A Borrajongó

"Tokaj északtól délig" a Képzeld el-ben - Kardos, Serpens, Zsirai, Kiss István

2016. június 23. 06:00 - furmintfan

Még mielőtt beindult a magyar csapat menetelése az Eb-n és az ország nagy részének minden program végképp a focinak rendelődött alá (ha már itt tartunk, innen is gratula a magyar csapatnak az eddigi teljesítményért!), egy kellemes nyári hétfői napon borkóstolóval és falatozással összekötött beszélgetésre (beszélgetéssel összekötött kóstolóra és falatozásra, ahogy tetszik) invitálta az érdeklődőket a Képzeld el borbár. Táncoló Medve barátunk Hegyalja két különböző részéről érkezett borászokkal - Kardos Gáborral és Zsurki Sándorral - beszélgetett, akik természetesen boraikat is elhozták. A kóstoló apropója ugyan a borvidék északi és déli részének összehasonlítása volt, de a borvidékkel kapcsolatban számos téma szóba került.

13419149_899536713502232_4430387480069091153_n.jpg

Kezdjük talán az észak-dél összevetéssel. A borászok szerint a borvidék északi részének aránylag hűvösebb klímáját a globális felmelegedés már jórészt elrelativizálta, a különbség a déli részekhez képest elenyésző. Ennél talán jóval érdekesebb szempont, hogy a rendszerváltást követően Tokaj-Hegyalján némileg elvált a két rész fejlődése. A borvidék déli részén jóval több külföldi befektető vetette meg a lábát és a kezdetekkor elsősorban itt készültek a referencia-értékű borok is. Észak talán lassabban mozdult meg, de igyekszik felzárkózni a déli települések sikeréhez, és ebben az egyre élénkebb településszintű szerveződésnek is fontos szerepe van. 

Mindkét borász rávilágított, hogy a tokaji borral kapcsolatban belföldön és külföldön is rengeteg sztereotípia él, ezek nagy része a szocialista korszakban tömegesen előállított, gyenge minőségű boroknak köszönhetően maradt meg az emberek fejében, azonban - főleg külföldön - még mindig szembesülniük kell ezekkel. Az elméletileg világhírű tokaji bor tehát egyáltalán nem indul könnyű helyzetből külföldön. Az édes borok termelői szerte a világon eladási problémákkal küzdenek, száraz borban igen komoly konkurencia van, ráadásul több bortermelő országgal ellentétben, a magyar állami bormarketing még mindig gyerekcipőben jár (szigorúbban fogalmazó borászok egyenesen a létét is tagadják). Ami a nemzetközi sikereket illeti, hangsúlyozzák, hogy egyik napról a másikra nem szabad csodát várni, Tokaj nagy áttörése nem egy pillanat műve lesz, hanem kitartó építkezés lassú eredménye. 

A meghívott borászok szereztek már tapasztalatot nagyobb tokaji birtokoknál is, most azonban fiatal családi pincészetüket képviselték. A Borkombinát romjain a rendszerváltás után elsősorban külföldi befektetéssel megalapított nagybirtokokat egyre több kis családi borászat követte. Az egyre szélesedő és erősödő mezőnyben manapság a frissen induló családi pincészeteknek már nincs könnyű dolga, ha új versenyzőként próbálják felhívni magukra a figyelmet. A borászatoknak már nem elég "csak" jó bort készíteni, a szortiment kialakításának, a megfelelő marketingnek, a kereskedelmi kapcsolatok kiépítésének legalább ilyen fontos szerepe van. 

Most pedig lássuk a két borászatot és a településeket, ahonnan érkeztek.

Kardos Szőlőbirtok
Kardos Gábor családja történetét jó 200 évig tudja visszakövetni Mádon, a szőlő és a bor mindig fontos forrás volt megélhetésükben. Az idősebb Kardos Gábor által 1989-ben alapított, modern értelemben vett borászat által készített borokat a család tulajdonában álló mádi borozóban értékesítették, majd 2008-ban Kardos Gáborék átálltak a minőségi borok termelésére és hamarosan meg is jelentek kiskereskedelmi forgalomban az első palackos borok.
Az először 2015-ben készített habzóbor és a Ziccer névre hallgató, tartályos birtokházasítás képezi az alapokat a szortimentben, innen lépdelünk felfelé. Dűlőszelektált tételeket jó évjáratban a Betsek és a Padihegy dűlőkből palackoznak, ezek spontán, hordóban erjednek. A Tündérmese nevű édes házasítás mellett, ha az évjárat megengedi, aszút is készítenek. A vendégvárásra is készülnek, a Supreme borbár hónapokon belül fogadhatja első látogatóit.
Mádot talán nem kell bemutatni a borvidék ismerőinek. A számos első osztályú dűlővel körülvett település Tokaj-Hegyalja legdinamikusabban fejlődő része, az utóbbi években különösen sok fejlesztés történt. Mind borok, mind gasztronómia, mind szálláshelyek, mind programok terén talán Mád képes kiszolgálni a legszélesebb igényeket ma a borvidéken.

Serpens Wine
Zsurki Sándor régóta a borvidéken dolgozik, megfordult a Tokaji Kereskedőháznál, a Pajzos-Megyernél, az Andrássy Pincészetnél, jelenleg pedig a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon irányítja a borászati munkákat. A családban régi hagyománya van a szőlőművelésnek és a borkészítésnek. Zsurki Sándor a borvidék különböző méretű és adottságú borászatainál eltöltött évek során szerzett tapasztalatok birtokában most elérkezettnek látta az időt, hogy családi pincészetének tételeivel a nagyközönség elé álljon. A területek régóta a család tulajdonában állnak, inkább a borkészítési filozófia kialakulása és az ideális évjárat elérkezése miatt a megfelelő időzítés miatt került sor éppen 2015-ből az első borok színre lépésére.
A sárospataki családi birtok 4 hektár termő területtel rendelkezik, a Serpens név pedig a kígyóként kanyargó Bodrog folyóra utal. Zsurki Sándor a furmint mellett - különösen a belépő borok szintjén - a házasításoknak nagy szerepet szán, szerinte minden fajta hoz valami értékeset a közösbe, belépő borát is ennek szellemében készítette el. Az a véleménye, hogy a furmint pezsgő készítésére is alkalmas fajta, de a hárslevelű egy házasításban itt is szerepet játszhat.
Sárospatak gazdag történelmi hagyományokkal rendelkezik, amelyben a szőlőnek és a bornak is helye van. A sárospataki Rákóczi pince a borvidék fontos tároló pincéje, maga a város pedig a vidék fontos kulturális és kereskedelmi központja volt, és a potenciál most is megvan benne, hogy újra fontosabb szerepet játsszon.

kepzeldeltokaj1.jpg 

A borászok saját tételeiken kívül a borvidék északi, illetve déli részéről egy további pincészettől is hoztak bort.
A kóstolt borok: 

Kardos Mad Kiss 2015
100%-ban sárgamuskotályból készült csontszáraz habzóbor. Visszafogott fajtajegyeket mutat: szőlő, szőlővirág, citrusok. Könnyű, friss, ropogós savú, jól csúszik. 4p

Kardos Ziccer 2015
Ebben az évjáratban sárgamuskotály és zéta alkotja a pince tartályos bevezető borát, ehhez képest meglepően visszafogott, szinte neutrális karaktere van. Könnyed és nagyon feszes a korty, penge savak vezetik, szerintem a nyersesség határán éppen belül táncolva. Zöld gyümölcsök, citrusok, halvány köves-sós aláfestéssel, fanyar lecsengéssel. 4p

Serpens Tokaji Dry 2015
65% furmint, 25% hárslevelű, 10% sárgamuskotály, tartályban erjesztve és érlelve. Vonzó és kellően intenzív, anélkül, hogy sok lenne. Friss körtés, őszibarackos, nyári almás gyümölcsösségét fehér virágok és fűszerek színezik, van egy nagyon enyhe sauvignon blanc-os jelleg is benne, ami több 2015-ös borban megtalálható. A kevés maradékcukor szépen kiemeli gyümölcsösségét, de nem veszi el a lendületét sem. Remek térítő bor. 6p

Serpens Somos Furmint 2015
A Bodrogolaszi mellett található andezites Somos dűlő 80 éves telepítésű furmintja 5 különböző (részben saját) élesztővel erjedt 5 éves hordókban. Fűszeres illata fokozatosan nyílik, gyümölcsökkel is gazdagodik. Nagyon fiatal még, elsősorban a vibráló savak határozzák meg a szerkezetet. A citrusos, lime-os, zöld gyümölcsös (körtés, almás), zöldfűszeres jegyeket szépen keretezik a hordó fűszerei. Jóval hátrébb tart, mint a birtokbor, időt kér még. 6p-

Kardos Betsek 2012
A hordó fűszerei vannak még most is az előtérben, szegfűszeg, vanília, szegfűbors, a háttérben érett körte és barack. Testes, finoman krémes, gömbölyű savakkal, kevés maradékcukorral kerekítve. A lendület kicsit hiányzik belőle, de az eltelt évek nem fogtak ki rajta. 6p

Kiss István - Fitomark Tokaji Borház Furmint 2015 (M)
Furcsa bukéja van: szalonna, pörköltes jegyek, grillázs, fűszerpaprika és némi gyógyszeresség. Szájban elég masszívan savas, a citrusos, barackos gyümölcsök mellett só és pici kesernye is érvényesül. Kissé a régi iskola boraira emlékeztet az összhatás.

Zsirai Furmint 2011
Érett őszibarack és körte, szegfűszeges, vaníliás fűszeresség egymás mellett. Kerek, de jó savakkal megtámogatott anyag, az alkohol érzetre emelkedett és a hordó a kelleténél jobban háttérbe szorítja a gyümölcsöket. 5p

kepzeldeltokaj2.jpg

Kardos Tündérmese 2015
70% furmint és 30% sárgamuskotály tartályban erjesztve és érlelve, 100 g/l maradékcukorral. Könnyű és intenzíven gyümölcsös, csupa körte, trópusi gyümölcs, ananász, őszibarackbefőtt és édes szőlő. 6p-

Kiss István - Fitomark Tokaji Borház 5 Puttonyos Aszú 2007
Grillázs, dió, datolya, füst és aszalt kajszibarack érkezik illatban, valamelyest "old school"-aszúkra emlékeztet. Szájban több aszalt gyümölcsöt mutat, főleg kajszibarack, valamint füge, datolya formájában, de itt feltűnnek dohányos, diós jegyek. Sűrű és krémes, beltartalomnak nincs híján. 6p

 

A kóstolón a Képzeld el jóvoltából vehettem részt, Albert Tamásnak köszönet a meghívásért. A borítóképet az esemény facebook oldaláról kölcsönöztem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr98815674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása