A Borrajongó

2x5 bor - a Drop Shop Austria és a Gourmet Fesztivál legjobbjai

2016. május 18. 06:00 - furmintfan

A csendesebb téli hónapok és a februári furmintözön után itt a tavasz, és egyre több gasztronómiai fesztivál és kóstoló csábítja a borfogyasztókat, adott esetben már a szabad ég alá. Április végén a Drop Shop hagyományosan megrendezett Taste of Austria pazar kínálata kényeztette az osztrák borok szerelmeseit, a pünkösdi hétvégén pedig a Gourmet Fesztivál csábította a Millenárisra a kulináris élvezetre vágyakozókat.
Mindkét rendezvényen kóstoltam ezt-azt, és bár átfogó beszámolóra nem vállalkoznék, néhány remek bort azért érdemes megemlíteni egy mini-egyveleg keretében.

gourmetdsa.jpg

Drop Shop Taste of Austria
A Drop Shop által szervezett egy estés minifesztivál az év egyik legjobb felhozatalt produkáló borkóstolója. Aki ide eljön, nagyon alapos kiképzésben részesül a sógorok borait illetően. Számos stand mögött a meghívott borászatok képviselői töltögették a borokat, ahol mégsem, ott a Drop Shop profi munkatársai csepegtették a borokkal együtt a hasznos információkat.
Akov már írt a mesterkurzusokról (I., II.), én csak a sétálókóstolón vettem részt, de az is rengeteg jó bort tartogatott az érdeklődőknek. Kiválasztottam öt kedvencet, ezek következnek most.

dsa1.jpg

Prager Riesling Smaragd Achleiten 2015
A nagyon stabil színvonalat hozó Prager sorból nem volt könnyű egy bort kiemelni.Prager-ügyben ugyan drbarta a fő szakértő, talán megerősít, talán nem, de nekem az utóbbi 3-4 évjárat kevesebb húba... élményt adott, mint a korábbiak. 2015 állítólag csúcs-évjárat Ausztriában, meglátjuk, én most ilyen fiatal bor alapján nem szeretnék elhamarkodottan ítéletet hirdetni.
Inkább hűvös karakterű illat: körte, zöldalma, nyári alma, őszibarack, halvány fűszeresség. Inkább kerek, mint nagyon feszes, de jó felépítésű bor, minden a helyén benne, a savak is teszik a dolgukat, még ha nem is tolakodnak túlságosan előtérbe. Zamatos és hosszú korty, zöldalma, citrusok, citromhéj, cirtomfű, zöldfűszerek. Nagyon fiatal még, szívesen ránéznék úgy fél év múlva, most stabil 7p

dsa3.jpg

Tement Sauvignon Blanc Zieregg 2014
A szokás szerint nagyon erős Tement sorra legfényesebb csillaga természetesen a Zieregg-ről érkező sauvignon blanc.
Gazdag, bár nem túl intenzív illat: citrusok, zöldfűszerek, feketeribizlilevél, fehér húsú gyümölcsök. Szájban egyenes, feszes, szilárd struktúra, jól kitöltött és hosszúra nyúló korty fogad, citrusokkal, lime-mal, cirtomhéjjal, zöld fűszerekkel, neutrális fehér húsú gyümölcsösséggel. 7p+

dsa4.jpg

Anita & Hans Nittnaus Blaufränkisch Tannenberg 2012
A Nittnaus-sorból a remek Comondor-t is említhetném, végül némi tépelődés után mégis a Tannenberg-dűlő kékfrankosát választottam.
Mély illat, kell neki egy kis idő, hogy kiteljesedjen: füst, tömjén, keleti fűszerek, füstölő, érett piros bogyós gyümölcsök, fűszerek bukéja. Csiszolt és elegáns, kedvesen kerek, remek egyensúllyal, selymes tanninnal. Érett piros bogyós gyümölcsei - meggy, cseresznye, eper, málna - mellé remek fűszeresség társul. 7p

Claus Preisinger Pinot Noir 2014
Megmondom őszintén, az évjárat okán némi szkepszissel álltam hozzá ehhez a borhoz, amikor többek ajánlására megkóstoltam, de nem bántam meg.
Halvány, még épphogy silleres színű. Megkapóan légies, törékeny jelenség, szinte fátyolszerűen áttetsző, jelzésértékű tannin és nagyon finoman textúrált sav keretezi. Piros bogyós gyümölcsökre építkezik, a szamócás, cseresznyés, málnás főszólamok mellett érintésnyi fűszer és só jut még szerephez. 7p

dsa2.jpg

Umathum Zweigelt Ried Hallebühl 2011
A terjedelmes Umathum szortimentből sem volt könnyű választani, de ha már a mesterkurzuson a St. Laurent volt porondon, én most egy zweigeltet magasztalok egy kicsit.
Szamóca, meggy, érett piros bogyós gyümölcsök, pici bőr és füst jellemzi az illatot. Kóstolva nagyon arányos bor benyomását kelti: a szerkezetben minden a helyén, a hordó szépen dolgozik a gyümölcsök alá. Édesre érett piros bogyós gyümölcsök, halvány virágos villanások, finom édes fűszeresség alkotja az ízprofilt. 7p


Gourmet Fesztivál
A Gourmet Fesztivál már hagyományosan kéz a kézben jár a májusi özönvízszerű esővel, most sem volt ez másképp, a rutinos versenyzők már előre készítik a gumicsizmát és az esőkabátot a fesztivál idejére. Én csak az utolsó nap merészkedtem ki a Millenárisra, esővel már nem találkoztam, cserébe napsütéssel és meleggel sem sokat, széllel annál inkább.
Idén inkább az ételek csábítottak ki a fesztiválra és bár az elején sikerült a kiszemelt fogások nagy részét végigpróbálni (talán a Borkonyha szarvas bao-ja volt a kedvencem), végül mégis alámerültem a fesztivál borkínálatának feneketlen bugyraiba. Persze mindenhol azért nem kóstoltam, úgyhogy erősen szubjektív válogatás következik, így is nehéz szívvel hagytam ki több tételt. Már pusztán buborékos italokból is szép csokrot lehetne összeállítani, mégis úgy döntöttem, hogy a csendes borokból emelek ki ötöt.

gourmetf3.jpg

Szent Tamás Pincészet Szent Tamás Furmint 86 2012 Magnum
Limitált tétel, nagy örömömre a pult alól került elő, régen volt hozzá szerencsém, de minden találkozás élményszámba megy.
Közepes intenzitású, mély illat, finom fűszerekkel, citrusokkal, ananásszal, körtével. Elegáns, lendületes, elejétől a végéig intenzív és fókuszált korty, nagyon hosszú lecsengés jellemzi. Sok 2012-es furminttal ellentétben nem lágy, nem alkoholos, hanem kellően feszes és élénk. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, zöld- és édesfűszerek, citromfű, halvány sósság, leheletnyi vanília jön ízben. 7p+

gourmetf1.jpg

Kreinbacher Syrah 2013
A Kreinbacher-stand már a brutálisan erős champagne-sor (Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck, Paul Bara, Pol Roger) okán is kötelező program volt a fesztiválon, de én most csendes borokat ígértem. A korábbi évjáratok sikere után nagyon kíváncsi voltam, mit tud a frissen debütáló 2013-as.
Áradó, bódítóan gazdag illat, amelyben a domináns rózsabors mellé még egy komplett fűszerkereskedés kínálata társul, kék virágokkal és erdei gyümölcsökkel kiegészülve. Karcsúbbnak, könnyedebbnek tűnt, mint az előző 2 évjárat. Közepes test, a kortyban elvesző alkohol, finom tannin és ideális mennyiségű, sima sav képezi a bor vázát, amelyre intenzív málnás, szedres, rózsaborsos, keleti fűszeres, virágos, halványan sós díszítőjegyek rakódnak. 7p

gourmetf2.jpg
Gaja Ca'Marcanda Promis 2013
A borguru-innio standon Kazinczi Zsuzsa töltögetett remek borokat, ez az egyik közülük.
Merlot, syrah és sangiovese házasítása. Friss piros bogyós gyümölcsök, szamóca, erdei gyümölcsök, cseresznye, finom fűszeresség áramlik a pohárból. Kellően élénk savgerinc és kissé még fiatalosan tapadós tannin ad tartást a jó egyensúlyt tartó kortynak. Ízében tobzódnak a piros bogyós gyümölcsök: cseresznye, eper, málna, meggy, szép fűszerességgel megbolondítva. 7p (borguru)

gourmetf4.jpg

Il Poggione Brunello di Montalcino 2010
Az ifdt-nél is szép választék volt külföldi borokból, az itt kóstolt vörösek közül kettőt is kiemelnék.
Érett-főtt piros bogyós gyümölcsök, szilva, pici bőr és avar, finom fűszeresség, kicsi palackérettség, pici virág és gomba jellemzi illatát. Kóstolva selymes és elegáns, bársonyos érzetű, finoman felrakodó tannin és a bor szövetébe besimuló savak támogatják. Érett piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, szilva, elegáns fűszeresség díszítik. 7p+ (ifdt)

gourmetf5.jpg

Bodegas Lan Culmen Reserva 2010
85% tempranillo, 15% graciano. Illatában szuperérett piros bogyós és erdei gyümölcsök, feketeribizli, édesfűszerek, halvány toast-os aromák. Arányos, jó felépítésű, elegáns bor, szépen adagolt hordóval, kerek savakkal. Erőlködésmentes és csiszolt. Az erdei gyümölcsös, meggyes, feketeribizlis főszólamot szép fűszeresség, halvány földes aláfestés, pici édesgyökér kíséri. 7p+ (ifdt)

 

A Drop Shopnak köszönöm, hogy ott lehettem a rendezvényen, a Gourmet kiállítóinak pedig köszönet a kóstolókért.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr288721906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.05.18. 08:33:20

Nekem is az a tapasztalatom, hogy az utóbbi években a top Pragerek inkább a kötelezőt hozzák. Ami persze nem kevés, de azért na....Nekem a 2011-es év volt utoljára olyan, hogy lezuhant az állam, azelőtt viszont szinte minden évben. (
PS Azért erős túlzás engem bármiféle terület "szakértőjének" nevezni :)

blend11 2016.05.18. 11:03:03

biztosan csodálatos mindegyik, de komolyan mára már 10-20 ezer forintokat kell kicsengetni egy-egy palack "7 pontos" borért?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.05.18. 15:46:49

@blend11: Ezekért sajnos igen, de ez nem jelenti azt, hogy olcsóbban ne találnál "7 pontos" bort.
süti beállítások módosítása