A Borrajongó

Tokaji állócsillag - Tokaj Nobilis Barakonyi Hárs 2005-2014

2016. június 21. 06:00 - furmintfan

Bárdos Sarolta és Molnár Péter családi pincészete, a Tokaj Nobilis igazi kis ékszerdoboz és egyben hosszú ideje betonbiztos pont a tokaji családi pincészetek egyre bővülő mezőnyében. A 2000-ben alapított bodrogkeresztúri pince 6 hektárról, két dűlőből készíti borait, és a Bárdos Sarolta szakértelmével és gondosságával készített borok évek óta stabilan a borvidéki elitbe tartoznak. A száraz borpiramis csúcsán a Barakonyi-dűlőből készített hárslevelű és furmint áll, kettejük közül talán mégis inkább a szimplán csak "Hárs" névre keresztelt bort lehet kiemelni, ez ugyanis - a Barakonyi Furminttal ellentétben - az ideit is beleszámítva minden évben elkészült, ami figyelembe véve, hogy 2010-ben és 2014-ben több neves tokaji borászat nem hozta ki száraz csúcsborát, már önmagában komoly fegyvertény. Sőt, nagyon úgy tűnik hogy ezekben az évjáratokban a Hárs ráadásul remekül teljesített, ez pedig tovább emeli ezeknek az egyes boroknak, és általában a Barakonyi Hársnak a presztízsét.
A Nobilis Barakonyi Hárs boros pályafutásom eleje óta sok szép élményt adott, és bár tudatosan egy ilyen vertikálisra nem készültem, úgy adódott, hogy 2009-től minden évjáratból maradt legalább 1-1 palackom. Öt évjárat birtokában már megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy érdemes lenne egy kóstoló keretében végigkövetni a Barakonyi Hárs történetét. Bárdos Sarolta nagylelkű felajánlásával a pince készletéből pótolta a hiányzó évjáratokat, így jöhetett el a történelmi pillanat: 10 évjárat Barakonyi Hárs sorakozott fel előttünk az asztalon.

nobilisbarakonyih4.jpg

Rszabi is ott volt a kóstolón, de terjedelmi okokból kivételesen úgy egyeztünk meg, hogy két külön írást szentelünk ennek a remek sornak (itt a 2.).
Mielőtt azonban a borleírásokhoz érünk, érdemes röviden megemlékezni a borok bölcsőjének számító dűlőről is. 

Megkértem a szintén nagy Tokaj-rajongó Nagy Kornélt, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársát, meséljen egy kicsit a Barakonyi történetéről, amit ezúton is nagyon köszönök. Íme:
"A Barakonyi dűlő jelen pillanatban a bodrogkisfaludi Várhegy szerves részét képezi. A Várhegyet már 1317-ben említik először, mint az egri püspökség birtokát. Ezt követően a Várhegyen fekvő szőlők a tokjai váruradalom tartozékaként fordultak elő egészen 1622-ig. Ekkor a Thököly család, majd 1644-ben a Rákóczi család jutott szőlőkhöz. Még a 16. század közepén a Várhegyen belül már megkülönböztettek Kis- és Nagy Várhegy nevű részeket. Ez a felosztás a 17. század első harmadában átalakult. A Nagy-Várhegyet Felső-Várhegynek, a Kis-Várhegyet pedig Alsó-Várhegynek kezdték nevezni az írott forrásanyagban.
A Várhegy felső-részét képező Barakonyi szőlő nevét a birtokosa, Barakonyi Ferenc Zemplén vármegyei táblabíró után kapta, aki a bodrogkisfaludi Várhegy felső részén vásárlás útján jutott szőlőbirtokhoz a 17. század közepén. Első említése pedig az 1666. évben történt, egy birtok összeírás alkalmával Barakonyi szőlő néven (Barakonyi szőllő, vinea Barakonyiana), a Várhegy felső részén. Barakonyi Ferencnek nem születtek fiai, így birtokait halála után lányai örökölték. A Várhegyen lévő kiváló fekvésű szőlőjét idősebb lánya, Klára és férjének családja az erdélyi Bánffy családdal is rokonságban álló és kiváló politikai kapcsolatokkal rendelkező Gyulay família örökölte meg."

barakonyi.jpg(Barakonyi, a kép forrása a pincészet honlapja)

Ami a jelent illeti, a Tokaj Nobilis két hektár szőlőt művel a Barakonyin, a tőkék mintegy negyede hárslevelű. A talaj rendkívül gazdag, mozaikszerűen összetett, főleg riolittufa málladékából, "kőporból" áll. A termőréteg nagyon sekély, 30-40 cm, de helyenként ettől is vékonyabb, vagy teljesen hiányzik. A talaj humuszban szegény, de ásványi anyagokban gazdag. Bárdos Saroltáék 1999-ben telepítették újra a területet, az ültetvény 250 méter magasan fekszik, déli-délkeleti kitettségű.
A termés mennyiségének beállítása több lépésben történik. A metszés során tőkénként 8 rügy marad, májusban a hajtásválogatás során a felesleges hajtásokat kitörik, augusztus elején fürtválogatással beállítják a végleges fürtszámot. Tőkénként maximum 8 fürt marad, így kb. a fürtök fele leválogatásra kerül. A nagyméretű fürtöket gyakran ketté kell vágni.
Ami a borkészítést illeti, kíméletes préselés után a must saját élesztőkkel 2-3-4 éves, 220 l-es zempléni tölgyből készült fahordókban erjed, majd 6-7 hónapot hordókban érlelődik. Több-kevesebb cukor mindig marad, néhány évjáratban félszáraz lett a bor. Bárdos Sarolta tapasztalatai szerint a Barakonyi Hárs általában hosszabb hordós érlelést igényel, mint a Furmint testvére, emiatt mindig később is kerül forgalomba.

A Barakonyi Hárs meglehetősen egységes stílusában nem a túláradó, behízelgő hársas jegyek dominálnak, inkább a komoly struktúráról és a komplexitásról szól a bor, mindez azonban nem megy a fogyaszthatóság rovására. A kóstoló is igazolta a borász megfigyelését, miszerint ebben a dűlőben a hárslevelű szélsőséges időjárási körülmények között is remek teljesítményre képes.

nobilisbarakonyih5.jpg 

2014
Barackos sütemény, méz, édes fűszerek, süteményszél, vanília, édes citrus keveredik illatában, pici botrytises behatással. Masszív savai határozottan vezetik, mégsem borul az egyensúly, ebben valószínűleg az egyébként gyakorlatilag észrevehetetlen maradékcukor is segít. Telt és izmos anyag, őszibarack, sárgabarack, szegfűbors, szegfűszeg, emelkedett alkohol és egy kis kesernye a korty végén, hosszú lecsengés. 6p+

2013
Nagyon hasonló illat, csak egy fokkal érettebb és hamarabb nyílik: süteményes jegyek, körte, őszibarack, finom, vanília, az elején pici nedves gyapjú. Csiszoltabb szerkezetet mutat, a maradékcukor észrevehető, de nem túlzó, szépen kiemeli az ízeket, miközben leheletnyi krémesség ellensúlyozza a savakat. Körte, őszibarack, édes citrusok, finom fűszeresség keretezi a kortyot. 7p

2012
Picit tompább a többiekhez képest, bár szellőzéssel szépen nyílik. Illatban továbbviszi a már megismert vonalat, egy fokkal édesebb, bujább kiadásban. A korty széles, vastag, krémes, a maradékcukor is észrevehető (a bor félszáraz), és bár ez a bor az eddigieknél lágyabb, mégis elegendő sav tartja a közepesnél nagyobb testet. Az alkohol érezhetően emelkedett. A barackos, körtés, fűszeres jegyek mellé itt némi déligyümölcs, édes citrus és narancs társul. Magabiztos 6p

2011
Szúrós, reszelt tormás, fülledt, termálvizes az illat, de ahogy szellőzik, ez is helyrerázódik: édes fűszeres és gyümölcsök jegyek következnek, a már megszokott süteményes aláfestéssel és pici kakaóval. A 2012-essel együtt a sor többi tagjához képest lazább, lágyabb szerkezetű (talán még inkább, mint amaz), bár itt a cukor és az alkohol nem érződik annyira (ez a bor is félszáraz). Újabb stabil 6p

2010
Árnyalatnyival sötétebb bor érkezik a pohárba, érett rieslingeket idéz a hangulata. Illatban érett őszibarack, fűszerek, grillázs, petrol, egyértelmű palackérettség. Szikárabb, feszesebb szerkezet, penge savak jellemzik, a maradékcukorral együtt is off-dry érzetű a bor (szintén félszáraz). Édes citrusok, őszibarack, narancs, finom fűszeresség, szép érési jegyek. 7p

2009
Határozottan érett az illata, gyümölcsöket már csak nyomokban mutat, inkább pörkölt magvas, toast-os, enyhén égett süteményszéles jegyek uralják. Széles, telt anyag, az alkohol kissé csíp a végén és már észrevehetően kezd üresedni, nem is tart túl hosszan szájban. Gyümölcsei megkoptak, a pörkölt magvas, toast-os és tercier jelleg ízben is domináns. Áll még, de a zeniten már bizonyosan túllendült. 5p

2008
Érett őszibarack, trópusi gyümölcsök, körte, citrusok, pici petrol és eleinte egy kis termálvíz alkotja a meglepően intenzív és fiatalos illatot. Kóstolva fantasztikusan vitális és elegáns jelenség, az idő szépen összecsiszolta, eldolgozta az éleit, de nem kezdte ki erényeit. Hosszú, fókuszált, rétegzett korty, az illatban megismert gyümölcsökkel, remek fűszerességgel. Lenyűgöző. (Akovék is kóstolták az év elején egy érett tokajis sorban, ott is remekül szerepelt.) 7p+

2007
Kicsit kilóg a sorból, határozott hordós jegyeket mutat (mint utólag Bárdos Saroltától megtudtam, valóban ebben az évben vettek új hordókat a pincébe): temérdek édesfűszer, szegfűszeg, szegfűbors, füst, vanília, gyömbér, füstölt sonka, mentol, ánizs és egy kis gumi. A maradékcukor és a sav játékából előbbi jön ki győztesen (a bor félszáraz), a kicsit szétterül és a vége felé ellaposodik a korty. Cserébe viszont nagyon gazdag és behízelgő aromatikával kényeztet: az illatban domináló édesfűszereket ízét édes barack, kandírozott trópusi gyümölcsök, ananász egészíti ki. 6p+

2006
Orrban egyértelműen érett és picit oxidált is: tercier aromák, kakaópor, avar, aszalt gyümölcsök. Ízvilágában is hozza az illatban megismert érett jegyeket, gazdag fűszerességgel és enyhe sóssággal kiegészülve. A savak még szépen muzsikálnak, életben tartják a bort, de az már belépett a méltóságos öregkorba. 5p+

2005
Szép érettséget hordozó illat: narancs, marcipán, fűszerek, kakaópor, avar és gomba. Kerek és meglepően életteli, fiatalabbnak tűnik, mint a 2006-os. Érett-aszalt gyümölcsök, kandírozott narancs, finom fűszeresség díszíti, egy pici kesernyével a korty végén. 6p+

Remek sor volt, elejétől a végéig következetes stílusú, szépen érő borokkal. A Barakonyi Hárs nem csupán fiatalon mutatja meg, milyen remek bor születhet a szőlőfajta, a termőterület és a borász ideális együttállása esetén, de az idő próbáját is állja. Ráadásul mindezt úgy, hogy az ára a lassan egekbe szökő dűlős csúcstételek fele, harmada maradt. Ez a sor szép példája volt annak, hogy óriási marketingkampány vagy a csillagokat célzó árazás nélkül is lehet példaértékű munkát végezni a borvidéken.

Bárdos Saroltának és Molnár Péternek nagyon köszönjük, hogy kiegészítették a sort.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr728817850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

gergo16 2016.06.21. 09:10:30

Szia! A jó fekvésen kívül valamilyen speciális klónjuk is van, hogy ilyen jól teljesít a fajta?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.06.22. 20:44:18

@gergo16: Megkérdeztem, K9 és 311 klónok vannak (amennyire utána tudtam nézni, utóbbi nagy fürtöket terem), de Bárdos Saci szerint a dűlő a meghatározó tényező.