A Borrajongó

Kopar Magnumok és társaik - Látogatás Gere Attila Pincészeténél

2016. április 26. 06:00 - furmintfan

A 2012-es Kopar áprilisi debütálásának apropójából több borszakíró és borblogger társaságában egy sajtóút keretében látogattam el Gere Attila Pincészetéhez. Bár a Kopar-túra gerincét ténylegesen egy Kopar-sor képezte, az egész napos program során átfogó képet kaptunk a Gere-birodalomról, természetesen számos bor kíséretében. A korábban Csillagvölgy Pincészet néven ismert Gere & Schubert Pincészet volt utunk első állomása, majd a kora délutáni Kopar-kóstoló után a Mandula Étteremben zártuk a napot egy remek vacsorával és sok-sok borral. Öveket becsatolni, maraton következik.

gere1.jpg

Elsőként tehát a Gere & Schubert Pincészetet látogattuk meg, ahol Gere Andrea és a pincészet társtulajdonosa, Schubert Vilmos fogadott minket. A Csillagvölgy Pincészetet 2010-ben alapította Gere Attila és Schubert Vilmos. A pince önálló márkanév és arculat alatt reduktív fehér, rosé és vörösborokat készít. Minimális saját szőlőterülettel rendelkeznek, így a borok nagy része felvásárolt szőlőből készül. A borászati munkákért a Gere Pincészet főborásza, Forgács Balázs felel.
Itt Gere gyöngyözőborokkal és a Gere & Schubert Pincészet reduktív fehérboraival hangolódtunk a további programokra.

gere2.jpg

Gere Frici 2015
Királyleányka, sauvignon blanc, olaszrizling és ottonel muskotály házasításból készült gyöngyözőbor. Virágos, szőlős, bodzás, citrusos, enyhén muskotályos aromatika jellemzi, jól iható, könnyű, gyorsan eltűnő buborékokkal. 4p

Gere Frici Rosé 2015
Medoc noir és pinot noir gyöngyözőbor. Könnyed, piros bogyós gyümölcsös, epres, picit tutti-fruttis ízzel. 4p

Gere & Schubert Irsai Olivér 2015
Fajtajelleges, közepesnél intenzívebb, szőlős, muskotályos, könnyed és jóivású. 4p+

Gere & Schubert Sauvignon Blanc 2015
Meglepően visszafogott, citrusos, zöldalmás, egreses jegyek dominálnak, arányos, de kicsit lendületesebb és intenzívebb bort vártam. 4p

Gere & Schubert Cserszegi Fűszeres 2015
Valamit mutat a fajtából, de összességében véve eléggé moderált és neutrális, zöldalmával, halvány virágos-fűszeres villanásokkal, pici kortyvégi kesernyével. 4p-

Gere & Schubert Chardonnay 2015
Illatban zöld gyümölcsök, ízben zöldalma, körte, pici barack. Könnyed testéhez mérten jó az egyensúlya. 4p

A bemelegítő kóstoló és a kísérő falatok elfogyasztása után a Gere Attila Pincészet épületegyütteséhez érkeztünk, ahol Gere Attila is csatlakozott hozzánk. A ránk várakozó vertikális sor előtt ráhangolódásképpen a pincében a 2015-ös Kopar összeállításához felhasználásra kerülő hordómintákból kóstoltunk meg fajtánként egyet-egyet.

Biztosan nem túlzok, amikor azt írom, hogy Gere Attila az egyik legismertebb borász országunkban, de azért dióhéjban tekintsük át a pince történetét. A Gere családban több generációra visszamenőleg találunk borász ősöket, azonban a 2. világháború után megszakadt a családi hagyomány. Gere Attila eredeti foglalkozását tekintve erdész, és először ő is apósa révén került kapcsolatba a borászattal: 1978-ban egy nászajándékba kapott szőlőterületen kezdett el gazdálkodni. A családi pincészet 1991-ben alakult meg, majd folyamatosan bővült, úgyhogy ma már 65 hektárnyi területtel rendelkezik a borvidéken. 1992-ben Gere Attila Franz Weninger osztrák borásszal együtt alapította a Weninger & Gere Pincészetet, amely 10 hektárról készít bort. Geréék 2010 óta bio gazdálkodást folytatnak a birtok egész területén. A borok Gere Attila édesapjának régi családi pincéjéből a Pécsi Kutatóintézet által szelektált élesztőkkel erjednek.

Gere Cabernet Franc 2015 (M)
Szilva, fekete bogyós gyümölcsök, édesfűszerek és egy kis étcsokoládé illata áramlik a pohárból. Kóstolva arányos, egyáltalán nem nehézkes, kerek savak és jó minőségű tannin képezi a szerkezet vázát, sok fekete bogyós gyümölcs, szeder, kökény, fekete olíva, fahéj, fűszerek és pici fa adják az aromaprofilt. Nem édes, nem lusta, nagyon egyben van.

Gere Merlot 2015 (M)
Intenzívebb, édeskésebb illat, érett meggyel, cédrussal, füstölővel, erdei gyümölcsökkel és vaníliával. Nagyobb test, selymesebb korty, rágható beltartalom, tapadósabb tannin, magasabb alkohol jellemzi, kissé populárisabb ízvilággal: rengeteg édes fűszer, szegfűszeg, vanília, édesre érett piros bogyós gyümölcsök és feketecseresznye.

Gere Cabernet Sauvignon 2015 (M)
Sokféle fekete bogyós gyümölcs, szeder, feketeribizli, áfonya, szilva, fahéj, picike animalitás és étcsoki. Telt, vastag, tapadós, rágós tanninnal. Most ez tűnt a három hordóminta közül a legkevésbé "kész" állapotúnak.

A minták végigkóstolása után már vártak ránk a Kopár/Kopar Magnumok, amelyeket a legidősebb tételtől a legfiatalabb felé haladva kóstoltunk sorban. A véletlen úgy hozta, hogy aznap Budapesten is éppen egy Kopar-kóstolót hoztak össze lelkes borkedvelők. Ők a teljes vertikálison végigverekedték magukat normál palackokat szondázva, mi hat évjáratot vizsgáltunk meg magnum palackokból. Akov múlt heti beszámolója a budapesti kóstolóról itt olvasható. Előre lelövöm poént, lényeges különbségek nem lesznek a két értékelésben.

gere3.jpg

A Kopar eredete kapcsán Gere Attila elmesélte, hogy az 1990-es évek elején több villányi borásszal felkerekedtek, hogy a bordeaux-i házasításokat szülőhelyükön tanulmányozzák. A több neves chateau-nál tett látogatás adta az inspirációt arra, hogy bordeaux-i fajtákból ő is összeállítsa saját pincészete csúcsborát. A Kopár (majd Kopar) kezdettől fogva egy fantázianév volt, az alapanyagot a birtok legszebb dűlőiről szüretelt, válogatott szőlő adta. Az acéltartályban és fakádakban lezajlott erjedést követően az alapborok 16 hónapig különböző méretű hordókban, majd házasítás után további néhány hónapot tartályban, végül forgalomba hozatal előtt legalább fél évet palackban is érlelődnek. 

A borleírások előtt olvasható az évjáratok rövid értékelése a pincészet szemszögéből nézve, amely érdekes adalékként szolgálhat akov írásához is A leírásokat a pince honlapjáról kölcsönöztem.

1997
Fontosnak tartottuk, hogy egy kiemelkedő év terméséből készülhessen el az első Kopar. Ekkor a kb. 40 százaléknyi cabernet sauvignont ugyanennyi merlot és 20 százalék cabernet franc egészített ki. A cuvée alapanyagának szánt borok első töltésű barrique hordóban érlelődtek.

1999
Nagyon szép évjárat, amely leginkább az egyensúlyról szólt, a szép savaknak köszönhetően hosszan eltartható borok születtek.

2000
Az egyik Kopar-klasszikus. A rövid, de csapadékos tél után korán beköszöntő, forró nyár és hosszú, száraz ősz következett, ami kedvezett a késői érésű fajtáknak.

2002
Ideális évnek tűnt augusztusig, ám az utána következő esős időszak megnehezítette a szüretet. Nagy jelentősége volt a kiemelt dűlőknek, odafigyelve azonban szép alapanyagot lehetett szüretelni. A változatos év színes, izgalmas Kopart adott.

2003
A hosszú telet forró nyár követte, ami koncentrált, szép borokat eredményezett. Délies stílusú, lehengerlően intenzív bor született az évből.

2004
Későn induló év, nyáron is az átlagosnál több csapadékkal – mindez szép savakat eredményezett. Nem mutatja meg azonnal az értékeit, de a türelmesek jutalma egy izgalmas bor.

2006
Az egyik legelegánsabb évjárat. A sokáig kitartó tél, a hőség nélküli meleg nyár, majd a hosszú, kiegyenlített ősz sokáig érlelhető, egyensúlyos borokat adott. A Kopar stílusán is változtattunk: innentől a cabernet franc és a merlot dominál, a cabernet sauvignon legfeljebb 10 százalékban kap teret. 

2007
Kiemelkedő évjárat meleg nyárral, így az átlagosnál két héttel korábban szüreteltünk az egyensúly megőrzése érdekében. Igazi nagy Kopar született, a komoly test mellett is elegáns marad.

2008
Kiegyensúlyozott év, nyáron sok napsütéssel és kellő mennyiségű csapadékkal, amit hosszú, meleg ősz követett.

2009
Kihívásokkal teli, de szép évjárat. A tavaszi és a kora nyári csapadékért a napos, meleg nyár és a verőfényes ősz bőven kárpótolt.

2011
A hideg, hosszú telet szép tavasz, majd csapadékos kora nyár követte. Augusztus elejétől a szüret végéig szép, nyárias volt az idő. A szőlő egész évben egyenletesen fejődött, valószínűleg emiatt is lett ilyen összetett ez a Kopar.

2012
Az extremitások éve volt. Hideg téllel, sok hóval indult, majd nagy nyári szárazság következett. Emiatt kisebb méretűek voltak a bogyók, de koncentráltabb a beltartalom. 

Gere Kopár Magnum 1997
Illatában és ízében fűszerpaprika, paradicsom, pici mák, aszalt meggy és erdei gyümölcsök. Idővel kakaó, kávé, pörkölt mag veszi át az aszalt gyümölcsök helyét. Jóval szellősebb, mint a későbbi évjáratok borai, érezhetően kevésbé volt koncentrált az alapanyag. A savak szépen kitartanak, a tannin viszonylag sok, poros állagú. A korty a második felére kicsit elvékonyodik, és az alkohol fűtő hatása is felerősödik. Mindent összevetve a bor a lazább szerkezet mellett is életben van és élvezhető is. Erős 6p

Gere Kopár Magnum 2002
Meleg hangulatú, mély, koncentrált illat, szép fűszerességgel, aszaltas fekete bogyósokkal, maraschinóval, pici tejszínnel. Testes, de nem lomha, az alkoholt teljesen elnyeli, a hordó is szépen integrálódott, a sav és a tannin együtt szilárd, sima vázat adnak. Érett gyümölcsösség, elsősorban fekete bogyósok, szilva, némi piros bogyós színezettel, vonzó fűszerességgel, csipet dohánnyal, pici fűszerpaprikával tarkítva. Érett, de egyáltalán nem koros, szépen összesimult bor. Számomra a sor legjobbja. 7p/8p

Gere Kopár Magnum 2004
Tömény, összetett illat, benne érett erdei gyümölcsök, szeder, csokoládé, fűszerek. Egy fokkal hűvösebb és visszafogottabb a 2002-esnél, és az illat hamarabb el is tűnik a pohárból. Széles sav és érett tannin keretezi, bár talán nem annyira intenzív és kevésbé csiszolt a szerkezet, mint az előző bornál, de az persze szigorú mérce, ez is remek arányokkal bír. Húsos, jól kitöltött korty, benne szilvalekvár, érett fekete bogyósok, szegfűszeg, fahéj, fekete olíva és pici fűszerpaprika. 7p

Gere Kopar Magnum 2006
Pici animalitással és sonkával nyit, majd érett erdei gyümölcsök, szép fűszeresség, enyhe likőrösség, konyakmeggy érkezik; szellőzéssel a gyümölcsök és a fűszerek nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak az illat képzeletbeli tortájából. Koncentrált, sűrű, de a savaknak köszönhetően kellően feszes, jó tartású a korty, enyhe édességgel, picit emelkedett alkohollal. Lekvárosba hajló gyümölcsök, cassis, gazdag fűszerek jellemzi az ízvilágot. Szép bor. 7p+

Gere Kopar Magnum 2007
Sokféle fűszer, édesre érett erdei gyümölcsök, feketeribizli, áfonya, szegfűbors, kávé, enyhe virágosság uralja az enyhén édeskés illatot. Szájban sima, megállapodott bor benyomását kelti, a nagy testre a lágy savak, kevés maradékcukor és a magas alkohol, valamint az ezek összjátékának köszönhető édesség is rátesz egy lapáttal. Szép fűszeresség és túlérett, aszaltas fekete bogyós gyümölcsök dominálnak szájban. Selymes, nagyon telt anyag, de számomra hiányzott belőle a lendület, a gyümölcsök is kicsit fáradtnak tűntek. A társaságban többen mondták, hogy nagyon sokat várnak ettől a bortól a jövőben, érzésem szerint viszont mostanában lehet a legjobb formájában, én inkább nem tartogatnám. 7p-

Gere Kopar Magnum 2012
Egyenesen a palackból kapjuk, nem volt dekantálva, így nehezen szellőzik ki, nyersgumis, toast-os jegyek uralják, idővel egy kis pemetefű, ánizs és cassis dugja ki az orrát a pohárból. Nagyon sűrű és koncentrált, tömény, egyelőre még fiatalosan nyers struktúrával. A gumis, toast-os jegyek ízben is megtalálhatóak, túlérettbe csúszó fekete bogyós gyümölcsök, étcsokoládé, cassis és kevés gyógyfű érkezik melléjük. Kétségtelenül fiatal még, és a zavaró illatjegyektől is nehéz volt eltekinteni (érdemes lett volna dekantálni), meglátjuk, hogy fejlődik. 6p

gere4.jpg

A vertikális kóstoló után elbúcsúztunk Gere Attilától, és utunk utolsó állomása, a Gere Crocus Hotel-Mandula Étterem felé vettük az irányt. A vacsora előtt körbejártuk a több részletben bővült szálloda épületegyüttesét. A hotel több különféle stílusú és árkategóriájú szobát kínál, amelyeknek berendezésébe lépten-nyomon a borra és a szőlőre utaló motívumokat csempésztek. A wellness szolgáltatások egy részét a fürdőház biztosítja, emellett szőlő alapú kozmetikai szereket alkalmazó vinoterápiás kezeléseket is igénybe vehetnek a vendégek. Mi viszont térjünk vissza a borokra!

A remek alapanyagokat felhasználó, kiadós vacsora előtt-mellett-után is számos tételt kóstoltunk: egy rosé, két portugieser, egy cabernet franc-páros és befejezésként a pincészet csúcsborának, az Attila névre hallgató házasításnak a két évjárata került még a poharakba. Utóbbi egyébként eredetileg Grand Vin de Villány névre hallgatott, egy luxemburgi kereskedő adta a névhez az ötletet.

Weninger & Gere Rosé 2015
Kékfrankos és pinot noir. Eper, málna, cseresznye, kellemes fűszeresség lengi be illatát és ízét egyaránt. A korty húsos, tartalmas, közepes intenzitású ízekkel és frissítő savakkal. 5p-

Gere Portugieser 2015
Édes primőr gyümölcsösség és pici édesfűszer vezeti intenzív illatát. Lágy és selymes, ízében az édesség jól kevésbé köszön vissza, bár halványan jelen van. Málna, szamóca, meggy, kék szőlő, vanília a vezető ízjegyek. 5p-

Gere Portugieser Válogatás 2005
Visszafogott, érett illat, szép fűszerességgel és érett piros bogyós gyümölcsökkel. Meglepően sűrű és tartalmas a fajtához képest és 10 éves kora ellenére bizony bőven életben van. Érett tannin, kerek savak, remek fűszeresség, nagyon érett piros bogyós gyümölcsök és meggy, szárított paradicsom járnak kéz a kézben. 6p-

Weninger & Gere Cabernet Franc Válogatás 2003
Szépen nyílik a pohárban, aszalt meggy, szárított paradicsom, egyre intenzívebb fűszeresség érkezik. Remekül összecsiszolódott, minden a helyén van benne: jól kitöltött korty, varratmentes struktúra, finoman muzsikáló savak, bársonyos tannin, szépen érő ízek. Gere Andrea azt mondta, most talán ez a kedvence a pince borai közül. Meg tudom érteni. 7p

Weninger & Gere Villányi Franc 2012
Szép édes fűszeresség, érett fekete bogyós gyümölcsösség, pici likőrösség érkezik a pohárból, enyhe toast-os jegyekkel, pici gumival kísérve, utóbbiak szellőzéssel enyhülnek. Eléggé telt és koncentrált anyag, de nagyjából egyensúlyban marad, az emelkedett alkohol is belefér a keretekbe. Rágható beltartalom, szépen használt hordó, érett tannin mutatkozik szájban, szuperérett fekete bogyós gyümölcsökkel, fűszerekkel, pici likőrösséggel és étcsokival. 7p

Gere Attila Cuvée 2009
Tömény, mély illat, szép fűszerességgel, érett gyümölcsökkel, cédrussal, füstölővel, kis tejszínnel és egy kis kávélikőrrel. Nagyon sűrű, telt bor, de elég masszív savak tolják meg a nagy testet. A hordó még kicsit előtérben van, a tannin szinte rághatóan sok, de érett és vitathatatlanul kiváló minőségű. Temérdek keleti és édes fűszer, cédrus, füstölő és fekete bogyós gyümölcsök paroláznak ízében. Fiatal még, időt kér. 7p+

Gere Attila Cuvée 2002
Összetett és mély illatában érett-aszalt gyümölcsök tömege és remek fűszeresség tárul fel több rétegben. Sűrű és testes, de a savak remekül dolgoznak alá, nem tűnik nehézkesnek, minden alkotóelem megtalálta a helyét, sőt, elegáns bor. Tengernyi érett piros bogyós gyümölcs, meggy, cseresznye, málna, szeder, és gazdag fűszeresség díszíti, a selymes és irdatlanul hosszú lecsengésbe torkolló kortyot. Nagyon szép bor, fantasztikus formában van, amelyet vélhetően még évekig tartani is fog. Valószínűleg a legjobb magyar vörösbor, amit ittam. 8p

Weninger & Gere Tinta 2009
Bónusztétel érdekességképpen. 100% tempranillo. Enyhén bőrös, animális, likőrösséggel, túlérett fekete bogyósokkal. Sűrű, érett, lágyabb savszerkezettel, sok tanninnal. A beltartalom rágható, koncentrált fekete bogyós gyümölcsösség uralkodik szájban feketeribizlivel, áfonyával, egy kevés medvecukorral, amelyhez a jól adagolt hordó fűszeressége társul. 6p

gere5.jpg 

Gere Andreának, Gere Attilának és Schubert Vilmosnak köszönet a vendéglátásért, valamint a Wineglass Communication-nek a meghívásért és a szervezésért.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr578648866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.04.26. 08:09:33

Ez hosszú és informatív volt. Nagy köszönet....

Kusuma 2016.04.26. 09:12:37

Mindenki Gere & Weningerként emlegeti a pincét, pedig bizony fordítva van: Weninger & Gere. :-)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.04.26. 09:17:57

@Kusuma: Jogos, a neten hol így, hol úgy tűnik fel a név, de a hivatalos cégnév valóban Weninger & Gere és a címkéken is természetesen úgy szerepel. Javítottam.

loading 2016.04.26. 09:22:45

@furmintfan: egyre több írásodban előfordul a cassis íz hasonlat. Amikor ezt írod a feketeribizlire vagy a feketeribizli likőrre gondolsz?

loading 2016.04.26. 09:36:51

@furmintfan: köszönöm. Gyanús volt egy mondaton belül a feketeribizli és a cassis használata.
Nem kukacoskodásként, de az hivatalosan creme de cassis (a megfelelő ékezetet nem tudja a jelenlegi billentyűzetem). A cassis csak a gyümölcs :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.04.26. 09:43:48

@loading: Tudom, mi a likőr hivatalos neve. Valóban az lenne a legprecízebb, ha kiírnám a teljes nevet, de ha itthon azt mondod/írod, hogy cassis, szerintem többen gondolnak a likőrre, mint a feketeribizlire. Persze, lehet, hogy tévedek.
Szóval, az egyértelműség kedvéért: én mindig a likőrre gondolok, amikor cassis-t írok. :)

loading 2016.04.26. 10:14:27

@furmintfan: értem. Akkor írhatnál feketeribizli likőrt is (tudom hosszabb) :)
Vissza a főtémához: A 2012-es mennyire volt "alkoholnehéz"? A vendéglátók miként látják ma a jövőjét?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.04.26. 10:26:55

@loading: A vendéglátóink hosszú érlelhetőséget jósolnak a bornak.
Szerintem eléggé nagy testű bor a 2012-es, az alkoholt (15%) lehet érezni, de nekem nem volt bántóan sok, a tannin szerintem még bőven simulhat. Ha a sorban kellene párt találni, leginkább talán a 2007-eshez hasonlítanám, kevesebb édességgel.
süti beállítások módosítása