A Borrajongó

Új jövevények a tanúhegyek árnyékában - Ujvári, Bagolykő Birtok, Sabar Borház

2016. június 16. 06:00 - furmintfan

Május utolsó hétvégéjét túlnyomórészt a Balaton északi partját szegélyező tanúhegyek árnyékában töltöttem, jó társaságban, borospohárral a kézben, a tájban gyönyörködve. Ilyen körülmények között persze gyorsan telik az idő, de a program is nagyon sűrű volt: egy nap alatt három birtoklátogatás keretében négy borászat boraival ismerkedtem meg. Kivétel nélkül fiatal birtokokról van szó, olyannyira, hogy kettő közülük idén palackoz először a pincészet neve alatt bort. Most éppen az utóbbiakat szeretném bemutatni, majd röviden beszámolok a Sabar Borháznál tett rövid látogatásról is.

ujvari2.jpg

Az első állomás a Szent György-hegy nyugati oldala: a hegy lábánál elterülő Raposkától autóval szinte egy perc alatt ott is vagyunk Ujváriék kis családi birodalmában. Itt egyszerre két kis családi birtok első szárnypróbálgatásainak lehetek tanúja. Ujvári Viviennel először jó három éve a Badacsonyi Borhetek alatt a Villa Sandahl standjánál találkoztam, majd néhány hónapra rá már a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtok új borászaként üdvözölhettem. A családi pincészet első nagyközönség elé kerülő bora már rajnai palackba töltve várja új ruháját: a színeivel a vulkáni működésre utaló narancssárga-szürke-bazaltszínű kapszulát és a letisztultan egyszerű címkét. A szőlősorok mellett az árnyékot adó fák alatt Friedrich Dániel - akit szintén a Degenfeldnél ismertem meg, ahol gyakornokként dolgozott - csatlakozik hozzánk a Bagolykő Birtok első három borának tartálymintáival.

Ujvári
Ujvári Vivien 2013-tól 2015 végéig dolgozott borászként a Gróf Degenfeld Szőlőbirtoknál. Előtte megfordult a Villa Sandahl-nál, gyarapította tapasztalatait Új-Zélandon, Kaliforniában és Ausztráliában is. Közben pici családi pincészetükben folyamatos a csapatmunka. Az Ujvári első forgalmi tétele a Szent György-hegy nyugati oldalán található Csendár-dűlő 60 évesnél idősebb olaszrizling tőkéiről született, neutrális fajélesztővel nagy (11hl) többször használt tölgyfa hordóban erjedt és érlelődött.

ujvari1.jpg

Ujvári Olaszrizling 2015
Tiszta és vonzó illat: zöldalma, fehér virágok, a háttérben citrusok, lime, zöldfűszerek, leheletnyi sósság. Finom savak vezetik, jó egyensúlya van és kellően intenzív is. Ízben azt hozza, amit az illat ígér: zöldalma, körte, zöldfűszerek, pici citrus és nagyon halvány sósság. Zamatos, jól iható és mutat valamit a termőhelyből is. 5p+

Bagolykő Birtok
Friedrich Dániel útja a Degenfeldtől a Pántlika Pincészet érintésével a Szent György-hegyre vezetett, egy éve Szászi Endrénél dolgozik. Időközben szintén a szakmabeli párjával, Csizsinszky Dórával is egy kis családi tulajdonban lévő szőlőt művel és készít bort Badacsonyörsön, ahol fél hektáron olaszrizling, ottonel muskotály és rózsakő terem. A birtok egyébként a Badacsonyörs és Ábrahámhegy határán található Bagolykő szikláról kapta nevét. Az első borok fajélesztővel, tartályban erjedtek és még letöltésre várnak, az arculat is fejlesztés alatt áll, nincs végleges címketerv sem.
Badacsonyörs kicsit kilóg a tanúhegyek sorából, a bazaltos alapkőzetet lösz és homokkő takarja, így a borok karaktere is némileg eltér a megszokott badacsonyitól, talán egy Tarcal-Mád párhuzammal tudnám érzékeltetni a különbséget, persze Badacsony és Tokaj alapvetően két teljesen különböző terroir. 

bagolyko.jpg

Bagolykő Birtok Ottonel Muskotály 2015 (M)
Fajtajelleges, de kellemesen visszafogott illat, és ehhez igazodó ízvilág jellemzi: szőlő, szőlővirág, licsi, ananász és citrusok. Könnyed, jól iható, egyenes, ropogós savainak köszönhetően tisztességes hossza is van a kortynak.

Bagolykő Birtok Rózsakő 2015 (M)
Vonzó illat: barack, barackvirág, némi friss trópusi gyümölcs. Arányos felépítés, kerek savak, őszibarack, némi trópusi gyümölcs, finom kőporos minerális érzettel.

Bagolykő Birtok Olaszrizling-Rózsakő 2015 (M)
60% olaszrizling, 40% rózsakő. Az előző borra hasonlít valamelyest, de talán kicsit lágyabb érzetű, emiatt felmelegedve az alkohol is magasabbnak tűnt. Kissé neutrálisabb aromatika jellemzi: fehér húsú gyümölcsök, alma, halvány virágosság.

Sabar Borház
A Sabar Borházat 2009-ben alapította Ádám Gábor és Nagy László, így ők már maguk mögött tudnak néhány szüretet, de összességében véve még így is a fiatalabb birtokok közé sorolhatók. A borászat élén Nagy Lászlót 2016 elején Csizmadia Péter váltotta, de a Sabarnál nem állt meg a fejlődés. Káptalantótiban a közelmúltban megnyitott a pince vinotékája, de Ádám Gábor a közeljövőben borteraszt, panziót és állandó programokat is szeretne életre hívni.
A Sabar Borházat a rendkívül sűrű napunk végén látogattuk meg (a délután nagy része a 2HA-nál telt, de erről később) és éppen belecsöppentünk egy nagyobb túracsoport élménybeszámolójába és Török Csabával (2HA) is ismét összefutottunk. Átfogó nagy kóstoló helyett egy remek toszkán vadpörkölt és néhány pohár bor társaságában beszélgettünk a teraszon és a pincében, de közben azért néhány 2015-ös mintát is megkóstoltunk.

Sabar Sauvignon Blanc 2015
Óvilági stílus, visszafogott, a fajtához képest szinte neutrális. Zöldalma, egres, zöldfűszerek keretezik az arányos szerkezetet. 5p

Sabar Szürkebarát 2015
Friss töltés. Őszibarack, virágok, zöldalma, körte, pici vanília. Éppen jó sav, még kissé előtérben lévő hordós jegyek, kis krémesség. 5p

Sabar Kéknyelű 2015 (M)
Vásárolt szőlőből készült. Kellően feszes, a hordó picit kerekít rajta, citrusos, leheletnyi vaníliával, egy korty végén egy kis fanyarsággal.

Sabar Olaszrizling Sabar 2015 (M)
Pici szellőzés után mogyoró, citrusok, fehér virágok, neutrális fehér húsú gyümölcsök bukkannak elő. A korty gömbölyű, de a savak jól megtartják.

Sabar Cabernet Sauvignon 2011 Dupla Magnum
A Bács-hegy Feketebács-dűlőjéből szüretelték az alapanyagot, 18 hónapot töltött 225 literes hordókban. Érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, málna, feketeribizli, édesfűszerek, szárított virág és pici étcsoki adják az aromaprofilt. Fiatalos, ereje teljében lévő bor, jó savakkal és okosan adagolt hordóval, minden a helyén van benne. 6p-

Ujvári Viviennek, Friedrich Dánielnek, Ádám Gábornak és Csizmadia Péternek köszönöm a vendéglátást és a kóstolót! 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr868801010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2016.06.16. 08:40:43

Jo olvasni az egyre tobb indulo szimpatikus birtokrol. Szurkolok nekik.

A Sabart az indulas ota kovetem es kedvelem, nehany boruk egeszen emlekezetes volt szamomra, a 14esekbol meg van is boven. Epp ezert eros aggodalom fogott el amikor megtudtam hogy Nagy Laci kiszall. Remelem ez nem hoz torest, de ez majd a 16-os evjaratban valik el. Csizmadia Peterrol mit tudtok, milyen szellemben viszi tovabb?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.06.16. 08:50:37

@Syntax Error: A lelkesedéssel nincs gond, nekem úgy tűnt. :) Annyit tudok, hogy amikor kiderült, hogy Laci otthagyja a Sabart, pár hónapig együtt dolgoztak Péterrel, azt hiszem, kb. a szürettől januárig.
süti beállítások módosítása