A Borrajongó

Drop Shop Austria: Kracher mesterkurzus

2016. május 03. 06:00 - akov

Ha tavasz, akkor Drop Shop Austria, amely most már hagyományosan talán az év legerősebb boros rendezvénye Budapesten. Nem csupán a hangulat és a helyszín jó (Gerbeaud Ház), de borok is kiválóak, nem másodsorban üdítően hibátlanok. De ha ez még nem lenne elegendő, akkor ott vannak a mesterkurzusok, ahol felhőtlen igyekezettel próbálnak mindig valami újat, valami ismeretlent mutatni. Idén a Fertő-tóhoz közeli, világhírnévnek örvendő Kracher pincészet fajta és vertikális kóstolójával kezdtem a délutánt. A borászat képviselője, Erich Andert értékesítési vezető, a jelenlegi tulajdonos-igazgató Gerhard Kracher jobb keze mutatott egy szép kis Kracher-sort, amely szépen engedett elmélyedni a világszerte rajongott pincészet filozófiájában és hosszú évtizedek alatt kialakított stílusában.

kracher2.jpg

A Fertő-tó keleti partján található Seewinkel régióban tevékenykedő Kracher borászatot jelenleg a harmadik generáció irányítja. A nagypapa, idősebb Alois Kracher igen korán, messze pályatársai előtt felfedezte a Fertő-tavi édes borokban rejlő lehetőségeket és megalapozta a családi vállalkozást. Az utód, ifjabb Alois „Luis” Kracher tette világhírűvé a borászatot. Kidolgozta a modern édes bor koncepcióját, amely a gyümölcsökre, rétegzettségre és egyensúlyra épül, majd sikeresen ismertette meg a Kracher nevet a világgal. Az 1991-es évjárat szállította az igazi sikert, ekkor futott be Amerikában és hamar a nemzetközi elitben tudhatta magát. Megfordult Sauternes-ben is, ahol belemerülhetett a botritiszes édes borok francia módijában, innen hozta haza az új hordós erjesztés és érlelés technológiáját. Az idő előtt, 2007-ben elhunyt Luis helyét fia, Gerhard Kracher vette át, aki hasonló lendülettel irányítja a borászatot.

Természetesen a Fertő-tó közelsége, a szeptember-október időszakban megjelenő ködös-párás időjárás az, amely a botritiszes édes borok lehetőségét megteremti. A tó négy kilométeres körzetében számos vizenyős terület és kisebb tavak is vannak, ezek folyamatosan párologtatnak és segítik a nemesrothadás kialakulását. A magas páratartalmon túl igen fontos a meleg, napsütéses ősz, amely a jó minőségű botritiszes aromák kialakulásához elengedhetetlen. Ezt biztosítja a pannon-klíma, szerencsés esetben szép és napos őszökkel koncentrálja a töppedő bogyók tartalmát.

A botritisz megjelenése Tokajjal összehasonlítva igen gyors, gyakran 2-3 nap alatt akár a teljes fürtöt beboríthatja – meséli Erich Andert. A szüret fajtánként, területenként is több lépcsőben történik, már a szőlőben megtörténik a válogatás és minőségi osztályozás-szeparálás. A különböző szüreteket elkülönítve erjesztik, majd a már kierjedt borokat házasítják, így a megfelelő szintű koncentráció mellett az eleganciára és stílusra is tudnak hatni. A szőlő szedése általában szeptember közepén indul és akár december közepéig is tarthat.

erichandert.jpg

A borászat jelenleg 35 hektár területet művel, ennek 55%-án olaszrizlinget (welschriesling) találunk, ez a pincészet legfontosabb szőlőfajtája. Mellette chardonnay, tramini, scheurebe, muscat ottonel, pinot blanc, szürkebarát, valamint zweigelt és rosenmuskateller adja a különböző borokat és házasításokat. A TBA termékvonalban két fő stílus képviselteti magát: a Zwischen den Seen (“a tavak között”) jelölésű borok gyümölcsösebbek, acéltartályban erjednek és érnek, esetleg nagyméretű hordókba kerülnek, a Nouvelle Vague sorozat tagjai kis hordóban erjednek és érlelődnek, esetenként új fát is kapnak.

Furcsa módon a Kracher TBA-k címkéjén számmal jelölik az egyes tételeket, a szám az adott évben elért koncentráció alapján segít megkülönböztetni a borokat. A szám alapvetően tehát a beltartalomra utal, egy átlagos évben például 1-9 fokozatot osztanak ki, egy kivételes évben pedig akár 15-ig is elmehetnek. A jelölés alkalmazását 1995-ben kezdték, mintegy segítve ezzel a fogyasztókat.

Érdemes még szentelni annak pár mondatot, hogy a TBA-k (Trockenbeerenauslese) miben állnak és miben különböznek más édes boroktól. Kézenfekvő a Tokajjal való összehasonlítás. Az osztrák bortörvény szerint TBA-t 25° KMW (magyar mustfok, ha tetszik) érettségű, botritiszes szőlőből lehet készíteni. Az alapanyagot nem szedik szemenként, ahogy Tokajban és nincsen alapborban való áztatás sem. Természetesen termelőről termelőre változhat az áztatás hossza, amelyben jelentős eltéréseket lehet tapasztalni. A Kracher esetében a présben történik egy rövidebb áztatás, ennek köszönhetően a borok világosabb színűek, simák, egyáltalán nem rusztikusak, kevesebb bennük a polifenol, így az aszús alapanyag primer gyümölcsössége tud érvényesülni. A TBA-k esetében – megint csak a mi aszúinkhoz hasonlítva – általában kevesebb az alkohol (8-11% között tipikus), sok esetben pedig a cukor is igen magas értéket képes elérni (akár 300-400g/l között).

Összesen 12 bort kóstoltunk, összehasonlításképpen bekerült két tokaji tétel is. Lássuk:

Kracher Spätlese Cuvée 2015

Információ: Az első spätlese bort 15 év után 2008-ban készítették. A nyolcvanas évek osztrák borhamisítás botránya pont ezt a típust érintette, így a becsületes termelők sokáig ellenérzéssel viseltettek a kategóriával szemben. A bortörvény szerint spätlese (kései szüret) nem botritiszes szőlőből készül, minimum 19° KMW mustfok érettségben. Pinot blanc 50%, chardonnay 40%, szürkebarát 10%. Acélban erjedt és érett 5 hónapig. Alkohol 10.5%, cukor 53.7g/l, sav 6.1g/l.

Tiszta és friss, roppanós sav, édesre érett fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, licsivel, szép tisztasággal. Kellemes, itatja magát. 5p

Kracher Beerenauslese Cuvée 2013

Információ: A pince legfontosabb bora, 30.000 palack készül belőle évente. Olaszrizling 60%, chardonnay 40%. Nagyrészt acélban erjed és érik, kb. egyötöde azonban nagyméretű hordóban szocializálódik. Alkohol 11.5%, cukor 141.5g/l, sav 7.1g/l.

Világos szín. Enyhe redukciót érezni benne, kellemes ivású, jól textúrált, elsősorban őszibarackos aromákkal. A botritisz jegyei szinte alig érezhetőek, a bornak érlelésre van szüksége, hogy ez előkerüljön. Igen sima, elég technológiai érzetű, nem túl komplex, szinte nincsen benne semmi cseresség, a sava éppen elegendő. Kellemes, jól fogyasztható. Hátrányból indul, mert két hete töltötték le. 6p

Kracher Red Roses 2015

Információ: Rosenmuskateller fajta, 2013-ban készítették először. Három napot ázik nyitott kádon, utána tartályban erjed, részben fát is megjár. Cukor 127g/l, sav 5.8g/l.

Érdekes, fűszeres, enyhén tutti-fruttis, kínai édes-savanyú kajákra emlékeztet. Gazdag, rózsás, jó fás jegyekkel a háttérben. Szép sava van, a fűszeressége remek és egyedi, kellemes piros bogyós gyümölcsök lekvárjaira emlékeztet. Hosszú. 6p+

Homonna Attila Édes Hármas 2010

Információ: Furmint. Alkohol 9.5%, cukor 134g/l.

Jóval érettebb, nehezebb illat, petrollal, fahordó aromáival és trópusi gyümölcsökkel, propolisszal. Olajos konzisztencia, intenzíven fűszerezett, tele aszalt sárgabarackkal, gombával, mézzel. A masszív savtartalom citrusos-narancsos érzetet kölcsönöz neki, van benne egy jó adag rusztikusság, de így is egy szép bor. 7p

Kracher Welschriesling TBA Nr. 5 Zwischen den Seen 2012

Információ: 100% olaszrizling. Meleg és száraz év, 1-10 számmal készültek TBA-k. 18 hónap acél. Alkohol 8.0%, 207g/l cukor, 6.8g/l sav.

Kevés redukció, illó-többlet, méz, trópusiak, csiperke, őszibarack ice tea. Sűrű, édes, jó sava van, intenzív, szinte robban, a mézes-nektáros aromák dominálják. Több cser érezhető, ami végül felépíti a bor jó szerkezetét. Az illó enyhén zavaró, ezért lefelé görbül a pont. 6/7p

kracher1.jpg

Kracher Welschriesling TBA Nr. 4 Zwischen den Seen 2011

Információ: 100% olaszrizling. Nem könnyű év, meleg és száraz, messze a szeptemberbe nyúló nyárral, majd lehűlés és esők októberben. 22 hónap acél. Alkohol 10.5%, cukor 186g/l, sav 6.6g/l.

Egzotikusan fűszerezett, kandírozott gyümölcsökkel és mézzel, trópusi gyümölcsökkel operál. Sima, bársonyos, olajos folyású. Vonzóan tiszta, jól definiált gyümölcsökkel, már némi éréssel. A sav lehetne több, mindazonáltal meggyőző. 7p-

Kracher Scheurebe TBA Nr. 3 Zwischen den Seen 2010

Információ: 100% scheurebe. Nehéz év, magas savak, nagy koncentráció. 18 hónap acél. Alkohol 11.0%, 215g/l cukor, 10.5g/l sav.

A szőlőfajtának köszönhetően döbbenetesen más karakter, iszonyatosan gazdag, telis tele egzotikus gyümölcsök aromáival, mézzel, őszibarack nektárral és egyedi fűszerekkel. Robbanásig fokozott intenzitás, olajos konzisztencia, makulátlan tisztaság, az olaszrizlinget messze überelő szerkezet. Nagyon hosszú. 7/8p

Royal Tokaji Aszú 5p 2009

Információ: 173g/l cukor, 12.2g/l sav.

Előrehaladott fejlettséget mutat, enyhe oxidációval, ami aszúnál furcsa ciderességet kölcsönöz neki. Kellemes használt hordós aromák, pici nyers fa-érzet, de annyira jó anyag, sem ez, sem a fejlett aromák nem tudják megállítani. Mazsola, lépesméz, vintage narancslekvár, szőlőhéjas aromák, trópusi gyümölcsök. Jó test-sav arány, hosszú lecsengés. 7p

Kracher Muscat Ottonel TBA Nr. 4 Zwischen den Seen 2009

Információ: 100% muscat ottonel. Meleg és száraz év, gazdag borok, visszafogottabb savtartalom. 18 hónap acél. Alkohol 11.0%, cukor 195.7g/l, sav 6.5g/l.

Közép arany szín. Kellemes tearózsás, rózsavizes, őszibarackos, egzotikus miliő, a fajta abszolút felismerhető, de parfümösségének sikerül az ízlés határán belül maradnia. Érett méz, narancslekvár, tea, sok-sok törékeny aroma, kellemes cseresség, éppen elegendő sav. Szinte könnyed a többi borhoz képest, nagyon tetszik benne, ahogy a súlytalanság a gazdagsággal együtt tud létezni. 7p

Kracher Chardonnay TBA Nr. 8 Nouvelle Vague 2008

Információ: 100% chardonnay. Nagyon jó évjárat, mind mennyiségben, mind minőségben kiváló. Kishordós erjesztés és 20 hónap fás érlelés. Alkohol 11.0%, cukor 236.6g/l, sav 7.4g/l.

Közép-mély arany, borostyán szín. Idős fehérboros illat, előrehaladott érési jegyek, fás aromák. Sima érzetű, olajos, már eléggé érett, vaníliával, trópusi gyümölcsökkel, mazsolával, öreg narancslekvárral. Nagyon hosszú lecsengés, benne markáns héjas aromák, támogató cser. 7p

Kracher Rosenmuskateller TBA Nr. 5 Zwischen den Seen 2007

Információ: 100% rosenmuskateller. Szeptember közepi szüret, amely nagyon korainak számít. A nyarat esők zárták, de később szép idő lett.

Pirosas-borostyános szín. Illatos-pacsulis, hecsedlis, karamellás. Piros bogyós lekvárok, rózsa, elég gazdag, de egyben populáris is. Amúgy szép sava van és érdekes is, a fűszerezettsége kiváló, lecsengése hosszú. 7p

Kracher Scheurebe TBA Nr. 12 Zwischen den Seen 2006

Információ: 100% scheurebe. Kiváló év. 21 hónap acél. Alkohol 6.0%, cukor 373.3g/l, sav 7.5g/l.

Borostyán szín. Rettentő sűrű, analitikailag kb. kétszer annyi cukor és fele annyi alkohol van benne, mint egy aszúban. Vanília, fűszerek, trópusiak, aszalt őszibarack, narancslekvár, szőlő, nektarin, narancsvirág és még ki tudja mi. Valószerűtlenül friss és gazdag, nagyon jól tartja magát. A sav éppen oké, a lecsengés végtelenített, az alacsony alkohol ellenére is borszerűbb a vártnál. A scheurebe bizony meggyőző. 8p

Kiváló sor volt, nagyon magas minőségű borokkal. Köszönet a pincészetnek, illetve Erich Andertnek, hogy ezt számunkra celebrálták.

(A Drop Shop Austria rendezvényre a szervezők hívtak meg, amit nagyon köszönök. Az első és második képet a pincészet weblapjáról vettem el, utóbbi Erich Andertet ábrázolja, aki egyébként testvérével saját kis birtokán bioművelésben 1997 óta készít főként vörösborokat, zweigeltet, kékfrankost, cabernet-t, gyakran hihetetlenül alacsony kén mellett. A harmadik kép a rendezvényen készült, a szervezőktől kaptam.)

A pincészet honlapja: http://www.kracher.at/

A Drop Shop honlapja: http://www.dropshop.hu/

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr138677842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.05.03. 09:05:00

Köszi az írást, érdekes sor lehetett. A Scheurebe-ről most hallottam először, gyorsan utána is olvastam, ma is tanultam valamit. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.05.03. 09:07:30

@furmintfan: köszi. Pedig készítenek belőle száraz fehérbort is, nemrég talán az Eisenberg környékén találkoztam ilyennel. Amúgy rizling leszármazott.

sweetsole 2016.05.03. 09:59:00

Remek beszámoló, tényleg pazar sor volt, melyből a két Scheurebe magasan kiemelkedett. Köszönet az írásért.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.05.03. 10:00:45

@sweetsole: Köszi szépen.

Te ő vagy? wineside.blog.hu/

Beszéltünk is, ugye? (Ne haragudj, csak nem kötöttem össze eddig a két dolgot...) :D

sweetsole 2016.05.03. 10:29:09

@akov: Igen. Meg is kóstoltam az említett Kékfrankost, olyan irányt vett, mint ami az amforás vörösborok többségére és a naturál irányzatra jellemző, vasas, fémes ízek, citrompótlós savak, halvány árnyéka a januári önmagának :(

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.05.03. 10:31:14

@sweetsole: Mármint az Andert borokat? Én végignyomtam a sort és volt olyan bor, ami enyhén egérízbe hajlott, de a többség jó volt. A cabernet-je tetszett nagyon.

sweetsole 2016.05.03. 10:35:10

@akov: Nem az Andertről volt szó, és mivel off topic, megírom privátba.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.05.03. 10:40:35

@sweetsole: jaja, értem, igen, ha gondolod segítek kicserélni vagy vmi.
süti beállítások módosítása