet nevét ugyebár az induláskori méretéről kapta, azonban azt meghaladva jelenleg 2x2 hektár szőlővel rendelkezik a Szent György-hegy déli oldalán, kiváló fekvésekben elterülő parcellákban. A hegy geológiai jellemzőit tekintve a vulkanikus alapkőzet és a Pannon tengerből visszamaradt üledék a meghatározó. A Szent György-hegy védelmet biztosít az északi szelektől, déli oldalán szubmediterrán klíma uralkodik.A szőlőültetvények fele fehér fajta: többnyire 30 éves olaszrizling és szürkebarát tőkékből, valamint rajnai rizlingből áll, másik fele kékszőlő: sangiovese, cabernet franc, syrah/shiraz, merlot, egy kevés petit verdot és csókaszőlő, valamint egy kis cabernet sauvignon is lesz a jövőben. 
Az apró méret garancia arra, hogy a 2HA-nál képesek a területeket teljes odafigyeléssel művelni, és igyekeznek lehető legjobb bort készíteni. Amikor az évjárat úgy hozza, nincs Tabunello, nincs Shiraz, az van, amit a pince minőségben felvállal. A természetesség jegyében a szőlőt organikus módon művelik, a pincében pedig kerülnek minden olyan beavatkozást ami a bor eredeti aromagazdagságát csökkentené. Az organikus szőlőművelést igazoló tanúsítvány megszerzését a borász saját részről nem tartaná szükségesnek, de a kereskedők igénye miatt előbb-utóbb várhatóan sor kerül rá. A pincészet nagyobb hangsúlyt fektet a vörösborokra, ezzel a filoxéravész előtti Balaton-felvidéki hagyományokat követve. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a tapasztalatok alapján legkevésbé szép bort adó fajtákat idővel átoltják, de ez egyelőre még várat magára. Kézi szüretet követően a borok nagy része fahordóban erjed és minden bor fahordóban érlelődik. A borokat szűrés és derítés nélkül a holdnaptár szerint palackozzák. Török Csaba munkáját egy helyi család segíti a kezdetektől fogva, saját bevallása szerint nélkülük ma nem itt tartana a 2HA. 

Török Csaba saját bevallása szerint senkit nem biztatna arra, hogy a borászok életének számtalan nehézséggel tarkított pályára lépjen, de ha már ő maga megtette, minden erejével azon van, hogy kihozza a maximumot saját pincészetéből. Török Csaba azt vallja, hogy aki a többieket utánozza és nem mer újítani, egy lesz a sok közül. Ő vett egy nagy levegőt és ugrott egy csukafejest. Az eredmények eddig őt igazolják, remélem, hogy lesznek hasonlóan sikeres követői.

2ha_4.jpg

A kóstolt borok:

Rajnai Rizling Pezsgő Method Traditionnelle 2011
A tartályos alapborból Szentesi József készített pezsgőt. Barackos, nyári almás, édes citrusok, fűszeres (rozmaring, zsálya, zöld és édesfűszerek egyaránt), gyógynövényes, finom élesztős aromák, kellemes állagú buborékok. 5p/6p

Rajnai Rizling 2015 (M)
Cukorkás, barackos, körtés, nyári almás jegyek, pici cukor. Kellemes, jó inni.

Pinot Gris 2014
Kissé zárkózott, füst, grillázs, pici kókusz, minőségi fás jegy érezhető illatában, talán leheletnyi illóval. Elég testes, nem igazán lendületes, de arányos felépítésű. A hordó fűszerei mellett édes fehér húsú gyümölcsök, banán, édes citrusok, zöldfűszerek jelennek meg ízében. Kóstoltam többször és eleinte nem tetszett, de sokat alakult az utóbbi hónapokban. 5p

Egyszervolt Birtokvörös 2014
2014-ben a kékszőlők termése ebbe ment. Piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, meggy, szamóca, málna, zöldfűszerek, szárított virágok, talán egy pici illó. Legfeljebb közepes testű bor, sima felszínét ideális mennyiségű sav és jól illeszkedő hordó keretezi. 6p-

Cabernet Franc 2013
Intenzív karakter, a közepes testet jó megtartó, de puha tapintású savak, és bársonyos tannin adja a vázát. Szeder, feketeribizli, málna, feketecseresznye, fekete bogyós gyümölcsök, minőségi fahatás, pici rózsa és kék virág határozza meg az ízképet. 6p/7p

Tabunello 2012
Vonzó fűszeresség, édesre érett piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, szamóca, potpourri jön illatban és ízben, a szárazpróbája is zseniális. Elegáns, csiszolt jelenség, jól texturált sav és selymes tannin jellemzi szerkezetét. Remek bor. Stabil 7p

Courage Mon Merlot 2012
Érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, szilva és némi erdei gyümölcs, kiváló fűszerességgel. Testesebb, kerekebb anyag, mégis tökéletes egyensúlyt tart. A jól definiált piros bogyós gyümölcsösség és a szép fűszeresség remek egységbe forr, pici étcsokival. Újabb magabiztos 7p

Courage 2012
Az előző borhoz képest talán egy fokkal szikárabb, lendületesebb, magasabb szerkezetű, kevésbé selymes, összességében véve a szerkezetbe itt sem lehet belekötni. Aromatikát tekintve inkább a fekete bogyós gyümölcsök felé hajlik és intenzívebb fűszerességgel operál, mint a merlot. Talán most valamivel ez tetszett jobban. 7p+

2ha_5.jpg 

A pincében komolyabb sebességre kapcsoltunk, és számos tételt néztünk meg hordóból. Itt már tényleg csak 1-2 kulcsszót sikerült papírra vetnem.

Rosé 2015 (M)
100% sangiovese. Légies, kellemesen lágy, szamócas, cseresznyés aromatikával, az átlag rosénál tartalmasabb.

Pinot Gris 2015 (M)
Édesfűszeres, barackos, körtés, elég tömör, jó anyag.

Tabunello 2015 #1 (M)
Érett piros bogyós gyümölcsök, sok fűszer, füstölt sonka. A hordó még kicsit előtérben van, de ígéretes.

Tabunello 2015 #2 (M)
Sokkal több gyümölcs, kevesebb hordós jegy jellemzi, málna, szamóca, remek fűszeresség.

Shiraz 2015 #1 (M)
Vanília, szép fekete bogyós gyümölcsök, krémes, ölelő test. 

Shiraz 2015 #2 (M)
Intenzív, virágos, fűszeres, szederrel, málnával, eperrel, borssal, puha savakkal.

Cabernet Franc 2015 #1 (M)
Intenzív fűszeresség, érett fekete bogyós és erdei gyümölcsök.

Cabernet Franc 2015 #2 (M)
Több friss gyümölcs, szikárabb struktúra, inkább piros bogyósok felé hajló aromatika, meggyel, eperrel.

Csókaszőlő 2015 (M)
Piros bogyósok, kis erdei gyümölcs, pici fűszer, picit érdesebb tannin.

Petit Verdot 2015 (M)
Fekete bogyós gyümölcsök, szép keleti fűszeresség, viszonylag lágy savak, kellemesen könnyed.

2ha_6.jpg

Török Csabának köszönet a remek kóstolóért és a beszélgetésért. A nyitó és záró fotó kivételével a fényképeket Hlavács József készítette, köszönet értük.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr568833662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2016.06.30. 09:47:23

A námber ván és námber tú különböző dűlőket jelöl, vagy elkészítésbéli különbség?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.06.30. 12:47:32

@MádiN.: Különböző hordók voltak, de a pincében már tényleg alig-alig jegyzeteltem.

Mojjo 2016.06.30. 13:39:24

Köszönet, remek írás volt! És, csak, hogy teljes legyen a kép, az a Les Paul nagyon szépen befigyel az utolsó képen :)
süti beállítások módosítása