A Borrajongó

Tegnap ittam - Royal Tokaji Furmint Dűlőválogatás 2013

2016. május 21. 06:00 - furmintfan

Ma már - szerencsére - egyre több kisebb-nagyobb pincészet van Tokaj-Hegyalján, amely a lehető legmagasabb minőség elérését tűzi ki célul, és ennek szem előtt tartásával palackozza borait évről évre. A folyamatosan szaporodó ambiciózus borászatok színre lépésével szinte már a ködbe vész ennek a nem is olyan hosszú történetnek a kezdete, amikor néhány külföldi befektetéssel induló nagybirtok állt a borvidék megújításának élére. Ezek a birtokok jártak elöl jó példával a modern borstílusok megalkotásában és a minőség magasabb szintre emelésében, de ma is - már csak a készített borok volumene és a kereskedelmi kapcsolatok miatt is - elsősorban ezek a borászatok viszik Tokaj hírét a nagyvilágba. 
Közülük is az 1989-ben alapított Royal Tokaji volt az első külföldi (brit és dán) befektetőkkel létrejövő birtok a borvidéken a rendszerváltás után. Széles körben ismert tény, hogy a tulajdonosok közé tartozik Hugh Johnson, a világ egyik legismertebb borszakírója is. A Royal Tokaji összesen közel 120 hektárnyi ültetvénnyel rendelkezik, területeik nagy része Mád környékén helyezkedik el (Betsek, Birsalmás, Nyulászó, Úrágya, Szent Tamás, Danczka, Sarkad), kisebb része Tarcal határában (Mézes-Mály) található. A saját termés mellett felvásárolt szőlővel is dolgoznak. Bár a borvidék számos neves szakembere megfordult a birtokon, Áts Károly nevével fonódott össze leginkább a borászat. Áts Károly távozása óta a fiatal Osváth Fruzsina a Royal Tokaji főborásza, mellé a birtokhoz tanácsadónak hozták Berecz Stéphanie-t.

royaltokajidv2013.jpg

A pincészetnél, mind a száraz, mind az édes boros vonalon jól követhetően épül fel a szortiment a könnyed alapboroktól a dűlőszelektált tételekig. Az itt kóstolt furmint a száraz sorban valahol középtájon helyezkedik el és meglehetősen széles körben elérhető, a reptéri duty free-től kezdve az Aldi-ig, ahol legutóbb épp 3000 Ft-ért láttam, ennél olcsóbban valószínűleg nem kapható. Ideális alternatíva azoknak, akik egy komolyabb száraz tokaji borra vágynak, de a drágább dűlős borokat már nem engedhetik meg maguknak, vagy nem akarnak annyit áldozni egy palackra.
A mádi Betsek, Szent Tamás és Úrágya dűlők válogatott termése saját élesztőkkel tölgyfa hordókban erjedt, majd fél évig ott is érlelődött. 
Először a hordó fűszerei és halvány pörkölési jegyek kandikálnak ki a pohárból, majd ahogy nyílik, fehér virágok, körte, őszibarack, édes citrusok illata tárulkozik ki egyre intenzívebben. A struktúrát leginkább a feszes savgerinc határozza meg, amelyet szépen adagolt hordó egészít ki. A közepes testhez így kellő lendület és intenzitás, valamint jó egyensúly társul, ami közepesnél hosszabb lecsengésben csúcsosodik ki. A gyümölcsök és a hordó fűszerei jól megférnek egymás mellett, a friss, citrusos, zöldalmás, őszibarackos, körtés jegyek szépen érvényesülnek, édesfűszeres, borsos aromákkal színezve. Erős 6p (3300 Ft - Aldi)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr148732690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása